Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowicz nowicjusz prosi o pomoc

strasznaczaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich szanownych forumowiczów.

Jestem świeżo zarejestrowanym forumowiczem choć muszę przyznać, że juz od pewnego czasu śledzę Wasze komentarze, opinie i porady na łamach tegoż forum. Od niedawna jestem posiadaczem wzmacniacza z kraju środka Yaqin mc-100b. Do tej pory wzmak pracował na lampach w które został standardowo wyposażony ( shuguang kt88, 6sn7, 12ax7). Ostatnio udało mi się kupić lampy NOS 6sn7 z jednostki wojskowej na Ukrainie za śmieszne pieniądze. Oczywiście natychmiast dokonałem wymiany lamp chińskich na owe NOSy. Po wygrzaniu stwierdziłem poprawę brzmieniową, oczywiście szału nie ma ale biorąc pod uwagę, że za 120 zł nabyłem 16 lampek jestem zadowolony, nawet bardzo. Jeśli chodzi o lampę kt88 to znajomek przywiózł mi w prezencie Electro-Harmonix'a. W końcu przyszła pora na lampki 12ax7, które przecież najistotniej wpływają na brzmienie owego wzmacniacza i tu pojawił się problem. Ostatnio wymieniłem standardowe 12ax7 na tung-sol gold z bieżącej produkcji z nadzieją, że nastąpi poprawa. Pomimo pewnej poprawy w kwestii szczegółowości, nasycenia i lepszego basu, ku mojemu rozczarowaniu, dźwięk wydobywający się z systemu stał sie bardzo ciemny ,jakby docierający zza kotary, a scena wycofała się za linię głośników. Zdaję sobie sprawę, że najlepiej kupić jakieś zacne NOSy, jednak póki co nie znalazłem pewnego źródła do ich sprowadzenia więc ostrożnie podchodzę do tematu. Poszukuję jasnych, ciepłych, szczegółowych lamp potrafiących zbudować szeroką i głęboką scenę z dobrym usytuowaniem źródeł pozornych. Zastanawiam się nad Psvane 12ax7t gdyż z waszych komentarzy dowiedziałem się że prawdopodobnie to najlepsze lampy z bieżącej produkcji ale czy nie będą równie ciemne jak tung-sole tego nie wiem. Może szanowni forumowicze mają jakieś inne ciekawe propozycje?

Gorąco pozdrawiam i jednocześnie proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/101938-forumowicz-nowicjusz-prosi-o-pomoc/

Piszesz, że po wymianie poprawiła się szczegółowość a za moment piszesz, że gra to jak zza kotary. Więc jak jest w końcu? :) Przy najbardziej szczegółowym zestawie załóż kotarę na głośniki to usłyszysz ile szczegółów ucieknie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Może źle to ująłem, pojawiło się wiele rzeczy których do tej pory nie slyszałem, dźwięk jest bardziej nasycony, ale brak mu blasku, otwartosci

Na pewno źle to ująłeś. Niestety język audiofilski znany z recenzji jest czystą poezją nie przystającą do rzeczywistości. Spróbuj prostymi słowami swoimi własnymi zdefiniować co rozumiesz przez ten blask i otwartość.

Piszesz, że po wymianie poprawiła się szczegółowość a za moment piszesz, że gra to jak zza kotary. Więc jak jest w końcu? :) Przy najbardziej szczegółowym zestawie załóż kotarę na głośniki to usłyszysz ile szczegółów ucieknie.

Może źle sie wyraziłem. Pojawiły się rzeczy, ktorych dotychczas nie słyszałem, dźwiek jest bardziej nasycony ale brak mu otwartości jest znacznie ciemniej niż przy lampach standardowych

Jest tutaj taki jeden co to reklamuje te psvane i to tak skutecznie, że nawet Ty, jako nowy forumowicz zapamiętałeś propagowane przez niego hasło reklamowe, czyli:

"... psvane - prawdopodobnie najlepsze lampy na świecie ..."

(prawie jak reklama piwa.)

Nie wierz jednak tej reklamie. Nie kupuj chińskich lamp, bo to tzw. szajs z bieżącej produkcji.

Poważniej, to nikt Ci nie da jakiejś sprawdzonej na 100% recepty, gdyż taka nie istnieje. Jedni idą ścieżką "ekonomiczną", czyli kupują chińskie lampy i są zadowoleni. Inni wydają kupę kasy na NOS'y i twierdzą, że inaczej nie można. To trochę tak jak z doborem sprzętu, ktoś może podpowiadać co kupić, a tak na prawdę to musisz sam posłuchać i zdecydować.

Ja preferuję NOSy i uważam, że są lepsze niż chińszczyzna.

Zen_66

A ja preferuję Psvane, genialne lampy z bieżącej produkcji, nowe, o wybitnym brzmieniu. Uważam, że są lepsze niż szroty zwane NOSami, których pełno na aukcjach (nie mylić z prawdziwymi NOSami, o które coraz ciężej).

Opublikowano · Ukryte przez cir, 18 Marca 2013 - atak personalny
Ukryte przez cir, 18 Marca 2013 - atak personalny

Zen_66, spytaj cielaka czy słuchał kiedyś jakiś lampowy szrot

bo ja nie zadaję się z ta maścią znawców

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jest tutaj taki jeden co to reklamuje te psvane i to tak skutecznie, że nawet Ty, jako nowy forumowicz zapamiętałeś propagowane przez niego hasło reklamowe, czyli:

"... psvane - prawdopodobnie najlepsze lampy na świecie ..."

(prawie jak reklama piwa.)

Nie wierz jednak tej reklamie. Nie kupuj chińskich lamp, bo to tzw. szajs z bieżącej produkcji.

Poważniej, to nikt Ci nie da jakiejś sprawdzonej na 100% recepty, gdyż taka nie istnieje. Jedni idą ścieżką "ekonomiczną", czyli kupują chińskie lampy i są zadowoleni. Inni wydają kupę kasy na NOS'y i twierdzą, że inaczej nie można. To trochę tak jak z doborem sprzętu, ktoś może podpowiadać co kupić, a tak na prawdę to musisz sam posłuchać i zdecydować.

Zen_66

Chętnie kupię NOSy lecz póki co nie posiadam pewnego źródła

Przeczytaj ten wątek na początek:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przeczytaj ten wątek na początek:)

Ukryta Zawartość

już ten wątek czytałem i przymierzam się do wymiany pewnych elementów we wzmacniaczu ale póki co jest jeszcze na gwarancji wiec poczekam na zakończenie okresu ochronnego:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kilka uwag dla ciebie, przed włożeniem lamp do wzmacniacza w właściwe przed oceną brzmienia dobrze jest wiedzieć jakie parametry mają lampy, wszelkie oceny na słuch to jak wróżenie z fusów od kawy. Nawet nowe lampy mogą mieć duże rozrzuty i dobrze byłoby może nawet nie chodzi mi żeby były parowane ale żeby się aż tak bardzo nie różniły między sobą. Co do psvane to ktoś nie tylko tutaj ale na różnych forach robi nachalna reklamę. 12ax7 nie znam ale jeżeli chodzi o 6sn7 z bieżącej produkcji to lampki te bardzo odstają od tych sprzed lat. Co do tzw szrotów kupowałem dużo lampek ale głównie 6sn7 na ebayu, zdarzały się reklamacje, uznane, kilka lampek po długim okresie używania padło, gorzej było z prawdziwymi Nosami, nówki z pudełka które po kilku miesiącach odmówiły posłuszeństwa. Szrot nie szrot ale lampy które kupiłem trzymały normy katalogowe, grały ładnie. Po roku i po dwóch były ponownie testowane i nie zauważyłem jakoś pogorszenia ich parametrów. Miałem kiedyś parkę Ken-rad widać że zjechane, ale ogólnie dobre parametry jedna wytrzymała 1,5 roku częstego grania, druga była dalej w porządku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kilka uwag dla ciebie, przed włożeniem lamp do wzmacniacza w właściwe przed oceną brzmienia dobrze jest wiedzieć jakie parametry mają lampy, wszelkie oceny na słuch to jak wróżenie z fusów od kawy. Nawet nowe lampy mogą mieć duże rozrzuty i dobrze byłoby może nawet nie chodzi mi żeby były parowane ale żeby się aż tak bardzo nie różniły między sobą. Co do psvane to ktoś nie tylko tutaj ale na różnych forach robi nachalna reklamę. 12ax7 nie znam ale jeżeli chodzi o 6sn7 z bieżącej produkcji to lampki te bardzo odstają od tych sprzed lat. Co do tzw szrotów kupowałem dużo lampek ale głównie 6sn7 na ebayu, zdarzały się reklamacje, uznane, kilka lampek po długim okresie używania padło, gorzej było z prawdziwymi Nosami, nówki z pudełka które po kilku miesiącach odmówiły posłuszeństwa. Szrot nie szrot ale lampy które kupiłem trzymały normy katalogowe, grały ładnie. Po roku i po dwóch były ponownie testowane i nie zauważyłem jakoś pogorszenia ich parametrów. Miałem kiedyś parkę Ken-rad widać że zjechane, ale ogólnie dobre parametry jedna wytrzymała 1,5 roku częstego grania, druga była dalej w porządku.

Bardzo dziękuję, czy masz może jakieś dobre rady jak nie zostać nabitym w butelkę na e-bay'u prz poszukiwaniu nosów?

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Na Ebay nie nabijają w butelkę tylko w lampę. ;)

Nie ma nigdy żadnej gwarancji, patrz na sprzedawców z dużą liczbą komentarzy i lepiej by mieli jak największy procent pozytywów. Zwykle te NOS to są UNOS (Used New Old Stock). Ale to nie znaczy, ze zawsze są do kitu. Warto znać język na tyle, by poradzić sobie z opisem i nie kupić pudełka od lampy, myśląc, że się kupuje lampę.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

a ja się kłócić nie mam zamiaru dowodząc wyższości jednych lamp nad innymi. Zaproponuję Panu zakładającemu ten wątek lampy jakie znam i cenię: zamiast 12AX7 rozważ zakup 5751JAN General Elektric w sklepie na którym się nie zawiodłem- lampyelektronowe.pl Mozna też spróbować (ja tak robię i się nie rozczarowałem) kupić troszkę taniej u amerykańskich sprzedawców eBay'a, ale tylko w sytuacji gdy lampyelektronowe.pl nie mają na składzie, bo po doliczeniu polskiego VATu cena z eBay'a robi się mniej konkurencyjna.

Nie ma nigdy żadnej gwarancji, patrz na sprzedawców z dużą liczbą komentarzy i lepiej by mieli jak największy procent pozytywów. Zwykle te NOS to są UNOS (Used New Old Stock). Ale to nie znaczy, ze zawsze są do kitu. Warto znać język na tyle, by poradzić sobie z opisem i nie kupić pudełka od lampy, myśląc, że się kupuje lampę.

język którym nieźle operuję to angielski i tu nie ma większych problemów, natomiast z włsciwym rozeznaniem parametrów moze być gorzej a wydatek spory:)

a ja się kłócić nie mam zamiaru dowodząc wyższości jednych lamp nad innymi. Zaproponuję Panu zakładającemu ten wątek lampy jakie znam i cenię: zamiast 12AX7 rozważ zakup 5751JAN General Elektric w sklepie na którym się nie zawiodłem- lampyelektronowe.pl Mozna też spróbować (ja tak robię i się nie rozczarowałem) kupić troszkę taniej u amerykańskich sprzedawców eBay'a, ale tylko w sytuacji gdy lampyelektronowe.pl nie mają na składzie, bo po doliczeniu polskiego VATu cena z eBay'a robi się mniej konkurencyjna.

Pytałem o te JAN'ki w tym sklepie jednak zawsze obsługa sklepu mnie do nich zniechęca - nie wiem czemu?

sprawa jest bardzo prosta po kupnie lampy mierzysz i masz czarno na białym ile są tak naprawdę warte niestety komplikuje się to jak nie masz dostępu do miernika.

jako młody adept sztuki oswietleniowej:) miernika nie posiadam, może wiesz gdzie i jaki miernik warto nabyć i jakiego rzędu to wydatek
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

używam 5751 Jan GE od dwóch lat.... Jestem zadowolony z trwałości i jakości. Poza tym świetnie tez się zgrały z zestawem lamp mocy jakich używam, więc.... również nie wiem czemu odradzają. W tym układzie nie będę się upierał... Wybierz inne lampy!

PS, Dwa lata temu napisałem do Pana Taku Hyodo z pytaniem czy mogę je zastosować do Lebena 300XS.... On nie odradzał, a nawet zastosował w zestawie z Mullardami (ale może coś mylę...)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie ma nigdy żadnej gwarancji, patrz na sprzedawców z dużą liczbą komentarzy i lepiej by mieli jak największy procent pozytywów

Przede wszystkim nie szukać taniej okazji. Pewni sprzedawcy (mam kilku sprawdzonych Niemców) znają się na rzeczy i jeśli wiedzą, że mają dobry towar to sobie odpowiednio za niego liczą. Drogo ale ma się pewność, że lampa nie jest używana i posiada parametry zgodne z tym co w opisie.

A ja preferuję Psvane, genialne lampy z bieżącej produkcji, nowe, o wybitnym brzmieniu. Uważam, że są lepsze niż szroty zwane NOSami, których pełno na aukcjach (nie mylić z prawdziwymi NOSami, o które coraz ciężej).

Od szrotów,to i zwykła żarówka będzie lepsza ale nikt tutaj nie mówi o szrotach tylko o lampach ze starej produkcji.

Przykro mi, że ktoś cię nabił w butelkę i pozostawiło to taką traumę. Bardzo ci współczuję.

Nie poddawaj się jednak, spróbuj jeszcze raz. Jak widzisz na tym forum jest wiele osób, które kupują lampy ze starej produkcji i nie ma powrotu do chińskiego szajsu. Jak możesz przeczytać w wielu miejscach, to stare lampy trzymają parametry i można na początek kupić nawet używane, które mają parametry katalogowe, a są znacznie tańsze. A więc nie ma co się czepiać tej nazwy NOS (New Old Stock - że niby nowe), bo i używki mogą grać zacnie.

Zen_66

używam 5751 Jan GE od dwóch lat.... Jestem zadowolony z trwałości i jakości. Poza tym świetnie tez się zgrały z zestawem lamp mocy jakich używam, więc.... również nie wiem czemu odradzają. W tym układzie nie będę się upierał... Wybierz inne lampy!

Nie ma mowy o upieraniu się a każda propozycja mile widziana, tak się złożyło, że kiedy zaglądnąłem do tego sklepu z myślą o kupnie małych lamp pierwszą na którą zwróciłem uwagę była właśnie 5751 Jan GE:)

Przede wszystkim nie szukać taniej okazji. Pewni sprzedawcy (mam kilku sprawdzonych Niemców) znają się na rzeczy i jeśli wiedzą, że mają dobry towar to sobie odpowiednio za niego liczą. Drogo ale ma się pewność, że lampa nie jest używana i posiada parametry zgodne z tym co w opisie.

Rozumiem, że mógłbyś pomóc w temacie.

Od szrotów,to i zwykła żarówka będzie lepsza ale nikt tutaj nie mówi o szrotach tylko o lampach ze starej produkcji.

Przykro mi, że ktoś cię nabił w butelkę i pozostawiło to taką traumę. Bardzo ci współczuję.

Nie poddawaj się jednak, spróbuj jeszcze raz. Jak widzisz na tym forum jest wiele osób, które kupują lampy ze starej produkcji i nie ma powrotu do chińskiego szajsu. Jak możesz przeczytać w wielu miejscach, to stare lampy trzymają parametry i można na początek kupić nawet używane, które mają parametry katalogowe, a są znacznie tańsze. A więc nie ma co się czepiać tej nazwy NOS (New Old Stock - że niby nowe), bo i używki mogą grać zacnie.

Zen_66

Dzięki łączącym się w bólu i traumie:)
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Rozumiem, że mógłbyś pomóc w temacie.

Proszę bardzo.

http://www.ebay.pl/sch/wege-high-fidelity/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

100% pewniak. Lampki idealnie pomierzone, parowane. Wysyłka błyskawiczna (3 dni i lampki w domu), idealnie zapakowane.

Proszę bardzo.

Ukryta Zawartość

100% pewniak. Lampki idealnie pomierzone, parowane. Wysyłka błyskawiczna (3 dni i lampki w domu), idealnie zapakowane.

Dzięki, zaraz się rozejrzę :)

Ukryta Zawartość

Ponad 2 tys za kwadre el34 to sporo... ,cena 'Yanka' s/h..... cenowo na pewno miażdza nowa produkcje....a brzmieniowo? ile pochodza takie nos'y? Ktos osobiscie porównywał je z tymi chwalonymi chinczykami? Jakies konkrety?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ponad 2 tys za kwadre el34 to sporo

Któryś ze znawców lamp tu na forum, napisał kiedyś (sorry, że nie zapamiętałem kto i kiedy), że lampy EL34 to lampy średniej półki i nigdy nie przeskoczą pewnego pułapu jakości.

Jeśli tak jest naprawdę, to jest sens wydawać 2000 na lampy do wzmacniacza niewiele droższego?

Tyle wpisów, a nawet nie wiadomo z jakimi kolumnami gra wzmacniacz. Ale na pewno lampy są receptą na wszystko.

Audio Research w najlepszym przedwzmacniaczu (oceniany bardzo dobrze i wiadomo, że to sprzęt hi-end :) stosuje zwykłe Sovteki. Warto wziąć to pod uwagę. I (nieznane dotąd) kolumny.

Tyle wpisów, a nawet nie wiadomo z jakimi kolumnami gra wzmacniacz. Ale na pewno lampy są receptą na wszystko.

Audio Research w najlepszym przedwzmacniaczu (oceniany bardzo dobrze i wiadomo, że to sprzęt hi-end :) stosuje zwykłe Sovteki. Warto wziąć to pod uwagę. I (nieznane dotąd) kolumny.

Tak, Leben też stosuje Sovteki, bo skończyły się producentowi Mullardy (w ogóle źródełko prawdziwych NOS wysycha jak lata, które lecą), więc wybrał najlepsze jego zdaniem lampy z obecnej produkcji. Tego jakoś nikt nie podnosi. Natomiast doktrynerstwo panów NOSowców, wymieszane z arogancją daje takie rezultaty, jak ta "dyskusja" powyżej. Jak nie chcesz NOS, to okrzykną cię debilem i uznają, że nic nie wiesz, albo "nachalnie" wciskasz Psvane, lampy na Zachodzie oceniane dobrze i świetnie brzmiące. Czemu ulegać opiniom tych, którzy "nachalnie" promują NOSy? Czemu nie mierzą swoją miarą, lecz udają, że są tacy neutralnie-niezależni? Na szczęście to tylko ich opinia. Ich, czyli jakichś innych, którzy zamiast rozmawiać, impertynencko stawiają na swoje nabyte znawstwo pn. "tylko NOS". Może kwadrę EL34 za 4000? To lepsze niż wszystko, co dziś się produkuje. A jak wtopisz, to sorry, powiedzą, ale musisz sprawdzić sam na sobie. To jest żałosne. A zarazem ciekawe, jakie środowisko koncentruje się wokół okultystycznego tematu "lampy". Ludzie! Przecież to tylko lampy elektronowe, a nie walka o własny narcyzm! Są tacy, którzy lubią nowe i tacy, którzy wolą stare. Po co te zadarte NOSy? Po co te pawie ogony? Rozmawiajcie, a nie "mentorzcie".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.