Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania odnośnie Yamaha RX-V 1073

Saevel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dwa nurtujące mnie pytania odnośnie amplitunera jakim jest Yamaha RX-V 1073. Pierwsze to takie, że jest to amplituner 7.2 i tutaj zaczyna się problem , bo fabrycznie ampli był ustawiony pod maksymalną liczbę głośników tj. jeśli włączyło się tryby DSP, SCENE albo 7CH STEREO to on wyświetlał, że aktywne są wszystkie wyjścia głośnikowe. Pytanie brzmi, czy w takim wypadku kiedy był włączony tryb 7 głośnikowy a głośników podłączonych było 5 (bez tylnych surroundów) mogło to uszkodzić końcówki mocy?? Żadnych objawów nie ma, ale kiedy w trybie ekranowym znalazłem funkcję ręcznego wyłączenia reszty gniazd zacząłem się martwić, że mogłem uszkodzić amplituner bo rozumiem, że napięcie było podawane na końcówki mocy i nie miało ujścia...czy jeśli nie ma głośników to napięcie się nie pojawia??

Druga rzecz, to to, że mam podpięty aktywny Subwofer do wyjścia SUBWOFER 1 OUT. Wcześniej w takim ustawieniu subwofer grał w każdym trybie, nawet w 2CH STEREO, zależnie od tego czy był włączony czy nie. Teraz natomiast wykrywa go tylko w trybie 7CH STEREO i DOLBY PRO LOGIC GAME, a raczej zależało by mi żeby to w filmach dało się go użyć, czy mogłem coś pokręcić w sofcie?? A może kalibracja YAPO bez włączonego SUBA dała taki efekt??

Czy jest jakaś możliwość powrotu do ustawień fabrycznych??

Pytanie brzmi, czy w takim wypadku kiedy był włączony tryb 7 głośnikowy a głośników podłączonych było 5 (bez tylnych surroundów) mogło to uszkodzić końcówki mocy??

Nic tam nie uszkodziło się . Zrób automatyczną kalibrację i samo pozałącza to co trzeba .

Pierwsze to takie, że jest to amplituner 7.2 i tutaj zaczyna się problem , bo fabrycznie ampli był ustawiony pod maksymalną liczbę głośników tj. jeśli włączyło się tryby DSP, SCENE albo 7CH STEREO to on wyświetlał, że aktywne są wszystkie wyjścia głośnikowe.

Nie wiem co masz na myśli do końca , diagram z sygnałem itd .

Widocznie miałeś włączane tylne .

Druga rzecz, to to, że mam podpięty aktywny Subwofer do wyjścia SUBWOFER 1 OUT. Wcześniej w takim ustawieniu subwofer grał w każdym trybie, nawet w 2CH STEREO, zależnie od tego czy był włączony czy nie. Teraz natomiast wykrywa go tylko w trybie 7CH STEREO i DOLBY PRO LOGIC GAME,

W ustawieniach dla suba można włączać wzmacnianie sygnału stereo dla suba i + jednocześnie kanał LFE , może to nazywać się BOTH . ( po automatycznej kalibracji trzeba to chyba ręcznie skorygować )

A może kalibracja YAPO bez włączonego SUBA dała taki efekt??

Pokrętło głośności na 10 , lub 11 godzinę , częstotliwość fazy odcięcia do końca ( w subie ) i tak kalibrujesz , ampli wszystko ustawia , tak zostawiasz ustawiony sub jak był przy kalibracji .

Możesz w manualnych poustawiać kolumny na Small ( może tylko ustaw na próbę surrandu ) , wtedy sub będzie " wyraźniejszy "

Czytaj instrukcję od dechy do dechy .

Czy jest jakaś możliwość powrotu do ustawień fabrycznych??

Jest , ale kalibruj automatycznie .

No tak, niestety instrukcję mam tylko w języku angielskim w formacie PDF a polskiej nie mogę nigdzie znaleźć, nawet do pokrewnych AVANTAGE, sugeruję się więc kserówką do rx-v 773 bo choć znam trochę angielski to nie wszystkie "zawiłości" potrafię tam odczytać. Po ponownej automatycznej kalibracji ustawiło mi SUB na -8dB i w sumie w ogóle go nie słychać, zaczął być słyszalny dopiero kiedy tę wartość przestawiłem na +5dB. Przed kalibrowaniem grał bardzo głośno i mocno. Zagadką pozostaje dla mnie wciąż, dlaczego nie jest on "aktywny" w trybach kinowych bo to chyba powinna być podstawa i powinien grać właśnie w tych trybach? Jest podłączony przewodem koncentrycznym PROLINK, czy zmieni coś przepięcie go na kabel RCA/CHINCH? Acha i funkcji wzmocnienia sygnału stereo dla suba nie mogę znaleźć tak samo jak kanału LFE o którym piszesz.

Możesz to nakreślić jakoś dokładniej?

Po ponownej automatycznej kalibracji ustawiło mi SUB na -8dB i w sumie w ogóle go nie słychać, zaczął być słyszalny dopiero kiedy tę wartość przestawiłem na +5dB.

Pokrętło głośności na 10 , lub 11 godzinę , częstotliwość fazy odcięcia do końca ( w subie ) i tak kalibrujesz

Edytowałem post co do ustawienia głośności bo mi ten kawałek wcieło .

Przed kalibrowaniem grał bardzo głośno i mocno.

W stereo ma tylko uzupełniać niskie tony i nie nałazić na pasmo frontowych kolumn , reguluje się to częstotliwością fazy odcięcia najlepiej w ampli .

W kinie domowym sub ma działać kiedy : jest muzyka nisko schodząca , wybuch bomby , granat , rambo wali z RKM - emu .

Puściłeś porządną płytę z DTS ?

Jest podłączony przewodem koncentrycznym PROLINK, czy zmieni coś przepięcie go na kabel RCA/CHINCH?

Kabel koncentryczny jest zarabiany wtykami RCA ( cincz ) , daj linka z tym kablem .

Acha i funkcji wzmocnienia sygnału stereo dla suba nie mogę znaleźć tak samo jak kanału LFE o którym piszesz.

Możesz to nakreślić jakoś dokładniej?

Mam starą Yamahę rxv 750 i tam w ustawieniach Menu ---- Saund Menu -----Speakers Set ----- Bass Out ---- :

SWFR - Kanał LFE gdy jest sygnał 5.1 i dookólny program włączony w ampli .

FRONT - gdy nie ma w systemie suba i kanał LFE jest przekierowany na fronty

BOTH - Kanał LFE gdy jest sygnał 5.1 i dookólny program włączony+ wzmacniane sygnału stereo .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.