Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do marantza PM6010 SE??

frommert

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam wzmaka marantz PM6010 OSE, nie wiem jakie monitory dobrać...co polecacie... mam gdzies 2kPLN..

zastanawiam się na Dynaudio Audiance ( moge dołożyć grosza), lub Heybrookami HB3 czy Paradigmy Monitory 5.. aha jestem z Olsztyna i tu nie ma żadnego dobrego sklepu więc nie odsłucham

dzęki za pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/10196-jakie-monitory-do-marantza-pm6010-se/

o ile kupowanie ProAcow w ciemno (vide inny watek) moge od biedy przyjac do wiadomosci, o tyle kupowanie GLD absolutnie nie - bez odsluchu ich nie kupuj! Do tej pory zaden model, ktorego sluchalem (z Eutherpe wlacznie) nie gral dobrze wiec nie jest to marka, ktora mozna kupowac w ciemno - musisz posluchac i dopiero jesli taki dzwiek bedzie Ci pasowal to je kup.

więc tak, kupiłem Paradigmy Mini Monitory....objechałem cały Olsztyn i nie uwierzycie że kupiłem je w Avansie (????), zapłaciłem 1,2kPLN.. dali mi przesłuchać bo kierownikim sklapu byl moj kumpel.. Dla mnie dźwięk jest całkim przyzwoity, trochę góra za agresywna i mocny dół włącza się dosyć późno ale jest nieźle...

Może się nie znam po prostu... ale mi się podoba no i całkiem przyzwoite stereo.

W innych sklepach nie dali mi przesłuchać.. heh lipa, ale nic, za tą kasę to chyba spoko.

Musze tylko kupić dobre kable bo narazie to na jakichś sznurkach je podłączyłem..

Mogę wreszcie wywalić korektor Technicsa..

W sumie jestem zadowolony..

zobaczymy później.

co do kabli to wyczytałem że niezłe będą Audioquesty VdH ale czekam na opinie...

najgorsze to to że potrzebuję 10m a to będzie niezła kasa ale nic... ważne są czyny odważne ...

A ten Twoj kumpel nie mogl Ci sprzedac, zamiast proponowac te super kabelki, "zwykle" kabelki, natomiast Monitory 3? Jeszcze dojdzie do tego, ze za cene tych VdH czy AQ moglbys miec np. Monitory 5?

o mi nie proponował kabli, a innych monitorów nie było... heh,

dzisiaj kupiłem kable Kimber Cable... a inne mnie na razie nie stać...

no cóż, zobaczymy, jak bede miał kase to coś pozmieniam, póki co musi starczyć..

Zastanawiam się tylko jaki do tego CD dołączyć.. bo nie mam pojęcia, moja wiedza na ten temat jest zdecydowanie nikła...

co proponujecie?

Tylko żebym nie musiał nerki sprzedawać...

i czy można CD kupić używane???????

• 2 tygodnie później...

do wszystkiego dodałem Onkyo Integra DX6550 wszystko gra super, ale jest jeden problem.....

gra ładnie... przynajmniej dla mnie ale jak podłączę SH-GE70 Technicsa... wedy czuję piekny bas... taki że dostajesz dreszczy... przy niskich tonach nie słyszysz basu tylko go czujesz.. dalikatne wibracje na ciele... bas aż się wylewa zza kolumn... co zrobić żeby taki sam efekt poczuc bez korektora?????

bardzo mi zależy więc proszę o pomoc....

• 3 tygodnie później...

tak to wygląda... Jest to mój pierwszy taki zestaw więc prosze o rady....

[obrazekLUKASZ-166807_1.jpg] [obrazekLUKASZ-166807_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3557-100003588 1170258740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to muszę Cie zasmucić - ten marantz już tak ma :( - wiem bo go też mam. Bas tam pojawia się okazyjnie co nie znaczy że go nie ma - jak oglądam na nim filmy to jest bardzo OK ale tylko przez to że dzwięki na filmach są zazwyczaj przebasowione - nawet na bardzo basiastych płytach brakuje mięcha .....

Z

Ukryta Zawartość

On Axis (0°) ±2dB from 56Hz - 20kHz / Off Axis (30°) ±2dB from 56Hz - 18kHz

Dla przeciętnych podłogowców wartość ta spada o jakąś kwartę / kwintę [ca. 40-45 Hz, oktawa Wielka] a nawet i może oktawę dla nadprzeciętnych [28 Hz, oktawa Kontra]. A to jest jednak Das Unterschied.

I nie zamulajmy tematu stwierdzeniami, że to Marantz daje mało basu, dobrze?

Ukryta Zawartość

W porównaniu do innych wzmaków daje mniej bas. Ale może to być efektem dobrej kontroli - bas jest krótki i nie każdemu musi pasować. Gdyby był wydajniejszy prądowo było by zapewne znacznie lepiej :)

Ostatnio sie zastanawiałem nad tym co zrobić aby wzmocnić bas i wywalić korektor... do jakiego doszedłem wniosku? Ano takiego że tak jak można przeczytać że "co kto woli"... i właśnie, mi bardzo sie podoba dźwięk który słyszę, jest tak jaki chciałem mieć.. A korektor, chyba się z nim przeprosze bo tak naprawdę to chciałem się go pozbyć dlatego żeby uchodzić za prawdziwego audiofila... Ale nim nie jestem więc po co robić coś co popsuje efekt?? Na razie nie stać mnie na lepsze monitory a z tych jestem zadowolony i to bardzo.. Może z czasem apetyt mi wzrosnie ( już to czuję) ale póki co jest ok. Jeżeli dźwięk który słysze jest czyms czego szukałem i o czym marzyłem i dążyłem do tego aby go uzyskać przez kilka lat, to jest chyba najwazniejsze... nie to że ktos powie że używając korektora nie jestm audiofilem...

Najważniejsze jest cto co słyszę i jakie to robi na mnie wrażenie... Reszta się nie liczy..

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.