Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

M35i sa zdecydowanie za duze na takie metry. Nawet quantumy, ktore wkleilem wyzej rowniez mogly by byc za duze. Zalezy od ustawienia ich w twoim pokoju. 605 maja piekny potezny, bardzo nisko schodzacy bas i moglby czasami sie podusic w 16m2. BR5 nie sluchalem, ale jak dla mnie ta podlogowka jest za malutka. Chyba wolalbym jakies monitory z jednym wiekszym glosnikiem basowym.

?👈

A i jescze jedno. Nie patrz na te dane, tym bardziej na skuteczmosc. Np Magnat lubi je nieco przekrecac. Niby Quantum 605 maja cos okolo 93db, a w rzeczywistosciu maja podobo 87db co nie zmienia i tak faktu ze sa bardzo latwe do napedzenia i strasznie glosne. Wiec ja juz nawet nie zwracam na to uwagi.

?👈

Wybrajac z Mission'ow bralbym chyba m35i poniewaz lepiej miec zapas niz niedobor basu. Chyba ze sie myle to sprowadzcie mnie na dobra droge. Suba nie planuje kupowac (przypominam ze wzmak z kolumnami to takze fronty w kinie) tak wiec mysle ze nawet jak czasem troche zadudni to nie powinno byc zle.

Co do tych magnatow to 605 wygladaja ciekawie, mialem nawet okazje ich sluchac ale na ponad 20 m2 i bylo calkiem niezle. Ale niestety ta cena... 505 juz mnie tak nie przekonuja.

Co do skutecznosci to mam glownie porowanie z Kody 702. Papierkowe 88db a w rzeczywistosci troche slabo graja... Uzywki M35i sa nawet na licytacji teraz (piekne czarne) tylko widze pojawil sie problem czy nie beda za duze. Sluchal ktos moze tych kolumn w niewielkim pomieszczeniu? Ewentualnie m33i/m34i w 16m2?

Juz prawie sie zdecydowalem (patrz napalilem) na te m35i ale niestety wlasnie zauwazylem ze maja otwor bass reflex z tylu co w moim wypadku przekresla ich zakup. Moze sprecyzuje, pokoj 3,5 x 4, 5 (kolumny stoja przed krotsza sciana). Ewentualnie jaka minimalnie odleglosc trzeba zachowac przy BS z tylu obudowy?

m35i do 16m2 kompletnie się nie nadają. Słucham czasami tych kolumn w pokoju 4x4 (u kolegi) i w ogóle nie ma basu a jak podkręci się niskie tony we wzmacniaczu to jest straszne dudnienie. Jakbyś miał 30-sto metrowy salon to spoko ale do twojego pokoju to bym szukał jakiś monitorów. Jak lubisz bas to polowałbym na np. używane dynaudio 50 lub 52 albo jakieś z 18-20 cm głośnikiem średnio-niskotonowym np. B&W 602S3. Mogę ci również śmiało polecić duże monitory z 22cm głośnikiem i tytanową kopułką: Quadral ALTAN mk4 lub trochę nowsze mk5 (były niedawno na allegro za jakieś 800zł). U mnie grają w 12m2 i jest niesamowicie jeśli chodzi o niskie częstotliwości. Maganty 605 bardzo przyjemne kolumienki chociaż również miałbym obawy czy pomieszczenie nie będzie zbyt małe dla nich ale jeśli będziesz je brał pod uwagę zainteresuj się koniecznie Heco Metas 500, bardzo podobna konstrukcja, również niemiecka, parametry i cena niemal identyczne a na odsłuchu minimalnie lepiej od magnatów, jak dla mnie, wypadły.

Kolumny podstawkowe mnie jakos nie przekonuja. Kiedys planowalem male kolumny ale jak kilka miesiecy temu wstawilem te podlogowe kody to tak juz zostaly ;) Mysle ze podstawkowe nie wypelnia basem calego pokoju, a jak juz wspominalem o dodatkowym subie raczej nie ma mowy. Czy JBL E30 sa w jakims stopniu porownywalne z kolumnami ktore wymieniles wyzej? E30 moglbym pozyczyc od znajomego i sprawdzic efekt.

Porownywalne sa napewno, ale to juz zalezy od kazdego czlowieka. Na poczatku sa bardzo efektowne itp. Pulsujacy bas itd... Ale po dluzszym czasie te kolumny dla mnie sie nudza, chodzi o serie E JBL. Wyeksponowany bas, i nieco schowana srednica sprawiaja wrazenie ze te kolumny graja dosc cieplym, przyjemnym dzwiekiem.

?👈

Zreszta podobnie jak Quantum 605, ale w tych drugich bas jest zdecydowanie glebszy i srednica rowniez maluje sie wiele ciekawiej z wieksza przestrzenią. O gorze nie wspomne.

?👈

Też kiedyś nie byłem przekonany do basu z monitorów. Ludzie nie interesujący się akustyką przeważnie zakładają, że duża kolumna równa się duży bas. Jednak nie zawsze tak jest. Ja miałem najlepszy przykład jak robiłem z kumplami imprezkę w akademiku i do pokoju ok 17m2 wstawiliśmy dwie olbrzymie kolumny estradowe Behringer'a plus wzmak 2x200W. Głośno było ale bas nie był tak głęboki jak z moich monitorów w domu:) Kolumny trzeba dobrze dobrać do pomieszczenia. Podłogówki w 16m2 też mogą fajnie zagrać ale za 1500zł możesz kupić naprawdę porządne, aczkolwiek używane, kolumny podstawkowe co jest moim zdaniem lepszą alternatywą dla nowych podłogówek z najniższej serii danego producenta.

Ja jeśli miałbym kupować kolumny podłogowe do 16m2 za 1500zł to rozglądałbym się za czymś takim:

pod koniec czerwca nie sprzedały się na allegro Dali 450 za 1600zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , także możesz się odezwać do sprzedającego jakby je chciał sprzedać teraz taniej to byś nabył naprawdę świetne paczki w naturalnej mahoniowej okleinie.

tu masz te Quadrale ALTAN mk5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja posiadam starszą wersje mk4, olbrzymie monitory, sztuka waży 13kg, masywne odlewane kosze 22-centymetrowych głośników i przód wyłożony aksamitem, obudowa zamknięta! mogą stać blisko ściany, naprawdę przyjemny basik.

Acoustic energy aegis evo three

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nieduże kolumny podłogowe bardzo dobrej jakości, w świetnym stanie za 1200zł - uważam że warto się zainteresować

JM lab Chorus 710

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają świetną odwrócona metalową kopułkę, nie wiem jak grają bo nie słuchałem tego modelu nigdy jednak ja bym marce Focal dał kredyt zaufania:) Na tej aukcji trochę jednak drogo jak za podstawową serię chorus ale może udałoby ci się coś stargować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowiutkie ze sklepu podłogówki do 1500PLN to np:

ACOUSTIC ENERGY AEGIS EVO 3 AE EVO THREE

ACOUSTIC ENERGY LINEAR3

ACOUSTIC ENERGY NEO THREE NEO 3 NEO3

MISSION M33i

MISSION M34i

MORDAUNT SHORT AVANT 904i

MORDAUNT SHORT AVANT 914i

TANNOY MERCURY F4

Q ACOUSTICS 1030i FLOOR SPEAKERS

Q ACOUSTICS 1050i FLOOR SPEAKER

a niektóre poniżej 1000PLN z tych które wymieniłem...

choć do tak małego pomieszczenia to moim skromnym zdaniem zwykłe podstawkowe powinny styknąc.... sam mam taki problem że metraż pokoi niewielki i jak zapodałem coś większego to miałem wrażenie że aby posłuchać musiałbym ściany wyburzać....

Sniper, z Twojej listy najbardziej odpowiadalyby mi Mission M34i. Orientujesz sie moze jakby zagraly w takim pokoju? Strasznie spodobaly mi sie m35i ale m34i tez nie sa zle. Sproboje takze pozyczyc od kumpla te jego E30 i zobacze jakto bedzie gralo z podstawkowymi. Ile ewentualnie trzeba przeznaczyc na same podstawki/stojaki pod kolumny?

Wracając do mojej rady odnośnie kolumn to pozycje które w niej wymieniłem są delikatnie rozciągnięte cenowo, ale każda z nich zasługuje na uwagę. Odpowiadając na Twoje pytanie "Ewentualnie wybierając miedzy M35i, a Concept 6 które byś wybrał?" To ja wybrał bym DALI bo bardziej odpowiadają mi brzmieniowo i nie potrzebuje "zapasu" basu z M35i, bo Dali maja go w idealnej proporcji podobnie zresztą jak reszty pasm. Na pewno nie brałbym pod uwagę żadnych kolumn firmy MAGNAT, bo bez urazy są kiepskie - szczególnie przy zestawieniu ich z Dali czy Monitor Audio.

Nie chcę w tym miejscu rozpętać burzy ze strony właścicieli tych kolumn, nie atakujcie bo wątek główny zejdzie na boczny tor - to moje zdanie - subiektywne.

Zgadzam się tez z rafal735r odnośnie tego żebyś nie patrzył do końca tylko na podawaną skuteczność. Ostrożnie podchodź też do opinii że kolumny są za duże do pomieszczenia - w większości to bzdury, trzeba je tylko dobrze ustawić co jest podstawą, a pomieszczenie "dostosować akustycznie".

Jeżeli masz czas to poluj na Concept 6 lub MA BR5 w dobrej cenie. Lepiej poczekać - możne się coś pojawi lub dozbierać ;-)

Ps. Jak możesz pożyczyć do domu kolumny od kolegów to korzystaj jak najwięcej. Będziesz miał większe porównanie i zobaczysz sam w "którą stronę iść".

>Na pewno nie brałbym pod uwagę żadnych kolumn firmy MAGNAT, bo bez urazy są

>kiepskie - szczególnie przy zestawieniu ich z Dali czy Monitor Audio.

A niby dlaczego? Moze dlatego ze rpodukuja tez sprzet samochodowy? Stereotypy trzeba wkoncu obalic.

?👈

A prosiłem... ">Nie chcę w tym miejscu rozpętać burzy ze strony właścicieli tych kolumn, nie atakujcie bo wątek główny zejdzie na boczny tor - to moje zdanie - subiektywne."

... rafal735r załóż wątek "Co sądzicie o Magnatach" tam się będziemy spierać i pisać opinie. Tu chłopak chce porady do zakupu. Ale żeby nie było... słyszałem Magnaty i są efekciarskie - nie mylić z efektowne, przesterowane, buczące z kiepska sceną i stereofonią oraz nienaturalną średnicą. Chyba wystarczy. Dlatego uważam - powtarzam subiektywnie - że są kiepskie. Ale nie wykluczam że może się to komuś podobać - zobaczcie ilu fanów mają nadal Altusy itp. Ich nie przekonasz - "Altusy są najlepsze" - beton.

Jeszcze raz apeluję - doradźmy chłopakowi a nie toczmy bezowocnych sporów.

do małego pokoju stykneły by nowe:

Acoustic Energy Aelite 2

podstawki na allegro ładne to koszt do 200pln z przesyłką...

jako przykład, że nie warto pchać podłogówek na mały metraż mogę przytoczyć sytuację gdy z kolega byliśmy kupować sprzęt i monitory audio pięknie grały w sali odsłuchowej, kolega uparł się że je chce i już, choć jego sypialnia był 3 razy mniejsza... nie słuchał rad ani moich ani sprzedawcy... dotachaliśmy potężne podłogówki, załączyliśmy z audiolabem+arcamem i wielka kupa z tego wyszła, bo w jego pokoju te kolumny grały jak by je kocem nakryli...dźwięk nie miał się jak rozwinąć, jak by ktoś to skompresował i wszystko było takie płaskie że aż fuj... ale widać ludzie muszą uczyć się na własnych błędach i zostawić sporo kasy aby tą naukę utrwalić w łepetynach... najlepsze było że klient zaczął wychodzić z sypialni na przedpokój bo tam lepiej to brzmiało...paranoja...ale ludzie tak mają...

>słyszałem Magnaty i są efekciarskie - nie mylić

>z efektowne, przesterowane, buczące z kiepska sceną i stereofonią oraz nienaturalną średnicą. Chyba

>wystarczy. Dlatego uważam - powtarzam subiektywnie - że są kiepskie.

Najpierw dokladasz do pieca, a potem prosisz o spokoj? Haha. Ale gosc. Wiadomo ze nie ma nic idealnego. Np w serii 50x sceny wogole prawie nie ma. W serii 60x jest juz wogole inaczej. W 60x moze sie wydawac ze czasem bas niekontrolowanie zamruczy (trzeba wtedy kombinowac z ustawieniem itd), ale w 50x juz tego nie doswiadczysz. Wiec takie twoje obrzucanie na nic sie nie zda nikomu. Nie wal wszystkiego do jednego wora, bo swiadczy to tylko o tym ze opierasz chyba swoja opinie o jakis jeden model, albo poprostu nie lubisz tej marki.

Spojrzcie. Ten producent robi kolumny z samymi wadami. Pierwszy raz sie z takim spotykam, bo nawet o Tonsilu mozna cos dobrego powiedziec. heh.

Wracajc do tematu. Ja juz doradzilem autorowi i nie mam zamiaru go naklaniac do czegokolwiek i przekonywac go ze to jest beee, a to super tak jak ty. I tak zapewne wezmie JBL albo missiony (bo mu sie podobaja).

?👈

Po drugie moj wpis > "A niby dlaczego? Moze dlatego ze rpodukuja tez sprzet samochodowy? Stereotypy trzeba wkoncu obalic."

Nie mial rozpętywac zadnej burzy. Nie widze tam zadnego jej przejawu. Za to ty ladnie nakresliles swoja opinie, za ktora dopiero moze sie rozpętac "burza"

?👈

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że w pomieszczeniu ok 16m2 trudno jest utrafić z basem.Ja mam pokój podobnej wielkości i podłogówki u mnie się nie sprawdziły.Było buczenie i drżące szyby a mało dobrego dźwięku.Nie masz zatem racji sądząc, że "lepiej mieć zapas niż niedobór basu".Jest raczej odwrotnie.Z niewielkim niedoborem basu da się słuchać muzyki.Z jego nadmiarem raczej trudno i nie ma bardzo co z tym zrobić.A podstawkowe w takim pomieszczeniu mogą dać całkiem niezłe niskie tony, choć nie ukrywam, że dużo zależy od jakości takich kolumn.

Jeśli chodzi o podłogowe, to najbardziej z tu wymienionych przekonują mnie Dali 450.Słuchałem ich, bardzo ładnie, kulturalnie i równo grają.Niewielki nadmiar niskich tonów można zniwelować zatykając otwory bassrefleks miękką pianką lub gąbką o otwartej strukturze porów.

Czy Monitor Audio BR5 są za małe ?Takie optycznie się wydają, grają jednak bardzo dobrze.I mają dość mocne niskie tony.Czy wystarczająco mocne i nisko schodzące, to już zależy od Twoich preferencji.

idealnie by było, gdybyś mógł wypożyczyć takie i posłuchać u siebie.

No dobra, juz sobie uswiadomilem ze warto sprobowac z tymi podstawkowymi. Od biedy zawsze mozna odsprzedac albo ewentualnie dac jako tylne w kinie i zawsze to bedzie jakas poprawa ;) Jak do tej pory zawsze zdawalem sie na opinie innych i nie narzekam, zadnego z kupowanych wczesniej sprzetow nie sluchalem tylko klikalem na allegro i jestem zadowolony. Prawda jest taka ze sie zbytnio nie znam na tym, mam tylko jakas tam swoja wizje dzwieku do ktorego daze dlatego wole postawic na Was :) Tylko teraz pojawia sie inne pytanie, jakie w miare tanie, z nisko schodzacym basem i mozliwie wysoka skutecznoscia warto kupic? Stojaki metalowe kupic (takie co ladnie wygladaja) czy na cos konretnego zwrocic uwage przy zakupie? Kiedys czytalem o podstawach z kamienia ale zapewne sa drozsze pozatym moim zdaniem srednio wygladaja...

Jeżeli mają być missiony to tylko m33 do takiego metrażu. Jeśli M.A. to br5 nie 6. Jest jedno małe ale, mianowicie nie wyciągał bym wniosku że jeżeli autor wątku chce wywalić kody to ma słuch prawdziwego audio fila gdzie ma być wszystko zrównoważone i tak dalej. Może być bez urazy basolubem i wtedy wszystkie porady o monitorach szlag trafi. Jest jeszcze inne rozwiązanie 2 monitory + sub.

Generalnie polecałbym ci tuning kolumn, ale 702 to niestety kiepskie kolumny do tuningu :/ Prawidłowe wytłumienie, przeróbki zwrotnic i wymiana okablowania niestety tylko trochę poprawiają brzmienie tych kolumn. Mimo wszystko są one dość zamulone. O niebo lepsze są kody av860.

Anyway jak lubisz mocne uderzenie i nie chcesz się bawić w przeróbki to JBL`e dadzą radę. Na pewno zagrają lepiej niż koda 702.

lahcim>>

A jakiego modelu Magnatów słuchałeś ? Słyszałeś, któreś Quantumy z serii ( ? Zapewne nie bo wiedziałbyś, że są to kolumny bardzo neutralne bez podbarwień;

Pozdrawiam wszystkich

Ok, dzis mialem okazje przetestowac wczesniej wspomniane JBL E30. Krotko mowiac nie jestem z nich zadowolony, calkiem nie to czego szukam. Mozliwe ze jestem "basolubem" jak ktos ladnie wspomnial wyzej ;) Wlasciwie ciezko opisac mi dzwiek jaki z nich uslyszalem ale napewno basu bylo za malo- film bez suba calkowicie odpada. Tak wiec raczej wroce do koncepcji z jakimis podlogowcami. Na dniach postaram sie przesluchac cos z Waszych propozycji i dam znac na co padl wybor. Faktycznie najlepiej samemu odsluchac, inaczej poprostu sie nie da... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi