Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem juz zdecydowany na te Esy ale niestety, kobiecie sie nie kolor nie spodobal... Teraz glownie rozwazam Mission M34i (6miesieczne, idealne, kupione w Audiosystem, cena 1300zl) albo b&w 602 s3 sorrento (idealne, uzywane jako tyly w kinie, gratis standy, cena niecale 1300zl). Z tego co wyczytalem to B&W= dobra jakosc, a Mission= duzo basu i glosne granie. Jakie jest Wasze zdanie, ktore lepiej sie u mnie sprawdza w stereo i w kinie? Pogodzilem sie z ewentualna odsprzedaza kolumn w razie niezadowolenia (na cos wkoncu musze sie zdecydowac, bo dalej gra u mnie Koda) dlatego raczej zaryzykowalbym z podstawkami B&W.

Generalnie mialby byc w kolorze wisni ale czarne tez moga byc. Jestem raczej za kolumnami jakiejs bardziej znanej firmy typu mission, jbl, b&w dlatego, ze w razie czego latwiej bedzie je odsprzedac. Jakby nie patrzec kolumny kupuje troche w ciemno, bez wczesniejszych odsluchow.

Kiedys mialem okazje sluchac dali 606 bodajze i jakos mi nie podeszly. Ogolnie czytalem ze Dali nie sprawdza sie w muzyce ktorej slucham. Szukam kolumn raczej z dobrym (patrz mocnym, nisko schodzacym, mozliwie dobrej jakosci) basem.

;)

Szczerze mowiac juz tez nie mam sily do szukania tych kolumn ale gdy codziennie rano wlaczam sprzet i slysze to co sie wydobywa z Kody odrazu checi dalszych poszukiwan wracaja ;) Na chwile obecna jestem prawie ze w 100% przekonany do tych Mission'ow albo B&W, teraz tylko pozostaje pytanie ktore z tych dwoch?

Ok, zdecydowalem sie na te B&W 602 S3. Macie moze jakies porady zwiazane z tymi kolumnami? Np jakie kable do nich kupic? Ewentualnie jaki wzmacniacz bylby dobry do tych kolumn? Narazie musze pozbierac troszke kasy ale niedlugo takze planuje zmiane wzmacniacza.

Kolumny juz kupilem, teraz tylko czekam na odbior (kuriera) tak wiec juz nie ma mowy o wyborze innych. Jak narazie mam jakies zwykle kabelki 2x2,5 po 3-4zl/m, warto kupowac cos lepszego? Gdzies wyczytalem ze kable Cordial 2x4mm ladnie przenosza niskie tony i sa stosunkowo tanie, co o tym myslicie?

Juz troche poczytalem, ludzie glownie polecaja mocniejsze Nady i Rotele, ponoc ciezko je napedzic czyms slabym (a niestety moj nie jest zbyt wydajny). Jako, ze jestem posiadaczem Nad'a chetnie kupilbym cos z tej stajni (wyglad nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia, sprzet ma grac, a nie wygladac). Ponoc dobrze graja z Nadem 352 ale on troszke drogi jest, tak myslalem moze Nad 350? Pozniej dojdzie jeszcze CD (najprawdopodobniej Denon dcd-735). A dzis najchetniej zamowilbym jeszcze jakis kabelek, zeby paczka doszla mniej wiecej razem w kolumnami.

Jeżeli chodzi o Rotela to wzmaki 2x40 z serii 9xx spokojnie napędzą te paczki bw. Rotel jest bardzo wydajny prądowo mimo np niewielkiej mocy. Do takich monitorów spokojnie..

Rotel RA-971 to bedzie dobry wybor? I czy kable o przekroju 6mm sie nadadza czy beda za grube? Zdecydowalem sie na kable Cordial 4mm ale niestety chwilowo nie ma takich na allegro wiec zastanawiam sie nad 6mm. Zalezy mi na dobrym basie dlatego 2,5mm raczej odpadaja

Czy dobry to się nie wypowiadam bo nie słuchałem ale na 100% wystarczy do napędzenia tego co kupiłeś. A kable to z tą grubością nie przesadzaj. Ja mam KIMBER 4ki i jest bdb. Nie są drogie.

Skoro kupiłeś kolumny, to już cie pewnie nie zainteresuje.

Ale ostatnio miałem okazję posłuchać kolumny TAGA TPS500 i byłem zaskoczony co one potrafią.

Choć przyznam, iż od razu byłem sceptycznie nastawiony.

Przeciez to budżetówka, jak to ? Teraz sam jade do Wrocławia, by je kupić.

Z taką małą kasę (1200zł) dzwięk był naprawdę dobry. Świetna przestrzeń, wyrażnie zaznaczone instrumenty, a każda przeszkadzajka miala swoje miejsce. Bas krótki, lepjej kontrolowany niż z dali 606, które obok stały pomimo małych głóśników (srednica ok.10cm). Jedynie wysokie troche za s łuche i metaliczne, ale cena też nie wielka.

Jeśli nie słuchaliście ich to szczerze polecam, choć nie z każdym wznacniaczem dobrze chodzą.

Z Rotelem Ra-04 i Harmanem 655v było raczej przeciętnie, choć głębi sceny na Rotelu robiła wrażenie.

Za to z Yamahą A 1000 aż nie mogłem uwieżyć.

Dziwę się, że jeszcze tutaj nie zauważyłem poruszanego tematu o tych głośnikach.

Na przykład tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,albo tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EPOS M15

DALI CONCEPT 6

MISSION M74 lub M34

KEF C5

WHARFEDALE PACIFIC PI40

ROGERS AS-503

Bardzo proszę o konstruktywne za i przeciw

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Epos M15 to polka wyzej od pozostalych (nie znam Rogersow)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z wymienionych przeze mnie słuchałem jedynie Mission M34,natomiast co do reszty - "tabula rasa".

Rogers-y są do kupienia w dobrej cenie,dlatego się nad nimi zastanawiam.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Dużo dobrego słyszałem na temat Eltax Linear Respone 8.5 ale raczej nie do dostania na rynku wtórnym.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jednym słowem art paw dał Ci propozycję z zupełnie innej półki ( Arcus89) za świetne pieniądze ale Ty chyba wiesz co chcesz kupić tylko czekasz aby to usłyszeć ...

Epos czy Rogers ?

gelson, 28 Cze 2009, 14:11

>Dużo dobrego słyszałem na temat Eltax Linear Respone 8.5 ale raczej nie do dostania na rynku

>wtórnym.

miałem :) owszem ciekawy sprzet. raczej lubią sporo miejsca wokół siebie, tj: minimum 20m2. dobrze czują się przy glosnym słuchaniu

No i stalo sie, przyszla paczka z tymi B&W. Poprawa jakosci oczywiscie jest slyszalna, graja calkiem fajnie ale do filmow bez suba sie chyba nie obejdzie. W kazdym badz razie kolejny zakup, z ktorego jestem zadowolony ;)

Właśnie wygrzewam Elaki FS67 ....,trochę czasu im dam,są "ganzz neue",więc ...

Elaki,tak apropos za 1400 - równiutkie.

• 1 miesiąc później...

Witam.Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.Stałem się posiadaczem takiego oto zestawu, wzmacniacz Marantz PM-52,CD Sony CDP-S7,Tuner Sony ST-S7,interkonekty Klotz AC 110,głośnikowy ProCab LS 25.Na razie gra to

z głośnikami Koda F-51 (pozostałość po KD).Pierwsze pytanie to jakie polecicie głośniki (używane,podłogowe) do tego zestawu i czy w ogóle do 1000 zł jakieś głośniki dużo lepiej zabrzmią od tych F-51? Nadmienie że pokój ma wymiary 5,20 na 3,40 czyli prawie 18m2 a muzyka jakiej słucham to rock progresywny , muzyka alternatywna np.Mogwai, The National,Doves,Sigur Ros itp.A drugie pytanie czy można pod ten wzmacniacz podłączyć subwwofer aktywny Koda SW 850 kablami głośnikowymi pod drugą parę wyjść głośnikowych ze wzmacniacza?

Z góry dziękuje za wszelakie porady i sugestie.

• Pokaż nowe odpowiedzi