Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Że tak lakonicznie spytam: co lepsze - Tannoy M2, Mission M30i czy Mission MV4?

Wzmacniacz Marantz PM-63, pokój ma około 40 m2 i dziwny kształt, muzyka - analogowe mięcho w stylu SRV, Rolling Stones czy Aerosmith.

a takim pokoju monitorki sobie nie poradza, wez jakies podlogowe kolumny np dali 104(poszukaj w dobrym stanie)

a takim pokoju monitorki sobie nie poradza, wez jakies podlogowe kolumny np dali 104(poszukaj w dobrym stanie)

Właśnie w tym sęk, że żona mi nie pozwoli zagracić podłogi, więc muszą wisieć pod sufitem. Już i tak będę miał przerąbane za rozmiar takich M2...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co myślicie o tych kolumnach? do 200zł chyba lepszych nie dostane

To jest największe możliwe dziadostwo. Jeżeli szukasz tanich kolumn, to szukaj wśród marek Taga i Koda. Przynajmniej grają ...

Do świetności im pewnie dużo brakuje ale myślę że w tym budżecie to dobre kolumny, bolero ciężko dostać poniżej 500zł.

Jest mnóstwo prawdziwych dobrych kolumn używanych za 500 zł. Dlaczego szukasz wśród smutku PRL-u ?

Ukryta Zawartość

Właśnie w tym sęk, że żona mi nie pozwoli zagracić podłogi, więc muszą wisieć pod sufitem. Już i tak będę miał przerąbane za rozmiar takich M2...

drogi kolego tu już trzeba wybrać pomiędzy zona a dźwiękiem jednak takie monitorki to do 15m2, 40m2 to już spory salon, myślę ze warto poszukać jakiegoś kompromisu z zona:D przecież kolumny to jak meble, jak dobrze dobrać kolorystykę to pozytywnie wpłyną na wystrój:)

drogi kolego tu już trzeba wybrać pomiędzy zona a dźwiękiem jednak takie monitorki to do 15m2, 40m2 to już spory salon, myślę ze warto poszukać jakiegoś kompromisu z zona:D przecież kolumny to jak meble, jak dobrze dobrać kolorystykę to pozytywnie wpłyną na wystrój:)

OK, to w międzyczasie myślenia o rozwodzie... :) Salon ma ponad 40m2, ale dziwny kształt - takiej zdeformowanej litery L, gdzie na jednym końcu jest jeszcze aneks kuchenny. Tak że kolumny miałyby obłsugiwać (zamiennie) jedno z 'ramion' tego L.

Jeszcze inaczej - PM-63 ma opcję na 4 głośniki, może to rozwiązałoby sprawę?

OK, to w międzyczasie myślenia o rozwodzie... :) Salon ma ponad 40m2, ale dziwny kształt - takiej zdeformowanej litery L, gdzie na jednym końcu jest jeszcze aneks kuchenny. Tak że kolumny miałyby obłsugiwać (zamiennie) jedno z 'ramion' tego L.

Jeszcze inaczej - PM-63 ma opcję na 4 głośniki, może to rozwiązałoby sprawę?

hehe:D jak kocha to powinna być gotowa na ustępstwa:D jest to na pewno jakieś rozwiązanie jednak ja osobiście jestem zwolennikiem jakości a nie ilości i wole dobre stereo zamiast przeciętnego kina, no ale skoro nie ma innej możliwości to wybierz jakieś dobre monitory..a masz może możliwość złożenia sam czegoś, czy nie za bardzo?

hehe:D jak kocha to powinna być gotowa na ustępstwa:D jest to na pewno jakieś rozwiązanie jednak ja osobiście jestem zwolennikiem jakości a nie ilości i wole dobre stereo zamiast przeciętnego kina, no ale skoro nie ma innej możliwości to wybierz jakieś dobre monitory..a masz może możliwość złożenia sam czegoś, czy nie za bardzo?

No cóż, opisałem kształt salonu, bo na mój gust wtedy mniej się liczy całkowity metraż, kiedy głośniki mają grać tylko w jedno skrzydło (mylę się?). Stąd pomysł z czterema głośnikami - wydaje mi się, że lepiej obsłużą taką kiszkę niż dwa.

Zestaw dopiero będę składał - tego Marantza jeszcze nie kupiłem, tylko mam na oku, ale chyba nawet wolałbym Cambridge Audio A500 albo Azur 540A, bo bardzo przyda mi się wyjście z preampa. Kolumny - jedne z tych trzech wymienionych.

proszę o podpowiedz które kolumny wybrać WHARFEDALE VARDUS VR400 czy jamo s426 dzięki!

zapewne jest istotne czego sluchasz i jaki masz wzmacniacz jednak nie bylo mi dane sluchac tych kolumn

wszystkiego po troche a mam denon 1311

ja bym poradzil zrobic samemu cos, za te pieniadze zrobisz cos o klase wyzej niz te co wymieniles, polecam sklep loudspeakshop, i jakos przerabiana konstrukcje diy

tylko problem w tym ze jestem w irl. a tu straszna kicha nic niema mały wybór

loudspeakshop to sklep internetowy, wysylkowy, no chyba ze policza duzo za przesylke ale jestem prawie pewien ze w wielkiej brytani bedzie wieszy wybor i bedzie cie to taniej kosztowalo niz tu w polsce, poszukaj w google takich sklepow.

Witam.

Poszukuję używanych monitorów do 400 zł. Najbardziej zależy mi na najmocniejszym basie w tym przedziale cenowym i oczywiście na miarę możliwości monitorów(które same w sobie będą go miały mniej od kolumn podłogowych) Mój pokój to około 12m2.

Słuchać chcę na nich muzyki rozrywkowej (rapu), na wzmacniaczu PIONEER A-447. Dodam, że szukam monitorów tylko do odsłuchu stereo, więc nie mają służyć jako satelity i nie mam zamiaru dokupywać subwoofera. Nie oczekuję cudów w tej cenie, a proszę tylko na wskazanie możliwie najlepszej opcji do kryteriów które podałem..

Na oku mam:

-Tannoy Mercury M2, oraz

-KODA EX566T.

Co wy na to? Może znajdzie ktoś lepszą alternatywę?

Z góry dziekuje za pomoc.

Witam.

Poszukuję używanych monitorów do 400 zł. Najbardziej zależy mi na najmocniejszym basie w tym przedziale cenowym i oczywiście na miarę możliwości monitorów(które same w sobie będą go miały mniej od kolumn podłogowych) Mój pokój to około 12m2.

Słuchać chcę na nich muzyki rozrywkowej (rapu), na wzmacniaczu PIONEER A-447. Dodam, że szukam monitorów tylko do odsłuchu stereo, więc nie mają służyć jako satelity i nie mam zamiaru dokupywać subwoofera. Nie oczekuję cudów w tej cenie, a proszę tylko na wskazanie możliwie najlepszej opcji do kryteriów które podałem..

Na oku mam:

-Tannoy Mercury M2, oraz

-KODA EX566T.

Co wy na to? Może znajdzie ktoś lepszą alternatywę?

Z góry dziekuje za pomoc.

z tych dwuch zdecydowanie tannoy, ewentualnie jakies b&w jakby sie udalo trafic w tej cenie

z tych dwuch zdecydowanie tannoy, ewentualnie jakies b&w jakby sie udalo trafic w tej cenie

A jakiego modelu B&W miałbym szukać konkretnie? Rozumiem KODA sobie odpuścić? Poszukałem jeszcze trochę i znalazłem coś takiego:

WHARFEDALE DIAMOND 8.1

MAGNAT MC 2

Czy wciąż tannoye najlepsze?

@ justas32 ciężko zlaleźć coś lepszego w tym przedziale cenowym, STX F-XX? słyszałem że ta seria jest bardzo słaba, a na STX z serii FX mnie nie stać, Jamo s426? wątpie aby głośniczni niskotonowe lub nawet średnio-niskotonowe wielkości zaciśniętej pięści narobiły hałasu i zatrzęsły pokojem.

Witam,

Czy miał ktoś do czynienia z takimi kolumnami?

To chyba Tonsil.

Opisane Finezja ale w necie nic nie mogę wyszperać

Kolumny bardzo podobne do Fonus Classic 300. Miałem kiedyś takie Fonusy, całkiem fajne brzmienie, nisko schodzący bas dzięki dwóm komorom basowym. Głośniki to czeskie tesle.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

A jakiego modelu B&W miałbym szukać konkretnie? Rozumiem KODA sobie odpuścić? Poszukałem jeszcze trochę i znalazłem coś takiego:

WHARFEDALE DIAMOND 8.1

MAGNAT MC 2

Czy wciąż tannoye najlepsze?

magnaty to tez nie sa dobre wedlug mnie kolumny, kiedys mialem glosniki tej firmy i nie powiem o nich nic dobrego, WHARFEDALE znacznie lepiej, ale to tylko w teorii znam..ja bym proponowal b&w np dm601, tylko pewnie trzeba dolozyc, jesli nie wchodzi w gre to tannoye

Edytowane przez kubamzk

magnaty to tez nie sa dobre wedlug mnie kolumny, kiedys mialem glosniki tej firmy i nie powiem o nich nic dobrego, WHARFEDALE znacznie lepiej, ale to tylko w teorii znam..ja bym proponowal b&w np dm601, tylko pewnie trzeba dolozyc, jesli nie wchodzi w gre to tannoye

Te B&W ponad 2 razy droższe, to więcej jak dołożenie tylko podwojenie:)Zdecyduję się więc na Tannoye M2, choć mam wątpliwości co do ich basu. Nie mam niestety opcji odsłuchu. Dziękuje za pomoc.

Jako że musiałem z powodów niezależnych ode mnie zmniejszyć swój budżet na kolumny chciałbym zapytać jak koledzy widzieliby połączenie Koda kt5500 z nadem 326 bee + nad c421 po małych modyfikacjach. głównie do mocniejszego rocka to na czym najbardziej mi zależy to w miare mięsiste i mocne odwzorowanie perkusji i żeby po uszach nie cieło:) Kartonowy bas raczej odpada. mój budżet to około 1500 i generalnie chciałbym jakieś monitory miałem fiesty ale wytrzymałem z nimi jakiś miesiąc wydawało mi się że sie duszą w moim pokoiku poza tym jazgot i piaszczenie z wysokotonowych za to plus za basik. Otwarty jestem na wszelkie propozycje z góry dziękuje za pomoc.

Te B&W ponad 2 razy droższe, to więcej jak dołożenie tylko podwojenie:)Zdecyduję się więc na Tannoye M2, choć mam wątpliwości co do ich basu. Nie mam niestety opcji odsłuchu. Dziękuje za pomoc.

jak cchesz bas to kup sobie podlogowe kolumny a nie monitorki

Witam

Posiadam amplituner Sony STR DE495, stoi on bezczynnie on jakiegoś czasu. Ostatnio

myślę o kupnie monitorów i używania go do słuchania muzyki, głównie rockowej w

stereo. Kolumny jakimi jestem zainteresowany to:

B&W 602

Magnat Quantum 653

Monitor Audio BX2

Wharfedale Diamond 10.2

Prosze opinie i rady.

Dziekuję.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Proszę mi dać namiar na jakiś sprawdzony sklep z monitorkami studyjnymi - ale nie chodzi mi o strone jakieś jednej marki. Masa jest takich małych sklepów z przeróżnym asortymentem i różnymi cenami to wiec mam obawy który ma najbardziej sprawdzony asortyment.

Proszę mi dać namiar na jakiś sprawdzony sklep z monitorkami studyjnymi - ale nie chodzi mi o strone jakieś jednej marki. Masa jest takich małych sklepów z przeróżnym asortymentem i różnymi cenami to wiec mam obawy który ma najbardziej sprawdzony asortyment.

www.thomann.de

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość glubisz

(Konto usunięte)

www.thomann.de

Dziekuje. Ale to mnie nie użądza bo nie moge płacić w Euro. Prosze bardzo o Polski sklep:)

Edytowane przez glubisz

Witam! Zamierzam zakupić parę kolumn najlepiej monitorki do 40 cm. które niestety będą grały w trudnych warunkach. Wylądują w warsztacie by mi umilać codzienną prace. Będą zawieszone po rogach w pomieszczeniu 50 m2 na wysokości nieco powyżej głowy. Nie będą miały wystarczające miejsca z tyłu więc preferuje tunel BR z przodu lecz gdyby był z tyłu przebuduje odwodowe umieszczając go w spodniej części obudowy skierowany ku dołowi. Przymierzałem się do zakupu ARCUS-ów AS 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lecz przegapiłem i już się sprzedały wiec nadal jestem na głodzie.

Wpadło mi w oko coś takiego >

Ukryta Zawartość

C owy na to? Czy może zadowolić się tym >

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narazie sercem jest Clarion DXZ 788.

Muzyka różna, trochę radia, sporo muzyki fortepianowej.

Głównie chodzi mi o brzmienie fortepianu. Na moich obecnych wynalazkach brzmi to jak utwór fortepiano-podobny.

Do radia to przecież każde głośniki będą wystarczające.

Wyrzućcie to co od razu się nie nadaje i uzasadnijcie dlaczego wówczas będzie łatwiej wybrać.

Z góry dziękuję za wszelkie konkretne odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi