Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

justas32

Te kolumienki wygldaja calkiem fajnie:) Zastanawiam sie jakby wypadly w porownaniu z np KEF Q35.2 ,ktore moge dostac za podobne pieniadze. Miales moze okaze ich kiedys posluchac. Mam na mysli obydwie konstrukcje?

Mam podobne warunki jak poprzednicy. 17m2 ; Nad c 320 ; Sqeezebox 3 oraz ciezki rock z elektronika plynacy po drutach:)

Z gory bardzo dziekuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez luckyguliver

panowie niema co kręcić nosem szukając kolumn do 600zl na miłość.....są oczywiście pewniaki jak tannoy ale podejdzcie do tego z rozsądkiem..jeśli chcecie mieć nowy wygląd,dobry dzwięk i w miarę nową kolumne to jesli się wam trafi jbl es30 w tej cenie to brać!nie gadać!jedna z mocniejszych i większych podstawkowych kolumn w tej cenie

kolumna może bedzie mieć maks trzy lata więc niebedzie mieć wad ukrytych jak zmieniona wysokotonówka czy przewijany głośnik..lub zleżały w piwnicy

panowie niema co kręcić nosem szukając kolumn do 600zl na miłość.....są oczywiście pewniaki jak tannoy ale podejdzcie do tego z rozsądkiem..jeśli chcecie mieć nowy wygląd,dobry dzwięk i w miarę nową kolumne to jesli się wam trafi jbl es30 w tej cenie to brać!nie gadać!jedna z mocniejszych i większych podstawkowych kolumn w tej cenie

kolumna może bedzie mieć maks trzy lata więc niebedzie mieć wad ukrytych jak zmieniona wysokotonówka czy przewijany głośnik..lub zleżały w piwnicy

Im tańsze kolumny, tym bardziej trzeba "kręcić nosem" i szukać takich, jakie nam odpowiadają, bo w tak niskim przedziale cenowym, występują różnorodne słabości wynikające z ceny. Rozsądnym wydaję się raczej duża ostrożność przy zakupie, i wybór takich zestawów, których ograniczenia są dla nas akceptowalne. Dlatego jak wypadku każdego elementu zestawu, dobrze jest posłuchać wcześniej, co kupujemy.

Głośnik wysokotonowy niestety może nie wytrzymać i w nowych kolumnach, to zależy, co mu zrobimy, a człowiek to zdolna bestia w psuciu, a dla wielu zawsze za mało „cyka sprzęt”, basowy czy niskośredniotonowy bardziej spektakularnie charczy przy przesterowaniu ;)

W takim nie dużym pokoju polecam starsze monitorki firmy Castle. Posiadam Castle Durham II, Trend i Trend II. Gorący fortepian, ciekawe wokale i przestrzeń na dobrym wzmacniaczu głęboko rozbudowana do tyłu! U mnie w sypialni szczególnie efektowną holografią imponują malutkie Trent II. W dodatku w cenie od 150 do 450 zł można kupić pięknie wykonane monitorki w naturalnych fornirach!

Nie wiem jak brzmi ten Marantz, jeśli nie najlepiej to mieszcząc się w cenie kupisz np. NADa 3130, z którym stworzą znakomity system.

Jeśli uda Ci się kupić tanio, to za zaoszczędzone pieniądze możesz sobie kupić tuner Technics ST-G90 i odbierać w dobrej jakości II PPR ;)

Dzięki za (p)odpowiedź!

A gdybym jednak zechciał nabyć coś nowego?

Zastanawiam się nad JBL ES 30 i Koda Harmony K-5500T. Czy to dobry wybór?

Które mają szanse lepiej sprawdzić się w muzyce klasycznej?

Pozdrawiam!

Witam.

Posiadam Cambridge Audio Azur 340A SE wzmak, a do tego Azur 340C cd oraz Pro-Ject Debut 3 gramofon. Obece szukam kolumn podłogowych do tego zestawu. Problem zawarty jest w tym że słucham dość zróżnicowanej muzyki (od brzmień instrumentalnych przez granie gitarowe po szeroki wachlarz muzyki elektronicznej). Czy ktoś ma jakieś propozycje co do tego zestawu było by w miarę optymalne??!! Czekam na sugestie pozdrowienia!!!

Takie :

do cieplejszego grania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do jaśniejszego grania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do mojego tematu, czy ktoś może wyrazić jakąkolwiek opinie o Jamo Classic 6,INFINITY Primus 250,

ROTH OLi30/OLi40 czy czy któreś z tych będą pasowały do tego co napisałem wcześniej?

Co do mojego tematu, czy ktoś może wyrazić jakąkolwiek opinie o Jamo Classic 6,INFINITY Primus 250,

ROTH OLi30/OLi40 czy czy któreś z tych będą pasowały do tego co napisałem wcześniej?

...

ew.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za ukierunkowanie :)

Czy te Celestiony też mozna uznac za dobre:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ich dźwięk będzie OK. Ale są za małe żeby nagłośnić 16 m pokój. Jeżeli poszukujesz kolumnienek podstawkowych - to tak. Ja do takiego pomieszczenia kupiłbym sobie podłogówki.

Witam jakie kolumny beda najlepsze do 400-500zl

Pokoj ma okolo 25m2 slucham głównie, hardstyle, electro house, rapu itp

Wzmacniacz to Pioneer vsx 416 myslalem nad stx-f110 albo stx-f130

Z gory dzieki za pomoc

Gość StaryM

(Konto usunięte)

@Degnerix:

Na 25m2 to potrzebujesz czegoś więcej niż podstawkowych kolumienek. Jeśli STX to F-140 (kolor czarny) - 175,00 zł. Zatem zmieścisz się w kwocie. Możesz też szukać na Allegro, jest dużo popularnych zestawów za niewielkie pieniądze, czasem dobre używane.

@lukas666:

Na twoim miejscu patrzyłbym o półkę wyżej. Dość ciekawe i otwarte brzmienie, a zarazem neutralne mają Dali Concept 6. A może coś używanego na Allegro? Oby tylko nie były za stare, to możesz mieć niezłą niespodziankę.

@Yorick:

Przejrzałem ten wątek i zastanawiam się, czy przy dużych wymaganiach muzycznych nie lepiej się sprężyć i np. kupić B&W CDM 1 - podstawkowe, ale mają przyjemny dźwięk, a cena nie jest aż tak powalająca.

pozdrawiam

M.

@Degnerix:

Na 25m2 to potrzebujesz czegoś więcej niż podstawkowych kolumienek. Jeśli STX to F-140 (kolor czarny) - 175,00 zł. Zatem zmieścisz się w kwocie. Możesz też szukać na Allegro, jest dużo popularnych zestawów za niewielkie pieniądze, czasem dobre używane.

@lukas666:

Na twoim miejscu patrzyłbym o półkę wyżej. Dość ciekawe i otwarte brzmienie, a zarazem neutralne mają Dali Concept 6. A może coś używanego na Allegro? Oby tylko nie były za stare, to możesz mieć niezłą niespodziankę.

@Yorick:

Przejrzałem ten wątek i zastanawiam się, czy przy dużych wymaganiach muzycznych nie lepiej się sprężyć i np. kupić B&W CDM 1 - podstawkowe, ale mają przyjemny dźwięk, a cena nie jest aż tak powalająca.

pozdrawiam

M.

Moim zdaniem do muzyki której słuchasz i metrażu jaki podałeś najlepsze będą JBL E90.Przy tym czego słuchasz urwie ci głowę.Mogę ułatwić ci kupno.Niestety używane kosztują ok.1800-2000 tyś.Żadne kolumny w tej cenie nie dadzą ci takiej mocy i basu.To nie są kolumny do słuchania jazzu czy muzyki poważnej ale w rocku,pop,disco na pewno się sprawdzą.

Witam

Mam dość swoich peerlessów. Będą grały w drugim pokoju. Potrzebuje czegoś w miarę dobrego do 300zł Podłogowce nie szersze niż 25cm. Nie wyższe niż metr. Co polecacie?

Edytowane przez odzion

Witam, znalazłem ostatnio przeglądając allegro kolumny B&W DM220 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wpadłem też na nie czytając ten wątek, kolumny maja już swoje lata, ciekawi mnie czy jakoś znacząco wpłynie to na dźwięk, w internecie można znaleźć różne opinie na ten temat... Kolumny chciał bym napędzić Rotelem ra-840bx4 bądź sławnym Nadem 3020 co myślicie o takim połączeniu?! Pomieszczenie ma 25m2 sufit na wysokości 3m. Muzyka to głównie rock progresywny, hard rock, rock instrumentalny(gitara!), trochę ambientu, melodeath'u, elektroniki.

Ukryta Zawartość

Fajne kolumny w niskiej cenie. Jeżeli są zadbane to warto. Te - na oko - wyglądają na zadbane, ale nigdy nie wiadomo.

Co do wzmacniaczy - jeden to żyleta, drugi to muł. Czy musisz mieć akurat taki ? Jeżeli już to ten Rotel ... ale jest tyle dobrych wzmacniaczy ...

Edytowane przez justas32
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam dość swoich peerlessów. Będą grały w drugim pokoju. Potrzebuje czegoś w miarę dobrego do 300zł Podłogowce nie szersze niż 25cm. Nie wyższe niż metr. Co polecacie?

Za te pieniądze to możesz kupić Voice Kraft, a słuchać będziesz w drugim pokoju. ;)

Witam

Diora Polaris 120.

Te peerlessy nie są złe ale chce coś lepszego. O bardziej wyrafinowanych wysokich tonach. Wiem że odezwą się głosy czym to napędzasz ale chwilowo nie mam kasy na coś lepszego niż denon dra 275 lub technics ex100 które obecnie posiadam. Ewentualnie ile dozbierać do kolumn aby kupić coś co powiedzmy zaspokoi moje oczekiwania? A soundfindery 130?

Dzięki za odpowiedź justas32, cena za te b&w też nie należy do najniższych, może warto by zainteresować się czymś bardziej z tej epoki, myślałem o pacyfikach pi-20, missionach m33i, może mógł bym ich posłuchać, jednak coś przyciąga w takich "starociach", przynajmniej mnie... Rotel to mój typ bo już taki miałem, o nadzie czytałem wiele pochlebnych opinii. Co mogę powiedzieć o rotelu, u mnie grał z space'ami 86 unitry (modyfikowanymi na wiele różnych sposobów, 2way)duża poprawa(dynamika, kontrola) w stosunku do unitry ws304s a o płaskim bez życia technics'ie su vz320 nie wspominając... Szukam tego rotela już jakiś czas, ciężko jednak o zadbany model...

W kontekscie Celestion DL4

Ich dźwięk będzie OK. Ale są za małe żeby nagłośnić 16 m pokój. Jeżeli poszukujesz kolumnienek podstawkowych - to tak. Ja do takiego pomieszczenia kupiłbym sobie podłogówki.

Więc tak:

- podłogówki nie da rady teraz - może kiedyś (ale doceniam podpowiedź)

- Co do B&W CDM1 - to także coś czego teraz nie kupię

- widząc wiele uszkodzonych mechanicznie kolumn nieco zwątpiłem w przesyłkę kolumn - przy ew. uszkodzeniu membran większość sprzętu o którym piszemy jest mocno problematyczna/kosztowna w naprawie.

Idąc tropem B&W DM220i (brak maskownic i nieznany tak naprawdę stan) znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena podobne, nieco mniejsze, ale lokalnie we Wrocławiu dostępne - więc mogę ich dotknąć i zobaczyć (o ile uda dogadać się z sprzedającym ale to sklep więc...)

Na razie w alternatywie dla tych malutkich celestionów przepatruję sobie właśnie ofertę tego sklepu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny będą stały na półce (lewa) i na niesprecyzowanym wyniesieniu na powiedzmy komodzie. Mniejsze łatwiej będzie ukierunkować właściwie. Będą na poziomie około 1,5 metra więc dla optymalnego siedziska BeoVoxy są dość ciekawym rozwiązaniem z pochyleniem wysokotonowców w dół - acz są to wiekowe zestawy z niewielką ilością opinii, więc podchodzę raczej ostrożnie. Bardzo proszę o dalsze sugestie/porady za które z góry dziękuję :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

B&W 560 to fajne kolumny - posłuchaj ich jeżeli masz blisko. Jeżeli chodzi o ten sklep to wydaje mi się że jest w nim staro, ale drogo. Tym niemniej jeżeli mają bardzo dużo sprzętu który można odsłuchać, to istnieje prawdopodobieństwo że utrafi się coś co będzie ze sobą dobrze grało - więc przejść się na odsłuch zawsze warto.

Niedawno dostałem taki komplet: DENON PMA 510-AE + DCD 710-AE.

Proszę o poradę w doborze głośników i okablowania. Przyznam, że stać mnie obecnie na głośniki do 1500 zł. za parę.

Słucham muzyki rockowej w stylu Pink Floyd, Led Zeppelin, Marillion itd.

Wcześniej miałem miniwieżę, więc nie wiem od czego zacząć a chciałbym by wszystko brzmiało dobrze.

Słyszałem, ale moja wiedza ogranicza się do Internetu, że z Denonami dobrze chodzą głośniki Mission. Wyszperałem model MX3. Czy to dobry trop?

Z góry dziękuję za wszystkie porady. :)

Cześć. jest w Krakowie lub okolicach sklep z kolumnami używanymi ?

Allegro obecnie jest wyczyszczone totalnie.

Chce kupić głośniki do stereo za ok 1000 zł.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich,

Standardowe pytanie. Jakie kolumny podłogowe proponowalibyście do amplitunera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Kolumny do zastosowania domowego, pokój około 20m2. Najczęściej słuchane gatunki muzyczne: Rock, Blues, Trance Techno. Zależy mi na tym aby dźwięk się nie zlewał w jedno głośne dudnienie i aby można było wychwycić każdy instrument :)

Mój budżet to maksymalnie 2500 zł za dwie kolumny.

Przemek

Ukryta Zawartość

Witam.

Dzisiaj słuchałem u kolegi muzyki na takich kolumnach.

Ukryta Zawartość

Bass z tych kolumn jest dla mnie bardzo dobry :))

W poprzednim moim wątku który już skasowałem polecili mi takie kolumny

Ukryta Zawartość

Opierając się na tym jak grały kolumny kolegi szukałem na allegro kolumn które będą grały basowo tak samo lub lepiej niż te sb-ca1060

i na allegro znalazłem takie coś.

Ukryta Zawartość

Które waszym zdaniem zagrają lepiej??

Priorytetem jest jakość i głębia basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z poskich se poszukaj,tonsil albo pylon po ci ci stare nie wiadomo w jakim stanie kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co powiecie o stanie tych kolumn ?

Ukryta Zawartość

Są odbarwione w miejscach gdzie maskownic nie było. no i te głośniki wciśnięte da się to jakoś odkurzaczem pociągnąć delikatnie ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi