Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, x86 napisał:

Dzięki. Jak dla mnie jest to jasno zrozumiałe, bardziej się nie da bo mam jakieś tam doświadczenie w słuchawkach i używa się tej samej terminologii. Przykładowo Shure SHR440 brzmią szkliście 😉

To już bezapelacyjni faworyci na mojej liście. Mam w obserwowanych F4 Limited Edition i M4. Które gęściej zagrają i z mocniejszym dołem ? bo boję się zadać pytanie które lepsze 😉 

F4 << M4 < F4 Limited

F4 są chyba sporo większe o ile dobrze pamiętam i mają nieco lepszy, swobodniejszy dół. Zwykłe F4 jednak grają trochę bez wyrazu ogólnie, ospale. M4 dużo ładniejsza barwa i takie żywsze, słabsza trochę separacja, ciepły, zlepiony nieco dźwięk ale miły dla ucha. Generalnie M4 to klasyk zawsze godny polecenia. F4 Limited będą najlepsze, są  ogólnie jednymi z najfajniej grających kolumn jakie miałem. Powiem szczerze że podobały mi się bardziej od Tannoy DC6T SE i XT6F. Jest sporo ciepła z M4 i znacznie więcej detaliczności, głębia dźwięku. Później odkupił je ode mnie kolega, miał okazję wymienić na 5x droższe Kefy R i jakieś 3x droższe Klipsche ale mu przeszło jak posłuchał. Nie jest audiofilem, myślał że jak kolumny mają lepszą specyfikację na papierze i  są dużo droższe to MUSI zagrać lepiej. Całe audio 🙂

5 minut temu, Andrzej100 napisał:

Jakie jest to "doświadczenie" i na czym polega?

Książkę piszesz ? 😂

10 godzin temu, don111 napisał:

F4 << M4 < F4 Limited

F4 są chyba sporo większe o ile dobrze pamiętam i mają nieco lepszy, swobodniejszy dół. Zwykłe F4 jednak grają trochę bez wyrazu ogólnie, ospale. M4 dużo ładniejsza barwa i takie żywsze, słabsza trochę separacja, ciepły, zlepiony nieco dźwięk ale miły dla ucha. Generalnie M4 to klasyk zawsze godny polecenia. F4 Limited będą najlepsze, są  ogólnie jednymi z najfajniej grających kolumn jakie miałem. Powiem szczerze że podobały mi się bardziej od Tannoy DC6T SE i XT6F. Jest sporo ciepła z M4 i znacznie więcej detaliczności, głębia dźwięku. Później odkupił je ode mnie kolega, miał okazję wymienić na 5x droższe Kefy R i jakieś 3x droższe Klipsche ale mu przeszło jak posłuchał. Nie jest audiofilem, myślał że jak kolumny mają lepszą specyfikację na papierze i  są dużo droższe to MUSI zagrać lepiej. Całe audio 🙂

Dzięki za opis. To teraz mam zagwostkę. Co prawda jest jedna para dostępna F4 Custom ale stan wizualny jest średni. Nie wiem czy 1400 zł w tym stanie to słuszna cena.

Teraz, Andrzej100 napisał:

Jak się na coś powołujesz, to przytocz jakieś argumenty.

Jeżeli ich nie masz, to znaczy, że są to nic nie warte przechwałki.

Kolego, zdążyłem się poznać na Tobie czytając w jaki sposób odnosisz się do innych osób i nie jest to obraz pozytywny więc wybacz ale nie będę prowadził z Tobą dalej rozmowy 🙂 👍

A wracając do tematu - co sądzisz o tych "amerykanach" 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet ma kartony ... ale fakt, że do używanych trudno zaliczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, Andrzej100 napisał:

Czyli niestety  Twoje doświadczenie, którym sie tak chwalisz, jest żadne, a piszesz aby sobie pisać, "zabłysnąć ", bez najmniejszej znajomości tematu.

Jesteś niestety typowym internetowym introlem i ignorantem!

Buahahahaha 😂 Jako moderator zagranicznego forum nie będę tego komentował (pewno padnie zaraz pytanie JAKIEGO ?? Co się znowu przechwalasz ignorancie jeden ?!? hahahaha 🤣 Prośba do moderacji by wykasować wpisy jegomościa i moją treść również nie związaną z tematem czyli niedrogimi kolumnami 🙂 

4 minuty temu, audioburak napisał:

A wracając do tematu - co sądzisz o tych "amerykanach" 😉 

Ukryta Zawartość

Nawet ma kartony ... ale fakt, że do używanych trudno zaliczyć.

Na pozytywne opinie o Polk trafiłem na Waszym forum już wcześniej i dzięki za propozycję. Zapoznam się od strony teoretycznej 😉

Jak to mówią najciemniej pod latarnią i przypomniałem sobie, że w dalszej rodzinie mam audio maniaka od kolumn i aktualnie ma jakieś Polki. Wcześniej Avance. Jest fanem miękkiego, ciepłego grania, głównie z płyt winylowych więc dopytam co on tam dokładnie ma.

Ukryta Zawartość

37 minut temu, x86 napisał:

Książkę piszesz ? 😂

Dzięki za opis. To teraz mam zagwostkę. Co prawda jest jedna para dostępna F4 Custom ale stan wizualny jest średni. Nie wiem czy 1400 zł w tym stanie to słuszna cena.

Wizualnie to indywidualna sprawa. To nie będą nowe kolumny, a te nowe modele są gorsze (w tym z samego Tannoya). Ale za taki dźwięk, mając na uwadze że to duże podłogówki, te 1400 wydaje się śmieszną kasą. Ja swoje kupiłem chyba za 1250 ale to było z 6-7 lat temu a tersz wszystkie kolumny podrożały, nowe, używki, handlarze za m4 wołają już 1700. Ta wersja limitowana F4 raczej rzadko się ppjawia i mało się o niej pisze, mało opinii. Bo normalnie powinny stać drożej od M4 (pomijając dźwięk to są nowsze, ładniejsze). A podstawkowe M2 już przebiły ceny nowych. Realną wartość trudno wyliczyć. Te F4 Limited postawiłbym chyba wyżej od popularnych, też fajnie grających Dali Zensor 7, które chodzą po 2-2.5 tys. 

1 godzinę temu, x86 napisał:

Jak to mówią najciemniej pod latarnią i przypomniałem sobie, że w dalszej rodzinie mam audio maniaka od kolumn i aktualnie ma jakieś Polki. Wcześniej Avance. Jest fanem miękkiego, ciepłego grania, głównie z płyt winylowych więc dopytam co on tam dokładnie ma.

Ty też takiego dźwięku szukasz? 

Polk to amerykańskie granie, w USA od lat rywalizują z Klipschem, też duży, mocny, dynamiczny dźwięk, trochę więcej tegp pierwiastka muzykalności, ale jednak bliżej neutralnej barwy. Ciepło i tak miękko jak Tannoy na pewno nie grają, nie taka jest filozofia dźwięku tego producenta. Ale osobiście też jestem (umiarkowanym) fanem tej marki, choć głównie starsze modele. W "amerykańskim' stylu jeszcze Boston robił fajne paczki. 

wizualny jest średni. Nie wiem czy 1400 zł w tym stanie to słuszna cena

Nie. Ja swoje sprzedałem poniżej tysiaka.

Kolego, zdążyłem się poznać na Tobie czytając w jaki sposób odnosisz się do innych osób i nie jest to obraz pozytywny więc wybacz ale nie będę prowadził z Tobą dalej rozmowy 🙂 👍

Dokładnie po prostu go nie karm.

Nie bo signature 50 to słabe podlogowki.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:
16 godzin temu, x86 napisał:

wizualny jest średni. Nie wiem czy 1400 zł w tym stanie to słuszna cena

Nie. Ja swoje sprzedałem poniżej tysiaka

Wyżej pisałeś że nie miałeś tej wersji limitowanej. Czyli chyba piszesz o zwykłych F4, które są takie sobie.. Tysiaka można dać za zadbane bo źle nie grają, ale nic specjalnego co przyciąga na dłużej. 

16 godzin temu, x86 napisał:

Co prawda jest jedna para dostępna F4 Custom ale stan wizualny jest średni. Nie wiem czy 1400 zł w tym stanie to słuszna cena.

Znalazłem na Alle jedną parę ciemną ale za 1300. O te chodzi? Z tego co widzę to nie poobijane rogi, na boku jeden ukruszony kawałek okleiny to raczej nie tragedia. Ale jak tam uważasz. Cena generalnie nie gra, dla mnie taki dźwięk warty spokojnie 2-2.5k z używek, jakbym miał porównać do dobrych Audiovector, Dali czy Castle, które też lubię. Gdyby produkowali je i sprzedawali za 5-6k nowe, w lakierze na połysk albo drewnie, no może jeszcze trochę dociążyli skrzynki, to nikt by się nie zorientował że coś. jest nie tak i w czymś odstają od Dali Oberon 7 czy Castle Knight 5 (jeśli wybierać z tych podobnych, z gatunku cieplejszych) 

10 godzin temu, don111 napisał:

Znalazłem na Alle jedną parę ciemną ale za 1300. O te chodzi?

Zgadza się - 1400 zł to koszt już z wysyłką bo nie odbiorę osobiście. Zobacz na nierówną linię otworu dużego głośnika w jednej z kolumn. Wygląda na "podziobane" jak przy wymianie ? Może taka jakość wykonania, nie wiem ale jest to widoczne na zdjęciach. Druga sprawa bez kup teraz nie mam ochrony Allegro, a zauważyłem też, że każdy wystawiony przedmiot u tegoż użytkownika ma inne tło. Obym się mylił w ocenie ale zapaliło to światło ostrzegawcze i raczej nie skorzystam z tej oferty.

Co do samego dźwięku za 1400 zł. Również jestem tego zdania, że nie ma co za mocno patrzeć na stan wizualny i wyższą cenę niż była w przeszłości pod jednym tylko warunkiem : że wpiszą się w mój gust i pozostaną na stałe. Jeżeli okaże się co innego to wiem, że skończy się odsprzedażą z dużą stratą i OLXową mordęgą 😄 bo kolumny są mega niechodliwym towarem głównie za sprawą gabarytu, ryzyka uszkodzenia w transporcie i ogromnego wyboru na rynku. Większość wyzbywa się dużych kolumn z mieszkań. W pięknym stanie Dali Zensory 7 można dziś zakupić w świetnej cenie bo za ok 1800 zł i widać, że długo wiszą co pokazuje jak wygląda ten ryneczek.

Nie spieszy mi się. Może w międzyczasie wyskoczy lepsza oferta na Tannoy F4 Custom, a jeżeli będzie taka możliwość to coś z Indiana Line bym odsłuchał w lokalnych salonach audio.

14 minut temu, x86 napisał:

Zobacz na nierówną linię otworu dużego głośnika w jednej z kolumn. Wygląda na "podziobane" jak przy wymianie ?

Hmm... Głośniki wyglądają na oryginalne i membrany ładne. Raczej wątpliwe aby coś było wymieniane lub jeśli już to wymienione na oryginały. Coś tam widać przy frezach, generalnie wszystkie frezy są na głębokość lub średnicę deko nierówne, to też widać, jak to w tanich w Tannoy. Możesz poprosić sprzedającego o kup teraz jak masz wątpliwości, może się zgodzi chociaż musi zapłacić prowizję, a jak nie będzie chciał to niech zejdzie trochę z ceny i zapytaj o gwarancję pisemną rozruchową (w formie umowy chociażby). Gra jest mimo wszystko warta świeczki bo kolumny są rzadkie a bardzo dobrze grają. 

Dali Zensor 7 za 1800 idealne to cężko chyba znaleźć, jeśli masz szansę kupić to rzeczywiście okazja, są ładniejsze od Tannoy, na pewno nie stracisz na odsprzedaży w razie czego, ale czy lepiej grają, to bym nie powiedział. Wolałbym osobiście jednak trochę bardziej M4, a co za tym idzie także  F4 Custom. Ale nie jest to różnica klasy, kwestia raczej gustu. A Indiana Line sobie z głowy wybij, chyba że chciałbyś nowe piękne, ale niekoniecznie super grające 🙂

17 godzin temu, don111 napisał:

Wyżej pisałeś że nie miałeś tej wersji limitowanej. Czyli chyba piszesz o zwykłych F4, które są takie sobie.. Tysiaka można dać za zadbane bo źle nie grają, ale nic specjalnego co przyciąga na dłużej. 

To pytanie do mnie?

Ale jaka to wersja limitowana F4?

Na zdjęciu wyżej nie jest to wersja limitowana.

Jak ona była oznaczona i czym się różniła?

Zadzwoniłem, pogadałem i potwierdza się, że jest to najlepsza forma kontaktu i przy okazji weryfikacji ogłoszenia. Tannoy F4 Custom zamówione ! Dam znać jak przyjadą i je osłucham 🙂

W dniu 13.05.2024 o 06:16, Piotr Sonido napisał:

To pytanie do mnie?

Ale jaka to wersja limitowana F4?

Na zdjęciu wyżej nie jest to wersja limitowana.

Jak ona była oznaczona i czym się różniła?

No to słabo orientujesz się w starszych Tannoy bo Custom to właśnie wersja limitowana, pełniejsza nazwa to Custom Limited Edition Audiophile Upgrade, plakietka jest u góry. A różni się wieloma rzeczami, poza głośnikami, m.in. tym o czym pisałeś, że miałeś inne zaciski w swoich F4. Czyli miałeś zwykłe F4

54 minuty temu, x86 napisał:

Zadzwoniłem, pogadałem i potwierdza się, że jest to najlepsza forma kontaktu i przy okazji weryfikacji ogłoszenia. Tannoy F4 Custom zamówione ! Dam znać jak przyjadą i je osłucham 🙂

Napisz koniecznie, ciekawe czy podzielisz moje dobre zdanie o nich. Choć sporo jak zawsze zależy od pomieszczenia, wzmacniacza i indywidualnego gustu. 

3 godziny temu, don111 napisał:

No to słabo orientujesz się w starszych Tannoy bo Custom to właśnie wersja limitowana, pełniejsza nazwa to Custom Limited Edition Audiophile Upgrade, plakietka jest u góry. A różni się wieloma rzeczami, poza głośnikami, m.in. tym o czym pisałeś, że miałeś inne zaciski w swoich F4. Czyli miałeś zwykłe F4

Na moich też było napisane custom. 

Od kiedy tannoy custom w tannoy to LE? Skoro oni mieli kolumny LE?

Miałem na pewno custom. 

Pokażesz może zdjęcie tej klasycznej wersji oraz lepszej? Jest gdzieś opis tego oficjalny?

Przepraszam oni mieli oznaczenie SE

Edytowane przez Piotr Sonido
21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem na pewno custom. 

Pokażesz może zdjęcie tej klasycznej wersji oraz lepszej? Jest gdzieś opis tego oficjalny?

@don111 miał również na myśli trójkątną naklejkę na tylnej stronie w górnym narożniku 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem na pewno custom. 

SE było przy Revolution DC6T. 

--

Tannoy Mercury F Custom loudspeakers. This Limited Edition upgrade to the Mercury F range boasts some excellent sonic improvements, ideal for audio enthusiasts who truly appreciate great sound. A number of enhancements have been made to this product to give it superior performance for high fidelity listening:

Crossover - the crossover components have been upgraded and a high quality polypropylene capacitor used in the tweeter feed. The circuit topology has also been revised. Together, these changes give greater detail at high frequencies, better stereo imaging and a more controlled bottom end.

Tannoy DMT™ (Differential Material Technology) - the interface between drive unit and the cabinet structure is crucial and this area is given special attention in the F1 and F4 Custom models. Bracing materials of different acoustic properties are used to dampen the driver to the internal bracing and then to the enclosure body itself; resulting in an exceptionally well damped structure that minimises the effect of unwanted resonances.
Wiring – the internal wiring has been replaced with high purity Van den Hul silver plated cable, which offers lower energy loss and greater transparency.
Termination panel – the termination panel of the original F1, F4 and FC have been upgraded with high quality gold plated brass terminals, for mimimum information loss.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem na pewno custom. 

Custom miały inne terminale a sam przyznałeś że miałeś inne. Jeśli nie miałeś Mercury F4 bez Custom to mogłeś mieć ewentualnie F4 Fusion. 

36 minut temu, x86 napisał:

@don111 miał również na myśli trójkątną naklejkę na tylnej stronie w górnym narożniku 🙂

Ukryta Zawartość

Tej naklejki nie pamiętam

Na dolnej przy terminalach na pewno był custom.

16 minut temu, don111 napisał:

Custom miały inne terminale a sam przyznałeś że miałeś inne. Jeśli nie miałeś Mercury F4 bez Custom to mogłeś mieć ewentualnie F4 Fusion. 

Kurde przeglądam teraz te fotki

image.thumb.png.cefafe122b5a2a3b4a2a2839c104271d.png

I wydaje mi się że te jednak.

Nie pamiętam.

Możliwe w takim razie że to były fusion.

W każdym razie ja byłem z nich zadowolony.

Ale dzięki za wyjaśnienie bo prawdę mówiąc nie wiedziałem że F4 występowały w dwóch wariantach 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, don111 napisał:

W sumie to były 3 wersje 🙂

Fusion F4, Mercury M4 i na koniec jeszcze Mercury F4 Custom

Fusion F4, Mercury F4, Mercury F4 Custom  - tak miało być ... M4 się wkradły omyłkowo

• 6 miesięcy później...

Witam,

szukam kolumn podłogowych do salonu 4x5m. Obecnie na stanie mam (powoli rozpadające się) Unitry ZGC50-8-44 oraz Yamahę S-201. 

Yamaha ma teoretycznie dwa źródła sygnału. Pierwszym jest TV podłączony kablami RCA, drugim jest miniPC podłączony jakck-RCA. Zawiłość polega na tym, że źródłem TV jest ten sam miniPC podłączony DP-HDMI. Takie rozwiązanie sprawia, że czasem wystarczy mi dźwięk z TV a kiedy potrzeba włączam wzmacniacz i dźwięk leci z kolumn i tv jednocześnie. Jednak kiedy włączam projektor do filmów (tak samo podłączony DP-HDMI) to przełączam źródło na wzmaku i dźwięk leci już tylko z kolumn.

Aktualnie zastosowanie to muzyka 70% YT, 20% flac z foobara, 10% Netflix (no ale powoli przymierzam się do Tidala).

Do rzeczy: budżet na kolumny ok 2000zł. Raczej nie więcej ze względu na dzieciaki w domu i potencjalne szkody 😁 Odległość od ściany to nie więcej niż ok 40cm i dość przeciętna akustyka w pomieszczeniu (brak dużej ilości mebli czy dywanu-są za to zasłony i w miarę uda się stworzyć trójkąt odsłuchowy). 

Z własnych propozycji myślałem o przetestowaniu Indiana Tesi 561 i Fyne F303. 

Pytanie poboczne: wiadomo jak świetna jest jakość dźwięku z integry stąd w następnej kolejności zakupiony zostanie na 90% Topping e30 lite do podłączenia po USB. Czy jest sens umieszczać go również pomiędzy TV a Yamahę po optyku (PC->TV->Topping->S201)? 🤔 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dzięki za linki,

hmm...używki? no nie wiem....chyba jeszcze nie ten etap u mnie abym kupował używane bez choćby oględzin

pojawiły się za to nowe MA Bronze 200 za 2,5k tylko czy to nie za "dobre" kolumny do mojego wzmacniacza?

Edytowane przez djmakus

Yamaha as201 dość mocno eksponuje wysokie tony i nie powiedziałbym że są one idealnie czyste więc szczerze nie wiem trochę ryzyko. 

Bronze 200 moim zdaniem grają nieco lepiej od zensor 5 bo mają lepszą kontrolę i lepszą barwę na basie Ale one są nieco jaśniejsze i tutaj chodzi o to połączenie właśnie z twoim wzmacniaczem szczerze nie wiem. Nie słuchałem takiego połączenia bo osobiście po dwóch próbach model AS 201 do mnie nie przemawia. 

Co nie zmienia faktu że bardzo dobra cena i jeżeli zdążysz ich odsłuchać to bardzo ci polecam bo warto

3 godziny temu, djmakus napisał:

dzięki za linki,

hmm...używki? no nie wiem....chyba jeszcze nie ten etap u mnie abym kupował używane bez choćby oględzin

pojawiły się za to nowe MA Bronze 200 za 2,5k tylko czy to nie za "dobre" kolumny do mojego wzmacniacza?

Dokładnie, tak jak większość zaczynała, też musisz utopić przynajmniej raz lub kilka razy kasę na nowych kokumnach 🙂

Oczywiście chodzi o odsrzedaż, bo z czasem chcesz wymieniać na coraz lepsze. Na starcie jesteś co najmniej 30-40% w plecy. 

9 minut temu, don111 napisał:

Dokładnie, tak jak większość zaczynała, też musisz utopić przynajmniej raz lub kilka razy kasę na nowych kokumnach 🙂

Oczywiście chodzi o odsrzedaż, bo z czasem chcesz wymieniać na coraz lepsze. Na starcie jesteś co najmniej 30-40% w plecy. 

Ja tam nie patrzę na to ile dostanę za odsprzedaż swoich kolumienek ponieważ kolumienki praktycznie z zerową popularnością. Poluję właśnie na takie firmy bo można kupić takie w dobrych cenach. Nie wiem jakoś tak mam. Jak chciałbym lepsze to już wole te dać komuś w prezencie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że to początek przygody. 😁Też czytałem że ta 201 jest dość jasna stąd pomysł o Tesi 561 gdzie się to podobno nieźle uzupełnia (i nie trzeba ich odsuwać niewiadomo jak daleko od ściany). 

Za 1,3k widzę Sapphire 31 (para 2,5k) ale to chyba błąd cenowy sklepu....i chyba gruba przesada do moich skromnych potrzeb

Ps. A co z tym Toppingiem i optykiem z tv?

Edytowane przez djmakus

Jak masz nie daleko to sprzedaje jeden klient . Sprawdzisz które lepsze dla Ciebie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa oferta dla osób szukających coś nie drogiego do małych pomieszczeń 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Rozglądam się za kolumnami do 1800/200 zł. Upatrzyłem do tej pory: Teufel Ultima 40, Polk audio XT60 / T50 bo to chyba ta sama kolumna. Wpadły mi w oko jeszcze Wilson Raptor 5 oraz Indiana Linę Nota 550x. Które z nich w tym budżecie wypadają korzystnie? Może ma ktoś wiedzę i potrafiłby je do siebie porównać? A może jakaś ciekawsza propozycja? Najbardziej skłaniam się w kierunku XT60 / T50

• Pokaż nowe odpowiedzi