Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nabyłem ostatnio wzmacniacz YAMAHA A-550. Teraz szukam do niego kolumn. Słuchał będę na nich głównie hip-hopu i soulu. Pokój w którym będą stały ma około 18m2.

Do tej pory znalazłem takie:

ELAC SAT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

INFINITY SM 82:

Ukryta Zawartość

MISSION 701:

Ukryta Zawartość

Moglibyście polecić któreś z powyższych? Ewentualnie prosiłbym o inne propozycje - z racji na wzmacniacz, interesują mnie kolumny o impedancji 8ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam zestaw Sony TA-FB740RQS + Eltax Libert 5+. Znalazłem kolumny STX F-200, tanio i zastanawiam się czy jest sens wymieniać Eltaxy na nie? Nie mam pojęcia jak grają bo mało opinii ale jest to konstrukcja trójdrożna, nie zagrałaby większym pasmem? Czysciej?

Cześć. Panowie z nudów przeglądałem allegro i natrafiłem na pewne tanie kolumny. Czysto z ciekawości pytam co o czymś takim myślicie? Pomijając fakt, że lepiej kupić używane w tej cenie to nadaje się to do czegoś? Koda to chyba nie taka zła marka :P

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć. Panowie z nudów przeglądałem allegro i natrafiłem na pewne tanie kolumny. Czysto z ciekawości pytam co o czymś takim myślicie? Pomijając fakt, że lepiej kupić używane w tej cenie to nadaje się to do czegoś? Koda to chyba nie taka zła marka :P

Podpinam się pod pytanie co sądzicie o tych kolumnach?

Czekam na odsłuch POLK AUDIO T50 z TX-8130 słuchałem natomiast PEARL 25 i sprzedawca zaproponował mi (18m2) "jedyną tańszą alternatywę" w postaci modelu PEARL 20, czy jeśli musiałbym poszukać oszczędności lepiej zamienić TX-8130 na R-N301 i zostać przy POLK T50 / PEARL 25 czy może brać PEARL 20 z TX-8130 R-N500. Dziękuję za wszelkie porady.

Pylon Pearl jeżeli już.

Ale czy wystarcza mi 20 na pierwsze w życiu kolumny ? Kosztują 1000zł vs 1500zł za 25-tki. Słuchał ktoś tych 20-stek ?

Edytowane przez Isajew
  • 2 tygodnie później...

słuchał ktoś starych grundigów kolega sobie zakupił do tego stary wzm sanyo b prosty źródło DAC i szczena mi opadła jakie to ma średnie są ciepłe jak bułeczki z pieca niesamowicie przyjemne, obudowy zamknięte bas może nie zachwyca lecz wysokie też przyzwoite ale za takie pieniądze ? maiłem tannoy m1 i r2 słyszłęm tez kilka zestawów budżetowych ale to przeszło moje najśmielsze oczekiwania do małego pomieszczenia takie monitorki ekstra m1 brak jakiegokolwiek porównania r2 bas już miały świetny ale średnie i wysokie bez porównania słuchanie tego prymitywnego zestawu sprawiło mi naprawdę przyjemność i trochę zamieszały mi w głowie ( :

GRUNDIG BOX-850a z tego co pamiętam to takie coś wzm sanyo nie pamiętam ale lata 70-80 pamięta ( :

Świetne są może niezbyt piękne może bas średni ale reszta miodzio kolega miał kilka wzm i mówił że na tym jednym tylko tak grają a zna się na rzeczy i ma sporo większe doświadczenie ode mnie i w sumie u niego zakochałem się w dźwięku coaxialnych tannoyach to wie co mówi i co słyszy mnie też oszołomiły bo to sprzet budżetowy a grają świetnie ( :

Witam Wszystkich

Wildze,ze dyskusja zeszła na temat Grundigów. Sam na razie jestem początkującym w sferze audio.Na razie kupiłem Grundig v1700.I szukam do tego kolumn Grundiga 3 drożnych lecz niestety są one dla mnie za drogie cena 700zł.

Dlatego szukam czegoś do 300 zł.Słucham Enya, Craig Armstrong raczej spokojnej muzyki ale muzykalnej.

Myślałem zamiast kolumn Grundigów takie kolumny.Chciałbym aby to byly kolumny 3 drozne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolumny Weltfunk WFR 80

Zaznaczam ze Grundig v1700 ma 2 x 25 Wat przy 8 om ale mozna tez do niego zastosowac kolumny 4 om tylko trzeba grac do połowy głosnosci.

Pokój mam 15 metrów.Mysle ,ze maksymalnie moge to byc kolumny 60 Wat

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tamtych nie słyszałem lecz BOX-850a tak i polecam lepiej dozbierać trochę i kupić bo są warte tych pieniędzy o ile Ci na jakości zależy a skoro słuchasz takiej muzyki będą wręcz idealne do takich repertuarów oraz twojego pokoju

Po prostu zacne głośniki grają na poziomie może nie jest to high end ale podejrzewam że wiele nowych zestawów z tego segmentu zawstydzą pod względem średnicy własnie która jest świetna

i moim zdaniem tylko stare konstrukcje tak naprawdę grają papierowa membrana daje ten ciepły wydźwięk teraz nowe konstrukcje większość jakie słyszałem miały stłumione nieprzyjemne średnice to już inna muzyka w większości przypadków

to ja cos zaproponuje od siebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cos tam w aukcji napisalem :) mialem tego troche, graja nieznacznie slabiej od gale 3030 ktore znowu ustepuja mission m71, ale za to te akai tworza fajna scene, lepsza niz monitor audio silver s6, ja najbardziej w audio lubie scene jak dzwiek jest oderwany od kolumn i mnie otacza, no ale to juz trzeba jakos sprzet rozstawic a nie sluchac byle gdzie :) mozna sie polozyc i odplynac w swiat muzyki :) podobnie graja jamo studio 110 w sumie nie testowalem ich bez maskownicy, a ta jest wyjatkowo gruba

ja z kolei długo szukałem słuchałem scena często była przyzwoita było czuć stereo ale zawsze brakowało mi tego czegoś sam nie wiedziałem czego nic mi nie odpowiadało było nosowato do czasu aż wprosiłem się do gościa z ogłoszenia który miał referencyjny sprzęt DIY na driverach koncentrycznych tannoya z ciekawości chciałem sprawdzić co takiego cudownego jest w tak drogich i tak starych prykach i dlaczego czytając opinie o tannoyu ludzie podniecają się tą firmą a ja mając już m1 i r2 dalej nie mogę przeboleć tego dźwięku który po prostu mnie drażnił ...

Pewnego wieczora zabrałem płytki i podjechałem do gościa z ogłoszenia uprzedziłem że mnie nie stać na taki sprzęt ale chciałbym posłuchać jak to gra skromny pokój sprzęt skromnie wyglądał bardzo minimalistycznie ale jak usłyszałem pierwsze dźwięki od razu ciary na plecach patrzyłem i nie dowierzałem od tego momentu w końcu wiedziałem czego chcę i skończyły się poszukiwania i prośby o odsłuch i obcych ludzi .

Teraz sam mam nieco większe drivery niż obecnie kolega które szybko sprzedał i jestem bardzo zadowolony już z efektu a jest partyzantka że tak napisze prowizoryczne obudowy nowe zwrotnice przykręcone na zewnątrz obudowy trzyma mnie jeszcze przedwzmacniacz i myślę osiągnę podobny rezultat jak kolega . Jest niesamowita scena piękna średnica wysokie bardzo wyraziste i bas na razie jaki taki mieszkanie po remoncie mało mebli duży metraż i to jeszcze ucieka pogłos prawie sekundowy mimo wstępnego przygotowania akustycznego pomieszczenia ale powoli do celu

ja nie słyszałem tego, na allegroszu są G850 za 500 dociarane trochę ale może się coś taniego trafi kolega wyżej tez ma fajne za takie pieniądze warto i tyle na temat

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jestem nowy na forum a zarejestrowałem się tutaj aby prosić o jakiekolwiek wskazówki

dotyczące " dobrania" kolumn do Pioneera A 400X. Wokoł tego właśnie wzmacniacza chcę

na razie budować swoją audiofilską przyszłość:-)

Chodzi mi o wyznaczenie kierunku i ew. warunków brzegowych tzn. czy podłogowe czy podstawkowe,

jaka skutecznošć,lata osiemdziesiąte, dziewięćdziesiąte czy wspołczesne itp. Moje uszy akceptują raczej cieplejsze ale detaliczne brzmienie. Np. Kenwoody KL440 nie dały rady. Budżet to 1000-1200 zł

Slucham strarego rocka, lekkiego jazzu ,klasyki ale i niektórych dzisiejszych wykonawców,

Pomieszczenie ok 10 m2.

Z góry dziękuję za pomoc.Mariusz L.

• Redaktorzy

Chodzi mi o wyznaczenie kierunku i ew. warunków brzegowych tzn. czy podłogowe czy podstawkowe,

(...)

Pomieszczenie ok 10 m2.

W tych 10 mkw. nie ma za bardzo jak zrobić "rozmachu", ale nie przejmuj się. Da się słuchać. Ja na Twoim miejscu szukałbym klasycznych dwudrożnych kolumn podstawkowych. Gdyby udało Ci się znaleźć takie z obudową zamkniętą, ale z odudową Bass Refleks też da się stworzyć dobre brzmienie. Nowy sprzęt odpuściłbym. Lepiej coś używanego, ale zadbanego i od 1. właściciela. Wybór sprzętu jest duży.

A czy masz pomysł na źródło dźwięku? Pliki, płyty CD, czarne placki?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

czy za 1100zł znajdę lepsze kolumny od monitor audio BR2?

szukam podłogówek lub mocnych podstawkowych bo w br2 było za mało mięsa i dołu

myślę nad stx electrino 150

W tych 10 mkw. nie ma za bardzo jak zrobić "rozmachu", ale nie przejmuj się. Da się słuchać. Ja na Twoim miejscu szukałbym klasycznych dwudrożnych kolumn podstawkowych. Gdyby udało Ci się znaleźć takie z obudową zamkniętą, ale z odudową Bass Refleks też da się stworzyć dobre brzmienie. Nowy sprzęt odpuściłbym. Lepiej coś używanego, ale zadbanego i od 1. właściciela. Wybór sprzętu jest duży.

A czy masz pomysł na źródło dźwięku? Pliki, płyty CD, czarne placki?

Slucham winyli i kompaktów.

A może jednak jakiś podlinkowany przyklad monitorów?

Szukam nowych (starych) kolumn.

Myślałem o studio 16hertz ale cena wysoka jak dla mnie.

Teraz mam wzmacniacz kenwood ka-990v i cd telefunken hs950 a gra to z grundig box 1500a prof.

Niedługo mam w planach wymianę wzmacniacza na jakiegoś sony np 770es lub 555es.

Pokój 16m2.

Słucham praktyczne wszystkiego oprócz metalu.

Lubię szybki dzwięk bez żadnego mulenia i z dobrym basem, nie może też być ostro tylko po prostu naturalnie.

Chcę w końcu uzyskać dzwięk który na prawdę odrywa się od kolumn i brzmi jak na żywo.

Budżet jest niski jakieś 2-2.5tys.

Co doradzili bys cie mi do wzmaka CA Azur 351A. Pokoj 23m, muzyka mieszana z naciskiem na rock, progresywny rock, blues, reagge. Budzet okolo 1500zl.

Co sadzucie o: Dali Zensor 3 lub Monitor Audio Bronze 2

Co do gatunku muzycznego to jeszcze w gre wchodzi jazz, cos typu norah jones

Zakładałem osobny temat ale jednak lepiej scalić wszystko w jednym.

Szukam kolumn podstawkowych do pokoju 16m2 (21m2 z aneksem jeśli ma to znaczenie), które będą napędzane Denonem DRA-F109.

Okablowanie - Melodika MDC2250.

Muzyka - metal symfoniczny, hard rock, blues, trochę jazzu.

Na kolumny mogę przeznaczyć 2000zł +/- 200zł.

Ustawienie blisko ściany na długim "jamniku" z niskich mebli. Rozstaw głośników ~3m. Odległość słuchacza od kolumn - około 4m.

Jeśli ustawienie kolumn dalej od ściany na podstawkach poprawi dźwięk to odległość od słuchającego zmniejszy się do około 3,5m.

Lubię dźwięk ciepły ale i szczegółowy zarazem, szczególnie ważne dla mnie by dźwięki się ze sobą nie zlewały.

Od razu mówię, że jeśli zdecyduję się na kolumny podłogowe to będą to Audio Monitor Bronze 5 ale to jak dozbieram $ i mimo wszystko bym wolał kolumny podstawkowe ze względu na miejsce.

Edytowane przez MJRegul
  • Pokaż nowe odpowiedzi