Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Głusi i nienormalni na pewno nie są. Są natomiast bardzo inteligentni i podatni na sponsorów.

Czyli wynika, że większość testów i ocen w prasie fachowej jest ustawiona pod sponsora?

Witam,

proszę o poradę szczególnie osoby, które mają kolumny kef iq7 lub wiedzą z czym to dobrze brzmi.

Nie jestem audiofilem, ale pół roku temu miałem możliwość przez kilka dni słuchać zestawu zestawu Kef iq9 + CA Azur 740 (wzmacniacz i CD). Szczęka mi trochę opadła - najpierw po wrażeniach słuchowym potem po cenie za nowy zestaw :).

Postanowiłem, że wymienię sobie swój sprzęt na miarę budżetu i zakupiłem używane kef iq7. Podłączyłem do mojego Sony (kino domowe kupione z 6-8 lat temu) i prawdę mówiąc byłem rozczarowany, bo nic się nie zmieniło z dźwiękiem w stosunku do jkolumienek które były z tym Sony. Przede wszystkim w Kef'ach nie było słychać basu i nadal używam subbufera Sony. Stwierdziłem, że to kwestia wzmacniacza lub kolumn i czekałem na jakąś okazję z Azurem żeby to zweryfikować.

Kilka dni temu wpadł mi w ręce Onkyo tx-d575, który mogę pożyczyć na kilka dni. Podłączyłem go do kef'ów bez entuzjazmu i szczerze się zdzwiłem bo usłyszałem basy i dużo lepsze brzmienie niż z tego mojego Sony. Może to nie jest rewelacja, ale zacząłem słyszeć więcej szczegółów i nie chcę już słuchać tego Sony :).

I teraz sedno sprawy: co możecie polecić w cenie do 1600 zl (tyle na allegro kosztuje nowy zestaw Onkyo A-5VL C-S5VL - zakładam po opiniach, że nie brzmi gorzej niż ten 575 i nastawiłem się, że kupię go jeśli nikt nie poleci mi czegoś dużo lepszego z używanych rzeczy). Nie ma dla mnie znaczenia nazwa firmy, ani czy sprzęt jest nowy czy używany (w przypadku używanego pewnie nie da się za bardzo odsłuchać przed zakupem), co do wyglądu to z oglądanych rzeczy odstraszył mnie trochę NAD w starszych wersjach - bardzo plastikowo wygląda i nie chciałbym czegoś takiego.

Muzyka której słucham (przykłady): Możdżer "Time", Maleo (reggae), Siesta Kydryńskiego, sporadycznie rock (Luxtorpeda). Lubię głębszy bas, ale bez przesady - w tym 575 jest dla mnie za płytki, ale może to kwestia kolum. Obszar do nagłośnienia pokój ok 40m2.

W tej cenie możesz kupić Onkyo 8870

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub Marantz PM-8000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszę amplituner bo słucham sporo radia, brzdęka sobie w tle. Będzie to grało z CD KENWOOD PD 7030. Fajna maszyna. Chcąc mieć jaki taki dzwięk przy oglądaniu filmów, do amplitunera podłącze jeszcze odtwarzacz BD bo kupiłem taki co ma wyjście analogowe (z tanich konstrukcji o dziwo tylko u LG znalazłem). Zastanawia mnie moc amplitunera. Pokoik ma około 22 - 23 m2 (wraz z aneksem kuchennym niestety). Wiem że nie jest to rewelacyjne miejsce do słuchania muzyki, ale cóż. Zastanawiam się czy 2x50 W wystarczy? Wydaje mi się że tak. Miałem kiedyś amplituner 2x75 W i nigdy nie rozkręciłem go bardziej niż do połowy, więc po co płacić więcej za coś z czego nie będę korzystał. Miałem wcześniej sprzęt Yamahy i teraz zastanawiam się nad Yamahą R-S300 lub R-S500. Do tego planuję zakupić kolumny WHARFEDALE Diamond 10.4. ewentuanie 10.5 ale na ich temat nie znalazłem opinii (może kiepsko szukałem). Kieruje się przy tym tylko tym co znalazłem w sieci. Jeszcze nie byłem na żadnym odsłuchu. Sam odsłuch też jest nieco kontrowersyjny, bo przecież w moim pokoiku nie bedzie to grało tak samo. Co do kolumn to chcialbym mieć łądny miekki bas. Nie chcę dudnienia jak o czasami się zdarza. Interesują mnie kolumny które dadzą ładny czysty dzwięk, a nie jakiś taki przytłumiony. Chciałbym pod amplituner podłączyć jeszcze TV, ale ma tylko wyjscia cyfrowe więc nic z tego. Amplitunery stereo z cywrowymi wejściami są sporo droższe. Ktoś polecał by osobno kupić tani DAC. Jakieś propozycje w tym temacie? Proszę nie piszcie by kupić sobie amplituner AV bo to nie to samo.

Proszę nie piszcie by kupić sobie amplituner AV bo to nie to samo.

Ufff. Dzięki za uświadomienie. Bo zakładka stereo od lat żyła właśnie w takiej niepewności.

Witam, Czy mógłby ktoś napisać czy sens ma konfiguracja Marantz PM6004 + CD5004. Ponieważ CD6004 jest za drogi, a zestaw pośredni (6003), jest już raczej niedostępny.

W tej cenie możesz kupić Onkyo 8870

Ukryta Zawartość

lub Marantz PM-8000

Ukryta Zawartość

dziekuję za odpowiedź, choć dla "zielonego" w temacie możliwość kupienia czegoś bez uzasadnienia nie do końca jest pomocna :)

przeczytałem cały wątek dotyczący tego zestawu z początku tego roku:

Ukryta Zawartość

na jego podstawie szukałem alternatywnych propozycji w używanym sprzęcie, ale być może cena zestawu była wtedy inna i można było złożyć dużo lepszy zamiast tego. Czy teraz nadal to jest aktualne? a jeśli tak to na czym zyskam kupując konkretny proponowany model? poza tym potrzebuje jakieś sensowne CD do wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli wynika, że większość testów i ocen w prasie fachowej jest ustawiona pod sponsora?

Można to tak nazwać. Na przykład jak dotąd nie czytałem złej opinii o kolumnach B&W. Nie uważam że są złe, ale budżetowe modele nie są ponadprzeciętne jakby to wynikało z opinii. To samo dotyczy nowych modeli Yamahy czy Denona.

Niestety kija ma dwa końce, wystarczy, że pojawiłaby się negatywna opinia więcej sprzętu nie byłoby testowanego, a reklamy w gazecie muszą być. Więc nijak nie da się pogodzić tych dwóch spraw jak bardzo zachowawczą, najlepiej pozytywna recenzją. Po lekturze czasopism ja to tak przynajmniej widzę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Albo jeżeli masz pomieszczenie mniejsze niż 20 mkw i koniecznie chcesz sprzęt nowy - to kupił bym aktywne kolumny Ancient Audio Oslo Studio za 2999 zł i do tego używany odtwarzacz CD za 400 zł. To przynajmniej zagra ... ale tylko w małym pokoju ...

Trafiłem na ten temat, trochę poczytałem recenzji w sieci na temat tych kolumn i zbierają same pochlebne opinie. Sam teraz stoję przed dylematem... nigdy nie miałem zestawu stereo a od 10 lat użytkuję KD Harmana 3550 plus kolumny B&W DM602.5 (fronty). Od pewnego czasu wróciłem do słuchania muzyki (rock lat 70 i 80 a ostatnio też jazz) i stwierdziłem, że obecny sprzęt nie gra tak jak tego oczekuję.

W innym temacie pytałem się o połączenie KD i stereo na jednej parze kolumn ale jak sobie policzyłem to za drogo to wychodzi. Stwierdziłem, że poszukam czegoś tańszego co na początek wstawiłbym do mniejszego pokoju (15 m2) tym bardziej, że wszystkie moje płyty CD mam zgrane na HDD i podłączyłbym system do kompa.

I teraz pytanie zasadnicze po przydługim wstępie ;) Czy słuchał ktoś tych kolumn, ponieważ z tego co wyczytałem jest to nowość na rynku.

Ja słuchałem i dlatego mogę je z najczystszym sumieniem polecić. Są takie malutkie ale grają naprawdę rewelacyjnie. I mają bardzo ładne lakiery - dobrze wyglądają. Gdyby ktoś ich nie widział pomyślałby że grają porządne, duże kolumny a nie minimonitory. Do małych pokojów to strzał w audiofilską dziesiątkę. A do dużych można dołożyć suba. W tej cenie to dla mnie głośnik bez wad. No i nie trzeba mieć wzmacniacza.

P.S. Nie jestem właścicielem ani dystrybutorem, teściem, szwagrem ani osobą w jakikolwiek związaną z Ancient Audio. Ba - do tej pory uważałem ich za zbyt drogich ...

Dziękuję za odpowiedź. Wynika z tego, że to pozycja warta zainteresowania. Odnośnie większych pomieszczeń to czytałem dzisiaj recenzję, w której testowano kolumny w pokoju 30m2. Poniżej link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

Witam!

Chciałbym sobie zakupić dwie kolumny +wzmaka. Zestaw nie może przekroczyć 3000zł.

Chciałbym zapytać czy jest sens za taką kwotę składać? Znajdzie coś dobrego, coś co zagra dobrze np na 18-stce? Kocham moc.

Zwracam się o pomoc bo wiadoma rzecz, jestem w tej kwestii ciemny. o wzmaku myślałem o jakimś denonie ale nie wiem sam czy to dobry pomysł.

Doradźcie, proszę. Z góry dziękuje!

Witam wszystkich jestem nowy na forum,

Chciałbym kupić sobie zestaw grający w cenie około 1500-2000 zł. Pokój w którym sprzęt będzie stał to około 15 m2, odsłuch z bliskiej odległości. Słucham nuJazzu, muzyki klasycznej, ambientu oraz rocka. Dotychczas słuchałem muzyki na monitorach aktywnych Reloop ADM-5 podpiętych pod kartę dźwiękową Asus Xonar DX, dźwięk był ok, jednak monitory strasznie buczały. Ogólnie dźwięk jaki preferuje to raczej neutralne brzmienie z lekkim ociepleniem, dobrą średnicą i szczegółową ale nie kłującą górą. Bas nisko schodzący kiedy trzeba ale nie przysłaniający reszty pasma.

Miniwieża wydaje się najbardziej praktyczna, ze względu na możliwość słuchania muzyki z komputera, pamięci USB, płyt CD oraz radia. Mam jednak tutaj obawy związane z ilością tonów niskich i ogólnej jakości dołączonych kolumienek. Z forum dowiedziałem się, że godną uwagi miniwieżą jest Denon D-M39. Jednak czy ona mimo wyższej ceny zagra lepiej od moich wcześniejszych monitorów Reloop'a?

Kolejną opcją jest używane stereo czyli wzmacniacz plus (kolumny podstawkowe lub monitory pasywne bliskiego pola) podłączone do mojego Xonara DX. Jednak nie mam pojęcia jak taki zestaw dopasować pod swoje preferencje dlatego proszę Was o pomoc jeżeli warto się tą opcją zainteresować.

Ostatnią alternatywą wydaje się zakup słuchawek wraz z źródłem. Myślałem o zakupie ASUS Xonar STX lub Audiotrak DR.DAC2 DX i Sennheiser HD 600 lub Beyerdynamic DT 880 PRO. Nie wiem które słuchawki oraz źródło będą bardziej odpowiednie ze względu na muzykę której słucham i gust muzyczny. Niestety w mieście w którym mieszkam nie mam możliwości przetestowania tych słuchawek. Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to czy słuchawki zagrają o wiele lepiej od miniwieży i zestawu stereo? Wariant ten jest najmniej praktyczny ze względu na słuchanie muzyki tylko samemu oraz na kablu.

Proszę Was o radę dotyczącą tego co najlepiej zagra w tej cenie z przedstawionych przeze mnie możliwości oraz czy warto przerzucić się na słuchawki i czy jakość ich dźwięku zrekompensuje mniejszą wygodę w słuchaniu muzyki. Jestem również otwarty na Wasze propozycje w tej cenie.

Witam.

Jestem kompletnie początkujący i "zielony" jeśli chodzi o sprzęt audio i bardzo proszę o pomoc. Posiadam niedawno kupiony wzmacniacz YAMAHA A-500 wraz z tunerem YAMAHA T-700.

Bardzo proszę o doradzenie mi jakie kolumny kupić w kwocie do 1tys zł.

Pokój ma około 19-20 m2. Jeśli chodzi o preferowany rodzaj muzyki to jest to praktycznie wszystko zaczynając od Dire Straits, Depeche Mode, poprzez obecny pop a także kawałki ATB czy Gigi D`Agostino, Alice DeeJay, Ian Van Dahl. Czyli zasadniczo mamy przekrój gatunków.

Bardzo proszę o wskazanie mi jakie wartości independencji czy mocy powinny mieć takie kolumny do tego zestawu, ponieważ nie mam o tym pojęcia.

W następnej kolejności będę chciał zakupić jakiś odtwarzacz CD do tego zestawu, byłoby miło gdyby chociaż ogólnie wskazano mi czego szukać w cenie tak do 500zł.

Odnośnie kolumn jak i odtwarzacza CD myślę raczej oczywiście o używanych.

Dziękuję.

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początek chciałbym się przedstawić - jestem Paweł.

Zacznę od tego, że mam mały pokój ok. 5m2 i chciałbym do niego kupić coś co by dobrze grało nie za wysoką cenę do 1500-2000zł. Najczęściej słucham: Rocka, lecz czasami zdarza się posłuchać Reggae, Hip-Hopu. Aczkolwiek nie chciałbym skupić się na bassie, lecz na czystym dźwięku przy dużej głośności.

Witam,

Wpadły mi w oko głośniki Diamond 10.3, czytalem że dobrze graja szczególnie z jasnymi i dynamicznymi wzmacniaczami. Chciałbym kupić nowy wzmacniacz do około 1000zł. JEstem w UK więc nie mam dostępu do niektórych wzmacniaczy które na tym forum są polecane. Czy Yamaha s300 będzie odpowiednia? jest troche poniżej zakładanego budzetu.

Ahh i najważniejsze, planuje w przyszłości rozbudowę więc wzmacniacz musi mieć możliwość podłączenia z amplitunerem. Salon dzienny około 25m2

Z klasyków słucham chętnie Queena, Madonne, Red Hot Chilli Peppers oprócz tego lubie również dubstep, house. Cały zestaw podpięty będzie pod TV więc oprócz muzyki będzie miał za zadanie urozmaicać oglądanie filmów.Lubie naturalne czyste brzmienie, zdaję sobie sprawę że nie mam wystarczającej ilości funduszy, ale już sam fakt ze zdecydowalem sie na stereo zamiast KD swiadczy ze intencje mam dobre.

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Odkopuję, ale nie mogłem się powstrzymać

panowie - litości - kolumny Grundig BOX 850a są po prostu fenomenalne i podpinanie ich do takiej pasmanterii audio to profanacja! Masz szansę na genialny, analogowy dźwięk i wokale jak z bajki, instrumenty akustyczne brzmiące jak w naturze ale ożeń te kolumny z odpowiednim CD, wzmacniaczem i kablami. Budżet jaki masz wystarczy nawet na tuning. Poczytaj wątek "Klub starych grundigów" lub napisz na prv.

Fenomenalne, pasmanteria audio, profanacja, genialny, wokale jak z bajki itp.

Skoro w tym przypadku używasz takich epitetów i określeń to ciekaw jestem czy nie braknie ci słów w przypadkach o wiele bardziej na to zasługujących. Może wtedy napiszesz; zaje.....ste, wyjeba....., wykurwi........

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam

Składam sobie stereo do muzyki metalowej, pokój 22m2 i będę bardzo zobowiązany za pomoc.

Tak się składa że dostałem w prezencie monitorki Klipsch B-2, nieduże 5kg podstawki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Chciałbym na razie na nich podziałać (chyba że to zły pomysł?) i zakupić wzmacniacz który w przyszłości zasili coś mocniejszego, może kolumny podłogowe.

Czy wzmacniacz H/K 980 to dobry wybór w cenie do 1200zł tak aby mieć gwarancję / spokojną przyszłość?

Jeśli wzmacniacz jest w porządku, co możecie polecić (w perspektywie zakupu w przyszłości) z kolumn podstawkowych lub podłogowych do np 2200zł pasującego pod proponowany przez was/mnie wzmacniacz?. Chciałbym aby bas nie dudniał oraz no sami wiecie, aby jakość muzyki (rock/metal) była dobra za tą cenę.

Ukryta Zawartość

Dlaczego tak myślisz?

ponieważ nie zakłada się 21 calowych kapci do zjechanego Golfa II

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Co w tym wypadku jest "zajechanym golfem II"

Jakiś jeszcze amplituner polecacie do Maestro II? Może być używka, lub nówka do 1300zł, lecz skłaniam sie do nowego sprzętu.

Koledze stefan2810 proponuję poczytać moje poprzednie posty w tym temacie i nie tylko :) Miałem te kolumny i wg. mnie okazyjna cena za Maestro II 180 to hmm, używane ok 800 zł a nowe ok 1200 zł :) Jedynki są starsze lecz nie koniecznie gorsze brzmieniowo!

• Pokaż nowe odpowiedzi