Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna noszę się z zamiarem wymiany mojego wzmacniacza Radmor A-5512 na coś lepszego. Zaciekawił mnie Pioneer A-656, którego jest sporo na allegro w przedziale cenowym 400 - 600 zł. Wcześniej miałem też kilka innych wzmacniaczy, np: Technics SU V7, lecz sprzedałem go, ponieważ za bardzo się grzał. Zależy mi na dość dobrej reprodukcji dźwięku i ciut większej mocy (posiadam kolumny o efektywności 84 dB). Za tą cenę to dobry wybór? Czy może są inne konstrukcje, na które warto zwrócić uwagę?

Wzmacniacz nie musi mieć wielu bajerów, czy sterowania z pilota. Ważne by miał preamp gramofonowy (wkł. magnet), pętle TAPE, funkcję "direct", tranzystory w stopniu końcowym i najchętniej regulacje loudnessa (niekoniecznie, ale fajnie by było).

Pozdrawiam!

W domu są trzy dwa Pioneery A-M705 i A-505R* ten ostatni u mnie. Nawet się nie zastanawiaj jeżeli tylko możesz wymienić Radmora na Pioneera A-M656 pomiędzy tą biedną gdyńską twórczością chałupniczą a semiprofesionalnym sprzętem jest przepaść nie do zasypania. Proponuję także sto[pniową wymianę pozostałych urządzeń na pioneerowskie np Zmieniarka na 6 CD PD-M550 jest rewelacyjna i niedroga a dwukasetowy CT-W803RS to dosłownie obłęd to są moje podstawowe klocki i nawet nie na ścianie płaczu tylko na stole roboczym tuż pod lewą ręką

Pozdrawiam

Zbyszek

Wolałbym bardziej konstrukcję dual-mono A-777, ale jest na razie za drogi. Można prosić jakieś dokładne fotki wnętrza A-656? Oraz mam pytanie: czy transformator się w nim grzeje? Na jakich tranzystorach końcowych jest zbudowany? Magnetofon mam jak na razie R-5530 Radmora (w stanie idealnym wizualnym i technicznym), tuner Radmor T-5522A (tylko FM zakres, AM wyrzucili z niego, bez filtra MPX, i ma zegarek) oraz gramofon Fonica GS 461 (moim zdaniem lepszy od samego GS 424 lub G-1100f), ale gramofon wymienię na Technicsa.

To prawda, A-656 (miałem w wersji MKII) gra ciepło i trochę ospale.

Wnętrze MKII :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W zasadzie to nie potrafię określić, czy posiadam jasne kolumny. Zależy co mam przez to rozumieć. Posiadam teraz Technicsy SB T100 ( w planach wymiana głośnika wysoko tonowego, zmienione okablowanie wewnątrz i dodane wytłumienie (fabrycznie go nie posiadał).  Do zestawu będzie jeszcze gramofon Fonica GS 461 (w planach wkładka Grado Prestige Green, oraz ekranowanie zasilacza) oraz CD, które muszę jeszcze zakupić. Całość zagra w pokoju około 16 m2. Czym się różni A-656 od A-656 mkII ?

chłopaki ja chcę z kolei wykonać przesiadkę z Technicsa SA-EX100

potrzebuję kasy więc chcę wzmak o mniejszej mocy ale tańszy i żeby dźwięk był lepszy więc myślę nad:

Pioneerem A-109

albo Diorą WS-502

co proponujecie ?

Żaden z obu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Mam jeszcze jedno pytanie:

Jakie kolumny o brzmieniu zbliżonym do Celestion F28 (brzmienie raczej jasne - nie lubię dudniącego basu) moglibyście mi polecić ?

Kolumny grały by pod zestawem Pioneer PD-S802 + Marantz PM-80 MKII lub PM-82.

Pokój 18,8m^2.

Muzyka: bardzo różna, od folku przez elektronikę (ale nie techno itp.) do rocka (czasami cięższego, ale nie metalu).

Myślałem nad KEF'ami IQ70 i Dali Icon 6, czy te kolumny zagrały by lepiej z podanym wyżej zestawem od wspomnianych Celestionów ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem co za patafian komponował tą tabelkę z modelami Pioneera i pozycjami w katalogu:-) Generalnie kolejność cdeków nie zmieniała się od 1992 roku: PD 95 i PD 75 były zawsze na czele. PD 77 był modelem niższym i tańszym od PD 75. W 1992 roku wycofano PD 93 ale wciąż był sprzedawany. Co więcej, w 1993 roku można było jeszcze kupić PD 71/9300 i PD 73 choć nie było ich w katalogu.

Ciekaw jestem co za patafian komponował tą tabelkę z modelami Pioneera i pozycjami w katalogu:-) Generalnie kolejność cdeków nie zmieniała się od 1992 roku: PD 95 i PD 75 były zawsze na czele. PD 77 był modelem niższym i tańszym od PD 75. W 1992 roku wycofano PD 93 ale wciąż był sprzedawany. Co więcej, w 1993 roku można było jeszcze kupić PD 71/9300 i PD 73 choć nie było ich w katalogu.

Apropos tej tabelki: to są chyba lata produkcji wybranych modeli Pioneera z tym, ze na pewno nie jest to kompletna lista bo nie mogłem w niej znaleźć kilku modeli wzmacniaczy i gramofonów z lat 80' i 90', które widziałem kiedyś na allegro.

Co do kolumn: Porównywał ktoś kiedyś te Celestiony z KEFami IQ70 i Dali Icon 6 ? Które z nich wypadły by najlepiej w podanej przeze mnie wcześniej konfiguracji ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lata produkcji wybranych modeli wyglądały tak:

PD 71/9300 - 1989-1993

PD 73 - 1990-1993

PD 75 - 1991-1995/96

PD 95 - 1992-1995/96

Co do tematu wątku: pomiędzy PD-S 802 i Celestionami musi być coś neutralnego. Najlepszy byłby Sony TA-F 555 ES (nie mylić z serią 5xx dostępną na Allegro - katalogowo to odpowiednik najwyższych modeli, europejski top z połowy lat 80-tych) ale tego ciężko kupić ostatnio. Wzmacniacze Pioneer'a sobie daruj. Denon PMA 900v to dobry wybór ale może ciut za ciemny. PMA 790 to strzał w 10-tkę. Marantze z w/w serii też możesz wypróbować choć byłbym sceptyczny.

Marantze z w/w serii też możesz wypróbować choć byłbym sceptyczny.

A czy mógłbyś krótko scharakteryzować brzmienie tych Marantzów PM-80 MKII i PM-82, najlepiej w porównaniu do tego Sony i Denona ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PM 80 i jemu podobne to takie ciepłe kluchy. W klasie A z jasnymi kolumnami będzie przyzwoicie. Denon PMA 790 to zdecydowanie wyższa półka. Wzmacniacz starszy ale też dużo droższy w chwili zakupu. Lepiej od niego na pewno mógłby zagrać leciwy PMA 850 (ok 30-32 lata). Warto zwrócić uwagę na PMA 1520 ale nie za 800 PLN. Sony TA-F 555 ES to wzmacniacz w Polsce nieznany. Pojawia się na Allegro za grosze. Klasą dźwięku dorasta najlepszym integrom Denona.

Witam,

jaki wzmacniacz polecilibyście

do kolumn Tonsil Maestro S?

W tej chwili jest to Pioneer VSX-708RDS.

Czy w ogóle jest sens zmiany

i czy będzie znacząca poprawa?

Nie musi być nowy.

Budżet ~700PLN

Dziękuję i pozdrawiam.

Moim zdaniem porawa ba byla dosc znaczna. Polecam Marantz PM68, starze PM80 lub Denon PMA-1060? Moze PMA-1055R choc w tej cenie trudno.

?👈

Pma -1060 radzę sobie odpuścić przy tonsilach bo będzie bardzo ostro i sucho. Ten wzmacniacz dobry jest do rozlazłych kolumn, tutaj potrzeba ciepełka takiego jak oferuje chociażby pm-80, pm 68/7000 to też świetny wybór.

PM 80 nie powiedziałbym że gra ciepło, barwowo jest raczej neutralny z wcale nie taką łagodną górą (nawet porównując bezpośrednio do Denona z tej serii - miałem wtedy PMA 260)

także ciepły nie, ale trochę to taki zamulacz w pozytywnym tego słowa znaczeniu, do spokojniejszej muzyki jak najbardziej

gra bardzo przyjemnie i czyściutko zwłaszcza w klasie A (pierwsze kilkanaście wat)

Witam

Poszukuję wzmaka do 500zł, który ładnie by się zgrał z kolumnami Elac FS 57 (4Ohm, 90dB) i kartą muzyczną EMU 1212M. Głównie do łagodnej muzyki - żywe instrumenty + wokale, ale żeby w techno też sobie poradził z wykopem. Do tej pory miałem Gainclone'a i ten typ grania mi bardzo odpowiada, tyle że GC nie wyrabiał na dole pasma przy tych kolumnach stąd potrzebna zmiana. Bas mógłby być nieco bardziej zwięzły niż w GC. Czy Kenwood KA-7010 to będzie dobre rozwiązanie ? Miałem przez chwilę jakiegoś Kenwooda o oznaczeniu a-700 czy jakoś tak i nawet ładnie to grało.

Pozdrawiam

Miałem Elaki tylko FS58 i z Denonem PMA560 całkiem zacnie sobie pogrywało takie zestawienie.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

A warto dać za Denona PMA-850 - 900zł ? 400zł bym przekroczył budżet, ale jeżeli to faktycznie tak gra jak ludzie opisują to może warto ? Samo Emu 1212m jak i Elaci FS 57 mają dość jasne brzmienie, to może faktycznie jakiś denon z przyciemnionym brzmieniem by się sprawdził.

PMA-850, piękny klasyk. Pewnie będzie wymagał małego przeglądu po tylu latach. Dźwiękowo nie znam.

Spróbuj upolować PMA 725 lub 925 - polecam, a i ten Kenwood to zacna maszynka, chodzi o KA-7010.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Miałeś może okazję posłuchać tego KA-7010 ? Z którego on jest roku w ogóle bo nie mogę nigdzie znaleźć ?

Z tych Denonów co podałeś żadnego nie ma. Takiego tylko znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mzk

Tu masz 725:

Ukryta Zawartość

925 co prawda nie ma chyba na Alledrogo, ale się pokazuje, pytanie jak bardzo zależy Ci na czasie, natomiast co so Kenwooda to :

Ukryta Zawartość

maszynka naprawdę zacna, gra całkiem przyzwoicie, miałem okazję posłuchać w komplecie z Dali 104 i którymś modelem Infinity nie pamiętam dokładnie modelu, w każdym razie nic do zarzucenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiem, 725R i 925R beda najprawdopodobniej gorsze od tego PMA850 (stoi na allegro teraz, zobaczcie foty wnetrza)

Lub, jeśli nie boisz się eksperymentów i tu będę do znudzenia monotematyczny - polecam z czystym sumieniem i gwarancją zadowolenia : Sony TA F 540E.

Nie mogę załączyć zdjęcia - DLACZEGO ?

Może faktycznie 725 w porównaniu do 850 tak, natomiast z 925 polemizowałbym.

Tylko cena ...

Szczerze mówiąc na Sony też patrzyłem, ale na serie ES, a dokładnie na model : Sony TA-F 670 ES (600zł). Kenwood mnie korci bo miałem przez chwilę u siebie Kenwooda A-601 i fajnie to grało no i dual mono,a w środku Elna i Sanken. W tym Kenwoodzie, którego miałem mógłbym się jedynie przyczepić do nieco krzykliwej góry i czasem sybilanty dawały o sobie znać w sposób nienaturalny, no i może bas był ciut zbyt punktowy, mógłby być nieco bardziej misiowaty. O ile krzykliwą górę w niektórych momentach tłumiłem EQ w EMU 1212m, to jednak z basem nic nie mogłem zrobić. Tak czy inaczej całość grała na mój gust dosyć klarownie. Hmm i w sumie scena nie była jakaś głęboka na tamtym Kenwoodzie, wszystko tak trochę na twarzy mi grało.

Mógłbyś Gelson przybliżyć nieco charakterystykę brzmienia Sony ? Mój ideał to góra ala GC, bez nienaturalnych sybilantów, łagodna ale klarowna, nieco wyeskponowany środek do wokali (ale nie koniecznie) i bas coś ala Kenwood, ale nieco bardziej ciepły.

• Pokaż nowe odpowiedzi