Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od znajomego za 250zł, tylko martwi mnie że piszą ze to niewypał, i nie wiem czy to prawda.

Ja bym go nie chcial nawet za 100zl.

?👈

Jestem już praktycznie zdecydowany na te podstawki, pewnie wersja v2.

Szukałem takich o dobrze zaznaczonym basie, nie za bardzo audiofilskie, do 18m pokoju.

Głównie słucham electro, hause, break beat, HH, ale też mają zagrać muzykę filmową, bo chce mieć podłączony tv i dvd.

Mimo 13cm membrany to podobno niskie tony są niezłe - jeszcze ich nie słuchałem, alternatywne "wybasione" B&W to już inna kategoria cenowa (mam na kolumny przeznaczone max 1400).

Tak, czy inaczej chciałbym się dowiedzieć z czym najlepiej je łączyć, co do nich polecają fachowcy?

Witam,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu niedrogiego wzmacniacza do moich Jamo s506 (130W, 6ohm).

Teraz mam Harmana hk6150, chcę go wymienić na coś co brzmi lepiej. Dlatego uznałem, że czas na finalną decyzję.

Na wzmacniacz nie chcę wydawać więcej niż 600 zł, bo przy moich kolumnach to chyba trochę bez sensu.

Mam dobre doświadczenia z marką Marantz i chyba jej chciałbym się trzymać. Od nich miałbym też dobre CD do kompletu :)

Mam okazję kupić Marantza PM-66se za 500 zł z wysyłką. Czy to dobra cena?

Czy są w tej chwili na allegro jakieś okazje?

Pozdrawiam i proszę o propozycje :)

Edytowane przez tomek5577

W tej chwili masz na allegro wzmacniacze które będą dużo lepsze od Marantz'a :

Yamaha AX700 - 550 zł

Rotel 930AX - 460 zł

Onkyo Integra 8670 - 449 zł

Onkyo 9511 - 499 zł

Kenwood KA-7090R - 650 zł !

Carver CMV1185 - 460 zł

Jeżeli upierasz się przy tanich Marantz'ach, to masz PM4000 za 400 zł, PM66SE za 450 zł i PM4400 na aukcji. Ale to nie ten poziom co te wyżej ...

Dzięki :)

Ten wykrzyknik przy kenwoodzie- czy to jakaś super okazja?

Gdybyś sobie kupował taki wzmacniacz- któy z nich byś wziął?

Dzięki :)

Ten wykrzyknik przy kenwoodzie- czy to jakaś super okazja?

Gdybyś sobie kupował taki wzmacniacz- któy z nich byś wziął?

W kolejności : Kenwood, Yamaha, Carver, Rotel ...

Witam

Mam mały problem jestem amatorem z dziedziny sprzętu muzyczne i właśnie do was kieruje pytanie. Jaki wzmacniacz kupić do dwóch kolumn?

Moc 120W

moc max. 175w

Impedanz 8 Ohm

Jakikolwiek - każdy je napędzi. Za komuny byś usłyszał że ma mieć 100 W, ale teraz te porady nie mają sensu. Ma się zgadzać klasą, nie mocą.

Witam,

gdyby ktoś chciał fajnie grający i tani wzmacniaczyk zintegrowany, to zapraszam na PW.

Bardzo dobrze utrzymany Cambridge Audio A3i.

Witam wszystkich!

Chcę sobie zakupić jakiś sprzęt grający do pokoju ok 30m2. Słyszałem jak gra wieża SONY MHC-881 i taki dźwięk by mnie w zupełności satysfakcjonował. Zestaw był by podłączany pod komputer, telefon czy odtwarzacz MP3/4. Komputer mogę podłączyć prze kabel optyczny reszta to jack->chinch. Lubię fajny czysty dźwięk ale w tej cenie co jest ta wieża to może być ciężko.

A więc moje pytanie brzmi co możecie mi zaproponować do 150zł jak nie mniej, w tej cenie to chyba tylko używane.(w przypadku wierzy odtwarzacz CD i kaset nie musi działać wystarczy tylko możliwość podłączenia urządzenia zewnętrznego:))

Może jakiś amplituner czy wzmacniacz z głośnikami.

Możecie dawać od razu propozycje z allegro.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam Patryk :)

Jeśli nie interesuje Cię wbudowany CD, ani magnetofon to chyba najlepszym wyjściem będą głośniki komputerowe ze średniej półki...

W tej cenie świetne recenzje zbierają te Geniusy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli zależy Ci na czymś markowym, ale nawet gorzej grającym bierz te:

Ukryta Zawartość

Te też zbierają niezłe opinie. Model jest jednak dość stary i w sklepach już ich prawie nie ma:

Ukryta Zawartość

Jak oglądasz filmy, możesz skusić się na te:

Ukryta Zawartość

Hi-Fi za te pieniądze bym sobie odpuścił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w domu mam CREATIVE p5800 5.1 i w porównaniu do tej wieży grają gorzej pod względem głośności i jakości, a nie warto kupić czegoś używanego?

Czy ktoś wie co to za cudo i czy warte jest to zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak sie ewentualnie ma ten klocek do Kenwooda KA-7090R i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie co to za cudo i czy warte jest to zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak sie ewentualnie ma ten klocek do Kenwooda KA-7090R i

Ukryta Zawartość

Jeden z tych Kenwoodów to początek lat 70-tych. Drugi pokazał się w sprzedaży w roku 1999. Oba bardzo dobre, ale ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ptrq92

To weź któryś z pierwszych trzech zestawów 2.1.

Za te pieniądze nie wyczarujesz kolumn i wzmacniacza. Ew. teraz mógłbyś kupić budżetowy, 20-sto letni wzmacniacz i słuchać na słuchawkach, albo głośnikach komputerowych, a potem wygrzebać kolejne 150 zł i poszukać na giełdzie okazji na jakieś używane Altusy. Na pewno lepiej będzie to grało od tej miniwieży...

Wzmacniacze za 150 i mniej?

-Może być Diora ws442. Sam ją mam, bardziej jako pamiątkę i zapasowy sprzęt, ale zagrać też umie znośnie.

-SONY TA-F235R

-Technics SU-Z450

Za te pieniądze to weź co Ci się podoba i co będzie w dobrym stanie. Jeśli Ci się nie spieszy, możesz policytować w różnych aukcjach ze sprzętem pozornie droższym. Ja przez przypadek wylicytowałem Harmana Kardona hk6150 za 150 zł. Warty jest 250 i za tyle będę go sprzedawał. Jakbyś wyrwał go za 150, to będzie zdecydowanie najlepszy klocek w tej cenie.

Jeden z tych Kenwoodów to początek lat 70-tych. Drugi pokazał się w sprzedaży w roku 1999. Oba bardzo dobre, ale ...

No wlasnie ale.. co. I zostaje jeszcze wyzej wymieniony Denon z lat 82-84.

No wlasnie ale.. co. I zostaje jeszcze wyzej wymieniony Denon z lat 82-84.

Denon nie robiony (tzn. nie restaurowany elektrycznie) zagra dość ... zwyczajnie ale warty jest swojej ceny. Zrobiony zaś to inna bajka...

Mam ten model więc jakbyś chciał więcej informacji to zapraszam na PW.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

@tomek5577

Niestety na necie znalazłem tylko ten wzmacniacz DIORA i to uszkodzony.

Czy z KARDONA-a model HK6250 warto polować?

Jakie do tego głośniki można by podłączyć żeby w miarę przyjemnie to grało?

Dzięki za wszystkie odp :)

Wszystko jest kwestią pieniędzy. Zestaw za 150zł nie ma racji bytu. 400 zł to miniumum na sprzęt używany i kupowany okazyjnie, żeby "jako tako" to grało.

HK6250 to jest w zasadzie to samo co 6150 (wspólne PCB i wiele części), tylko ma nieco większą moc. Cuda to nie są, ale na początek naprawdę fajna sprawa. Tym bardziej, że jest to bardzo rozpoznawalna marka i te sprzęty nie tracą już na wartości. Tu masz aukcję, gdzie 6150 poszedł za prawie 300 zł...

Ukryta Zawartość

Jeśli byłbyś zainteresowany, mogę Ci sprzedać 6150 w stanie bdb za 200 zł. Za 6250 nie dawaj więcej niż 250 zł, bo powyżej tej kwoty są już chyba fajniejsze konstrukcje. Jeśli kupujesz coś używanego na allegro zawsze warto się potargować o uszczknięcie czegoś z ceny, albo chociaż pokrycie kosztów kuriera przez sprzedającego.

Co do kolumn wystrzegaj się firm typu VoiceKraft itp. Nie licz na nowe kolumny za mniej niż 500 zł- od tej kwoty zaczynają się jakieś znośne STX, czy najniższe modele Jamo. Z używanymi jest lepiej- okazyjnie w granicach 250 zł wyrwiesz już coś przyzwoitego. Wydaje mi się, że te są warte uwagi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) O ile wzmaka idzie kupić przez internet i zdalnie, tak kolumny wypadałoby osobiście obejrzeć i przesłuchać. Zorientuj się, czy w Twojej okolicy są jakieś giełdy RTV. Możesz poszukać jakichś Altusów, albo Mildtonów- na giełdach o nie najłatwiej. Musisz zwracać uwagę, czy przetworniki są oryginalne. Jak znajdziesz jakieś Altusy z niebieskimi membranami, to uciekaj od takiego sprzedawcy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok w niedzielę jadę na giełde i porozglądam się trochę za sprzętem. Co do Twojego wzmacniacza to się odezwę w najbliższym czasie :)

U tego sprzedawcy co mi podałeś link, znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym, że on je sprzedał za 330zł a ja je znalazłem za 250zł. Ten jeden z auckji którą podałeś ma dziwny głośnik niskotonowy (to coś na czym się trzyma membrana:P)

A na co powinienem zwrócić uwagę przy odsłuchu takich używanych głośników?

Ukryta Zawartość

Witam po dłuższej przerwie.

Ostatecznie zakupiłem wzmacniacz Yamaha AX-470. Wydałem 280zł - sprawny, po konserwacji potencjometrów (choć nie zdziwię się jeśli z oryginalnego wzmaka ma tylko obudowę ;]- co nie zmieni faktu, że jestem zadowolony).

Moc zdecydowanie wystarczająca dla wspominanych Altusów 75. Piękne stereo. Brzmienie ... hym - Altusy 75 nie dają się mu rozwinąć. Na początku dźwięk wydawał mi się jakby przygłuchy/stłumiony jednak po przesłuchaniu plików w wysokiej jakości efekt ten znika. W najbliższym czasie załączę CD i będę mógł napisać więcej - póki co kiszę się pod kompem.

Im mocniej rozkręcam wzmaka tym ciekawiej/pełniej gra. Rozczarowaniem był bas :-( ale o to powinienem winić kolumny. Przestrzegano mnie ze Altki 75 potrafią hałasować a nie brzmieć - niestety muszę przytaknąć jednak darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby :D. Zgodnie z wcześniejszym postem - niebawem zacznę szukać zamienników dla tych kolumienek bo bas jest dla mnie za płytki.

Na chwilę obecną mogę napisać, że zestaw Yamaha AX-470 + altusy 75 świetnie sprawdził się przy oglądaniu filmów. Grałem też w Colina Dirt 2 - i wreszcie usłyszałem dźwięk giętej blachy;). Jeśli ktoś słucha rocka lub pochodnych - powinien być zadowolony. Nie będę rozpisywał się jak ładnie słychać gitarki/wokal i inne instrumenty bo wyśmialiby mnie ludzie, którzy inwestują w sprzęt poważne pieniądze. Jeśli ktoś będzie zainteresowany brzmieniem tego konkretnego zestawu z pewnością odpowiem na postawione pytania.

Za tydzień, kiedy przesłucham wzmaka na kilku innych dostępnych mi kolumnach napiszę więcej (dla potomnych) o brzmieniu AX-470.

Pozdrawiam.

@ptrq92

Nawet przy odbiorze osobistym unikaj jak już napisałem niebieskich membran itp. Tak samo wystrzegaj się napisów w stylu Voicekraft na membranach i kolumnach.

Poza podniszczonymi zawieszeniami nie widzę problemów związanych z niskotonowcami w podanym przeze mnie linku :)

Dobra, a za jakimi rozglądać się na giełdzie? Może jakie modele i do jakiej mocy, bo jestem zielony w tych sprawach:P

A te kolumny co ja podałem PIONEER CS-797 nie warto ich kupować? Obudowa i głośniki są w dobrym stanie, a to, że w tamtych jest uszkodzone zawieszenie to nie bd przeszkadzać jakoś w przyszłości? Nie ulegnie uszkodzeniu?

Dla większości popularnych wzmacniaczy (w tym Harmana, którego Ci oferuję), impedancja kolumn powinna wynosić 6, lub 8 Ω. Moc- tutaj pojawia się pytanie, jak głośno chcesz słuchać. Optimum, chyba będzie 60W przy 8ohm. Taką moc mają m.in najpopularniejsze Altusy, które potrafią (jak na te pieniądze) zagrać nieźle. Nie jestem w stanie przewidzieć co będzie na tej giełdzie. Zwracaj uwagę na Tonsile, Mildtony, Pioneery, Dynaudio i inne znane marki w branży audio. Jeśli będzie możliwość, spróbuj ich na miejscu posłuchać. Nie da ci to dużej wiedzy o brzmieniu warunki na giełdzie), ale będziesz wiedział, że są sprawne. Jak będą grały, przystawiaj ucho do każdego głośnika, żeby mieć pewność, że wszystkie grają. Jak już napisałem, Altusy i Mildtony będzie najłatwiej upolować. Jeśli dopadniesz okazyjnie jakąś konstrukcję zagraniczną, to tylko zyskujesz :P

Co do tych Pioneer-ów, to raczej warto, jeśli miałbyś możliwość odebrać je osobiście i posłuchać na miejscu. Nie podjąłbym się przesyłki 20-to letnich podłogówek kurierem :)

Witam

z racji tego, że mojego h/k nadgryzł już ząb czasu pomyślałem że czas dać mu odejść na emeryturę. Brzmienie harmana bardzo mi się podobało (można by powiedzieć że zakochałem się w tym brzmieniu) neutralność plus dobra kontrola basu. Trochę pogrzebałem w internecie i wybór padł na Kenwooda 7090R oraz Pioneera A400, niestety jestem studentem i na więcej nie pozwala mi budżet. Będzie to grało z Acoustic Energy AE 109 i audinstem hud mx-1. Muzyka jakiej słucham to elektronika (głównie lounge i chillout ale czasami też coś z większym wykopem) oraz muzyka klasyczna. Wiem że pewnie ciężko pogodzić te dwa gatunki ze sobą ale który z tych wzmacniaczy by się lepiej w nich sprawdził.

Budżet to około 400 - 500zł więc jeśli coś innego ciekawego się w nim mieści proszę o propozycje.

Pozdrawiam Filip

Pioneer to fajny i ceniony wzmacniacz, ale w kategoriach bezwzględnych 2 klasy niżej od tego Kenwooda.

Harman również słynął z dobrych wzmacniaczy, które w Polsce jakoś nie są cenione i można je dosyć tanio kupić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer to fajny i ceniony wzmacniacz, ale w kategoriach bezwzględnych 2 klasy niżej od tego Kenwooda.

Harman również słynął z dobrych wzmacniaczy, które w Polsce jakoś nie są cenione i można je dosyć tanio kupić.

Raczej w Twoich subiektywnych. A400X jest lepszy od Kenwooda. Natomiast PM 665 Vxi jest zdecydowanie lepszy od wszystkich wymienionych. Moim zdaniem.

Raczej w Twoich subiektywnych. A400X jest lepszy od Kenwooda. Natomiast PM 665 Vxi jest zdecydowanie lepszy od wszystkich wymienionych. Moim zdaniem.

Zajrzałem do starych Audio. Ten Kenwood to góra Oberklasse a Pioneer to środek Mittelklasse. Ale oczywiście : 1. ja pewnie czerpię wiedzę ze starych pisemek a 2. pisma o tematyce audio kłamią ...

Top żenadl ...

A z tanich wzmacniaczy którymi warto się zainteresować masz teraz na allegro (oprócz tego Kenwooda) :

Sony TA-FB920QS - 449 zł

Yamaha AX700 - 400 zł

Onkyo Integra 8780 - 399 zł

HK 6600 - 499 zł

Denon PMA1060 - 520 zł

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zajrzałem do starych Audio. Ten Kenwood to góra Oberklasse a Pioneer to środek Mittelklasse. Ale oczywiście : 1. ja pewnie czerpię wiedzę ze starych pisemek a 2. pisma o tematyce audio kłamią ...

Top żenadl ...

A z tanich wzmacniaczy którymi warto się zainteresować masz teraz na allegro (oprócz tego Kenwooda) :

Sony TA-FB920QS - 449 zł

Yamaha AX700 - 400 zł

Onkyo Integra 8780 - 399 zł

HK 6600 - 499 zł

Denon PMA1060 - 520 zł

justas32 obserwuję Twoje wpisy w których ciągle coś doradzasz a teraz się wydało że to pisemka;-) Miałem w swoim systemie wszystkie w/w wzmacniacze. Pioneer A400X jest zdecydowanie lepszy według mojej opinii od Kenwooda KA 7090 R. Natomiast HK PM 665 Vxi to zupełnie inna klasa brzmieniowa i cenowa. 600 watt poboru i pełne dual mono. Bardzo dobry dźwięk w skali ogólnej. Nowy kosztował ponad 2.000 DM. Polecam jeszcze HK 6950 R i HK 690.

A co do testów... Niepozorna Aiwa AD-F 880 (inaczej Excelia XK-005) klasyfikowana była bodaj w Oberklasse tymczasem nie tylko moim zdaniem rozjeżdża wiele decków ze Spitzenklasse.

Aaa i jeszcze według słynnej klasyfikacji decków Stereoplay'a Technics RS-AZ 7 ma 33-35pkt a RS-B 100 29-31;-) Oba sprzęty dzieli brzmieniowa przepaść na korzyść RS-B 100 - jednego z najlepszych magnetofonów w historii.

Edytowane przez discomaniac71

dobrze panowie ale bez kłótni ;)

po pierwsze mam harmana PM655 Vxi nie 665 ;) wiem że starszy brat jest dual mono bo kiedyś się czaiłem żeby go kupić ale ciężko go dostać a jak już jest w dobrym stanie to koło 1000zł chodzi. Co do pionka to ma być A400 a nie A400X ;) z tego co wyczytałem wersja bez x jest na rynek brytyjski i końcówkę ma na tranzystorach a nie wzmacniaczach operacyjnych, ma lepszy bass niż X ale X za to ma lepszą górę. Co do kenia to właśnie wpadł mi w oko bo justas chwalił go w którymś z wątków ;) i gdzieś czytałem jego recenzje i rzuciło mi się w oczy bodajże dobra kontrola basu.

Dzięki za rady discomaniac ale jak bym mógł zwiększyć budżet to wziął bym onkyo A8850 bo za 600 - 700zł idzie go wyrwać ;)

Edytowane przez amnesia

za 500 zł brac nowego reloopa ha-210b z allegro? Planuję słuchać hip-hopu, rocka i pochodnych, bluesu, jazzu. Wzmacniacz by grał zarówno z CD jak i z gramofonem. Jak nie reloop to co z używek polecicie?

• Pokaż nowe odpowiedzi