Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio wzmacniacz NAD 316 i szukam do tego kolumn. Na tym wzmaku odsłuchiwałem KEF C7 i Monitor Audio M4. Lepiej dla mnie zagrały KEF-y. Przed podjęciem decyzji chciałbym jeszcze odsłuchać Monitor Audio MR4 lub 6. Czy wie ktoś czy jest jakaś róznica pomiędzy Monitor Audio serią M a MR ?, bo w salonie poinformowali mnie że różnic wdzwięku nie ma jedynie w obudowie.

Co byście polecili do około 700-800zł do Dali 1001 ? Dali te mają charakter brzmienia bardzo zbliżony do 6006 (ta sama seria w końcu) - czyli bogata średnica, brzmienie raczej zmierzające ku ciemnemu, lekko mułowate, potrafią zasyczeć - ale nie jestem pewien czy to nie wina kolumn lub źródła-obecnego wzmaka. Czytałem pochlebną opinię o wzmacniaczach arcama - ponoć dobrze się zgrywają z serią BLUE - czy to prawda ? W każdym bądź razie szukam wzmacniacza, który wprowadzi świeżość i przestrzenność w dźwięku - niezależy mi na mocnym basie, bo kolumny będą wspomagane przez subwoofer. Dobrze gdyby miał też wystarczającą moc, aby napędzić Dali 6006. Z góry dziękuję za propozycje :).

PS: Arcam Diva A65 Plus ?

to za ilke sie kupi wzmacniacz z ktorego bede zadowolony?

a technics se - cH 510?

Wiesz, niektórzy wydają na wzmaczniacze równowartość dobrego auta albo niewielkiego mieszkania i nie są zadowoleni. Zacznij może od tego, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na wzmacniacz. Zastanów się, gdzie i z czym będziesz tego słuchał. Następnie przeczytaj cały ten temat. Jest tego trochę, ale skoro liczysz się z kasą, to naprawdę warto. Po lekturze wybierz sobie interesujące cię typy i dopiero zapytaj, czy warto. Na pewno uzyskasz wyczerpujące odpowiedzi.

Napisano 17.01.2012 - 23:40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli mozecie napiszcie mi po krotce o kazdym chce tylko gramofon podlaczyc ... :)

weź ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

i te kolumny

Ukryta Zawartość

lub te

Ukryta Zawartość

ale oczywiście fajerwerków nie oczekuj..

to za ilke sie kupi wzmacniacz z ktorego bede zadowolony?

a technics se - cH 510?

na początek wszystko na co cie stać jest dobre!czy to zestaw za 200zł czy za 800zł..jesli nie masz wiedzy osłuchowej..to nabierzesz jej zmieniając to czy tamto w swoim zestawie,ale od czegoś trzeba zacząć..osłuchasz się z tym a potem sam ocenisz czy chcesz coś zmieniać czy raczej cię to nie kręci.a jesli poczujesz że zaczyna cię to wciągać..to ciężko bedzie znaleźć moment w którym powiesz "tak teraz to już gra tak jak chce!"bo ciągle bedzie coś nie tak..a to dołu mało,a to góra jazgotliwa..a cd jakieś już stare.a ...i tak w kółko..ale to jest piekne i tak!!więc szukaj,czytaj,słuchaj po komisach i ciesz sie tą chwilą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt nie pomoże ?

To co napisałeś o brzmieniu kolumn Dali jest dokładną odwrotnością brzmienia Dali które ja znam...

Wzmacniacz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zestaw :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym kupić jakiś niedrogi wzmacniacz. Preferuję naturalne brzmienie (lubię wokal), raczej ocieplone, jasne lecz nie ostre (nie kujące), muzykalne, bas miękki lecz dynamiczny. Uprzedzając odpowiedzi - zwiększ budżet 10 razy, chciałbym znaleźć coś najbardziej zbliżającego się do opisywanego charakteru brzmienia w zakładanym budżecie. Budżet ma być raczej 300-500 zł chodź ten ARCAM ALPHA 7 SE (za 700zł) mi się spodobał wizualnie. Ponadto ma wejście na sieciówkę czym tez mnie kupuje ;) Rotel 971 też jest okej i mam blisko po niego.

Jako że jednak początkowo chciałem przeznaczyć mniejszą gotówkę na wzmak podzielę się moim typem:

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem żadnego z ww wzmacniaczy (ani nawet żadnego z tych firm). Nie wiem też jakie panują stereotypy dotyczące tych firm w stylu "która firma jak gra".

Co sądzicie o moim typie oraz proszę o ewentualne alternatywy w miarę możliwości w jak najniższym budżecie (i może parę słów opisu do ww arcama i rotela). Źródłem będzie wyjście analogowe w SAMSUNG-u BD-C5900. Sprzęt będzie służył głównie do "oglądania" (słuchania) koncertów na BD (z tego powodu źródło takie a nie cd).

Co do preferencji wizualnych, lepiej żeby obudowa wzmaka była w kolorze ciemnym, co by się nie rzucała w oczy, design-ersko w sumie odpowiada mi każda marka (nad, denon, campbrigde, luxman i każde inne "brzydactwo"). Obowiązkiem jest przede wszystkim stan - minimum dobry z wielkim plusem. Fajnie by było gdyby do wzmaka był pilot ale idąc na kompromis, wole lepszą jakość dźwięku niż pilot. Dobrze by też było gdyby nie był to wzmak najsłabszy z najsłabszych (mocowo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez karczka

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Karczka - na allegro jest też Arcam ALpha 7 za 550zł - wszystko z nim OK, z tego co mi wiadomo. Wpisuj tylko Arcam ALFA, zamiast alpha :).

Jak widzicie porównanie Pioneera 400x -

Ukryta Zawartość

z Rotelem 971 mk2 ?

Ukryta Zawartość

na allegro jest też Arcam ALpha 7 za 550zł

hmmm, chyba już go nie ma, a przynajmniej ja go nie mogę znaleźć...

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Chciałbym kupić jakiś niedrogi wzmacniacz. Preferuję naturalne brzmienie (lubię wokal), raczej ocieplone, jasne lecz nie ostre (nie kujące), muzykalne, bas miękki lecz dynamiczny. Uprzedzając odpowiedzi - zwiększ budżet 10 razy, chciałbym znaleźć coś najbardziej zbliżającego się do opisywanego charakteru brzmienia w zakładanym budżecie. Budżet ma być raczej 300-500 zł chodź ten ARCAM ALPHA 7 SE (za 700zł) mi się spodobał wizualnie. Ponadto ma wejście na sieciówkę czym tez mnie kupuje ;)

http://allegro.pl/cambridge-audio-540a-v2-i2065343901.html

http://allegro.pl/camridge-audio-540a-v2-jak-nowy-komplet-i2053662290.html

Tak jak mówiłem wcześniej, chcę kupić coś jak najtańszego (chyba że będzie okazja "nie z tej ziemi") więc jeśli cambridge to prędzej bym się skłaniał do modeli a300 lub a5. Chodź zastanawiam się czy cambridge nie ma zbyt "mocnej" góry? (słyszałem chwilowo 640)

Napisano dziś, 01:10

Ukryta Zawartość

[/quote

Dzięki za linka. Sprzedawca musiał mocno się namęczyć, żeby wymyślić taką metodę ukrycia go przed potencjalnym klientem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez karczka

Dzień dobry wszystkim

Jestem nowy na forum zatem z góry przepraszam jeśli zrobię coś niezgodnie z zasadami.

Postanowiłem wrócić do wysokiej jakości stereo, odstawiłem Piano Crafta Yamahy i "przeprosiłem" stary wzmacniacz Harman Kardon HK6550. Zakupiłem nowe kolumny Monitor Audio MR6, do tego odtwarzacz cd Denon cdc 1015 (brałem jeszcze pod uwagę Marantz 67SE ale akurat trafił mi się Denon w bardzo dobrym stanie). Generalnie jest nieźle ale nadal mi w tym dźwięku czgoś brakuje.

Zacząłem testowanie samego CD na słuchawakach i nie mam większych uwag, zrównoważony dźwięk, z dobrą średnicą nie natarczywą górą i przyjemnym basem. Podpinając słuchawki do wzmacniacza słyszę inny dżwięk, uwypuklone niskie tony i wycofana średnica. To czego mi najbardziej brakuje to wyraźnej średnicy i tutaj pytanie o pomoc w doborze wzmacniacza do w/w CD i kolumn, jestem gotowy wymienić HK na coś innego bardziej grającego średnicą. Z drugiej strony może się zbytnio czepiam? Wcześniej wydawało mi się, że ten HK 6550 gra więcej niż dobrze w obecnej konfiguracji tak jak pisałem czegoś mi brakuje (fakt, że kolumny jeszcze nie wygrzane ) Co radzicie?

Z góry dziękuję za opinie i pomoc.

Przede wszystkim jeśli kolumny są nowe to je wygrzewaj, niech grają codziennie po (powiedzmy) 10 godzin (na minimalnym poziomie głośności.

Odezwij się jak efekty za minimum tydzień, najlepiej dwa ;)

Wygrzewanie polega glownie na rozruszaniu nowych, sztywnych membran, zawieszen glosnikow wiec sluchanie na najniszych poziomach glosnosci jest bez sensu. Nalezy sluchac na takim poziomie zeby membrany choc troche sie odchylaly.

?👈

Witam

Jako, że jestem nowy na forum, przedstawię się. Mam na imię Patryk i mieszkam w Radomsku

Teraz do rzeczy:

Proszę o polecenie taniego wzmacniacza do komun Altus 75. Obecnie posiadam UNITRA ELTRA CS202 2x15w 8Ω. Czy ten wzmak wycisnął tylko 1/4 mocy kolumny (moc kolumny 65W)? Jakiej mocy powinien być jeden kanał wzmacniacza aby wycisnąć maksymalną moc kolumny, nie uszkadzając jej? Tyle ile RMS kolumny? Mam ograniczone fundusze, oczywiście może być używka. Może podobny temat już był, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Jeśli pomyliłem dział, z góry przepraszam.

Pozdrawiam

Hmmm trochę niefortunnie napisałem... słuszna uwaga. Chodziło mi o to, że wygrzewanie nie polega na "katowaniu" glośników maksymalnymi wychyleniami bo sporo osób tak rozumie wygrzewanie głośników. Wystarczy "delikatny" sygnał tak, aby tylko trochę się ruszyły.

Koledzy szukam jakiegoś używanego wzmacniacza (do 700zł, max. ale to już naprawdę MAX do 1000zł) który zadowoli mnie dobrym basem i przede wszystkim dobrą dynamiką !

Od razu sprecyzuję - bo zaraz zacznie się wrzawa że dobrego basu i dynamiki z pieca za 700-1000zł nie można oczekiwać - więc by było wszystko jasne chodzi mi o ten przedział cenowy i w tym przedziale szukam sprzetu z góry określonym charakterem brzmienia.

Nie mam zacięcia "audiofilskiego" i mogę przymknąć oko na wiele - ale preferuję dźwięk z naprawdę dobrą podstawą basową i dynamiką.

Kolumny które posiadam to "JBL E-90" i do nich chcę dobrać wzmaka.

CD takżę będę dobierał, ale najpier chciałem uzyskać Waszą pomoc odnośnie wyboru wzmacniacza.

Ostatnio słuchałem "LUXMAN A-471" i było naprawdę nieźle (bas i dynamika naprawdę niczego sobie) - takową właśnie lubię ale może coś lepszego byście doradzili....

Kto słuchał tego modelu to mniej lub więcej domyśla się jakiego dźwięku oczekuję...

Witam.

Sprawdziłem wcześniejsze wątki, korzystałem z wyszukiwarki, ale nie znalazłem żadnych bliższych informacji. W związku z tym postanowiłem założyć wątek z prośbą o sugestie.

Posiadam kolumny podstawkowe Magnat Quantum 603 do których chciałbym zakupić wzmacniacz. Pytanie tylko jaki, co według Was powinno dobrze zagrać z tymi kolumnami.

Kolumny ustawione w pomieszczeniu około 18 metrów kwadratowych. Co do preferowanej muzyki zakres jest szeroki: Mark Knopfler i Dire Straits, Pink Floyd, Gorillaz, trochę elektroniki i instrumentala... W grę wchodzi wzmacniacz używany, co do ceny powiedzmy w okolicach 500 zł. W chwili obecnej odtwarzacz cd to Sony CDP-511, ale pewnie za jakiś czas przejdzie on do historii i trzeba będzie go zastąpić czymś innym.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam

Kolega z forum masterofdeath6 miał Yamaha AX-900.

Ja posiadam tą Yamahę i polecam z czystym sumieniem. Naprawdę solidna konstrukcja, mocy mu nie brakuje. Bas jest szybki i zwarty, bez przeciągania. Na brak basu absolutnie nie narzekam i to bez używania regulatorów barwy i loudnessu (który w tej Yamaszce jest dość specyficzny). Kolega Lumperator także ma ten wzmacniacz może i On sie wypowie :)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dzięki serdeczne, będę miał tą Yamahę na uwadze...

Drążąc temat dalej przejrzałem Alledrogo i wstępnie wybrałem kilka wzmaków :

- LUXMAN LV-113 (chyba mój pretendent, gdyż jak mówię słuchałem kiedyś Luxman A-471 i na moich JBL'ach i było naprawdę nieźle, aczkolwiek to starszy model niż ten którego miałem okazję słuchać więc nie koniecznie musi grać jak A-471)

- TECHNICS SU-V900 (nad tym takze grubo się zastanawiam gdyż to podobno jeden z lepiepszych Technics'ów zintegrowanych, konstrukcja DUAL-MONO która "podobno ma spory i niezły BASS'ik i dynamikę" - piszę to w cudzysłowie bo nie słyszałem, a tylko podaję to co gdzieś tam wyczytałem w necie także jeśli ktoś bawił się i testował ten model bardzo proszę o jakieś kilka słów o nim...

- PIONEER A-702R (także podobno niezła dynamika i bas - podobno w miarę miękki dźwięk ale czy to prawda ? pytam bo Pioneer z reguły kojarzył mi się z bardziej ostrym dźwiękiem, a nie miękkim)

Panowie proszę o jakieś sugestie w sprawie tych modeli co wymieniłem wyżej.

Proszę mieć także na uwadze że nie byłem i nie zamierzam być lub udawać "audiofila" toteż dźwięk w wyższych partiach nie musi być idealny (w tych rejestrach potrafię przyzwyczaić się do wielu niedociągnięć na korzyść niższych parti dźwięku).

Zależy mi jedynie na bardzo dobrej podstawie basowej i przede wszystkim dynamice.

Lubię jak bass jest miękki i sprężysty (nie przeszkadza mi nawet jak czasem z tego powodu nie będzie za szybki i czasem przeciagnie to i owo), zależy mi głównie by dół za sprawą dynamiki był ładnie zgrany z resztą pasma i nie brakowało basu....

Witam, bardzo prowszę polecić jakiś wzmacniacz do 500zł + do tego będą kolumny podstawkowe do 1 000zł.

Muzyka elektroniczna (70%) / pop, rock (30%)

Pokój 3.5x3.5

Zależy mi na dobrym brzmieniu, sprzęt może być słabej mocy bo nie będę słuchał głośno muzyki (miałem wieże z kolumnami 40W i nigdy nie słuchałem nawet na 1/2 poziomu głośności bo było za głośno).

Dzięki

Edytowane przez and3k

Witam, bardzo prowszę polecić jakiś wzmacniacz do 500zł + do tego będą kolumny podstawkowe do 1 000zł.

Muzyka elektroniczna (70%) / pop, rock (30%)

Pokój 3.5x3.5

Zależy mi na dobrym brzmieniu, sprzęt może być słabej mocy bo nie będę słuchał głośno muzyki (miałem wieże z kolumnami 40W i nigdy nie słuchałem nawet na 1/2 poziomu głośności bo było za głośno).

Dzięki

zacznij od wzmaka Rotela plus Eltax Libery 3+

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam.

Sprawdziłem wcześniejsze wątki, korzystałem z wyszukiwarki, ale nie znalazłem żadnych bliższych informacji. W związku z tym postanowiłem założyć wątek z prośbą o sugestie.

Posiadam kolumny podstawkowe Magnat Quantum 603 do których chciałbym zakupić wzmacniacz. Pytanie tylko jaki, co według Was powinno dobrze zagrać z tymi kolumnami.

Kolumny ustawione w pomieszczeniu około 18 metrów kwadratowych. Co do preferowanej muzyki zakres jest szeroki: Mark Knopfler i Dire Straits, Pink Floyd, Gorillaz, trochę elektroniki i instrumentala... W grę wchodzi wzmacniacz używany, co do ceny powiedzmy w okolicach 500 zł. W chwili obecnej odtwarzacz cd to Sony CDP-511, ale pewnie za jakiś czas przejdzie on do historii i trzeba będzie go zastąpić czymś innym.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam

Licytuj kolego i sie nie zastanawiaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Dziękuję za informację rafal735r. Czy poza Marantzem PM-68 i PM-7000 brać jeszcze jakieś modele pod uwagę?

Tak.

Te kolumny są 4 Ohmowe a Marantz obsługuje tylko kolumny 8 Ohmowe. Co prawda w/g większości kolegów na forum nie ma to żadnego znaczenia. Ale moim skromnym zdaniem jednak jakieś ma ...

• Pokaż nowe odpowiedzi