Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ma być do peceta na biurko to możesz iść w monitory aktywne bliskiego pola na YT jest fajny kanał dsaudio.review gdzie masz przewalonego tego sprzętu pierdylion a nawet sa porównania ze zwykłym audio hifi.. mi najbardziej leżą Dynaudio.

Słuchawki hd660 maja bardzo małe muszle dlatego cisną.

5 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Jeżeli ma być do peceta na biurko to możesz iść w monitory aktywne bliskiego pola na YT jest fajny kanał dsaudio.review gdzie masz przewalonego tego sprzętu pierdylion a nawet sa porównania ze zwykłym audio hifi.. mi najbardziej leżą Dynaudio.

Słuchawki hd660 maja bardzo małe muszle dlatego cisną.

A jesteś wstanie polecić coś stosunkowo niedrogiego ??? Chce zacząć szukać informacji na ich temat i zobaczyć co i jak 🙂

Dobrze rozumiem, że monitory aktywne mają własne zasilanie i w tym momencie mógłbym pominąć zakup wzmacniacza i wpiąć je w mojego DACa??

Tak mają własny wzmacniacz. Na w/w kanale jest też porównanie taniego wzmacniacza D SMSL z Denonem.

Na allegro jest promocja na Adam Audio T7V.. mają dobrą prasę... nie słuchałem ich więc nie mam porównania.

Na początku powinieneś gdzieś rzucić uchem na jakiś zestaw żeby mieć jakiekolwiek porównanie.

Na tym kanale masz kilka normalnych głośników Elack Debut, KEFy wiec coś można znaleźć.
16 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Na tym kanale masz kilka normalnych głośników Elack Debut, KEFy wiec coś można znaleźć.

Topping MX3 vs Denon PMA-600NE - właśnie obejrzałem/wysłuchałem, nie mam sprzętu który mógłby wyłuskać niuanse i różnice ale ale wydaje się, że Denon ma dość mocno ocieplony dół co chwilami przeszkadza, po za tym Topping MX3 wydaje się iść z nim łeb w łeb 🙂  Czy moje odczucia są poprawne czy niestety jakość mojego sprzętu wpływa na ocenę i przekłamuje wyniki jakie odczuwam???

• Administratorzy
54 minuty temu, MBFeniks napisał:

Nie pomaga to, że mieszkam w małej miejscowości gdzie nie ma tego typu sprzętu nie wspominając o wiedzy sprzedawców w sieciówkach na ten temat.

Pokręcić sie po sklepach z audio porozmawiać z sprzedawcami. Potem poczytać o tych modelach w necie i po jakimś czasie kupic i samemu ocenić lub najlepiej posłuchać w sklepie jeżeli sieuda to nawet w sali odsłuchowej.

Jeżeli troche miejsca jest na biurku to mozna iśc coś w firmę KRK  ale też dość spore pieniądze i zagra na całe mieszkanie / dom. (stereo + woofer)

4 minuty temu, MBFeniks napisał:

Topping MX3 vs Denon PMA-600NE - właśnie obejrzałem/wysłuchałem, nie mam sprzętu który mógłby wyłuskać niuanse i różnice ale ale wydaje się, że Denon ma dość mocno ocieplony dół co chwilami przeszkadza, po za tym Topping MX3 wydaje się iść z nim łeb w łeb 🙂  Czy moje odczucia są poprawne czy niestety jakość mojego sprzętu wpływa na ocenę i przekłamuje wyniki jakie odczuwam???

Czasami jest to zależne od pomieszczenia. Zwykłe przemieszczenie sprzętu kierunków i mebli znacznie może poprawić to czego sie szuka.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Topping MX3 vs Denon PMA-600NE - właśnie obejrzałem/wysłuchałem, nie mam sprzętu który mógłby wyłuskać niuanse i różnice ale ale wydaje się, że Denon ma dość mocno ocieplony dół co chwilami przeszkadza, po za tym Topping MX3 wydaje się iść z nim łeb w łeb   Czy moje odczucia są poprawne czy niestety jakość mojego sprzętu wpływa na ocenę i przekłamuje wyniki jakie odczuwam???
Są poprawne.

W zależności od budżetu możesz kupić klase D jak ten topping i do tego zwykłe kolumny.. albo aktywne kolumny.

Ale musisz albo gdzieś się wybrać do salonu i pisłuchać 2-3 zestawów albo coś lokalnie używanego.
  • Administratorzy
Teraz, AndrzejPiaseczno napisał:

Są poprawne.

W zależności od budżetu możesz kupić klase D jak ten topping i do tego zwykłe kolumny.. albo aktywne kolumny.

Ale musisz albo gdzieś się wybrać do salonu i pisłuchać 2-3 zestawów albo coś lokalnie używanego.

Dokładnie ja bym tak samo zrobił. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Zacznę chyba więcej szukać informacji o marce Topping ale wydaje mi się, że to właściwy dla mnie kierunek 🙂

Pytanie zasadnicze gdzie szukać topping mx3, bo zdaje się nie są już ogólno dostępne lub jaki byłby jego nowy odpowiednik (z DAC, wyjście słuchawkowe, bluetooth/WiFi, USB pod kompa), czy jest polski dystrybutor tego sprzętu ???

Dodatkowo, z tego co widzę, mógłbym go podłączyć pod moje aktualne kolumny więc nie trzeba by wydać od razu pełnej kwoty na cały zestaw z monitorami 🙂

Nie pomogę nie śledzę na co został zamieniony mx3 ale pewnie ma kontynuację... zadzwoń może do Q21 kiedyś mieli mx3 w sprzedaży... a moze trafi sie jakiś używany...

Btw jest więcej takich wzmacniaczy xzy Topping czy SMSL inne..

Teraz, AndrzejPiaseczno napisał:

Nie pomogę nie śledzę na co został zamieniony mx3 ale pewnie ma kontynuację... zadzwoń może do Q21 kiedyś mieli mx3 w sprzedaży... a moze trafi sie jakiś używany...

Btw jest więcej takich wzmacniaczy xzy Topping czy SMSL inne..

No właśnie tej wiedzy mi brakuje na temat niedrogich a sprawionych marek i modeli 🙂

53 minuty temu, MBFeniks napisał:

No właśnie tej wiedzy mi brakuje na temat niedrogich a sprawionych marek i modeli 🙂

Hej

SMSL q5 pro - różni się od toppinga brakiem bluetooth tylko. Bardzo przyzwoity. Na amazon pl 500 zł od ręki.

Miałem - wstydu nie było.

Mam chyba też wstępnego faworyta jeśli chodzi o nagłośnienie 🙂

ELAC Debut Reference B6 (DBR62) - przesłuchane testy z DSAUDIO.review 🙂 Teraz trzeba gdzieś ich posłuchać 🙂

6 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Dokładnie. Z tych tańszych są jeszcze polecane Heco Aurora 300, Triangle Borea, BR3.

Heco Aurora 300 z pierwszych odsłuchów za miękko brzmi ale nad Triangle Boreabr03 jest do przemyślenia 🙂

Topping MX3 niestety niedostępny ale widzę, że można jeszcze dostać SMSL AD18 🙂 Do tego stoi w pionie co dla mnie jest idealnym rozwiązaniem 🙂 

Miałem tego AD18, nie jest zły ale lepszy efekt i większą oszczędność miejsca dostaniesz z dobrymi monitorami bliskiego pola. Zadbaj tylko o źródło. Miałem na biurku kolumny Empire R1900 i kartę EMU 0404 w PC i efekt był nie gorszy niż tym AD18, bym powiedział nawet że lepszy.

8 godzin temu, grzehu82 napisał:

Miałem tego AD18, nie jest zły ale lepszy efekt i większą oszczędność miejsca dostaniesz z dobrymi monitorami bliskiego pola. Zadbaj tylko o źródło. Miałem na biurku kolumny Empire R1900 i kartę EMU 0404 w PC i efekt był nie gorszy niż tym AD18, bym powiedział nawet że lepszy.

U mnie obecnie w kompie siedzi DACa Audiotrak Prodigy Cube Black Edition z kolumnami Genius SP-HF1800A, które były polecane na forum audiofanatyk jako kolumny do komputera na których da się posłuchać muzyki, Do tego kupiłem przewody Prolink - wszystko dawno dawno temu 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz na biurko to nawet zestawy aktywne będą lepsze bo sa inaczej strojone.... jednak kolumny hifi wymagaja ustawienia z chociaz 1.5 m miedzy nimi i tyle samo do słuchacza...

A czy z moim DACiem Audiotrak Prodigy Cube Black Edition bez problemu zagrają Mackie CR4-X ??? Przesłuchałem je na DSAUDIO.review i podoba mi się to co z nich słychać 🙂

Jak najlepiej byłoby te monitory podłączyć do mojego DACa?? Właśnie z niego przełączam sobie czy korzystam z słuchawek czy z kolumn.

Edytowane przez MBFeniks
ortografia

Właśnie odpaliłam Tidala HiFi na 2 miesiące za 2 zł i będę testował 🙂 przed odsłuchem w sali odsłuchowej na dobrym sprzęcie 🙂

Dobra im bardziej próbuje się wgryzać w temat tym mniej wiem 😉 

Z tego co patrzę mój DAC ma maksymalna jakość 24bit/96kHz. Jeśli dobrze rozumiem ta jakość nie pozwoli na wyciśnięcie maksa z Tidala i utworów w wersji "Master". Pytanie więc Jakiego DACa (z czasem) lub wzmacniacz zintegrowany z DACiem dokupić żeby była szansa cieszyć się maksymalną jakością tych utworów. Na tę moment zakładam, że zostanę przy monitorach MACKIE CR4-X.

DACkiem to bym sie na ten moment nie przejmował... czy Tidal czy CD czy Youtube każde z tych źródeł ma inne nagrania czy lepsze czy gorsze - zależy od utworu. Ja słucham na codzień z Youtuba na słuchawkach w pracy i jest ok.. po pracy z Tidala też na słuchawkach i.... jedno i drugie brzmi super...

Wiec z wyścigiem na formaty daj sobie spokój.

W dniu 13.10.2021 o 14:05, MBFeniks napisał:

Dobra im bardziej próbuje się wgryzać w temat tym mniej wiem 😉 

Z tego co patrzę mój DAC ma maksymalna jakość 24bit/96kHz. Jeśli dobrze rozumiem ta jakość nie pozwoli na wyciśnięcie maksa z Tidala i utworów w wersji "Master". Pytanie więc Jakiego DACa (z czasem) lub wzmacniacz zintegrowany z DACiem dokupić żeby była szansa cieszyć się maksymalną jakością tych utworów. Na tę moment zakładam, że zostanę przy monitorach MACKIE CR4-X.

Przede wszystkim to chyba musisz kupić DAC wspierający te śmieszne MQA. 

?👈

Dokładnie,  format mqa to jedno a częstotliwości próbkowania to drugie...

Poza tym w mqa też lecą 96 kHz, kto to odróżni na ucho 🙂

Materiał obnażający oszustwo jakim jest MQA:

Btw osobiście najbardziej mi się podoba streaming Deezera, choć nie miałem okazji sluchać z Qobuza, ale cena zabija. 

Co do tanich wzmacniaczy polecam Onkyo 9010, bardzo przyjemny. 

Edytowane przez Ajothe
  • 1 miesiąc później...

Szukam dość taniego (ok. 1000 zł) wzmacniacza stereo z pilotem. Napędzał będzie małe monitory na biurku, więc nie musi być zbyt mocny. Mile widziana byłaby przelotka sygnału albo wyjście RCA do podpięcia wzmacniacza słuchawkowego oraz bluetooth, bo czasem chciałbym posłuchać muzyki bez włączania komputera.

Pod uwagę biorę dwa typowe chińczyki w postaci Loxjie A30 i SMSL DA-9.

Ciekawie prezentują się też modele NAD D3020, Denon PMA-30, Yamaha R-N303 oraz TEAC AI-301DA-X.

Ze wzmacniaczy bez BT, ale nadal z wejściem cyfrowym rozsądne wydają się być Onkyo A9010 oraz Marantz PM6006, ale wtedy musiałbym dokupić jakiś moduł bluetooth - najlepiej taki, który włącza/wyłącza się automatycznie, aby wszystkim pokierować za pomocą pilota.

Marantz 6006 to dobry kawałek stereo.... może troche rozrywkowy ale muzyki jest w nim sporo... znacznie lepszy od onkyo 8030 itp..

@AndrzejPiaseczno No to punkt dla Marantza. A ze wzmacniaczami Arcama miałeś może jakąś styczność? Akurat mam wzmacniacz słuchawkowy rHead i jestem z niego bardzo zadowolony, ale seria Alpha chyba nie jest zbyt popularna.

• Pokaż nowe odpowiedzi