Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę ze ta integra Onkyo to całkiem sensowny wybór jak za tę cenę, tylko przy zakupie z drugiej reki istnieje ryzyko kupna grzebanego egzemplarza po przejściach. Czy wiecie czego się wystrzegać przy zakupie używanego sprzętu, nie chciałbym się nadziać na bubla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Borygo

Szukam jakiegoś wzacniacza lub przedwzmacniacza do połączenia gramofonu Technica SL-Q33 i kolumn aktywnych Microlab Solo6c. Raczej interesowałyby mnie takie z Equalizerem, w cenie do 300 zł.

Znalazłem wiele na allegro, ale nie jestem jeszcze pewien, czy by pasowały. Większość ma tylko przykręcane wyjścia na głośniki, oraz jack na słuchawki i chinch do odtwarzacza kasetowego. Czy aktywne kolumny można by było podłączyć do wyjścia na magnetofon? Czy też musiałbym podłączyć je do wyjścia słuchawek? Oraz, jeśli wzmacniacz ma wyjścia w stylu "Ext-out" / "Equalizer-out" i wejścia "Ext-in" / "Equalizer-in", czasami połączone mostkami, to, czy korekcja Equalizera następuje już w przedwzmacniaczu, tak, że mógłbym, spokojnie podłączyć kolumny do takiego wyjścia, czy też straciłbym wtedy możliwośc korekcji dźwięku w urządzeniu?

Np. model Technics SU-X860 za około 380 zł. ma wyjścia Ext-out i wejścia Ext-in połączone mostkami. Albo Sony TA-AX500 ma wyjścia Equalizer-out i wejścia Equalizer-in niepołączone mostkami.

Z góry dziękuję za pomoc.

cya

Razzy

Znalazłem parę fajnych modeli, z wyjściem od przedwzmacniacza:

Akai AT-K02 za 199 zł.

Technics SU-V4X za 249 zł.

Nikko TRM-750 za 260 zł.

Technics TECHNICS SU-X860 za 279 zł.

Pioneer SA-740 za 230 zł. (nie ma wyjścia z przedwzmacniacza, ale ma dodatkowe dwa chinche na słuchawki z tyłu).

Akai AM-32 za 249 zł.

Pioneer AM-32 za 299 zł.

Sony TA-AX500 za 299 zł.

Który z nich byłby najlepszy?

Niestety, żaden nie ma napisane, czy przyjmuje wkładki MM czy MC. Tylko o Sony SONY TA-AX500 wiem, że przyjmuje oba typy.

cya

Razzy

Yamaha integra z lat 70 tych tj. CA-1000 lub CA 1010. Lepiej w tej cenie nie znajdziesz. Ciepłe przestrzenne i potężne (jak na tę kaskę) brzmienie.

Ze względu na ograniczony budżet zakupiłem Tannoye M1. Niestety póki co nie mam specjalnie do nich żadnego wzmacniacza.

Źródło dla wzmacniacza to karta dźwiękowa (Audiotrak Prodigy HD2) mojego komputera, ale tym się nie przejmujcie.

Chciałbym się zmieścić w kwocie 200-400zł. Myślę, że coś używanego się znajdzie. Czytałem, że warto pomyśleć o Onkyo, albo Rotelu.

Drugim problemem jest sposób podpięcia. W swoim pokoju mam telewizor i wokół niego dwie kolumny (ale nimi się nie przejmujemy są do tv tylko, żadnej muzyki) podłączone do amplitunera Technicsa, kawałeczek dalej mam biurko i na nim stoją Tannoye wokół monitora i ich przyszły wzmacniacz. Dylemat polega na tym, że wyjście liniowe karty dźwiękowej chciałbym podpiąć i do amplitunera i do wzmacniacza (przy komputerze słucham muzyki, przy telewizorze oglądam filmy). Można zastosować rozdzielacz na dwa, ale nie wiem czy to wpłynie na pogorszenie jakości dźwięku, czy lepszym rozwiązaniem będzie zakup jednego wzmacniacza z przełączanymi głośnikami A/B i w razie potrzeby zależnie gdzie chcę mieć dźwięk to bym sobie przełączał między Tannoyami, a kolumnami przy TV. Mam nadzieję, że nie namieszałem.

Trzecia sprawa póki nie zakupię nic, myślałem nad podpięciem Tannoyów do starej Diory, to bardzo zły pomysł?

Co byście polecali i radzili?

Można zastosować rozdzielacz na dwa, ale nie wiem czy to wpłynie na pogorszenie jakości dźwięku, czy lepszym rozwiązaniem będzie zakup jednego wzmacniacza z przełączanymi głośnikami A/B i w razie potrzeby zależnie gdzie chcę mieć dźwięk to bym sobie przełączał między Tannoyami, a kolumnami przy TV. Mam nadzieję, że nie namieszałem.

Trzecia sprawa póki nie zakupię nic, myślałem nad podpięciem Tannoyów do starej Diory, to bardzo zły pomysł?

Co byście polecali i radzili?

Lepsze rozwiązanie to przełączanie głośników A/B, ponieważ mógłbyś wtedy sprzedać Technicsa i mieć na lepszy wzmacniacz.

edit: nie wiem jak to się stało, nie zauważyłem wypowiedzi użytkownika Szudas. Pomyślę nad tym NADem. A inne wzmacniacze tej firmy też byłyby dobre? Jeśli tak to jakie?

Byłoby fajnie, jakby ktoś zaproponował jakieś konkretne modele, niekoniecznie NAD. Ja niestety jestem zupełnie niezorientowany.

Edytowane przez Sakul88

A ja będę monotematyczny do bólu :

Przez trzy dni toczyły bój tenże Sony i Pioneer A400 no i Pioneer poległ ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Hmm czyli mamy:

NAD 312, 314, 320

Denon x60

Sony TA-F540E (o ile dobrze odczytałem)

Cyrus One - ale chyba za drogi, co to w ogóle za wynalazek?

W sumie już jest w czym przebierać. Nikt nie proponuje Onkyo ani Rotela, a czytałem, że pasują do M1, mylę się?

Aha zapomniałem - mile byłyby widziane loudness i regulacje tonów. Ogólnie nie używam i zawsze słucham direct, ale czasem muzyczka leci cichutko w tle, a Tannoye grając cicho są trochę pozbawione życia, no chyba, że porządny wzmacniacz im go doda.

I jeszcze jedno, bo dostałem tylko jedną wypowiedź. Czy jeśli jednak zdecyduje się na rozdzielenie wyjścia liniowego i podpięcie pod dwa wzmacniacze, pogorszy to dźwięk?

Edytowane przez Sakul88

Tannoyki to super glosniki w swojej cenie. Relaksujace brzmienie, czasem niestety zbyt relaksujace. Ja je mialem z Rotelem 972 ale mysle, ze NAD bylby lepszy. Chodzi o to, zeby wzmacniacz nie byl juz taki miekki, niech ma bas, dobry wykop, dynamike, moze byc nawet ciut twardy. Tu NAD bedzie OK. Chyba, ze lubisz bardzo muzykalne brzmienie to moze byc i Rotel. Ale po co chcesz trzymac tego Techniksa? Sprzedaj to i zacznij nowy rozdzial w zyciu, nie lepiej?

Mają relaksujące brzmienie, ale niestety u mnie ustawienie ich jest takie, że bas się bardzo wzmaga (br blisko ściany itp), niestety lepiej nie mogę, więc w sumie nie wiem, czy wzmacniacz co je ożywi będzie taki dobry.

Co to Technicsa, sprawa jest taka, że po pierwsze do niego są podpięte kolumny Eltax Discovery Front. Są po prostu beznadziejne, nawet do filmów. Więc póki nie będzie lepszych kolumn jego wymiana nic nie da. A jak tak myślalem nad jednym wzmacniaczem i podpięciem obydwóch par kolumn do niego, to jest jeden problem - albo postawie go przy komputerze i będę się wkurzał siedząc przy telewizorze, że nie wyceluję pilotem, albo muszę podchodzić, albo odwrotnie, byłby przy tv i siedząc przy komputerze bym się wkurzał. A pomiędzy za bardzo nie mam go gdzie postawić, więc chyba jestem skazany na dwa wzmacniacze.

<Cyrus One - ale chyba za drogi, co to w ogóle za wynalazek?>

To nie wynalazek, to markowa angielska maszynka, grajaca bardzo zacnie, bardzo przestrzennie, dynamicznie, dosc detalicznie. Jakosc basu zdecydowanie

lepsza niz w przypadku NADa. Z Tannoyami powinno byc lepiej od NADa. W super stanie trzeba dac okolo 600zł.

Na wzbudzanie basu u mnie pomaga gąbka do mycia naczyń -

warto spróbować - i subiektywnie wcale mniej basu a mnie nie ma -

mam taki systemik sypialniany - głośniki koło łoża - blisko ściany -

zatkane BR - i jest dobrze!!!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

<Cyrus One - ale chyba za drogi, co to w ogóle za wynalazek?>

To nie wynalazek, to markowa angielska maszynka, grajaca bardzo zacnie, bardzo przestrzennie, dynamicznie, dosc detalicznie. Jakosc basu zdecydowanie

lepsza niz w przypadku NADa. Z Tannoyami powinno byc lepiej od NADa. W super stanie trzeba dac okolo 600zł.

Źle mnie zrozumiałeś, ja nie mam wątpliwości, że to coś dobrego skoro ktoś mi polecił, tylko pisząc "co to za wynalazek" byłem ciekaw co to za sprzęcik po prostu. Cena niestety jak napisałem zbyt duża.

Na wzbudzanie basu u mnie pomaga gąbka do mycia naczyń -

warto spróbować - i subiektywnie wcale mniej basu a mnie nie ma -

mam taki systemik sypialniany - głośniki koło łoża - blisko ściany -

zatkane BR - i jest dobrze!!!

Troszkę niezrozumiale napisałeś. Mam spróbować zatkać gąbką BR? Widziałem nawet że niektóre kolumny mają w komplecie takie "kołki" z gąbki do zatkania właśnie. Zobaczę jeszcze jak będzie jak kupię porządny wzmacniacz, bo obecnie Tannoye grają pod miniwieżą, ona też pewnie im takie brzmienie narzuca.

Topping TP30. Maly, z wbudowanym DAC'iem na USB.Z przesylka do Poslki 95 Euro.

Ukryta Zawartość

A gra tak:

post-1391-067681300 1286717010_thumb.jpg

post-1391-085231900 1286717033_thumb.jpg

post-1391-081377000 1286717042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

A gra tak:

Warto jednak zapolować na Cyrusika.Drożej niestety, ale dużo lepiej gra niż wzmacniacze tu proponowane.

Ukryta Zawartość

Tannoye to poziom zupełnie podstawowy. Naprawdę którykolwiek wzmacniacz kupisz, ten będzie dobry. Ze względu na swoją jakość wynikającą z niskiej ceny ukryją niuanse brzmienia większości wzmacniaczy, dając przyjemny, bezpłciowy dźwięk, bez basu. Kup cokolwiek a będzie dobrze - to chyba sekret powodzenia tych kolumn.

Witam

Z Rotelków polecam gorąco RA-935 BX Mk II. Idealna para bo wzmak troche doda wigoru Tannoykom

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Witam, Chciałbym się poradzić jeśli chodzi o wzmacniacz. Posiadam kolumny Tonsila ZgC-80-8-599 zachowane w stanie fabrycznym. Chciałbym kupić do nich jakiś możliwie dobry używany wzmacniacz w cenie 250-300 zl. Słucham też vinyli więc potrzebne dobre wejście Phono.

Edytowane przez Fr@ntz
korekta przedziału cenowego

>Troszkę niezrozumiale napisałeś.

rzeczywiście - cosik się pokaszaniło!!!

> Mam spróbować zatkać gąbką BR?

TAK DOKŁADNIE - zatkać otwór BR i spróbować -

nawet ze słabym wzmacniaczem bas się będzie wzbudzał (blisko ścian)

- jeśli masz jakieś equalizery w sprzęcie - to może warto zdjąć trochę basu

- tu eksperymenty są wskazane - nieraz paradoksalnie - mniej znaczy lepiej :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ukryta Zawartość

A gra tak:

Nie wątpię, że to dobrze gra, ale niech mi ktoś wytłumaczy jak można używać wzmacniacza tak małej mocy. Chwilowo zanim nie kupię wzmaka, Tannoye podpięte są do miniwieży 2x7W RMS. Mocy jest zdecydowanie za mało.

>Troszkę niezrozumiale napisałeś.

rzeczywiście - cosik się pokaszaniło!!!

> Mam spróbować zatkać gąbką BR?

TAK DOKŁADNIE - zatkać otwór BR i spróbować -

nawet ze słabym wzmacniaczem bas się będzie wzbudzał (blisko ścian)

- jeśli masz jakieś equalizery w sprzęcie - to może warto zdjąć trochę basu

- tu eksperymenty są wskazane - nieraz paradoksalnie - mniej znaczy lepiej :)

Nie nie, wszystko na flat. Jestem wrogiem eq i innej obróbki dźwięku tego typu.

Ukryta Zawartość

Mam od 13 lat Tannoye M1 i grały już z 3-ma różnymi wzmacniaczami:

1. Technics SU-VZ320 - słabiutki wzmacniacz, gra zupełnie bez ikry, z ostrą górą, suchą, ubogą średnicą i rozmytym basem. Stereofonia na zasadzie prawo-lewo, bez przestrzeni.

2. Onkyo Integra A8670 - dużo lepiej - w porównaniu z Technicsem bogactwo barw, pojawia się przestrzeń (zwłaszcza wszerz), bas nieco mniej rozmyty, średnica w miarę bogata, ale góra czasem za ostra.

3. Rotel RA-840BX2 - ten potrafi wykrzesać maximum z tych kolumienek: bas bardzo mocny jak na te warunki (13-cm średnioniskotonowiec) - zwarty, kontrolowany, a jednocześnie mocny i wyraźny, średnica po prostu miód dla uszu, góra łagodniejsza niż w Onkyo, ogólnie w porównamiu z Onkyo brzmienie bardziej muzykalne, dynamiczne i emocjonalne - trochę tak, jakby porównać gramofon do odtwarzacza CD, scena może trochę węższa niż w Onkyo, ale dużo lepiej rozbudowana wgłąb. No i dodatkowy bonus w postaci dużo lepszego wyjścia słuchawkowego (co jest dla mnie ważne, bo jednak jakieś 70% słuchamna słuchawkach).

Reasumując: Polecam Rotela, o Technicsie zapomnij.

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi