Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer od 7xx dopiero da się słuchać, Kenwooda dobrze grającego nie spotkałem także idziesz ku gorszemu :)

tłusty czwartek

Na pewno słyszałem twojego HK i dużo Kenwodów i Pioneerów- nie pamiętam jakie modele bo nie warto było pamiętać... Polecam jakiś luxman 4xx za 600zł.

tłusty czwartek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer od 7xx dopiero da się słuchać, Kenwooda dobrze grającego nie spotkałem także idziesz ku gorszemu :)

Pioneera 7xxx to raczej słuchać się nie da;-) Chyba że z ultra przejrzystymi kolumnami. Przykre ale A 400X bije go na łeb neutralnością i przejrzystością. Przypominam że A400X to nie seria 4xx;-)

eh napisałem przecież że budżetu nie mogę zwiększyć ;) jak bym mógł bez zastanowienia wziął bym onkyo a8850... więc za porady dołóż i weź coś innego bardzo dziękuje ale nie skorzystam. Zresztą większość luxmanów jakie pojawiały się na rynku wtórnym czytaj allegro były to zajeżdżone staruszki ;) a te nie zajeżdżone osiągały ceny z kosmosu.

Co do sony to raczej tylko ES i któryś z modeli 7xx ale one są już w cenie marantza PM75, i bardziej skłonił bym się w stronę niego

yamaha ax700 wiem że fajny klocek bo kiedyś też nad nim myślałem ale egzemplarze które nie wyglądają jak po starciu z czołgiem są zazwyczaj koło 600zł, więc reasumując póki co za dużo się nie dowiedziałem ponad to co wiem.

disco a słyszałeś A400 bez X?

Edytowane przez amnesia
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

eh napisałem przecież że budżetu nie mogę zwiększyć ;) jak bym mógł bez zastanowienia wziął bym onkyo a8850... więc za porady dołóż i weź coś innego bardzo dziękuje ale nie skorzystam. Zresztą większość luxmanów jakie pojawiały się na rynku wtórnym czytaj allegro były to zajeżdżone staruszki ;) a te nie zajeżdżone osiągały ceny z kosmosu.

Co do sony to raczej tylko ES i któryś z modeli 7xx ale one są już w cenie marantza PM75, i bardziej skłonił bym się w stronę niego

yamaha ax700 wiem że fajny klocek bo kiedyś też nad nim myślałem ale egzemplarze które nie wyglądają jak po starciu z czołgiem są zazwyczaj koło 600zł, więc reasumując póki co za dużo się nie dowiedziałem ponad to co wiem.

disco a słyszałeś A400 bez X?

Wszystko o czym piszesz to są różne wzmacniacze i różnie grające które sprawdzą się w konkretnym systemie. Onkyo A 8850 nawet przy AX 700 darowałbym sobie na wstępie. Sony 7xx jest lepsze bez dwóch zdań od PM 75. Ten Marantz wymaga podobnie jasnych kolumn jak Pioneer A 7xx. Potrafi zaskakiwać ale w niektórych systemach. Sony jest bardziej neutralne mimo wszystko i bardziej uniwersalne.

Innymi słowy przy przesiadce na w/w możesz odczuć lekki niedosyt lub zupełnie inny typ brzmienia po przesiadce z HK.

a wracając do tematu słuchałeś disco pioneera A400 bez X? Jeśli tak to czy warto wymienić h/k na niego i czy w ogóle nada się pod AE109?

AE 109 i h/k też kupiłem z polecenia forum i jestem z nich bardzo zadowolony dla tego ufam ludziom tu piszącym ;)

Edytowane przez amnesia

Nie :)

Kolega Justas ostatnio polecał mi te wzmaki z allegro (oczywiście używki).

Yamaha AX700 - 550 zł

Rotel 930AX - 460 zł

Onkyo Integra 8670 - 449 zł

Onkyo 9511 - 499 zł

Kenwood KA-7090R - 650 zł !

Carver CMV1185 - 460 zł

Wziąłem Integrę 8670 i jestem bardzo zadowolony. Podobno Onkyo 9511 też jest świetny, możesz spróbować dogadać się ze sprzedającymi.

up

mam takie pytanko czy może ktoś słyszał kiedyś coś o takim philipsie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo na forum nie ma o nim kompletnie nica wygląda bardzo ciekawie jak za tą cene.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

http://www.marantzphilips.nl/philips_dfa888_digital_amplifier/ wygląda na słabszą wersję Marantza PM 75. Wzorniczo i pod względem budowy.

I chyba nawet się zgadza: http://www.marantzphilips.nl/marantz_pm75_digital_amplifier/

Jak dobrze pamiętam, w tamtych odległych czasach Marantz był "lepszym bratem" Pilipsa.

tylko pytanie słabszą pod jakim względem? dźwiękowym czy mocy ;)

nie udało mi się kupić ani kenia ani pionka i może całe szczęście bo zacząłem interesować się trochę bardziej niszowymi markami i póki co stoję właśnie przed wyborem między tym philipsem a grundigiem A-903 Fine Arts (w bardzo dobrym stanie nawet ma drewniane boczki i jestem już ze sprzedającym po słowie) oba są po 400zł.

I mam dylemat którego wybrać, kuszą mnie oba bo grundig jest bardzo dobrze wykonany a teraz się dowiedziałem że philips to marantz PM75 w innej obudowie lekko słabszy.

na temat tego philips praktycznie nic w sieci nie można znaleźć :/ jedynie czego się dowiedziałem że ma dac na TDA 1541

Edytowane przez amnesia
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tylko pytanie słabszą pod jakim względem? dźwiękowym czy mocy ;)

nie udało mi się kupić ani kenia ani pionka i może całe szczęście bo zacząłem interesować się trochę bardziej niszowymi markami i póki co stoję właśnie przed wyborem między tym philipsem a grundigiem A-903 Fine Arts (w bardzo dobrym stanie nawet ma drewniane boczki i jestem już ze sprzedającym po słowie) oba są po 400zł.

I mam dylemat którego wybrać, kuszą mnie oba bo grundig jest bardzo dobrze wykonany a teraz się dowiedziałem że philips to marantz PM75 w innej obudowie lekko słabszy.

na temat tego philips praktycznie nic w sieci nie można znaleźć :/ jedynie czego się dowiedziałem że ma dac na TDA 1541

Na pewno słabszy mocowo a z pewnością i dźwiękowo. Bierz FineArtsa ale... Spodziewaj się zupełnie innego dźwięku niż z HK. Będzie bardziej miękko. Do małych składów jazzowych idealnie. Będzie więcej ciepełka ale nie będzie takiej dynamiki i agresywności jak przy HK. Grundig A 903 to także konstrukcja... Marantza. Podobnie jak A 9000 którego bardzo lubię i nieosiągalny niemal A 9009.

trochę się właśnie obawiam że się muł pojawi :/ A 9000 też oglądałem i czytałem na jego temat ale cena 600 - 700zł niestety aktualnie jest dla mnie za duża, ale jako następny zakup jest bardzo prawdopodobny.

Kupiłbym z ciekawości to:

Ukryta Zawartość

Zawsze można odsprzedać, kto nie ryzykuje ten nie ma, podobno b. udana seria x9 wymiata.

Ale to ja bym tak zrobił, nic nie sugeruje :)

Ukryta Zawartość

tłusty czwartek

dzięki silver ale aż tak bym nie chciał ryzykować ;) chyba prędzej już bym się skłonił w stronę tego philipsa. Swoją drogą założyłem temat o nim ale póki co cisza, chyba nikt nie miał nigdy z nim doczynienia albo jest tak koszmarny że ludzie nie chcą się przyznać ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam.

Dziękuje za zainteresowanie.

Dla potomnych dołączam link do drugiej części artykułu:

http://www.elportal.pl/pdf/k03/58_18.pdf

janvideo24 po przeczytaniu artykułu wile zrozumiałem ale czy możesz mi wyjaśnić jak się to ma do wspomnianych przeze mnie Soniaczy? Na Allegro często piszą o tych wzmakach jako klasach ES. Z tego co wyczytałem klasy E,F nie są używane w wzmacniaczach audio - więc skoro to jest klasa E to chyba nie ma czym się chwalić ;] Wzmak ma symbol TA-FXXXES - Która z liter to klasa:TA,F czy ES:>? - Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Oczywiście klasa to w większości AB. O zasadach działania poczytaj sobie na forum. Ja zaś chciałem napisać o hierarchii w produktach Sony ES i latach produkcji.

Zaczęło się mniej więcej około 1982-83 kiedy to powstały jedne z najlepszych wzmacniaczy w historii firmy:

TA-F 555 ES (zastąpił go 555 ES II)

TA-F 777 ES (najlepsze Sony w ogóle, dostępny tylko w Japonii)

niżej były modele 222ES 333 ES i 444 ES. 555 ES to najwyższy model na Europę.

W latach 1987-1988 mieliśmy: TA-F 500 ES, 700 ES i 800 ES.

Kolejna seria to 530 ES, 630 ESD, 730 ES i 830 ES.

Następna była: 550 ES 650 ESD 730 ES i 830 ES

Potem: 570 ES, 670 ES, 770 ES, 870 ES.

I znów: 590 ES, 690 ES ale 770 ES i 870 ES.

Następnie: 505 ES, 606 ES, 707 ES i 808 ES (rok mniej więcej 1994)

Wszystkie TA-FA 3 ES, 5 ES 7 ES, czy 30, 50 ES to są klocki jeszcze późniejsze.

jak nie chcesz ryzykować to bierz marantza, a nie filipa. Na przykład PM-50. Łatwo odsprzedać w razie czego.

Ale wątpie, żebyś to zrobił, miałem PM-52. Ale czy to krok do przodu w stosunku do HK, nie wiem..

zostanę na razie przy grundigu ;) bo nic ciekawszego w cenie 400zł raczej nie znajdę. Później pomyśle nad jego starszym bratem A9000

Cześć,

Potrzebuję pomocy. Szukam wzmacniacza stereo oraz cd do kolumn Monitor Audio BX2. Kwota na wzmacniacz to maxymalnie 1500 zł. Sprzęt ma służyć do odsłuchu głównie muzyki rockowej. Pomieszczenie ok 16 m2.

W opisie kolumn można znalezć informacje: rekomendowana moc wzmacniacza (RMS): 30 - 100 W. Co to oznacza? Że może być 2x45 jak i również 2x100W? Jak mam to rozumieć?

Jeśli zależy ci przede wszystkim na wysokiej jakości dźwięku to w tej kwocie Yaqin MC-10L albo MS-34D będzie najlepszym wyborem.

To rzeczywiście oznacza że możesz zastosować jakikolwiek wzmacniacz z przedziału mocy 30 - 100 W. Jeżeli wzmacniacz ma mieć moc 30 - 100 W RMS - to znaczy że te kolumny nie wymagają wiele prądu. Wzmacniacze mają bowiem podawaną moc w/g norm mierzoną na sinusie, zaś moc RMS to taki zawyżony chwyt marketingowy. Moc tzw. muzyczna RMS jest zawsze dużo wyższa niż prawdziwa moc wzmacniacza. Chyba każdy współczesny wzmacniacz tranzystorowy będzie miał moc wyższą niż 30 W RMS a prawie każdy wyższą niż 100 W RMS. Więc wyborem wzmacniacza nie musisz się martwić. Ze swoimi kolumnami kieruj się w wyborze wzmacniacza jakością, a nie mocą (a już na pewno nie mocą RMS).

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

A jak na tym tle wyglądają:

HK 980

Denon PMA 710

Marantz 5004

Powiem szczerze, że wciąż się zastanawiam czy kupić wzmacniacz a pozniej tuner czy od razu amplituner. Wiem, że lepszy jest wzmacniacz....ale czy na tych 16 m2 przy średnio-głośnym słuchaniu będzie różnica w odsłuchu?

Sansui... szkoda ze sprzedalem, chociaz te kolumny za slabe dla niego, ale mimo to polecam bo lepiej nie zagra jak kolumny ograniczaja ale po wymioanie na 3xdrozsze kolumny tez da rade duzo z nich wyciagnac, pozostale propozycje to slabizna... ale piszcie moze jeszcze cos fajnego wymyslicie w tej cenie....

chwilowy brak działalności w audio.

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

A jak na tym tle wyglądają:

HK 980

Denon PMA 710

Marantz 5004

Powiem szczerze, że wciąż się zastanawiam czy kupić wzmacniacz a pozniej tuner czy od razu amplituner. Wiem, że lepszy jest wzmacniacz....ale czy na tych 16 m2 przy średnio-głośnym słuchaniu będzie różnica w odsłuchu?

Zdecydowanie lepiej wzmacniacz - różnica będzie ewidentna. Tuner możesz dokupić sobie używany - za 150 zł - pasujący do wzmacniacza.

potarguj się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

To rzeczywiście oznacza że możesz zastosować jakikolwiek wzmacniacz z przedziału mocy 30 - 100 W. Jeżeli wzmacniacz ma mieć moc 30 - 100 W RMS - to znaczy że te kolumny nie wymagają wiele prądu. Wzmacniacze mają bowiem podawaną moc w/g norm mierzoną na sinusie, zaś moc RMS to taki zawyżony chwyt marketingowy. Moc tzw. muzyczna RMS jest zawsze dużo wyższa niż prawdziwa moc wzmacniacza. Chyba każdy współczesny wzmacniacz tranzystorowy będzie miał moc wyższą niż 30 W RMS a prawie każdy wyższą niż 100 W RMS. Więc wyborem wzmacniacza nie musisz się martwić. Ze swoimi kolumnami kieruj się w wyborze wzmacniacza jakością, a nie mocą (a już na pewno nie mocą RMS).

Ciężko coś zrozumieć z tego bełkotu " Chyba każdy współczesny wzmacniacz tranzystorowy będzie miał moc wyższą niż 30 W RMS a prawie każdy wyższą niż 100 W RMS".

Moc ma tutaj nie za duże znaczenie, patrz jeżeli już na moc to aby była podawana w paśmie 20hz-20kzh a nie sygnale testowym 1khz.

Bardzo często producenci wzmacniaczy podają moc przy obciążonym i wysterowanym tylko jednym kanale przy dwóch zmienia postać rzeczy i ta wartość może znacząco się zmienić , lub nie piszą iż tą moc osiągniemy przy zniekształceniach THD uniemożliwiających komfortowy odsłuch muzyki.

Doszliśmy do sedna czyli prawie każdy dostępny na rynku wzmacniacz tranzystorowy jest w stanie odpowiednio napędzić te kolumny.

Rms co to takiego z ang. Root Mean Square

Rms to nic innego jak moc skuteczna

Wartość średnia w szczególnych przypadkach jest równa wartości skutecznej

Moc skuteczna = moc rzeczywista = Ps = moc znamionowa

Moc dynamiczna = moc szczytowa = moc muzyczna

Znamionowa moc wyjściowa — jest to moc, którą wzmacniacz może wydzielić na znamionowej impedancji obciążenia przy danej częstotliwości lub w danym paśmie częstotliwości, bez przekroczenia określonego współczynnika zniekształceń nieliniowych (1%) w ciągu 10 minut. Często jest podawana jako moc RMS

Muzyczna moc wyjściowa — określana jest identycznie jak znamionowa moc wyjściowa. Różnica w wartości wynika z faktu, że moc znamionowa mierzona jest przy trwałym wysterowaniu wzmacniacza, natomiast moc muzyczna — przy chwilowym. Jeżeli wzmacniacz wyposażony jest w dobry zasilacz stabilizowany, moc muzyczna będzie równa mocy znamionowej, natomiast przy wyko-rzystaniu zasilaczy niestabilizowanych, których napięcie wykazuje znaczne wahania przy zmianach obciążenia, moc muzyczna będzie miała wartość większą od mocy znamionowej.

Nie jest to żaden chwyt marketingowy jest to norma opisana odpowiednimi metodami i wzorem.

Są różne normy kiedyś używano DIN, teraz RMS,dla głośników często jest podawana AES.

Chwyt marketingowy to Moc PMPO.

Edytowane przez Prestige
  • Pokaż nowe odpowiedzi