Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Sony TA-F700ES znalazłem za dokładnie 670zł. Co do pre... Nie wiem. Nie znam wad i zalet tej konfiguracji. Jestem otwarty.

To może do Sony kupić M4? Jakie kolmny są klasy TA-F700ES?

Edytowane przez Thorogood

Czyli do M2 najsensowniej kupić tani wzmacniacz typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i on w 100% wykorzysta możliwości tych kolumienek?

Albo wziąć to TA-F700ES jak jest okazja i dokupić dobre kolumny.

Znajdę takie dobre do 600zł? Wiem, męczę Was, ale nie mam pojęcia, które są te dobre.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie, nie najsensowniej,jak ES-700 zadbany brać,Tannoy M2 to kultowe świetnie oceniane monitorki w klasie budżetowej.

Wiadomo ze to zestawienie nie wykorzysta 100% potencjału wzmacniacza, ale dżwięk może Ci się akurat spodobać,na początek bym próbował.

Masz zamiar piąć się z czasem do góry ze sprzętem czy jak?

Zainteresował bym się np też do M2 Nadem-306, wzmacniacz ma wszystko,bardzo dobre np Pre gramofonowe zarówno do wkładek MM jak i MC, węjście na końcówkę mocy.

PS proszę nie na pw bo mam już bałagan że hej.

Edytowane przez rydz

To biorę. M2 są za 500zł, 700ES za 670zł.

Może uda mi się sprzedać moje zabytki za 400-500zł.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Ostatnie pytanie. Za 100zł więcej można kupić M4. Warto?

Będą lepsze do 700ES?

Czemu tu nie można edytować postów?

Ten Nad jest sporo tańszy od Sony. Czy on będzie optymalnym wyborem do M2?

Załóżmy , że mamy cztery elementy: M2, M4, 700ES, NAD 306.

Co byście z tego złożyli?

Witam wszystkich użytkowników. Proszę o poradę. Rok temu zakupiłem amplituner kina domowego Onkyo 608 i zestaw głośników do kina JBL CS 460 5.1 na początku byłem zachwycony całością gdyż to mój pierwszy tego typu sprzęt. Tak jak do filmów nie mogę się w ogóle doczepić jednak w muzyce nie było już tak super. Postanowiłem uzupełnić zestaw o jakieś fronty wybór padł na MA BR6 i różnica jest ogromna, jednak jak by jeszcze to nie do końca było to czego oczekuję. Zacząłem zastanawiać się nad sprzedażą mojego zestawu Onkyo +JBL i kupnem wzmacniacza stereo w tej cenie, ale szczerze mówiąc trochę żal mi tych efektów w filmach czy grach (Xbox), dlatego poważnie myślę o odseparowaniu tych MA BR6 i zrobieniu zestawu tylko do muzyki. Jednak budżet skromny około 700zł więc tu moje pytanie czy kupując używany stary wzmacniacz za tą cenę uzyskam lepsze stereo od mojego Onkyo 608? Jeśli tak na jakie wzmacniacze warto zwrócić uwagę gdyż będzie to zakup z aukcji a więc w ciemno trochę. Myślałem o Audiolab 8000a lub tańsza alternatywa Rotel RA-830bx3 czy to dobre wybory? Muzyka której słucham uniwersalna ja trochę rocka żona pop i inne aktualne hity. Dziękuje za porady.

Pytam w imieniu przyjaciela,

Który ze wzmacniaczy nada się najlepiej do żywej muzyki (Bez elektronicznej): Marantz PM7000, Rotel Ra-01 czy Onkyo A8700?

A może jakieś inne propozycje w kwocie do 1000 zł.?

Kolumny to HECO Victa 300

Audiolab 8000 czy Crek 4330 będą na pewno dobre.

czyli rozumiem że kilkunastoletni wzmacniacz za 1/3 ceny amplitunera Onkyo który posiadam zagra zauwazalnie lepiej w stereo? tak?

Tak. Zdecydowanie.

Bo nie ważny jest wiek (o ile sprzęt był oczywoście normalnie użytkowany) - sprzęt audio jest dosyć długowieczny i tani w naprawach.

Ważna jest klasa sprzętu - Audiolab i Creek są wysokiej klasy, amplituner Onkyo nie.

Pytam w imieniu przyjaciela,

Który ze wzmacniaczy nada się najlepiej do żywej muzyki (Bez elektronicznej): Marantz PM7000, Rotel Ra-01 czy Onkyo A8700?

A może jakieś inne propozycje w kwocie do 1000 zł.?

Kolumny to HECO Victa 300

Do tak tanich kolumienek wydawanie 1000 zł na wzmacniacz jest bezsensowne. I Marantz i Rotel oczywiście się nadadzą. Kolega powinien kupić używany wzmacniacz za 600 zł i używane kolumny lepszej klasy za 600 zł. Zmieści się w założonym budżecie (sprzeda swoje Heco)a będzie miał duzo lepiej.

Tak. Zdecydowanie.

Bo nie ważny jest wiek (o ile sprzęt był oczywoście normalnie użytkowany) - sprzęt audio jest dosyć długowieczny i tani w naprawach.

Ważna jest klasa sprzętu - Audiolab i Creek są wysokiej klasy, amplituner Onkyo nie.

Ok super wielkie dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zaczynam poszukiwania. A jaki jeszcze wzmacniacz po za dwoma wymienionymi wart jest uwagi? Przypominam kolumny to MA BR6 a muzyka naprawdę różna, głównie rock, pop. Może jakiś Marantz? Na jakie modele warto zwrócić uwagę?

Tanoy seria MA oraz Monitor Audio ~2 tyś zł. proponują chińskie brzmienie. Słuchałem wielokrotnie i muszę przyznać, że... karton.

Pewnie wynikiem takiego brzmienia jest "ekonomiczna chińska" zawartość.

Osobiście polecam polski STX monitory MX 140 . Nie do pobicia w tej cenie. Kilka miesięcy i nadal wracam z pracy i pierwszą rzeczą jaką robie jest włączenie jazzu.

Edytowane przez protoplasta10

Zakupiłem w końcu Sony TA-F700ES i Tannoy M2.

Wydaje mi się, że za przyzwoite pieniądze.Sony wygląda jak nowy. Pora udać się na poszukiwanie kabli.

JUSTAS widze ze jako jedyny chcesz zyczliwie odpowiedziec w miare mozliwosci na kazde zadane pytanie ,to bardzo mile z twojej strony :) justas mam w takim razie pytanie czy slyszales ushery s520? bo mam je podlaczone do marantza pm80mk2se czyli nalepszy model .W odroznieniu do zwyklego pm80 moj posiada bi wiring i gra bardzo ladnie , bardzo czysto , dzwieki sa nasycone przestrzen bdb jedyne co mozna zarzucic to spowolnienia . chcialbym sie dowiedziec czy sony np 690 670 570 700es zagra lepej niz ten marantz ? czy moze denon 860 albo 920 ? generalnie preferuje dobrze nasycone dzwieki a nie plytka linie dzwiekowa , wczesniej napisales mi 2 modele onkyo ale jestem sceptycznie nastawiony do onkyo i boje sie ryzyka .PARE stron wczesniej napisalem , ze kupilem sony i tak bylo dopuki koles z allegro nie przeslal mi fotek srodka , zadzwonilem do piotra608 i odradzil zakup wiec sie wycofalem i dalej nie wiem jak brzmi sony seria es i czy bedzie ktorys z modeli es pasowal do usherow !!!! wiec moze cos doradzisz? moje preferencje dzwiekowe to : dobrze nasycone dzwieki , super czysta gora jak w marantzu pm80 , dobra przestrzen szczegolowa srednica bez zadnego mulenia , lubie bass punktowy nie wyjacy i dobrze kontrolowany , nie slucham umc umc umc only direckt !!!!

Widzę że zaczynamy od początku... One są małe ale mają bardzo niską efektywność, więc wbrew pozorom potrzebują dużo prądu. Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadal upieram się przy Onkyo :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam posiadam zestaw Wharfedale Diamond 10.1 + WH-210. Obecnie posiadam wzmacniacz 5.1 Denon AVR-1801 lecz nie jestem zadowolony z dźwięku pamiętam jak miałem przez chwilę starą dobrą Diorę WS-504 i grała o niebo lepiej. Teraz zastanawiam się nad kupnem nowego wzmacniacza i znalazłem dwie dosyć ciekawe propozycje: PIONEER SA-508 lub coś ze stajni Yamahy np AX-392 mój budżet to <500zł. Czy możecie mi polecić jakiś dobry wzmacniacz (zamierzam w przyszłości zmienić monitorki i sub). Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawaiam.

Witam posiadam zestaw Wharfedale Diamond 10.1 + WH-210. Obecnie posiadam wzmacniacz 5.1 Denon AVR-1801 lecz nie jestem zadowolony z dźwięku pamiętam jak miałem przez chwilę starą dobrą Diorę WS-504 i grała o niebo lepiej. Teraz zastanawiam się nad kupnem nowego wzmacniacza i znalazłem dwie dosyć ciekawe propozycje: PIONEER SA-508 lub coś ze stajni Yamahy np AX-392 mój budżet to <500zł. Czy możecie mi polecić jakiś dobry wzmacniacz (zamierzam w przyszłości zmienić monitorki i sub). Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawaiam.

Uważaj żeby ze sprzętu słabego nie przesiąść się na sprzęt budżetowy. Nie rób tego bo wydasz pieniądze i znów się rozczarujesz.

Minimum wzmacniacza w tej cenie to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Swoja przygode z Audio zacząłem rok temu od kupna używanej Yamahy AX-492 oraz Celestionów F-38. Obecnie przesiadłem się na Cantony GLE 490. Ale wzmak mi sie juz znudził. Po 1 jest juz dość stary i nie wyglada zbyt efektownie na półce po 2 ma cos z wejściami. Czysto gra tylko na wejsciu CD. Chciałem kupić coś taniego i nowego do moich Cantonow. Moj wybor początkowo padł na Harmana Kardona HK980 ale jednak chce cos tanszego (do 1200zł MAX). Biorac pod uwage fakt ze podoba mi sie brzmienie mojej AX-492 i jestem z niej w 100% zadowolony to moj wybor padł na kolejną Yamahe, mianowicie na A-S300. Czy to dobry wybor ? Myslicie ze nie bede rozczarowany ? Z tego co widziałem to poza tą Yamahą polecają jeszcze NAD-a. Ale to juz chyba nieco drozsza zabawka (AS300 mozna za 1100zl spokojnie dostac) i nie wiem czy uciągnie prądożerne Cantony.

Edytowane przez Symbian_X

Masz teraz na allegro Onkyo 8870 który uciągnie ... wszystko. Koszt - 1000 zł. Myślę że to okazja która rozwiąże wszystkie Twoje problemy na lata.

Witam was, jestem nowy na forum, jednak od dobrego czasu je przeglądam. Zwracam się do was moi drodzy z problemem wyboru wzmacniacza. mam pokój 3x4m2 i dwie skośne ściany. Słucham muzyki dubstep, drum and bass, ambient, rap, czasem rock - ale generalnie odłamy muzyki elektronicznej (broń boże nie kojarzyć z techno czy trance :) -bez obrazy dla zwolenników tej muzyki). Jako kolumny wybrałem Tannoy m2, myślałem nad Tannoy m1, Gale 3030. I problem ze wzmacniaczem... otóz wybrałem 3 wzmacniacze:

-Rotel RA-820AX

-NAD 310

-Harman Kardon 730

Który z nich będzie się najbardziej nadawał do tych kolumn? Może idę złą drogą? Czytam od tygodnia w internecie o kolumnach i wzmacniaczach i już prawde mówiąc mam galarete w głowie, więc zwracam się do was... Może Tannoye to zły wybór i zamiast tego polecilibyście inny zestaw? Jeśli tak, to Wzmacniacz do 300-350zł a kolumny do 450-500zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam serdecznie :)

Kolumny :

Poczekaj aż na allegro pojawią się Eltax Liberty 5+, to optymalne kolumny dla Ciebie !

Ew. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myślicie nad exposure X (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) do AE Evo 3?

Boję się o jego niską moc, która nie da rady dobrze napędzić moich evo. Miałem rotela RA-970BX ale okazał się zbyt "natarczywy". W pierwszej chwili wydał mi się idealnym połączeniem z moimi kolumnami, ale niestety, nadaje się jedynie do krótkich odsłuchów, bo dość szybko zaczyna męczyć.

Szukam czegoś bardziej stonowanego.

Może coś jeszcze innego niż exposure?

Typowałem audiolaba 8000s, musical fidelity E11/E10/E100.

Dodam, że słucham (w kolejności od najczęstszych): rock, muzyka filmowa, hard rock, metal (także black/death), czasem jakaś Katie Melua się nawinie ;)

Chciałbym jakieś typy, które niekoniecznie są dostępne w tej chwili na allegro (mam czas, poczekam, poszukam).

Chcę wybrać jak najlepiej.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam, Rytosław.

Ukryta Zawartość

Fajny wzmacniacz, ale skoro Rotel był u Ciebie zbyt natarczywy to i ten też będzie. Tym razem na Audiolaba bym nie stawiał - MF serii E będzie OK.

Witam, mam pytanko do wszystkich odwiedzających i znających się na sprzęcie muzycznym :Jaki wzmacniacz do tych głośników ??? :http://allegro.pl/kolumny-3-sztuki-w-cenie-dwoch-do-dvd-pc-kina-i1821168561.html

Nie znam się więc proszę o pomoc.

Witam i prosze o pomoc.

Obecnie mam kolumny mordaunt short ms 3.30 i cd onkyo 7211. Napedza to yamaha ax550, podobaja mi sie jej niskie tony ale wydaje mi sie, ze wysokie sa za ostre /solowki Claptona sa sliczne ale swidrujace/. Czy zmiana wzmacniacza na hk6500 lub onkyo integra 8470 to dobry pomysl? Bede wdzieczny za wszystkie porady /budzet 400-500pln/

Witam, mam pytanko do wszystkich odwiedzających i znających się na sprzęcie muzycznym :Jaki wzmacniacz do tych głośników ??? :http://allegro.pl/kolumny-3-sztuki-w-cenie-dwoch-do-dvd-pc-kina-i1821168561.html

Nie znam się więc proszę o pomoc.

Za darmo nie bierz tego fajansu

Witam i prosze o pomoc. Obecnie mam kolumny mordaunt short ms 3.30 i cd onkyo 7211. Napedza to yamaha ax550, podobaja mi sie jej niskie tony ale wydaje mi sie, ze wysokie sa za ostre /solowki Claptona sa sliczne ale swidrujace/. Czy zmiana wzmacniacza na hk6500 lub onkyo integra 8470 to dobry pomysl? Bede wdzieczny za wszystkie porady /budzet 400-500pln/

AlliansMusic proponuję wzmacniacz złożony z 12 połączonych szeregowo cytryn, a jako źródło morską muszlę (koniecznie z ustki! Inne nie grają)

A na serio to potwierdzam wypowiedź przedmówcy… Jeszcze się jakiegoś choróbska nabawisz

Da sie zauważyć, że na forum większość ludzi ma problem albo z ostrą górą albo rozlazłym basem. Można z tego wnioskować, że wina leży w akustyce pomieszczenia. Mógłbyś je opisać? Chodzi o wymiary, zagracenie itd, rysunek byłby pomocny.

• Pokaż nowe odpowiedzi