Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject Phono BOX RS

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Dino , ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do zasadzania się na klasę wyższą przez Pro-Jecta- on przecież raczkuję w tej materii.

Najdroższy gramofon kosztuje ok 17 tys. Pojawił się w tamtym roku? To samo pre RS

Co do mojego pre, mnie naprawdę tak bardzo satysfakcjonuje jego granie bez zasilacza i na fabrycznych lampach ( nawet nie wiem jakiej produkcji), że nawet jeszcze nie pomyslałem o upgrade. No właśnie! Może tak to trzeba traktować? Jako upgrade rozłożony w czasie :)

Ukryta Zawartość

Trochę błaznujecie z tym dosrywaniem Pro-Jectowi :) 90% tutaj diyowców komponuje swoje dzieła na deskach, bez układów zabezpieczających, a najlepszy mistrz Darkul klei obudowy na smarki, a i tak jego wzmaki kopią, brumią i pierdzą. ale Pro-Ject fuj :)

Słuchałem Twojego pre na ostatnim audiofilu. Słuchałem go tez wcześniej.

Mi się nie podobał.

O innych tańszych PJ wole nawet nie wspominać.

Słuchałam pre Darkula (w znośnej obudowie) - IMHO Project nie ma najmniejszych szans tak zagrać.

Jeżeli chodzi o DIY to akurat sam zrobiłem swoje pre i desek w nim nie ma :) Nie wiem też jakich "układów zabezpieczających" używa PJ poza bezpiecznikiem.

Błaznują producenci, którzy kupują do pre za 3700PLN zasilacz za 2 EUR w Chinach.

Wspomniany polski producent robi porządny za kilkaset PLN. U chińczyków kosztowałby 200-300PLN i może byłoby lepiej (a przynajmniej nie byłoby się do czego przyczepić :)

Rozwiązanie z potencjometrem dla dopasowania impedancji to w/g mnie zupełne nieporozumienie.

Podpinanie potka do wkładki (małe napięcia wejściowe) to proszenie sie o kłopoty.

A jak ktoś prosi to i ma .

Puryści używają na wejściu rezystorów tantalowych albo co najmniej złotych pomiarowych Cadoocków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie powinno się oceniać RS-a z firmowym zasilaczem, to nie ma sensu. Tak jak wcześniej napisałem PJ zaliczył dramatyczną wpadkę, to jakby do samochodu włożyć silnik od kosiarki. Myślę, że ten model poniesie marketingową klapę chyba, że firma wypuści w rozsądnej cenie porządny zasilacz, ale na to się jak na razie nie zanosi. Nie myślę, że masowy (na skalę audiofilską) nabywca zdecyduje się kupować RS-a wiedząc , że dodatkowo musi wydać 700 zł na to aby on zaczął dobrze grać. W tej cenie zbliża się do bardzo dobrej maszyny RCM-u która jest może trochę droższa, ale jest kompletna i bardziej uniwersalna jeżeli chodzi o niskopoziomowe wkładki MC - daje o 10 dB większe wzmocnienie 76 dB max - RS daje 66 na XLR. Za kilka dni postaram się porównać obie maszyny.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dino mam wątpliwości, słuchałes takiego jak mój czyli 2SE, czy nastepcę DS?

O DS piszą- nie słuchałem jednak, że on zaokragla skraje, fajnie brzmi stary jazz i wokale, ale tak sobie rock.

Nie spotkałem się natomiast, z opinią, ze ten niby mój coś zaokraglał i w sumie ja też nie :)

Czy RS będzie klapą? Możliwe,choć prasa zachwycona, ma sporo funkcji, a zasilacz zawsze dokupić można jak się poczyta mądre fora :)

Prawdę mówiąc ja myślę, ze problemem będzie raczej wizerunek marki i trzeba czasu by modele droższe zaczeły się sprzedawać.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ahaja

Masz absolutną rację że phono trzeba wykonać DOBRZE. W przypadku gdy chcemy osiągnąć właściwy efekt nie ma pola dla księgowych.

Mnie zastanawia dziura w ofercie PJ.

Frywolny.

PJ nie raczkuje, to największy producent gramofonów na świecie. Drogie gramofony robi od dłuższego czasu (pierwsze były kilka lat temu sprzedawane pod inną marką, nie pamiętam już jaką). Wg cennika Voice za X-tension trzeba zapłacić od 13,5 do 27 kzł. To już dużo. jeżeli dodamy do tego właściwą wkładkę to może się zrobić 35kzł. I do czego to podłączyć?

Nie mam zamiaru nikomu "dosrywać" i post wyżej napisałem że ich drogie konstrukcje uważam za bardzo dobre i zastanawia mnie oddawanie pola konkurencji w atrakcyjnym cenowo zakresie przedwzmacniaczy.

Dino przywołał wyżej dwa rewelacyjne preampy: Phasemation i pre Aleksandra Walla, obydwóch słuchałem i zgadzam się z jego opinią. Obydwa wywodzą się z małych manufaktur, prawie DIY a grały jak marzenie i zarówno technologicznie jak i produkcyjnie nie stanowiłyby problemu dla PJ.

Aktywność DIY wynika z faktu, że za dobre, markowe phono trzeba w sklepie zapłacić chore pieniądze a przecież to nie jest prom kosmiczny i ktoś kto ma pojęcie o elektronice jest w stanie je zbudować za ułamek ceny (bez magii, wieloletnich badań i gęsiego smalcu).

Przywołany przez Ciebie Darkul jest jednym z takich "ktosiów" potrafiących to zrobić. Kiedyś wkleiłem na Twoją prośbę zdjęcie bebechów mojego pre; czysto, schludnie i bez kleju w podwójnej obudowie. Ciche i bezwonne a na dodatek bezawaryjne. I nie ma sensu zaśmiecać tego wątku kolejnymi rozważaniami o przygodach HQ bo nie o to chodzi.

Masz gramofon AdFontes, przypuszczam że do tego wkładkę MM i phono PJ. Tak się składa że ostatnio jeden z kolegów na bazie tego samego gramofonu, dobrej (miękkiej) wkładki MC i wysokiego lotu pre realizuje źródło które gra o kilka klas lepiej niż to co miał do tej pory czyli MM-ka + proste pre.

Myślę że warto byś kiedyś tego posłuchał.

Puryści używają na wejściu rezystorów tantalowych albo co najmniej złotych pomiarowych Cadoocków.

Masz chyba rację, wydaje mi się, że RS na maksymalnym wzmocnieniu ma spore szumy

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Masz gramofon AdFontes, przypuszczam że do tego wkładkę MM i phono PJ. Tak się składa że ostatnio jeden z kolegów na bazie tego samego gramofonu, dobrej (miękkiej) wkładki MC i wysokiego lotu pre realizuje źródło które gra o kilka klas lepiej niż to co miał do tej pory czyli MM-ka + proste pre.

Myślę że warto byś kiedyś tego posłuchał.

Yes, AF na pokładzie. Wkładka Goldring 2500, pre Pro-Ject tube Box 2 SE. Problem w tym, że ja już dawno nie szukam wiekszej ilości szczegółów, planktonu :) Ta paczka, którą mam teraz, czasem mnie przytłacza. Pół żartem, pół serio :)

Acz posłuchać, co innych cieszy, zawsze warto.

p.s. Fajnie, że być może ci się udało z darkulem, tylko w ogóle nie mam pewnosci, że mój zagrałby jak twój, dostałbym go w tym roku, a może nie, a przede wszystkim przeraża mnie spora ilość usterek i wesołe podejście do kwestii gwarancji.

MPB chyba się wygadałeś co do ceny :) Sporo jak na zasilacz. Takich zasilaczy nie daje fabrycznie żaden sprzęt hajendowy :)

Zasilacz kosztował tyle, bo to były praktycznie 2 płytki z zasilaczy po 600 zł każdy zamontowane w 1 obudowie za prawie 200 zł. Może i sporo kosztował, ale też i spory był koszt jego wykonania + nakład pracy za niemal jednostkowe wykonanie.

Projektuję zasilacz, który będzie od podstaw dostosowany do Pro-Ject Phono Box RS i myślę, że finalnie zmieścimy się w cenie 600 zł, choć koszt jego produkcji będzie wyższy niż zasilaczy z serii tranzystorowej.

Pozdrawiam

Trochę błaznujecie z tym dosrywaniem Pro-Jectowi :) 90% tutaj diyowców komponuje swoje dzieła na deskach, bez układów zabezpieczających, a najlepszy mistrz Darkul klei obudowy na smarki, a i tak jego wzmaki kopią, brumią i pierdzą. ale Pro-Ject fuj :)

Akurat plus/minus ten sam przedział cenowy, konkurencyjny dla dłubactwa wybitnego super-hiper-ultra-ekstra Hahaja Productions, to i widocznie takiego czegoś się imać trzeba...

• 1 miesiąc później...

Późno, bo późno ale Pro-Ject zareagował...na macierzystej stronie producenta znaleźć można zapowiedzi nowych produktów na jesień...wśród nich dedykowany zasilacz do Phono RS...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, 399 euronów to w sumie daje ponad 5kzł za komplet, myślę, że ta cena kompletnie nie wytrzyma konkurencji z maszynką RCM-u. Nie testowałem nowego zasilacza, porównywałem tylko RS-a z zasilaczem Tomanka ( nie sądzę żeby różnica była istotna z firmowym zasilaczem) i phono RCM-u . Różnica w jakości była zdecydowana, przede wszystkim mniejsze szumy- dużo mniejsze. Testowałem dwie wkładki na takich samych gramofonach - niskopoziomową Goldring Legacy i wysokopoziomową Ortofon 2M Black. Skupię się na tej pierwszej bo jakość dźwięku była zdecydowanie lepsza. Dynamika na RS-ie była zdecydowanie mniejsza, szum zauważalny bez specjalnego wsłuchiwania się. Każdy aspekt dźwięku był zauważalnie lepszy w przypadku Maszynki RCM-u, można dyskutować czy ten dźwięk się podoba czy nie - są to przedwzmacniacze tranzystorowe, ale przestrzeń, poszczególne zakresy odtwarzanego dźwięku wykazywały zdecydowanie większe wyrafinowanie, dokładność, szczegółowość, muzykalność. Porównanie na wkładce Ortofona było podobne, szymy były mniejsze ale pozostałe aspekty dżwieku dalej były lepsze w Sensorze. Przyznam, że nie mogę osobiście rekomendować Phono BOx-a RS. To według mnie zważywszy na cenę słabe urządzenie, w moim systemie poległo z kretesem z Sensor Prelude IC RCM-u.

• 4 tygodnie później...

W najbliższych dniach dodamy do oferty zasilacz do Pro-Ject Phono Bob RS. Zasilacz będzie zbudowany analogicznie jak zasilacz do M-DACKA:

Ukryta Zawartość

Konstrukcja zasilacza oparta na tranzystorowym układzie, takim samym jaki można spotkać w najwyższych modelach zasilaczy ULPS...

Kolega MPB ma zasilacz zbudowany właśnie w ten sposób i wrażenia z odsłuchów po wyrzuceniu oryginalnej impulsówki opisał w jednym z postów.

Pierwsze, produkcyjne sztuki będą w ciągu ok. miesiąca, można już zamawiać lub rezerwować wypożyczenie celem przetestowania.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.