Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor hi end

verus

Rekomendowane odpowiedzi

> js

pisząc o przewadze brzmieniowej pisałem o kolumnie jako całości.

a jak zrobiłeś obudowę, która w ogóle nie brzmi w rozumieniu drga to tylko gratuluję, może takową zademonstrujesz?

sklejkę uważasz z voodoo - umrę ze śmiechu.

ciekawe czy zrobiłes jakąkolwiek obudowę ze sklejki? a może problem gdzie indziej...

zresztą co za problem zrobic taką i taka i porównać.

czytam powyższe wpisy darkula i zgadzam się w 100%.

Z wysokotonowych accutonów, tylko C12. Im dłużej go słucham i leprzy sprzęt podpinam tym szala zaczyna się wyraźnie przechylać na jego korzyść w stosunku do focala.

Osobiscie mecza mnie jakies ladne wstegi..dlugieee.. dluzsze od Ravenow.... chociaz 1.0 czy 2.0 graja bardzo ladnie...

Zaczal mnie intrytgowac Accuton..przyznam sie szczerze... ale czy dorowna wstedze?

Gwizdkow Focala troche juz mialem i ewidentnie je wole od Revelatorni... skana...

Lenny - obudowa nie jest podatna. Materiał konstrukcyjny nie ma większego znaczenia jeżeli posiadasz materiał tłumiacy potrafiący stracic cała energię. Jezeli nie posiadasz takiego materiału tłumiącego (stratnego) to niestey w obudowach z kamienia będziesz miał problemy ze srednimi tonami.

Audio physic uwaza że także materiały tłumiace które są sprzeżyste "oddają" energię w nieco innej fazie i nawet jesli obudowa jest bardzo masywna to energia jest wypromieniowywana przez membranę głosnika. I to moze byc powodem kiepskiej średnicy dźwięku. Dlatego opracowali obudowe złożoną z wielu komór - jak tłumik w samochodzie. Podobną obudowę stosował Counterpoint (wysoką kolumne z wieloma gęsto rozstawionymi przegrodami).

pozdr.

do Qubric'a: Właśnie dlatego napisałem "podatna" w cudzysłowie ;). Cztałem ten wywiad z Gerhardem, ciekawy, między innymi dlatego bez obaw pisałem, że beton "nie brzmi", mimo, że sam nie miałem do czynienia...

Materiały tłumiące swoją drogą (niech żyją maty bitumiczne), ale materiał, z którego zbudowano skrzynkę na 100% też ma wpływ na tłumienie, tak samo jak budowa skrzynki, o czym sam wspomniałeś... :)

pzdr.

A jak już przy "guru" jesteśmy, to na www.linkwitzlab.com był kiedyś plik "sb80-3wy.zip", gdzie Linkwitz opisuje, jak robił zestaw sub-sat. Może nawet leży tam dalej ? Kto wie... ja mam go na dysku ;) Jest tam kilka zdań dotyczących wykonania solidnej obudowy (a poza tym dużo innych ciekawostek;) ). Polecam.

najlepsza moim zdaniem konstrukcja scianki to taka ktora przejmuje energie i wytraca ja wewnatrz wlasnej struktury. sam beton czy marmur nie jest najlepszy gdyz ma zbyt duza bezwladnosc i nie jest w stanie przejac pewnych czestotliwosci. najlepiej stosowac tzw. sandwicze w ktorych skorupa zewnetrzna jest najbardziej sztywna (nie moze drgac), wewnetrzna ma przejmowac drgania a srodkowa(e) je wygaszac. ze wzgledu na koszty malo ktora firma stosuje takie rozwiazania. sa jeszcze kompozyty jakie stosuje WilsonAudio czy B&W w nautiliusach.

W pełni zgadzam się z bego. Jeszcze gdyby ktoś wymyślił coś takiego: Wewnętrzna warstwa działa kierunkowo tzn. pochłania całą energię wszystkich długości fali i przepuszcza ją tylko w jednym kierunku do warstwy środkowej. Warstwa środkowa ma tłumić drgania, a zewnętrzna maksymalnie sztywna ma mieć nieskończoną bezwładność (wszystko odbijać z powrotem do warstwy środkowej). Ponieważ warstwa wewnętrzna przepuszcza energię tylko w jednym kierunku (na zewnątrz), to na granicy wewnętrznej i środkowej znów nastąpi odbicie tego co nie wytłumiło się po pierwszym "przejściu" przez środkową, aż do całkowitego wygaszenia. Zewnętrzna warstwa musiałaby jeszcze odprowadzać ciepło ze środkowej. Tylko jak skonstruować tą wewnętrzną warstwę? Nie musiałaby spełniać warunku kierunkowości, gdyby całkowite wygaszenie następowało po jednym "przejściu" przez środkową warstwę. No i pozostaje przenoszenie drgań z kosza głośnika bezpośrednio obudowy. Sam punkt zamocowania jest wtedy miejscem przenoszenia i co gorsza odbijania fali (drgań) kosza. Im mniejszy punkt styku tym wyższe częstotliwości będą się przedostawały do obudowy, a niższe będą się odbijały tworząc rezonanse kosza itd... itp...

Nie sprawdzałem, ale na tym forum nie było nic o konstrukcjach obudowy np. idealnej? (wiem moje lenistwo, ale sprawdzę to - gdzieś coś o tym czytałem, ale nie pamiętam gdzie)

--> Darkul, jakie masz dóświadczenia z KEF-ami ( coś parenaście wpisów wstecz wspominałeś ) i z jakimi ?

Monitorki właśnie buduję na B200 SP1232 i T33 SP1197 ( wiem że to nie ta klasa co w tym co verus chce złożyć, ale może coś ciekawego wyjdzie) i trochę ugrzęzłem...

A co do obudów z betonu ( zbrojonego, czy nie... ) to sporo ludzi wykłada się na szczególe na którym poległo sporo domorosłych wytwórców pustaków, czyli bez zagęszczarki ( wytrzęsarki ) ani rusz :).

Ja za jakiś czas poeksprymentować chcę z betonem suto zakrapianym szkłem wodnym ( może z prętów będzie można zrezygnować ).

szukam właśnie obudów - jakchś wzorów. podoba mi sie cos takiego - peak consut. solidnie wykonana obudowa z MDF/HDF powinna wystarczyć. pytanie tylko czy pochylać przednią ściankę ? jesli tak, to jaki kąt ? a moze nie kombinowac i zrobic prostą?

[obrazekLUKASZ-164186_1.jpg] [obrazekLUKASZ-164186_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3576-100003666 1170258636_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie takie rozwiązanie.. ?

[obrazekLUKASZ-164187_1.jpg] [obrazekLUKASZ-164187_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3576-100003664 1170258638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenny - maty bitumiczne nie są materiałem stratnym akustycznie - raczej mechanicznie. Mają za zadanie obnizyć częstotliwość rezonansu własnego scian obudowy przez zwiększenie jch masy. One nie pochłaniają fali dziwiekowej. Obniżyć tę czestotliwość rezonansu ścian mozna również przez odpowiednio gęste żebrowanie - kratownica Matrix w B&W. Efekt jest podobny, dlatego myslę że sensownie zrobiona obudowa może być tak samo dobra ze sklejki, z MDFu czy z aluminim a nawet z betonu. Przy odpowiednim kształcie konstrukcji wewnętrznej cechy własne materiału konstrukcyjnego obudowy nie będą się znacząco ujawniały - zwłaszcza w małych obudowach.

Sklejka ma jedynie taką przewagę nad MDFem że jest ładniejsza, mozna ją powszechnie kupić w ścinkach i dobierać z róznych kawałków - np. klejoną z warstwami dębu. Ale się znacznie gorzej obrabia no i jest od kilku do kilkunastu razy droższa od MDFu.

pozdr.

dla tych wszystkich , toczących boje o przewadze jednego matriału do obudów nad drugim polecam od czasu do czasu poszukanie czegoś w sieci od tych , którzy ten temat już przerabiali i to w najbardziej fachowy sposób ( czyli z wszelkimi pomiarami w porządnym laboratorium)

Dla ułatiwnia podam , iż na stronie niemickiej visatona jest link do strony , gdzie opisuje się wpływ materiału obudowy na wygaszanie drgań ( załączone wykresy wodospadowe )

Bardzo ciekawa lektura - zwłaszcza , że firmowana przez kierownika działu konstukcyjnego firmy VISATON w latach 1988-1996

oprócz tego parę innych ciekawostek.

A z innej beczki , na pewnym etapie wąskim gardłem nie stają się już głośniki ( nie ma co szukać lepszych ) leczy pozostałe elementy toru

Dlatego uważam , że zawsze warto wymieniać newralgiczne części zwrotnic

zwykły SS 9500 z kondem Silver Supreme Mundorfa zagra o niebo lepiej niż najlepszy Ezotec z zwykłym MKP

zaden material nie jest idealny, dlatego chodzi o to zeby zastosowac taka kompozycje ktora jest najlepsza dla konkretnej aplikacji. najlepiej jest oddzielac sekcje nisko od sredniotonowej. gorzej wyglada w ukladach dwudroznych bo trzeba uwzglednic 2,5 oktawy i wtedy laczenie materialow o roznych wlasciwosciach wydaje sie najlepsze.

kazdy sie dziwi dlaczego Wilsony tak zajebiscie graja. robili kopie, kombinowali ale nikt sie nie zblizyl do oryginalu.

>Lt.Brie

Z Kefami 200 sie niebawilem ale z gwizdkami 33A,33B tak... j eszcze zreszta mam na polce parke A33...

Bardzo solidnie opisane glosniki z pieknym opisem ukladu zastepczego glosnika..... malo firm podaje te w koncu bardzo przydatne parametry.

Co do brzmienia to jest z ladna srednica i niezlym wybrzmieniem.. ale sa zbyt wolne w stosunku do obecnie produkowanych dobrych szybkich nis-sredniotonowcow.No i ich efektywnosc ..87 dB nedza.... po zwrotnicy uzyskamy nie wiecej jak 85dB!

może panowie załóżcie sobie nowy wątek gdzie będziecie sobie mogli pogadac na inne tematy. ewentualnie skoczcie na czat. na początku jak pytałem o głośniki z najwyższej półki to poczytałem o Tonsilach. Ale w końcu po ciężkich próbach do czegoś doszedłem.

Teraz jak zacząłem o obudowach to wy o materiałach - mówiłem psia mać - bedzie z MDF !

To już może lepiej pokłóccie się czy zrobic B-R czy zamknietą. Chetniej poczytam. A może membrame bierną ? Sonus Faber Electa Amator II chyba miał taką konstrukcje z membramą na tylnej ścianie. Co sądzicie o takich rozwiązaniach ? No i jak jest z tym nachyleniem frontowej ścianki ?

>Verus

Z przednia scianka to jest tak prosze kolegi..musimy uwzglednic takie sprawy jak:

A>Uzyskanie rownego czasu wypromieniowania impulsu w fazie przez wszystkie glosniki ,

B>I co za tym idzie zeczywisty odbior sumy tych impulsow w danej interesujacej nas odleglosci,

Suma sumarum bez pomiarowki jest to trudne... bo mamy tutaj problem dotyczacy zwrotnicy ,glosnikow i ich umiejscowienia.... wiec wszystkie chwyty dozwolone...

Przepraszam za off-topic, już ostatni raz :)

Dodo - mógłbyś podać dokładniejszą lokalizację tego art. na visatonie ?? Bo po niemiecku nie szprecham, a na części ang. jakoś nie uwidziałem.

Verus - czy dla Ciebie Hi-End oznacza ładne kształty i błyszczący lakier? Bo mam wrażenie że chodzi o cos co ładnie wygląda i jest drogie - czyli Hi-End w wydaniu "komercyjnym" ;)

Pochylanie przedniej ściany w kolumnach podstawkowych to element wzorniczy. Nie ma większego znaczenia w kolumnach których odległości (kąty) centrów akustycznych przetworników mozna łatwo regulować przez zastosowanie odpowiednich podstawek (wyższych lub niższych - da się wysokośc dobrać na słuch). A o charakterystyce fazowej decyduje głównie zwrotnica. Tymczasem marudzisz o kolorkach obudowy i cenach przetworników - na temat zwrotnicy cisza :)))

Zaraz zacznie się dyskusja jakiej firmy dac rezystory, kable i gniazda, żeby było hi-enowo - czyt. "ładnie i drogo" ;)

pozdr.

Lenny - Visaton pisał o sposobie wzmacniania ścian przez spinanie równoległych, tak żeby przy minimalnym "wysiłku" uzyskać najlepsze tłumienie - mierzyli chyba odpowiedź impulsową. Skocz na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam była dyskusja na temat tego artykułu.

pozdr.

Ukryta Zawartość

>qubric. Odpowiedź co do zwrotnicy masz w trzecim moim wpisie. Zdaję sobie sprawę z kluczowego znaczenia tej kwestii.

Peak consult nie są jakies super ekskluzywne. Toż to zwykła okleina na bokach i fronty w czarnym lakierze.(pewnie samochodowym:-) - stolarz sie wyrobi i nawet tanio będzie. Na pewno też można lepiej. Przykład podałem dla kształtów obudowy.

Bez naciągania !!! - nie marudze o kolorkach. Cen nie brać pod uwagę ? Dziwne podejscie...

Hi End oznacza dla mnie dobry dźwięk.

Drogo nie będzie - dlatego nie idę do sklepu.

A że chcę ładnie to chyba normalne - mam żone - dorzuci sie :-)

Nawiasem rozmawiałem ze znajomym na temat kolumn i doradzał mi, żebym dokupił do tych accutonów jakiś fajny woofer 20-22cm i zrobić trójdrożne. Wtedy ma być przeskok w prawdziwy haj end.

Hmmmm..

>versus

znajomy ma rację i trójdrożna konstrukcja to już hi-end. na średnicę polecam c79 od ok 200Hz do 2...3kHz. Woofer musisz miec bardzo dobry dobry i szybki. Dobrze się tu zprawdza Eton i Excel. Ten ostatni ma lepiej zdefiniowany, zróżnicowany zakres niskich częstotliwości ale jest droższy i możesz mieć kłopoty z zbyt niską efektywnością, choć róznice są minimalne.

Podstawowym jednak problemem jest zrobienie zwrotnicy, te z internetu dają w najlepszym przypadku mierny efekt (sprawdziłem kilka). Zrobienie dobrej zwrotnicy do takiego zestawu to koniecznośc posiadania praktycznie prawie całego szeregu elementów R, L , C), pomiarówki i mnóstwa czasu - inaczej wróżę katastrofę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.