Skocz do zawartości
IGNORED

AD825 odsprzęganie zasilania

Robert704

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam wzmacniacz Yamaha AX496. W preampie na wejściu CD oryginalnie siedzi NJM2068L podmieniony na NJM5532L w listwie precyzyjnej.

Zakupiłem przejściówkę z 2 wzmacniaczy pojedynczych ,aby wstawić zamiast tego co jest obecnie 2 wzmacniacze operacyjne AD825.

W danych wzmacniacza operacyjnego jest napisane, aby odsprzęgać zasilanie za pomocą 2 kondensatorów ceramicznych po 100nF; na płytce od preampu siedzą 2 kondensatory Elna po 300uF.

Moje pytanie:

-czy konieczne jest zainstalowanie tych kondensatorów aby AD825 nie wzbudził się(wolałbym niczego nie dolutowywać do płytki drukowanej)

-czy może wystarczy zbocznikować kondensatory zasilające ceramikami ,chociaż sam raczej nie jestem zwolennikiem boczników

-czy może do końcówek +- przylutować jeden kondensator 100nF pomimo zasilania symetrycznego-czasami jest to spotykane

Bardzo proszę o poradę forumowiczów, którzy mieli do czynienia z AD825 odnośnie odsprzęgania , stabilności itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/102286-ad825-odsprz%C4%99ganie-zasilania/

Witam,

Jeżeli już, to dał bym 2 - możesz zbocznikować. Tu chodzi o zmniejszenie impedancji na zakłócenia wysokiej częstotliwości - kond 100 nF ma ją dużo mniejszą niż ten 300uF.

Dzięki Panowie za odzew. Datasheeta czytałem i stąd ta wartość 100nF. Poprostu chciałem sobie ułatwić życie i pominąć te kondensatory w nadziei ,że jest to tak stabilny układ iż będzie chodził poprawnie.Ale widzę ,że należy je przylutować zgodnie z zaleceniami producenta;przynajmniej Wasze odpowiedzi mnie do tego skłaniają i dla własnego świętego spokoju tak zrobię.

Tylko to ma byc przy samym układzie a nie jako bocznik zasilających.

Kondensatory pomiędzy liniami, jesli już się daje, lepiej, jak mają większe wartości, rzędu mikrofaradów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.