Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX6 i Cambridge Audio Azur 650a

bartson

Rekomendowane odpowiedzi

Oj to widzę, że kolega basolubca absolutny ;).

Absolutnie nie!

Słucham głównie klasyki i RX8 oczarowały mnie przede wszystkim średnicą.

A basów... jak wspominałem RX8 w stosunku do RX6, miają mniej.

Nie wiem skąs to przekonanie, że RX8 nie nadają się do małych pomieszczeń... wystarczy zatkać jeden otwór i jest OK a dodatkowo po zatkaniu otworów kolumny schodzą jeszcze niżej.

W ogóle to zaczynałem od RX2... w zasadzie były idealne, jednak odnosiłem wrażenie, że czegoś im brakuje... chyba dolnej średnicy lub górnych otworowych basów.

Liczyłem, że RX6 załatwi sprawę. Okazały się porażką. RX2 miały piękną średnicę zaś RX6 nie wiadomo co. RX2 miałby mocny dynamiczny bas, RX6 rozmyty... jak w tanich tandetnych kolumnach.

Dopiero RX8 dały mi to co miałem w RX2 i to czego mi w nich brakowało.

Nie twierdzę, że RX6 są złe, ale to, że ich cena w stosunku do RX8 jest mocno zawyżona. Słowem jak ktoś kupuje RX6 to niech już dołoży ten 1k i kupi RX8, nie będzie miał gorzej, a na pewno lepiej.

RX6 napędzałem Audiolabem 8000S, a potem klonem Pass Aleph 3.

Edit :

Zmierzyłem jeszcze raz mój pokój : ma 20 m2 - okazało się :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jako , że to forum dyskusyjne :) to pozwolę sobie pociągnąć dalej naszą konwersacje. Koledze czego brakowało na tej średnicy w klasycznych realizacjach. Pytam z ciekawości, a nie z jakiejś złośliwości, ciągle pamietając, że RX6 to teraz głośniczek za 3 tys zł. Z moim NADem 350 grajcym po angielsku było wszytko na cacy i piękne wokale żeńskie i męskie od A.M> Jopek do Michała Bajora i kontrabas miał swój kontur, może nie masę 2 tonowego samochodu, ale pięknie wybijał się z reszty, góra pasma, dęciaki wszelakie od trąbki bracia Golec po trąbkę Stańki w kontekście ceny kolumny to istny miód dla uszu. Bas z rytmem, z zwinnością, ale fakt może bez potęgi bez wytwarzania ściany dźwięku uwielbianej przez większość populacji, nogawkami w kinie domowym pewnikiem też nie zatrzepoczą. RX6 doskonale sobie radziły wraz z NADAmi i moim okablowaniem z tak trudną barakową realizacją jak 4 pory roku w interpretacji Giuliano Carmignola. Na tym materiale poległy już nie jedne kolumny i zestawy, tam jest tyle nut ;) ;) że ho ho. Albo płyta Wojtka Mrozka wybitnego klarnecisty, chyba z filharmonią bydgoską. Materiał z powietrzem z sali , pięknie zrealizowany, ale i z niesamowitym impetem dźwięków. RX6 uniosły tą realizacje. Te dwie płyty jesli nawet nie lubujemy się w tych gatunkach warto mieć u siebie, oj warto.

RX8 nie nadają się do małych pomieszczeń... wystarczy zatkać jeden otwór i jest OK a dodatkowo po zatkaniu otworów kolumny schodzą jeszcze niżej.

Tu bym miał obiekcję, czy aby niżej, jeśli zatkamy otwór w komorze niskotonowego jeśli ma oddzielną komorę.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Brakowało mi średnicy :)

Bo wszystkie instrumenty grały tak, jakby je przykryć jakąś zasłoną. Ta zasłona była na tyle gruba, że nawet ciężko mi było zlokalizować instrumenty.

Wspomniana płyta Carmignoli jeszcze bardziej obnażała tą wadę kolumn, bo już na nagraniu instrumenty są oddalone.

Brak średnicy w RX6 nie jest moim widzimisię bowiem i pomiary tychże kolumn w laboratoriach (stereophile) ową tezę potwierdzają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co najmniej o 3 dB wycofana średnica

W muzyce rockowej może się to nawet fajnie prezentować, ale nie dla mnie.

Tak mnie to wkurzało, że nawet własną barwę tonu se zrobiłem, taką ekstra z filtrem T dla uwypuklenia 1 kHz o 4 dB.

Na szczęście sprzedałem RX6....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czyli ze starym NADem grającym średnicą jest w sam raz jak dla mnie. Czyli drugi raz czyli :) ważny jest charakter elektroniki i ewentualne wzajemne kompensowanie niedostatków lub tego co za dużo któryś element od siebie dodaje. Słuchałem RX6 w tych samych warunkach, tych samych kablach też ze wzmakiem CA 640 i tu przyznam bez bicia na średnich rejestrach było cieniej i ciemniej.

To co pokazałeś w tym linku charakterystykę RX6 to powiem szczerze jest to bardzo charakterystyczny przebieg dla bardzo, bardzo wielu prostych konstrukcji podłogowych i oby tylko tak miały na osi plus minus 3 dB

ps.

Muszę :) sobie kupić na zapas jeszcze jednego starego NADa, bo jak mi ten wyzionie ducha to nie będzie na czym słuchać fajnej muzy.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

No cóż dyskutowaliśmy, efektem czego od soboty rozgrywam , wygrzewam wink.png u siebie w domu kolumienki Monitor Audio SILVER 6 nowsza niby wersja RX6.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.