Skocz do zawartości
IGNORED

Ciągłe trzeszczenie, NAD 3155

kisielmen

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda następująco. Zakupiłem niedawno wzmacniacz NAD 3155. Gra u mnie z kolumnami ATL Hans Deutsch HD 308i. Jako źródło muzyki używam laptopa (w przyszłości zewnętrzna karta dźwiękowa). Podpinam laptopa do wzmaka za pomocą kabla mini jack-RCA. Problem polega na tym, że kiedy wpinam cinche do wejścia CD/AUX w głośnikach słychac ciągły szum/trzask/buczenie, którego głośnośc rośnie wraz z przękręcaniem potencjometru. Wypróbowałem wszystkie inne wejścia tj. TUNER, TAPE 1, TAPE 2, i tam nie ma takiego problemu, wszystko gra pięknie czysto, tak jak powinno. Jak rozpoznac w czym leży problem i naprawic usterke??

Gość

(Konto usunięte)

Możesz jeszcze sprawdzić wzmacniacz z jakimkolwiek innym źródłem, by mieć pewność, że uszkodzone jest wejście CD/AUX, bo wszystko na to wskazuje.

Możesz również spróbować przeczyścić to wejście, ale bardziej prawdopodobne jest inne uszkodzenie, np. pęknięcie płytki, "poluzowanie" łączenia samego wejścia z płytką, jakieś zwarcie. W takim przypadku kłania się serwis...

Skoro problem występuje tylko pod jednym z wejść może to świadczyć o uszkodzeniu wzmacniacza.

Ale zanim dojdziesz do takiego wniosku warto również spróbować z innym źródłem np. kompaktem.

czasem winne może ponosić wpływ danego urządzenia na drugie a mówiąc konkretniej to może trafić się tz pętla masy (chociaż tu bardziej charakterystyczne jest brumienie jak trzaski) trzaski natomiast mogą pojawiać się przy przesterowaniu sygnału wejściowego ze źródła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.