Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stx jaki rodzaj obudowy pod gdn 23-150-15 sc

fitness78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kolumny STX F-280 znaczy się obudowy i głośniki basowe oryginalne gdn23-150-15-sc po dwie sztuki na kolumnę reszta jest kopią kolumn STX FX200 czyli głośnik wysokotonowy, średniotonowy oraz zwrotnicę grają nieporównywalnie lepiej od oryginalnych F280 , moje pytanie jest takie czy głośniki basowe STX 23-150-15-sc mogą pracować w obudowie zamkniętej,bo takie obudowy właśnie przerobiłem z b-r na closed bas jest cichszy , lecz lepszej jakośći i szybszy i nawet schodzi nisko jak na cztery gdn-y i tak wystarszający, czy zna ktoś parametry tych głośników czy mogą pracować w zamkniętej obudowie, nie rozumiem konstruktora dlaczego dał je do obudowy b-r skoro ten głośnik lepiej sprawuje się w closed,jakie wasze zdanie.

Jakiekolwiek kolumny bass-reflex można zatkać bez negatywnych skutków dla głośników. Jak sam zauważyłeś, bas jest lepszy, choć nie ma jego dolnego skraju, czyli nie słychać dźwięku wydobywającego się z kanału rezonansowego. Pewną rekompensatą jest łagodniejszy spadek w stronę niskich częstotliwości, dodatkowo można spróbować dosunąć kolumny do ściany, by podbić poziom basu przez odbicie dźwięku (choć nie zawsze może być lepiej).

Co do parametrów, to chyba rzeczywiście nikt nie zna, bo nie przypominam sobie, by te głośniki były dostępne dla kupujących (nie w tej impedancji- ta tylko na użytek własny, do produkcji kolumn).

• 1 miesiąc później...

W obudowie zamkniętej co mnie zaskoczyło schodzą nadal nisko w granicach 40hz, a ogólny zarys basu jest lepszy punktowy krótszy, bez nadmiernych podbarwień.O parametry pytam może jednak ktoś ma... Te głośniki to bardziej do zamkniętej obudowy podchodzą, a zrobili w otwartej chyba tylko po to żeby było głośniej.

Może niekoniecznie do zamkniętej, ale możliwe, że dla prawidłowego funkcjonowania bass-reflexu potrzeba dużo większej skrzyni. Zatkanie otworu w takim przypadku jest jak najbardziej słuszne, bo obudowa zamknięta (dla tego samego głośnika) ZAWSZE wypada mniejsza.

Pewnie masz racje,jak robiłem subwoofer do auta na głośniku Tonsil s-line 20cm dwucewkowy to winsid wyszło 33l obudowa strojenie b-r 35hz i jak dla mnie gra ok schodzi nisko dla uzupełnienia pasma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.