Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX-A 2020 - WRAŻENIA STEREO - POMOCY?

CINETEC

Rekomendowane odpowiedzi

Już mam inne rozwiazanie.

Znajomy kolega elektronik zbuduje mi przełącznik automatyczny na zmianę żródła na kolumnach WZMACNIACZ / AMPLITUNER - koszt ok. 500 zł [czarne metalowe puełko z dwoma diodami, w jakim podłączeniu jestem].

W ten sposób zachowam do kina / koncertów doskonałe brzmienie YAMAHA RX-A2020 a do stereo dokupię na jesień [niestety dopiero] wzamcniacz i tuner sieciowy ROTELA [później CD].

Gośc z TOP-HiFi mówił że dobrze, że na jesień bo seria 1520 ma już 4 lata a rotel co 4-5 lat odświeża serię i może coś nowego wyjdzie w tym lub przeyszłym roku. Zachęca mnie tez do porzyczenia YAMAHA A-1000 [ale dźwięk Yamahy w stereo jest dla mnie za ostry].

Zobaczymy.

Znajomy kolega elektronik zbuduje mi przełącznik automatyczny na zmianę żródła na kolumnach WZMACNIACZ / AMPLITUNER - koszt ok. 500 zł [czarne metalowe puełko z dwoma diodami, w jakim podłączeniu jestem].

Rozumiem że przewody głośnikowe będą podłączone z Ampl i Rotela (4 pary) IN do czarnej skrzynki i potem OUT do kolumn (2 pary), a przełącznikiem wybierasz czy IN jest z ampl czy Rotela?

Jeżeli tak to ma wyglądać to czy nie istnieje ryzyko zwarcia sygnału z dwóch wzmacniaczy podczas przełączania oraz czy ta skrzynka nie wpłynie na jakość dźwięku?

Jeszcze się nie spotkałem z takim rozwiązaniem. Możesz rozwinąć ten wątek.

witam

miałem podobny dylemat jak autor wątku, sprzęt to onkyo 905 zródło Oppo 93 nuforce edition. Niedawno zrobiłem sobie fronty na zamówienie u przyjaciela ( Firma Akkus ) może ktoś zna 2,5 drozne na głosnikach srednioniskotonowych accutona i kopułkach berylowych scanspeaka, no i niestety okazało sie że w kinie jest ok onkyo naprawde nieźle sobie radzi to w stereo było conajwyżej przeciętnie . Pojechałem do kumpla poczytałem rózne fora i zaczeło sie testowanie: ampli + wzmacniacz stereo : yamaha , marantz, cambridge audio,denon , masakra co tydzien nowy sprzęt odsłuchy : przy użyciu onkyo jako preamp w stereo słabo , bezpośrednio super praktycznie w kazdym połaczeniu najsłabiej z maranzem. Ale przechodząc do klu: na pewno niestety aby dac wszystko z kolumn potrzebne sa 2 zestawy osobny stereo i osobny kino: jak to połaczyć. ja poszedłem droga dookoła przczytałem kilka recenzji starego sprzetu kenwooda i zakupiłem uzywana końcówkę mocy Basic m1 i przedwzmacniacz Basic c1, następnie oddałem je do tuninigu wymiania kondensatorów okablowania trafo itd łaczny koszt całosci około 3000 PLN ale efeky przeszedł moje najsmielsze oczekiwania,nareszcie moje kolumny dostały odpowiednia ilość prądu ale to zagrało wow, no i dodatkowy plus w końcówce dołozyłem drugie gniazda sygnałowe plus przełacznik także moje oppo po analogu podłaczone jest w stereo do przedwzmacniacza kenwooda przedwzmacniacz do 1 pary wejsc w końcówce , a kino prze hdmi do onkyo notomiast z onkyo prze preamp przednie kanały do 2 pary gniazd w końcówce, kiedy chce słuchac stereo uruchamiam zestaw kenwooda , do kina onkyo + koncowka kenwowoda,

musze tez przyznac iz kino gra równiez lepiej przez końcówke napedzjąca fronty niby onkyo ma wielkie trafo i 1000 wat ale 2x 150 wat w końcówce stereo robi naprawde wielką róznice .

Troszkę sie rozpisałem ale jesli chcesz dobrego dzwięku stereo i kina jednocześnie to musisz miec 2 zestawy

Jets jeszcze łatwiejsze wyjscie , po zakupie mojego sprzetu dowiedziałem sie że jest wzmacniacz zintegrowany audiolaba który może jednocześnie pełnić tez role końcówki mocy, przełaczasz tylko gałke na panelu i korzystasz z rasowego stereo , chcesz kino domowe właczasz ampli i końcówke w audiolabie i po sprawie.

wiem też że yamacha ma taka opcje w swoim wzmaku bodajże AS2000, audiolab 8200a, sprawdz

kolega ma ampli onkyo 807 kupił tego audiolaba byłam słuchałem i jest naprawde super , w stereo i w kinie domowym, trochę wiecej kabli ale warte każdej złotówki

pozdrawiam

Dośc dynamiczny też jako końcówka jest nad 352. W sumie najprościej kupić jakiś stary wysokiej klasy proecesor, końcówki wtedy ma się dobre stereo i świetne kino. Oppo podpinasz po analogu i bardzo dobry efekt jest.

Podłączenie 1 : Serwer ZYXEL - AMPLI Pre Out Front - Wzmak AUX [Tragedia]

Wydaje mi się, że popełniłeś błąd, sygnał prawdopodobnie szedł przez dwa przedwzmacniacze, ampli KD i stereo.

Jeszcze się nie spotkałem z takim rozwiązaniem. Możesz rozwinąć ten wątek.

Są gotowe takie przełączniki, np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niektóre wzmacniacze stereo mają specjalne przelotki do kina, różnie to się nazywa np. by pass. Pod takie wejście podłącza się Amplituner kina domowego, sygnał omija przedwzmacniacz stereo i wchodzi na końcówkę mocy stereo. Przy korzystaniu z innego wejścia np. CD wzmacniacz stereo gra jak każdy wzmacniacz.

Takich wzmacniaczy jest jednak mało.

Jeśli dobrze pamiętam to np. ten Marantz posiada takie rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacze Emotivy posiadają takie przelotki HT Inputs (czyli Home Theater)

Ukryta Zawartość

Widziałem też taką przelotkę w jakimś Krellu.

W sumie to nie rozumiem czemu tak mało firm robi takie wejście w swoich wzmacniaczach stereo, żadna to filozofia, a niektórym znacznie ułatwiłoby życie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.