Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa Denon pma-757

Kamil Smolorz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Popsuł mi się denon pma-757 , znaczy działa ale w trakcie słuchania na normalnej głośności od czasu do czasu wycisza mi się lewa kolumna a po chwili gra normalnie , o co chodzi co się dzieje? Denerwuje mnie to że tak się dzieje.

https://www.audiostereo.pl/topic/102770-naprawa-denon-pma-757/

Ta lewa kolumna wycisza się stopniowo czy nagle?

Jak długi jest czas wyciszenia?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ta lewa kolumna wycisza się stopniowo czy nagle?

Jak długi jest czas wyciszenia?

Gra , Gra i Nagle pyk gra znacznie ciszej i po 30 s czasem dłużej albo jak znacznie pogłośnię na wzmacniaczu to zaskoczy tak jak by to zależało od końcówki. Tak lewa to jest

Czy jeśli pukniesz w obudowę to powstają jakieś efekty tego typu?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy jeśli pukniesz w obudowę to powstają jakieś efekty tego typu?

Nie Nie tylko np jak pogłośnię , zdaje mi się że to końcówka coś nawala że po prostu go dostanie więcej mocy to zaskoczy i znowu gra normalnie ale nie jestem pewien .

Najbardziej prawdopodobną przyczyną w tym wypadku są elementy stykowe. Jeśli ten efekt ujawnia się bez względu na wejście z którego korzystasz to będzie to prawdopodobnie przekaźnik załączający głośniki lub przełącznik głośników. Nie są one uszkodzone ale mogą mieć zanieczyszczone styki. Przemawia za tym silnie fakt że to chyba jakiś wiekowy model.

Najbardziej prawdopodobną przyczyną w tym wypadku są elementy stykowe. Jeśli ten efekt ujawnia się bez względu na wejście z którego korzystasz to będzie to prawdopodobnie przekaźnik załączający głośniki lub przełącznik głośników. Nie są one uszkodzone ale mogą mieć zanieczyszczone styki. Przemawia za tym silnie fakt że to chyba jakiś wiekowy model.

Jest on Z lat 80-90 typu Vintage ;) ale już nowszego typu , ale jak na swoje lata gra bardzo dobrze. Powiedz mi jak to wyczyścić ? da rade to zrobić w warunkach domowych?

Tak da radę ale nie wiem czy przekaźniki w tym sprzęcie da się łatwo rozebrać. Tak samo z przełącznikiem głośników, nie mam pojęcia jakiej on jest konstrukcji i czy łatwo się go da rozebrać.

Wklej może jakieś zdjęcie wnętrza jeśli to możliwe

Tak da radę ale nie wiem czy przekaźniki w tym sprzęcie da się łatwo rozebrać. Tak samo z przełącznikiem głośników, nie mam pojęcia jakiej on jest konstrukcji i czy łatwo się go da rozebrać.

Wklej może jakieś zdjęcie wnętrza jeśli to możliwe

Dodaje zd tutaj linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przekaźnik masz około selektora wyjść system a/b

Moim zdaniem nie jest to wina przekaźnika, wyłącza on i prawy i lewy kanał niema możliwości fizycznej żeby wyłączał tylko jeden. Jednak zawsze można go wyczyścić, skutkuje to poprawą na średnicy i wysokich.

Szukaj zimnych lutów, w tej konstrukcji (mam pma-757 bliźniaczy model tylko lepsze trafo i trany na wyjściu) to życzę powodzenia.

Moim zdaniem nie jest to wina przekaźnika, wyłącza on i prawy i lewy kanał niema możliwości fizycznej żeby wyłączał tylko jeden.

Tak, ale w tym sprzęcie kanał nie ulega całkowitemu wyciszeniu tylko ściszeniu. Jest więc możliwe że jeden styk pracuje nieco inaczej. Oczywiście rzeczywistym powodem może być coś zupełnie innego.

Kamil zrób taki test. Przełącz kable głośnikowe na gniazda B i przełącznik głośników oczywiście też. Pograj na takim ustawieniu i sprawdź czy jest tak samo. Jeśli te efekty pojawią się w taki sam sposób to nie będzie to wina przełącznika głośników i trzeba będzie zająć się przekaźnikiem

Tak, ale w tym sprzęcie kanał nie ulega całkowitemu wyciszeniu tylko ściszeniu. Jest więc możliwe że jeden styk pracuje nieco inaczej. Oczywiście rzeczywistym powodem może być coś zupełnie innego.

Kamil zrób taki test. Przełącz kable głośnikowe na gniazda B i przełącznik głośników oczywiście też. Pograj na takim ustawieniu i sprawdź czy jest tak samo. Jeśli te efekty pojawią się w taki sam sposób to nie będzie to wina przełącznika głośników i trzeba będzie zająć się przekaźnikiem

Wiesz co zauważyłem na wzmacniaczu mam pokrętło Rev - Stereo-,- Normal -Mono i jak dojdzie to sciszenia i poruszam tym pokrętłem u wrócę na funkcje której ciągle używam czyli Stereo to znowu gra normalnie.

Ten przełącznik również może być przyczyną tych ściszeń ale musisz się temu przyjrzeć bliżej i dokładniej.

Przełącz ten przełącznik na rev i pograj trochę obserwyjąc czy się ścisza.

Ten przełącznik również może być przyczyną tych ściszeń ale musisz się temu przyjrzeć bliżej i dokładniej.

Przełącz ten przełącznik na rev i pograj trochę obserwyjąc czy się ścisza.

Już od samego włączenia na rev lewa kolumna gra ciszej po lekkim pogłośnieniu na około 15 % juz gra normalnie a po przełączeniu na stereo na niższej głośności obie graja normalnie

Być może to ten przełącznik za to odpowiada. Czy zrobiłeś ten test z przełączeniem głośników na gniazda B?

Miałem taki sam problem tylko w innym wzmacniaczu. Też się martwiłem a problemem był jeden mały zimny lut. problem zniknął za "dotknięciem" lutownicy. Więcej szukania jak roboty.

Wiesz co zauważyłem na wzmacniaczu mam pokrętło Rev - Stereo-,- Normal -Mono i jak dojdzie to sciszenia i poruszam tym pokrętłem u wrócę na funkcje której ciągle używam czyli Stereo to znowu gra normalnie.

tym bardziej szukaj o czym pisałem.

Moim zdaniem nie jest to wina przekaźnika, wyłącza on i prawy i lewy kanał niema możliwości fizycznej żeby wyłączał tylko jeden. Jednak zawsze można go wyczyścić, skutkuje to poprawą na średnicy i wysokich.

Szukaj zimnych lutów, w tej konstrukcji (mam pma-757 bliźniaczy model tylko lepsze trafo i trany na wyjściu) to życzę powodzenia.

wielka szansa na powodzenie, chyba tędy droga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.