Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe o ogromnej głębi przestrzeni...

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że chyba źle się wysłowiłem pisząc o efekcie studni bo tak na prawdę nie chodzi mi o jakieś echo jak ze studni sprawiające, że dźwięk jest przestrzenny w głąb, a tak na prawdę chodziło mi o to by słyszeć wyraźnie scenę w głąb, a przede wszystkim odległości między instrumentami i muzykami w głąb sceny...

Aby osianac efekt o ktorym piszesz powiwnienes kolumny ustawic ponad 1m od tylnej sciany a w miejscach pierszych odbic dac rozpraszacze (dyfuzory 1D) lub np polki z ksiazkami.

Pzdr

----------------------------------------------------

Konkretnie - masz na allegro egzemplarz ex-demo Audiovectora Mi1 od sprawdzonego sprzedawcy - Audiopunkt. Właśnie za 3 tys. zł. Świetna przestrzeń, bas obłędnie szybki, jakość wykonania (made in Danemark) jest bez zarzutu. Za 3 tys. raczej nic lepszego nie znajdziesz.

Czytałem Twoją opinie na tym forum o Audiovector Mi1, że nie mają przesadnie głębokiej sceny (a na tym mi zależy) i mają ciemny dźwięk, którego nie lubię.

Lubie ciepłe, gładkie, analogowe ale jasne brzmienie.

Więc jak wg was wypadają te Audiovectory ? Ciemnawe czy jasnawe ?

JarlBjorn możesz mi jak najbardziej przybliżyć brzmienie tych głośników ?

Czytałem Twoją opinie na tym forum o Audiovector Mi1, że nie mają przesadnie głębokiej sceny (a na tym mi zależy) i mają ciemny dźwięk, którego nie lubię.

Lubie ciepłe, gładkie, analogowe ale jasne brzmienie.

Więc jak wg was wypadają te Audiovectory ? Ciemnawe czy jasnawe ?

JarlBjorn możesz mi jak najbardziej przybliżyć brzmienie tych głośników ?

Istnieje ciepłe analogowy i jasne brzmienie ?! Bo ja myślałem ze analogowy to czyste czyli niedobarwione a ciepłe to juz troszke dobarwione.

Mysle ze większość kolumn które sa nie budżetowe zagrają z przestrzenią jesli im na to pozwolimy i stworzymy warunki wiec znajdź najpierw kolumny które ci sie podobają z barwy dźwięku a pozniej będziesz kombinowal .

Mysle dynaudio focus 160 by ci sie spodobały

:)

Witaj, W tym nie ma sprzeczności, po prostu później, w dobry rok po tym jak już sprzedałem swoje Audiovectory, słyszałem ten właśnie model w innej konfiguracji i innym pomieszczeniu niż moje i przestrzeń oceniłem znacznie wyżej niż wynika to z zamieszczonej opinii. Co do góry pasma to jest ona szczegółowa jak najbardziej, ale bez popadania w irytujące mnie osobiście rozjaśnienie. Przy czym tu rzecz jasna wiele zależy od elektroniki i konfiguracji. Dlatego warto oczywiście posłuchać kolumienek przed zakupem.

Alternatywnie wspomniane Focusy 160 moga byc jak najbardziej, ale to zdaje sie dwukrotnosc wskazanej ceny.

Proponuję te głośniki i sprawa załatwiona.I w cenie się mieszczą

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dynaudio to klasa sama w sobie ,kolega sittek ma racje że to błąd że nikt nie wspomniał o nich.Sam mam AP Tempo 25 i są naprawde super nie ma sie do czego przyczepić,bardzo jestem z nich zadowolony ale mam wielki szacunek do Dynaudio a w szczególności do modelu SPECIAL 25 to wielkie głośniki a zresztą wszystkie grają pięknie

Dynaudio to klasa sama w sobie ,kolega sittek ma racje że to błąd że nikt nie wspomniał o nich.Sam mam AP Tempo 25 i są naprawde super nie ma sie do czego przyczepić,bardzo jestem z nich zadowolony ale mam wielki szacunek do Dynaudio a w szczególności do modelu SPECIAL 25 to wielkie głośniki a zresztą wszystkie grają pięknie

Dla mnie nie wszystkich modele sa udane dynaudio wiec pisanie klasa sama w sobie to troche zaduzo .Nawet jesli podłączony focusy 160 do dobrego toru a nie damy im przestrzeni i odpowiedniego ustawienia plus zapewnienia dobrej akustyki , to takie focusy tez nie zagrają przestrzenie .

Pisałem wcześniej ze większość dobry kolumn można uzyskać efekt przestrzeny jesli zapewniamy im dobry pokój odsluchowy .

:)

Pisałem wcześniej ze większość dobry kolumn można uzyskać efekt przestrzeny jesli zapewniamy im dobry pokój odsluchowy

Quad 12L w moim pokoju grają tak dobrze, że nie jestem w stanie zlokalizować położenia kolumn podczas odsłuchu a instrumenty wraz z "od czasu do czasu" obecnymi wokalami są tak poukładane na scenie, że po prostu trzeba "wejść wgłąb terenu", żeby je "dotknąć". Zapewniając dobrym kolumnom dobre warunki odsłuchowe, możemy uzyskać efekty wręcz zniewalająco fantastycznie porażające :) Polecam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.