Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić słuchawki nauszne do komputera najlepiej z mikrofonem i słuchawki dokanałowe do telefonu. Mam do dyspozycji 100 zł. Wiem, że za tą cenę nie kupie nic specjalnego ale zawsze cos. Jakie polecacie?

... idz chłopie do sklepu i kup to na co starczy kasy ---> w tej kasie nie ma w zasadzie czegoś '' lepszego'' i ''gorszego''.

Pozdro...

Jak w temacie, poszukuję słuchawek do rocka i metalu w granicach 200-300zł. Na razie grałyby z Onkyo Integrą 8670, w przyszłości z DAC-em Audinsta, albo czymś podobnym.

Przechodząc do rzeczy: naczytałem się wielu pozytywnych rzeczy o Creative Aurvana Live! A jak wiadomo im mniej się wyda tym lepiej :)

Nie mam wymagań czy słuchawki mają być otwarte, czy zamknięte. Będę ich używał tylko w domu, więc rozmiary też nie grają roli. Ważne jest dla mnie tylko to, żeby przykrywały całe ucho. Nie lubię w niektórych AKG tego, że nakrywają tylko jego część.

Fajnie by było gdyby napędził je iPhone, ale nie jest to konieczne.

Jakie macie doświadczenia ze słuchawkami w wyznaczonym budżecie? Jakie posiadacie?

Pozdrawiam

Sennheiser HD438 lub ewentualnie Sennheiser HD555.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jak przedmówca polecam Sennheiser HD555,mam je chyba ze trzy lata i sprawują się świetnie.Bardzo wygodne,nawet przy długim słuchaniu nie męczą głowy :-).Trzeba im dać tylko trochę czasu na wygrzanie.

Oooo, ja miałem Onkyo Integra A8670 przez wiele lat i już mogę napisać, że Sennki HD555 odpadają, bo będzie zbyt miękko, zbyt basowo - o wiele lepiej z tym wzmacniaczem sprawdzają się AKG K530LTD - one akurat zakrywają całe ucho, to duże słuchawki, brzmienie bardziej precyzyjne ze swietną przestrzenią i kontrolowanym basem. W przypadku HD555 wyższy bas zachodzi na średnicę, co w połaczeniu z niezbyt precyzyjnie grającą sekcją słuchawkową tego Onkyo da efekt rozciapcianego, matowego i mulastego brzmienia, co już przerabiałem z Sennkami HD500 - grają co prawda gorzej od HD555, ale to ten sam charakter brzmienia. HD438 nie znam.

Edytowane przez Bednaar

<><

Z dostepnością HD555 może być problem. Zastąpił je model Hd558. Ale ja ze swojej strony polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do rocka IMHO są lepsze od Senków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajny następca, który kosztuje o 40% więcej od poprzednika... To już powinna być inna klasa.

Kierunkowałbym się w stronę tego, co mówi Bednaar, ponieważ miał ten sam wzmacniacz co ja. Co do tych AKG K530LTD, to jest to samo co K530? Bo wersji limited nie mogę nigdzie znaleźć...

Kiedy już byłem zdecydowany, naczytałem się że CAL! je roznoszą. Czy ktoś z Was miał do czynienia z wszystkimi słuchawkami o których była już mowa w tym wątku i ma jakieś przemyślenia?

Zainteresuj się też Philipsami 8900, 9000 lub HP1000 - warto.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

SHP 9000 :

Ukryta Zawartość

SBC HP1000 :

Ukryta Zawartość

SHP 8900 :

Ukryta Zawartość

Ewentualnie mało popularne, a myślę, że warto :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gelson

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

A macie jakiś pomysł, gdzie można by ich odsłuchać w Bielsku-Białej?

Byłem w MM, ale mają podłączone 25 par słuchawek do jednego źródła i jak wygląda dźwięk, chyba nie muszę mówić :/

Kierunkowałbym się w stronę tego, co mówi Bednaar, ponieważ miał ten sam wzmacniacz co ja. Co do tych AKG K530LTD, to jest to samo co K530? Bo wersji limited nie mogę nigdzie znaleźć...

Kiedy już byłem zdecydowany, naczytałem się że CAL! je roznoszą. Czy ktoś z Was miał do czynienia z wszystkimi słuchawkami o których była już mowa w tym wątku i ma jakieś przemyślenia?

AKG K530LTD to po prostu wersja K530 z innym wykończeniem: czarny kolor obudowy, kabel w tekstylnej plecionce, welurowe nauszniki oraz (łatwo się odklejające) chromowane logo AKG na każdym nauszniku. A gdzie przeczytałeś, że CAL je roznoszą? Znam też inną recenzję, z której wynika coś przeciwnego :) A tak moim zdaniem to są modele tej samej klasy, ale K530 trudniej napędzić, mają mniej podkolorowany dźwięk, skromniejszy fundament basowy i lepszą przestrzeń.

A Philipsy SHP9000 też polecam, choć są w sumie podobne w charakterze do Sennków, ale raczej tych z nieco wyższej półki: HD595, na pewno lepiej się sprawdzą od niezbyt moim zdaniem udanych HD555.

Edytowane przez Bednaar

<><

Jeszcze jedna uwaga - nie słuchałem AKG K540, ale ponoć są dużo lepsze od 530, tylko cena przekracza trochę zakładany budżet:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Jeszcze jedna uwaga - nie słuchałem AKG K540, ale ponoć są dużo lepsze od 530, tylko cena przekracza trochę zakładany budżet:

Ukryta Zawartość

ponoć

Na stronie AKG te słuchawki są w grupie uniwersalne, podczas gdy K530 kiedy były oferowane umieszczone były w grupie HiFi. No ale może ...

Ukryta Zawartość

Tym w jakiej są grupie się nie sugeruję, tylko opiniami z forum audiohobby, gdzie pisuje większość słuchawkowców.

A ile tych opinii na w/w forum jest? Ja znalazłem zaledwie jedną i to wygląda na to, że ten ktoś ich nawet nie ma (rolandsinger)

Takich wątków jest dziesiątki, jest chyba zbiorczy zrobiony "słuchawki do 500zł".

Od siebie polecę AKG-530, miałem bezpośrednio wcześniej i HD-555 i Cale i AKG uważam za klasę wyżej od tych; gdyby Cale miały mniej krzykliwą górę i lepszy, dłuższy kabel a także wygodne i naprawdę nauszne a nie obok-uszne nauszniki, byłoby super.

Takich wątków jest dziesiątki, jest chyba zbiorczy zrobiony "słuchawki do 500zł".

Chyba nie miałeś na myśli forum audiohobby, bo o te chodziło. Jeśli możesz to podaj kilka linków. Byc może ponieważ nie jestem tam zarejestrowany to nie chce mi nic więcej wyrzucić, a z checią poczytałbym opinie o tych słuchawkach.

Po przejrzeniu stwierdzam, że nie ma tam takiego temat jak "słuchawki do 500zł" ani nawet zbliżonego w tych które były poruszane do października 2010 (najbliższy to "słuchawki 1200-1800zł".

Panowie, nie przesadzajmy, że nie ma :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla akg K540 maksymalna moc wejściowa określana jest na 35 mW... Trochę to mało w porównaniu do akg K530, którym maksymalnie można dostarczyć 200 mW lub senkom HD595 - 500 mW. Orientuje się ktoś czy te 35 miliwatów wystarczy żeby posłuchać głośno bez obawy o uszkodzenie przetworników?

Panowie, nie przesadzajmy, że nie ma :

Ukryta Zawartość

Czy to naprawdę za ciężkie by czytać ze zrozumieniem?

Bednaar poparł swoją tezę, że K540 są dużo lepsze niż K530 stwierdzeniem, że na forum AUDIOHOBBY (nie audiostereo) są opinie to potwierdzające. Ja tam tego nie mogę znaleźć, za wyjątkiem tylko jednej i to najprawdopodobniej teoretycznej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez majkeljot

A Philipsy SHP9000 też polecam, choć są w sumie podobne w charakterze do Sennków, ale raczej tych z nieco wyższej półki: HD595, na pewno lepiej się sprawdzą od niezbyt moim zdaniem udanych HD555.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale oba te modele to te same sluchawki. ;)

A tak bardziej w temacie to czy mozna wymienic pady w K530 na welurowe? To ze welurowe sa w wersji LTD sugerowaloby ze jest taka szansa...

server unreachable;--

Bednaar poparł swoją tezę, że K540 są dużo lepsze niż K530 stwierdzeniem, że na forum AUDIOHOBBY (nie audiostereo) są opinie to potwierdzające. Ja tam tego nie mogę znaleźć, za wyjątkiem tylko jednej i to najprawdopodobniej teoretycznej.

OK, tu masz więcej na temat K540:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem dlaczego, ale skojarzyłem że ten wątek był na audiohobby. Polecam zwłaszcza trzecią podstronę.

Zaś opinia Rolandsingera z audiohobby absolutnie nie wyglada mi na teoretyczną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bednaar

<><

OK, tu masz więcej na temat K540:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem dlaczego, ale skojarzyłem że ten wątek był na audiohobby. Polecam zwłaszcza trzecią podstronę.

Zaś opinia Rolandsingera z audiohobby absolutnie nie wyglada mi na teoretyczną.

No cóż. Przeszukałem i to forum i także tylko jeden głos zachwytu (kurop), a kilka głosów, że zmulone czy cosik takiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). żadnego również porównania do K530. Gdzież więc te mnóstwo głosów o jakiejkolwiek przewadze? A co dopiero dużej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denony HP1000 - potęga dynamiki i basu, trzeba lubić mocny akcent.

Wszystko jednak zależy od tego, czy chce się przeszkadzać innym domownikom - jednak otwarte potrafią hałasować w całym domu.

Z uniwersalnych w tym przedziale cenowym - dla mnie bardzo dobrze brzmią Sennheisery HD380Pro - bezwzględnie warte swoje ceny ok 300zł i w Polsce są najtańsze w całej Europie :)

majkeljot - przyznaję, że zbyt pochopnie stwierdziłem na podstawie nielicznych opinii że 540 mogą być dużo lepsze od 530, jednakże nic nie napisałem o obecności mnóstwa głosów o przewadze - a swoje stwierdzenie oparłem na podstawie opinii wspomnianego Rolandsingera, który wczesniej krytykował K530, a później bardzo pochlebnie wyrażał się o 540 - więc akurat on miał możliwośc porównania (choć przyznaję, że niedoskonałego, bo odległego w czasie), a jest to użytkownik od dłuższego czasu rzetelnie wyrażający opinie w temacie słuchawek, np. to za jego sprawą CAL! zyskały taką popularność (patrz recenzja na forum mp3store). To tyle na ten temat z mojej strony - faktycznie, powinienem dużo ostrożniej wypowiadać się na temat słuchawek, których nie słyszałem. Niemniej jednak myślę, że autor wątku mógłby też się nimi zainteresować i w miarę możliwości przesłuchać.

A w kwestii powyższego postu proponujacego Sennki HD380Pro - te słuchawki akurat miałem okazję słyszeć i neistety one też nie sprawdzą się z tym Onkyo - powodem jest wycofana góra i podbity bas, w zasadzie brzmienie bardzo podobne do HD555.

<><

majkeljot - przyznaję, że zbyt pochopnie stwierdziłem na podstawie nielicznych opinii że 540 mogą być dużo lepsze od 530, jednakże nic nie napisałem o obecności mnóstwa głosów o przewadze - a swoje stwierdzenie oparłem na podstawie opinii wspomnianego Rolandsingera, który wczesniej krytykował K530, a później bardzo pochlebnie wyrażał się o 540 - więc akurat on miał możliwośc porównania (choć przyznaję, że niedoskonałego, bo odległego w czasie), a jest to użytkownik od dłuższego czasu rzetelnie wyrażający opinie w temacie słuchawek, np. to za jego sprawą CAL! zyskały taką popularność (patrz recenzja na forum mp3store). To tyle na ten temat z mojej strony - faktycznie, powinienem dużo ostrożniej wypowiadać się na temat słuchawek, których nie słyszałem. Niemniej jednak myślę, że autor wątku mógłby też się nimi zainteresować i w miarę możliwości przesłuchać.

A w kwestii powyższego postu proponujacego Sennki HD380Pro - te słuchawki akurat miałem okazję słyszeć i neistety one też nie sprawdzą się z tym Onkyo - powodem jest wycofana góra i podbity bas, w zasadzie brzmienie bardzo podobne do HD555.

Bednaar , pod co ty podpinasz? Pod radio? 380 pro i HD555 to zupełnie inne brzmienie, zupełnie inna budowa - zamknięte/otwarte, jedyne co mają wspólnego to nazwę Sennheiser:)

Dla autora wątku polecam CAL

?

A nie, podpiąłem w sklepie do Pianocrafta - jak dla mnie grały bardzo podobnie, za to HD595 wyraźnie lepiej - nie miały tak wycofanej góry. Zaś zupełenie inaczej graja HD280Pro - bardzo precyzyjnie w całym zakresie, tylko z kolei ich góra zbyt natarczywie świdruje mózg.

<><

majkeljot - przyznaję, że zbyt pochopnie stwierdziłem na podstawie nielicznych opinii że 540 mogą być dużo lepsze od 530, jednakże nic nie napisałem o obecności mnóstwa głosów o przewadze - a swoje stwierdzenie oparłem na podstawie opinii wspomnianego Rolandsingera, który wczesniej krytykował K530, a później bardzo pochlebnie wyrażał się o 540 - więc akurat on miał możliwośc porównania (choć przyznaję, że niedoskonałego, bo odległego w czasie)

Ok Bednaar. K540 to bardzo młode słuchawki i pewnie trochę czasu zejdzie zanim większe grono się o nich wypowie.

a jest to użytkownik od dłuższego czasu rzetelnie wyrażający opinie w temacie słuchawek, np. to za jego sprawą CAL! zyskały taką popularność

I ja niestety też należę do osób które na podstawie takich recenzji kupiła CALe. Nie napiszę, że niestety bo są całkiem niezłe, ale po takich opiniach spodziewałem się czegoś lepszego (ponoć miały "zabijać" K530). Dziś służą mi głównie do przenośnych odtwarzaczy do czego się nadają doskonale. W wypowiedzi rolandsingera wydaje mi się wydzierać nutka pytająca, stąd moja niepewność czy wyrażał swoją opinię rzetelnie i miarodajnie.

Moje osobiste preferencje obecnie wyglądają tak:

- sprzęt przenośny do słuchania w domu, w pracy itp. to CAL

- sprzęt stacjonarny okazjonalnie i roboczo K530

- sprzet stacjonarny słuchanie niemal medytacyjne K701

Jeśli zaś chodzi o zapytanie w tytule wątku to gdyby było do ceny 200zł to CAL, jeśli pomiędzy 200-300 to K530.

• Pokaż nowe odpowiedzi