Skocz do zawartości
IGNORED

Phillips głośniki wstęgowe

xtr71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Parę dni temu kupiłem kolumny mini monitory od małej wieży.

Odsłuchałem je lecz nie zbyt długo.Konfiguracja pojedyńczy kabel połączeniowy.

Po 1 dniu odsłuchu wstęgi jednak są bardzo dobre.Tak niski model wstęgowych głośników zadziwił Mnie lekkością wypromieniowania wysokich tonów.Nawet przy niskich głośnościach wysokie tony są bardzo wyraźne.Odsłuchiwałem swojego czasu

jedwabne kopółki Skanspeak Revelator i mogę porównać te wstęgi do tych kopółek w wyrazistości wysokich tonów.Niestety nie są takie detaliczne jak Revelatory.Nie można wymagać od tanich wstęg cudów niestety nie słyszałem wysokiej klasy wstęg.Wnioskuję iż wysokiej klasy wstęgi są źródłem referencyjnym do budowy kolumn głośnikowych HIEND.

XTR71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27174-0-80892300-1366926136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Niestety nie można porównywać głośniczków z tych tanich kolumienek do prawdziwych głośników wstęgowych. Poza technologią - nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic sobie po nich nie obiecuj - nie ma sensu. To najtańsza budżetówka !

Miałem kiedyś w rękach identyczne kolumienki... Radzę rozebrać się i upewnić czy na pewno siedzi tam "ribbon tweeter"... bo o ile pamiętam - siedział tam zwykły wysokotonowy ze stożkową membraną przykryty tylko grillem żeby wyglądał na pseudo - wstęgowy. Ale mogę się mylić co do modelu (tym bardziej jest to prawdopodobne iż wstęga wymaga polaryzacji za pomocą źródła odniesienia sporego napięcia, co daje w każdym wypadku spore ceny produkcji, a ta wieża włącznie z kolumnami tysiąca nie kosztowała...).

• 2 tygodnie później...

Witam

Dziękuję za wpisy.

Kolumna ta ma głośnik wstęgowy napewno,nie posiada grilla a wstęgę widać gołym okiem dla pewności użyłem powiększenia x10 jest to wstęga.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• 1 miesiąc później...

Proszę o odpowiedz wysokotonowy jest odciety kondensatorem 4,7 uF /100V.Jaki zakres odcina ten kondensator?

Xtr71

Proszę o odpowiedz wysokotonowy jest odciety kondensatorem 4,7 uF /100V.Jaki zakres odcina ten kondensator?

Xtr71

A to chyba będzie napisane w specyfikacji kolumn.

Ale, wstęgi pracują przecież w tak wielkich, zmierzonych zniekształceniach, że raczej nie ma co:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pytam jaki zakres czyli 4,7 uF ile odcina 3000 Hz?może 2500 Hz?

Kiedys miałem tabelkę na kompie z filtrem 1 stopnia (6dB ) ale wirus zniszczył pliki.Pytam o radę fachowców.Xtr71

Z wyliczeń wynikałoby, o ile to są kolumny 8Ohm, ze pasmo odcięcia wysokotonowego to jakieś 4200Hz.

Witam

Na obudowie z tyłu jest napis 6 Ohm,po otworzeniu widać na basowym głośniku napis 6 Ohm.Do wysokotonowego wstęgowego nie mam dojścia mogę tylko zmierzyć ohmomierzem.

Xtr71

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Na obudowie z tyłu jest napis 6 Ohm,po otworzeniu widać na basowym głośniku napis 6 Ohm.

Dla 6Ohm można wyliczyć, że jest to około 5600Hz. Jednak pojedynczy kondensator to spadek 6dB na oktawę. Czyli spokojnie można uznać, że dźwięki w okolicach 2800Hz jeszcze są przez ten głośnik odtwarzane.

Chcę te kolumienki troszkę doprowadzić do stanu normalnej używalności.Po otwarciu obudowy w środku chińszczyzna straszna.Kabelki jak do modeli zabawkowych kondensator elektrolityczny 4,7uF/100V.

Obudowa sklejona na głucho dostęp do głośników utrudniony brak tylnego portu do podłączania kabli.Wstęgi jednak oryginalne nie są jak stoi na kolumnie Philips to nie jest wyrób holenderski.

Zakupiłem MKP 4,7/250V i przelutowałem w jednej na próbę .Efekt porażający w niezmienionej wysokie tony grają punktowo z środka wstęgi.Z przerobionej nie słychac kolumny tylko jest scena dzwiekowa wyprowadzona na boki i wgłąb.Przeróbka polegała na wymianie kondensatora i dorobieniu bi-wiring.

Xtr71

Taki temat w HI-END to chyba nieporozumienie....

Może moderacja to ogarnie....

Nie chcesz Nie czytaj.

Taka jest moja rada.

Jak temat wyczerpię to go sam zamknę.

XTR71

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.