Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ax-550 czy ax 592

radark

Rekomendowane odpowiedzi

znajomy chce kupić wzmak do 500 zł, posiada kolumny jbl e80, słucha głównie rocka, pyta o te yamahy, nie znam za bardzo wzmaków tej firmy, doradźcie który wybrać, jest fanem basu więc pod tym kątem można polecać, pokój o pow. 30m

https://www.audiostereo.pl/topic/102966-yamaha-ax-550-czy-ax-592/

Znajomi posiadają Yamaha ax-550.

Maszyna prezentuje się okazale i potężnie. Metalowy front, metalowe pokrętła, pilot. Zbudowany dość ładnie w środku. Kondensatory 2 x 12000 uF na kanał, spory radiator i zasilacz. W ogóle się nie grzeje, po nastu godzinach pracy jest ledwo letni.

Klasyczny wzmacniacz - dźwięk, cóż wszystko zależne od kolumn. Trzeba podpiąć i sprawdzić. W każdym razie jeśli chodzi o jakość wykonania i prezencję wizualną to nie można niczego złego zarzucić.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

jak to? Volume i gałka selektora jest metalowa. Wiele razy dotykałem tych gałek i dałbym się pokroić, że to metal/aluminium. Jeśli to tworzywo (w co nie wierzę) to znakomitej jakości.

wiadomo, że budżetówka - przecież nie super duper hiper stereo.

Jako wzmacniaczowi za kilka stówek niczego nie można zarzucić. Wykonany lepiej niż dzisiejsze Onkyo Sronkyo i podobne.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Miałem Yamahę AX-530, oprócz solidnej obudowy to sonicznie nic ciekawego, podobno AX-500 jest ciut lepsza

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

nigdzie nie pisałem, ze kolega jest audiofilem, wiem ze to budżetówka, ale wzmak wzmakowi z tego pułapu nierówny, chodzi o to aby wybrać optymalny, ma grać jak jbl łomotnąć konkretnie kawę na ławę bez wnikania w niuanse, znalazłem jeszcze wzmak kenwooda ka-828 mocny 2x130w ale informacji o nim w necie brak, może ktos go zna czy nie jest za stary bo to zdaje się sprzęt z lat 80, miałem kiedyś dawni temu kenwooda model sporo nizszy do lomotu był jak złoto

To jest bardzo dobry wzmak, do 500zł jeden z najlepszych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

To jest bardzo dobry wzmak, do 500zł jeden z najlepszych

Ukryta Zawartość

Gdyby tylko ten potwór miał pilota to sam bym chętnie go nabył

Ukryta Zawartość

Popatrz na moją konfigurację w zakładce o mnie, na mój słuch muzyczny basu jest odpowiednio dużo (żródła CDX-1060 i TX-1000, a płyty to na przykład Revolta Sweet Noise, muzyka organowa, muzyka symfoniczna, muzyka elekroniczną ), AX-550 jest na tranzystorach Sanken, więc jak będziesz go może kupował sprawdź, czy przypadkiem nie miał ich wymienionych. Mam serwisówkę do tego modelu. Poza tematem to napiszę, że polowałem na CX-1000 i MX-1000 na ebay'u - ceny starego dobrego sprzętu ostatnio nawet wzrosły, a cena używanego wzmacniacza AX-1050/1070/1090 to cena nowego A-S700.

W tych cenach AX-550 jest rzeczywiście budżetówką... ale

cena do jakości jest świetna według mnie.

AX-550 ma rozłączaną sekcję przedwzmacniacza z tyłu.

Miałem AX -592 gra dość jasnym dźwiękiem ale jeśli kolega jest fanem basu to jednocześnie jest go tu sporo,Nie jest może zbyt zróżnicowany ale na pewno w tych 30 m będzie go wystarczająco.To mocny wzmacniacz.Nie gra barwą ale dynamiką i dużą skalą dźwięku.W rocku będzie b.dobrze.

Dla mnie Yamaha AX-550 jest dobrym kompromisem pomiędzy ceną i jakością - do tego obsługuje pilota (co mimo wszystko jest sporą zaletą w domowym kinie). Do Rocka/Jazzu sugerował bym jednak starsze modele - AX-700/AX-500 (szkoda, że AX-900 czy AX-930 to już nie ten przedział cenowy).

dzięki za odpowiedzi, wybór padł ostatecznie na kenwooda ka-828 z tego co ustaliłem to siedzą w nim kondensatory Elna 2x6800uF i 2x8200uF i ogromne tranzystory SANKEN, moc 2x130w, ciekaw jestem jak ta maszyna gra

dzięki za odpowiedzi, wybór padł ostatecznie na kenwooda ka-828 z tego co ustaliłem to siedzą w nim kondensatory Elna 2x6800uF i 2x8200uF i ogromne tranzystory SANKEN, moc 2x130w, ciekaw jestem jak ta maszyna gra

To ty szukałes czy dla kolegi ?? Bo winika ze dla ciebie . Kiedyś było modne na forum pisanie -kolega szuka ...

:)

To ty szukałes czy dla kolegi ?? Bo winika ze dla ciebie . Kiedyś było modne na forum pisanie -kolega szuka ...

obecnie śmigam na nadzie 372, wielu ludzi radzi się co kupić nie będąc w branży audio, więc trzeba doradzać, jak już ktoś kupi zawsze chodzę na odsłuchy, z ciekawości i sprawdzenia czy człek zadowolony na razie wtopy nie było, osobom nieskażonym audiofilizmem wiele do szczęścia nie trzeba

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla mnie Yamaha AX-550 jest dobrym kompromisem pomiędzy ceną i jakością - do tego obsługuje pilota (co mimo wszystko jest sporą zaletą w domowym kinie). Do Rocka/Jazzu sugerował bym jednak starsze modele - AX-700/AX-500 (szkoda, że AX-900 czy AX-930 to już nie ten przedział cenowy).

Albo do rocka albo do jazzu.

powszechny jest pogląd że wzmaki z lat 80 to było to, posłuchamy zobaczymy

Ciężko oceniać lata 80-te po tak przeciętnym produkcie jakim jest w/w Kenwood.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kenwood nie robił porywających wzmacniaczy poza serią Lktóra opierała się na rozwiązaniach firmy matki - Accuphase. Kenwood i Kensonic (Accuphase) to firmy powiązane swego czasu finansowo. Znam kilka najlepszych wzmacniaczy Kenwooda i serię L którą mogę polecić w ciemno.

Kenwood nie robił porywających wzmacniaczy poza serią Lktóra opierała się na rozwiązaniach firmy matki - Accuphase. Kenwood i Kensonic (Accuphase) to firmy powiązane swego czasu finansowo. Znam kilka najlepszych wzmacniaczy Kenwooda i serię L którą mogę polecić w ciemno.

pamiętaj, że wzmak ka-828 pochodzi z czasów kiedy sprzęt tej firmy jak innych pokrewnych marek jak np yamaha był produkowany tylko w Japonii która wówczas przeżywała rozkwit ekonomiczny i techniczny, nie oszczędzano, komponenty były najlepszej jakości, później tj od lat 90 gospodarka nakazywała ciąć koszty i przenosić fabryki do niżej rozwiniętych krajów jak np Malezja(Yamaha) i niestety wtedy już było trochę gorzej, ale posłuchamy zobaczymy, osobiście miałem kiedyś Kenwooda nizszy model numeru nie pamietam 2x65w kupiony pod koniec lat 80, gościł u mnie ponad 10 lat i zawsze bedę go pamiętał jako świetny sprzęt gdzie muzyka miała duszę, metal to był łomot niemiłosierny, Pink Floyd brzmiał magicznie to było coś, dziś trzeba szukać długo i sporo kasy wydać aby być zadowolonym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.