Skocz do zawartości
IGNORED

jaki CD polecacie do radmora 5102?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wiem, że sam powinienem przesłuchać interesujące mnie modele, ale póki co nie mam żadnego faworyta. Proszę o radę posiadaczy radmora 5102 (pozostałych forumowiczów też) i Ich opinię. Myślę o zakupie na rynku wtórnym (biedny ze mnie student) do 400 zł. Szukam czegoś głównie do hard rocka i heavy metalu oraz muzyki poważnej.

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/10321-jaki-cd-polecacie-do-radmora-5102/

Zawsze możesz pomyśleć o Radmorze D-5552. Przyznaję, że sam nie słychałem ale robi wrażenie. Wielka maszyna ;-D Tu masz jego recenzję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będzie Ci pasował wielkościa do amplitunera ;-)

Jak spróbujesz przekopać się przez forum to znajdziesz wiele informacji o tym czym warto się zainteresować i na co zwrócić uwagę. Potraktuj poważnie wszystkie ostrzeżenia i postaraj się przed zakupem wypróbować, aby uniknąć wpadki. W tej cenie powinieneś znaleźć bez większego trudu coś sensowwnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do Radmora D-5552 to mam takiego i nie zauważyłem aby to była wielka maszyna:-) (wymiarowo) 44cm szerokości to jednak sporo mniej niż 52,4cm 5102. Funkcjonalnie ok, jednak wygląd mi się nie bardzo podoba. Zwłaszcza plastikowy panel przedni.

Całe polecanie CD zacząbym od zapytanie w jakim stanie jest Twój Radmor. Głównie chodzi mi o to czy cokolwiek w nim robiłeś,poprawiałeś? Omijając to polecałbym CD dość jasne,szczegółowe ze względu na raczej wolny i łagodny charakter brzmienia Radmora 5102. Jest to wzmacniacz muzykalny jednak niezbyt detaliczny. Na początek to tyle.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No tom poplątał. Wstyd mi strasznie bo nie powinienem. Przecież najwyższe numery amplitunerów zaczynały się od 54 i ten odtwarzacz dopasowany do amplitunera z tej linii powinien mieć takoż rozpoczynająca się numerację. Podpowiesz? A ten, o którym napisałem, był dopasowany do wzmacniacza A-5512, o którym kiedyś czytałem (oceniany był bardzo dobrze) ale przyznaję anim go widział, anim słyszał.

Mój radmor jest praktycznie od podstaw wyremontowany na przyzwoitych częściach. Na szczegółowość nie narzekam, wg mnie jest bardzo dobra. Chcę dobrać coś o miękkim brzmieniu, ale nie przygłuszone (jeśli tak można to opisać).

Radmor robił trzy kompakty - 5450, 5550, 5552 i ten pierwszy jest dopasowany szerokoscia panelu do 5412 i 5102. Jednak zdobycie go graniczy z cudem. Nic dziwnego że na Allegro ceny znacznie przekraczaja 500zł..

BeerfaN. Jak brzmi? Hmmm... Fonetycznie tak: pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk, pryk.

Jaki z tego wniosek? - Muszę go naprawić :-)

Na codzień korzystam z Akai CD-55, o którym nic nie wiem, poza tym że jest całkiem stary ale ma jedną funkcję, na którą powinieneś zwrócić uwagę kupując CD - Poziom na wyjściu regulowany z pilota. (potencjometr z silniczkiem) Umożliwia regulację głośności bez konieczności kręcenia gałą Radmora. Nie muszę chyba dodawać, że ściszenie muzyki kiedy lezy się w łóżku jest dużo wygodniejsze :-)

Jak ja swojego Radmora kilka lat temu robiłem łącznie ze zmianami w przedwzmacniaczu,zasilaniu,końcówkach mocy i zmianą tranzystorów mocy (nie chodzi mi tu o samą zmiane pojemności) to uzyskałem szczegółowość i tak gorszą od TDA 7294. Grał on naprawdę przyzwoicie ale nie zmienia to faktu,że prezentuje on starą szkołe dźwięku raczej muzykalną,a nie detaliczną co może wpływać na osłabienie mikrodynamiki. Warto może jeszcze zapytać jakie kolumny masz pod niego podłączone? Jak jeszcze nie byłem "zarażony" to miałem przerobione kolumny Altus 30 z jakoś tam obciętą tubą (śmiałem się z niej bo wygląda jak F-16 ;) ) to na braki góry nie nazekałem:] Oczywiście ocenę dźwięku przedstawiam już z podłączonymi moimi aktualnymi monitorkami,a nie tamtymi Altusami.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Obecnie mam kolumny DIY na tonsilach i TVM - nic rewelacyjnego ale nie narzekam (jeszcze). Moc ok 70wat, trochę za głośne gwizdki.

W radmorze właśnie jest ta muzykalność, której nijak nie mogłem znaleźć w nowych (ze średniej półki) wzmacniaczach. Mi nie brakuje góry, troszeczkę jak na mój gust jest za mało średnicy, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Więc jak to u Was gra i z czym?

• 2 tygodnie później...

No i wreszcie jest :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

I przyszła :-) Mechanizm to CDM4/19, Czyta wszystko oprócz gazet..

[obrazekLUKASZ-221266_1.jpg] [obrazekLUKASZ-221266_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2962-100001308 1170262092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> o..widziałem gdzieś taki napęd - pewnie w moim philips cd473 :))

Ja też widziałem w Philipsie kolegi, ale tam chodził głośniej i przeskakiwał :-)

> jaki DAC? daj fotę frontu, proszę

Jak wrzucę na stronę schemat z opisem to sam zobaczysz :-P

> kiedy będzie na stronie z innymi Radmorami?

Może dziś, może jutro.

Poniżej fotka. Taka skromna..

[obrazekLUKASZ-221425_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tani i przyjemny w mariazu z Radmorem 5101.- Technics SL- PS 50. Bogaty w przestrzeń i o dobrej dynamice. Mnie pasuje .Cena na A ...o do150PLN. Ale uwaga czyta tylko jasne płyty CD-R.Przy zielonych nie widzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gotowe, oglądać w nocy, chyba że jesteście cieeerpliwi..

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.