Skocz do zawartości
IGNORED

FreeNAS - Pecet ... mogłoby być lepiej

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Od jakiegoś czasu toczę boje z serwerem plików stworzonym ze starszego komputera i nie jestem w pełni z tego rozwiązania zadowolony.

Poszukując w necie systemu, który by tym ustrojstwem sterował, wybrałem darmowy FreeNAS, obecnie wersja 9.1.

W serwerku znajduje się:

- 6 dysków SATA 2TB 5400 obr, 5 z nich tworzy macierz RAID-5, której zawartość to w zdecydowanej większości płyty w formacie flac, trochę filmów mkv, jakieś zdjęcia oraz dokumenty.

- procesor Athlon 1.6 GB 64 bit

- Pamięć DDR3 2x2 GB

Problem dotyczy głównie Foobara, który szczególnie podczas pracy windows explorera zacina się niemiłosiernie. Z poziomu obsługi w Windows 7 Pro bardzo długo trzeba czekać na dostęp do poszczególnych folderów. Mija nieraz minuta zanim zielony pasek postępu skanowania dysków w okienku eksploratora zniknie, szczególnie po dłuższym czasie nieaktywności dysków. Folder "Jazz" jest największy (ponad 2 tys. tytułów) i tu czas oczekiwania jest najdłuższy.

Sądzę że to nie jest normalna sytuacja. Jak myślicie, co by można było zmienić, aby naprawić tę niedogodność ?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Problem dotyczy głównie Foobara, który szczególnie podczas pracy windows explorera zacina się niemiłosiernie. Z poziomu obsługi w Windows 7 Pro bardzo długo trzeba czekać na dostęp do poszczególnych folderów. Mija nieraz minuta zanim zielony pasek postępu skanowania dysków w okienku eksploratora zniknie, szczególnie po dłuższym czasie nieaktywności dysków. Folder "Jazz" jest największy (ponad 2 tys. tytułów) i tu czas oczekiwania jest najdłuższy.

A dlaczego jesteś pewien,że to problem z NAS a nie z Windows?

moim zdaniem masz coś nie tak z DNS w twoim lanie. Pewnie system freenas chce sobie ustalić nazwę kojarzoną z ip komputera z windows.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Czy skrętką, czy przez Wi-Fi, jest podobnie.

Myślę sobie że to NAS. Dlaczego ? Otóż kiedy odtwarzam muzykę z pecetowego dysku SSD, z którego zresztą mam dostęp to panelu konfiguracyjnego FreeNASa, jest OK, Foobar nie przycina. Kiedy zaś sięgam po serwerowe zasoby, dzieje się jak wcześniej opisałem.

DNS to dla mnie tzw. wyższa szkoła jazdy, ale z chęcią wyciągam rękę po pomoc ;)

Jesli Foobar ma dostep do plikow z muzyka poprzez Samba ( tzn jako do zasobow sieciowych - w nazwie na poczatku, lub zamapowanych do litery dysku ) to to jest powodem bardzo wolnego dostepu - zwlaszcza jak jest duzo katalogow.

2 rozwiazania:

a/ zmiana na dostep poprzez UPnP/DLNA

b/ zmiana konfiguracji Samby - dla zaawansowanych

A na dzien dobry Stable 8.3 zamiast Alpha 9.1. Problemy z ta ostatnia to tylko na community forum.

Jesli Foobar ma dostep do plikow z muzyka poprzez Samba ( tzn jako do zasobow sieciowych - w nazwie na poczatku, lub zamapowanych do litery dysku ) to to jest powodem bardzo wolnego dostepu - zwlaszcza jak jest duzo katalogow.

2 rozwiazania:

a/ zmiana na dostep poprzez UPnP/DLNA

b/ zmiana konfiguracji Samby - dla zaawansowanych

A na dzien dobry Stable 8.3 zamiast Alpha 9.1. Problemy z ta ostatnia to tylko na community forum.

Foobar jest moim domyślnym playerem audio, żeby coś zagrało wchodzę do folderu z zawartością muzyczną i klikam najczęściej na listę odtwarzania danej płyty, w ten sposób zaczyna grać muzyka, niestety, jeśli pochodzi z serwera, Foobar dostaje czkawki, tym większej kiedy w momencie jego pracy wchodzę w inne fodery.

W konfiguracji FreeNASa zrobiłem tzw. udział i z poziomu Windowsa zmapowałem dysk sieciowy, jestem laikiem, nawet nie wiem jak odpalić Sambę, jak uzyskać dostęp przez UPnP, jeszcze kilka dni temu używałem wersji 8.3, ale miałem problem z konfiguracją mini DLNA i Transmission, więc dałem spokój i spróbowałem najnowszego, jeszcze nie stabilnego softu 9.1. Trzeba będzie wrócić do poprzedniej wersji, ale czy to coś zmieni ? Ten problem zacinania się Foobara jest odkąd stoi serwer.

worldroof - kilka wskazówek proszę jeśliś łaskaw ;)

A faktycznie. BTW, skąd w ludziach taka chęć instalowania softu w wersji alpha?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zainstaluj 8.3 i powiedz czy ci się zacina czy nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

latwo nie bedzie, bo za to ze Foobar zacina sie jak przegladasz foldery podczas sluchania muzyki odpowiedzialne sa:

a/ Windows Explorer - wczytywanie kilkusetpozycyjnych folderow na dyskach sieciowych- przytykasz Windowsy ( one tak maja ) - 60%

b/ Ty, bo w trakcie sluchania grzebiesz w folderach dyskow sieciowych - 30%

c/ Samba - czyli program w FreeNAS-ie udostepniajacy dyski linuxowe pod Windows - reszta

Jedynym sensownym rozwiazaniem jest nie robienie b/ jak sluchasz z Foobara

Alternatywa jest sprobowanie a/ z poprzedniego postu - bez gwarancji, bo przytykane sa Windowsy podczas b/ z tego postu, ale mozliwa jest poprawa bo do transmisji bedzie uzywany inny protokol

UPnP jest w mini DLNA, zreszta moze byc wylacznie DLNA, na FreeNAS uruchom mini DLNA, a w Foobarze wtyczke klienta DLNA.

Foobar jest moim domyślnym playerem audio, żeby coś zagrało wchodzę do folderu z zawartością muzyczną i klikam najczęściej na listę odtwarzania danej płyty, w ten sposób zaczyna grać muzyka, niestety, jeśli pochodzi z serwera, Foobar dostaje czkawki, tym większej kiedy w momencie jego pracy wchodzę w inne fodery.

W konfiguracji FreeNASa zrobiłem tzw. udział i z poziomu Windowsa zmapowałem dysk sieciowy, jestem laikiem, nawet nie wiem jak odpalić Sambę, jak uzyskać dostęp przez UPnP, jeszcze kilka dni temu używałem wersji 8.3, ale miałem problem z konfiguracją mini DLNA i Transmission, więc dałem spokój i spróbowałem najnowszego, jeszcze nie stabilnego softu 9.1. Trzeba będzie wrócić do poprzedniej wersji, ale czy to coś zmieni ? Ten problem zacinania się Foobara jest odkąd stoi serwer.

worldroof - kilka wskazówek proszę jeśliś łaskaw ;)

kiedyś miałem problem z jakąś wersją samby właśnie , winda strasznie długo odczytywała pliki, zaktualizowanie jej poprawiło szybkość,,

możliwe też że z dns-em jest problem,

przetestuj szybkość otwierania zasobów po ip, np 192.168.0.10udzial

Focal + Naim

Gość partick

(Konto usunięte)

skrętka 100 Mb przez router wystarcza aby Foobar nie przycinał.

w opcjach foobara trzeba podać udział sieciowy w Media Library - foobar po uruchomieniu sobie zindeksuje i voilá :-)

a to nie wina tego że dyski mają tylko prędkość 5400 a w folderach masz tysiące plików ? foobar za każdym razem odczytuje tagi i to pewnie spowalnia dodatkowo.

spróbuj odpalić foobara ale bez wgranych wszystkich bibliotek - wgraj jeden folder i np 100 płyt, podejrzewam ze różnica będzie znaczna. windowsy zawsze mają problem z indeksowaniem dużej ilości plików, tym bardziej w wolnych dyskach.

Moje łącze internetowe to Neostrada 10/1 Mbps z modemem Orange SAGEM F@ST 2704.

Wczoraj późnym wieczorem kombinowałem ze sprzętem i na netbooku mojej żony zmapowałem dysk sieciowy z zawartością serwera i jest, nie powiem że idealnie, ale wyraźnie lepiej.

Niewłaściwa konfiguracja sieciowa mojego peceta ?

Jeśli tak, to od czego zacząć ?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Moje łącze internetowe to Neostrada 10/1 Mbps z modemem Orange SAGEM F@ST 2704.

To akurat nie ma znaczenia dla sieci LAN.

Koledzy ci wskazali, że największe prawdopodobieństwo leży po stronie Windows. Całkiem możliwe, ze twój komputer ma zbyt wiele rzeczy do wykonania i stąd problemy. Nie znaczy to oczywiście, że ty wiesz, co robi twój komputer. ;) Może być różnie.

A żeby się o tym przekonać, możesz zainstalować system od nowa. ;)

A faktycznie. BTW, skąd w ludziach taka chęć instalowania softu w wersji alpha?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zainstaluj 8.3 i powiedz czy ci się zacina czy nie.

To nie kwestia wersji systemu, Foobar zacina się odkąd funkcjonuje w moim domu FreeNAS.

Wróciłem z 9.1 na 8.3.1 i jest jeszcze gorzej. Nie mam dostępu do panelu konfiguracyjnego przez stronę 192.168.1.5

Na moim pececie, zamiast panelu pojawia się obszerna informacja o błędach związanych z "django", na innym kompie panel jest, tylko bez dostępu do ustawień. Jak się z tym uporać, tak daleko moja wiedza nie sięga. Zauważyłem również, że podczas instalacji na monitorze pojawia się sporo errorów, a zgodnie z Twoją sugestią ściągnąłem prosto z linku najnowszą oficjalną wersję i nie pomaga zupełnie wypalenie następnej płyty, ponowna instalacja systemu, została tylko zmiana pena na inny.

a to nie wina tego że dyski mają tylko prędkość 5400 a w folderach masz tysiące plików ? foobar za każdym razem odczytuje tagi i to pewnie spowalnia dodatkowo.

Skoro jest tak jak twierdzisz, to wygląda na to, że cały ten soft, ale i hardware jest mocno niedopracowany i sprawia tyle problemów.

spróbuj odpalić foobara ale bez wgranych wszystkich bibliotek - wgraj jeden folder i np 100 płyt, podejrzewam ze różnica będzie znaczna. windowsy zawsze mają problem z indeksowaniem dużej ilości plików, tym bardziej w wolnych dyskach.

Foobar z wszystkimi wgranymi bibliotekami, na partycji systemowej z dyskiem SSD działa bezproblemowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uporałem się z FreeNASem, okazało się że prawdopodobnie pen tak namieszał. Zainstalowałem również pluginy: minidlna-1.0.24_1-amd64, oraz transmission-2.77-amd64. I tu mam problem: o ile instalacja przebiegła pomyślnie, to kiedy chcę przełączyć jedno lub drugie na funkcję "ON", pojawia się komunikat o błędzie.

Foobar z wszystkimi wgranymi bibliotekami, na partycji systemowej z dyskiem SSD działa bezproblemowo

to tylko mówi o różnicy prędkości przesyłu danych pomiędzy dyskiem klasycznym a dyskiem SSD. być może w tej kwestii foobar jest, jak piszesz, niedopracowany. to darmowy program mimo wszystko.

Teraz rozumiem geniusz twórców mpd. Baza z tagami jest trzymana na serwerze. Na żądanie usera mpd przegląda pliki w podłączonym zasobie i aktualizazuje sobie bazę z tagami.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Teraz rozumiem geniusz twórców mpd. Baza z tagami jest trzymana na serwerze. Na żądanie usera mpd przegląda pliki w podłączonym zasobie i aktualizazuje sobie bazę z tagami.

Słuszna uwaga. Bardzo istotna rzecz. Zresztą to podobnie ma Squeezeboxserver. Tam baza jest aktualizowana w tle tak, aby nie powodować problemu z odtwarzaniem (nigdy nie wystąpił) lub ręcznie, jeśli np. właśnie dodałem płytę i chcę mieć ją widoczną już i teraz.

Jeśli program musi mieć wczytanych do pamięci (bufora?) informacje z (powiedzmy) 3 TB muzyki + linki do lokalizacji, każdy z osobna, to to musi wymagać superkompa z 16GB RAM i sieci światłowodowej. To jest taka sama różnica jak - wiedzieć, gdzie szukać informacji albo nosić przy sobie cztery tomy encyklopedii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.