Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do yamaha rx-v673

olo232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi trochę pomoże, a mianowicie: Posiadam ostatnio zakupiony przeze mnie amplituner Yamahy rx-v673 a także głośniki które zostały mi po starym sprzęcie czyli fronty technicsa sb-m500 i surroundy sb-s500 oraz subwoofer sony sa-wmsp4 (bo słyszałem że technicsa były do kitu). Chciałbym złożyć z tego kino do oglądania filmów 7.1 i słuchania muzyki i nie wiem co dokupić czy kolejne dwa surroundy technicsa takie same na tył i centralny technicsa bo są jeszcze osiągalne na allegro, czy wymienić boczne i tylne na coś innego oczywiście po przystępnej cenie. Frontów nie zamierzam wymieniać bo wg. mnie dobrze grają. Pokój mam duży ok 20m2. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/103275-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-yamaha-rx-v673/

Witaj,

powiem szczerze - kolumny które posiadasz niestety klasą będą bardzo odstawały od Twojego systemu. Jeśli zależy Ci na spójnym, dobrym brzmieniu, zaplanuj sobie w kolejnych krokach wymianę całego systemu kolumn. Najpierw musisz znaleźć markę i model kolumn który będzie Ci odpowiadał, a następnie po kolei dokupuj poszczególne elementy zestawu.

Napisz proszę trochę więcej informacji:

- jakie gatunki muzyczne słuchasz,

- jakie preferujesz brzmienie,

- jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup kolumn

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam ponownie,

Może się skuszę na wymianę kolumn wszystkich ale muszę znaleźć nabywcę na obecne, zacznę wymianę od tylnych i bocznych następnie środkowa i subwoofer a na końcu fronty. Budżet to ok 3 tysięcy. Muzyka jaką słucham to trash metal lat 90 oraz wszystko pozostałe po trochu bez disco polo (bez obrazy). Najczęściej to żona słucha radia internetowego bo obecny amplituner udostępnia mi takową funkcję a z wieczora lubimy sobie film oglądnąć tylko brakuje mi efektów dzwiękowych i ciekawy jestem jak muzyke będzie słychać na systemie 7.1. Odnośnie brzmienia to czyste i głębokie w muzyce a filmy to będę oglądał na systemie najlepszym jaki będzie dostępny w ścieżkach dzwiękowych.

Dziękuję.

Zacznijmy od tego , że jeśli chcesz słuchac muzy , która jest już nagrana w wielokanałówce ( 5.1 , 7.1 ,koncerty bluray , dvd ) to wtedy opłaca się jej słuchac w takiej konfiguracji a jeśli słuchane mają byc płyty nagrane w stereo to lepiej słuchac tego tak jak zostało nagrane , skoro piszesz , że te Technicsy grają Ci dobrze to myślę , ze faktycznie nie warto zmieniac bo możesz się zdziwic i wkurzyc

Odnośnie brzmienia to czyste i głębokie w muzyce

a czy te , które posiadasz tak nie grają

Może się skuszę na wymianę kolumn wszystkich

nie spełniają jednak Twoich oczekiwań , co się stało ? słuchałeś już jakichś innych ? Skoro do tej pory Ci odpowiadały to poważnie się zastanów nad ich zmianą , źle grają z Yamahą wg Ciebie ?

zdecydowanie nie słuchaj sztucznego przerabiania w wielokanałówkę , bo to nic ciekawego , i nic nie dadzą lepsze kolumny surround , dokup do zestawu dobry sub bo będzie Ci taki potrzebny skoro piszesz

filmy to będę oglądał na systemie najlepszym jaki będzie dostępny w ścieżkach dzwiękowych.

więc tyle co proponujesz musisz wydac na w miarę dobrego suba do dobrych efektów w filmach , problem będzie z centralnym bo ten musi współgrac brzmieniowo z przodami

ja proponuję Ci zanim pozbędziesz się swoich posłuchaj kilku kolumn , które chciałbyś kupic a będziesz wiedział co zrobic , czy pozbywac się czy zostawic , weź ze sobą jakiś swój materiał i na tym odsłuchaj kolumny (musowo i na filmie i na muzie i w stereo i w wielokanałówce ) przy okazji będziesz miał rozeznanie w subach i ich brzmieniu .To moim zdaniem najrozsądniejsze wyjście na początek .

Zastanowił bym się nad:

Tannoy V4, Roth Oli 40, Heco metas XT 501 jeśli jeszcze je dostaniesz, Yamaha 555,

Wolal bym zostać przy nieco lepszych głosnikach ale mieć zestaw 5.0 Suba sprawisz sobie z czasem.

Witaj,

zaproponowałbym Ci posłuchanie napewno kolumn Tannoy Mercury oraz Dali Zensor. Jeśli lubisz dynamikę, bas, szczegółowość, warto zwrócić uwagę także na Taga Harmony np. seria Platinum.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 miesiące później...

Witam ponownie,

Zdecydowałem się na Taga Harmony seria platinum, ale mam następne pytanie które kolumny na boki a które na tył bo są dwa rodzaje: S-100 i s-40

Dziękuję za informacje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.