Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - podstawowe pytania użytkownika spotify

jazzuita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wygląda na to, że dzięki spotify zainteresuję się bliżej możliwościami odtwarzania muzyki z pc. Do tej pory byłem wierny cd, ściąganie mp3 z sieci, czy zgrywanie płyt na twardy dysk nigdy mnie nie kręciło, natomiast spotify momentalnie mnie uwiodło tym w jak prosty sposób można mieć dostęp do gigantycznych zasobów muzyki.

Poza domem muzyki ze spotify mogę słuchać ze smartfona, dobre słuchawki, bluetooth w samochodzie, proste i jakość zadowalająca. Problem pojawia się jeśli chcę tego słuchać w domu. Na razie kupiłem przystawkę do wzmacniacza advance acoustic wtx 500, mogę słuchać muzyki z telefonu przez bluetooth, ale chciałbym mieć jeszcze możliwość słuchania muzyki prosto z pc, w efekcie zacząłem studiować obce mi zupełnie do tej pory kwestie dac i chyba czas poprosić znawców o pomoc.

Mój aktualny sprzęt stereo to wzmacniacz musical fidelity a308, kolumny KEF Q7, do tego chciałbym dołożyć jakiś dac. Komputery, które mam w domu nie mają wyjść optycznych, więc jestem skazany na usb, rozumiem że są jakieś przejściówki, więc to chyba nie problem.

Biorąc pod uwagę powyższe pytanie jaki dac byście polecili. Tak jak wspomniałem będzie służył głównie muzyce ze spotify, więc przypuszczam że w zbyt wysokie rejony cenowe zapuszczać się nie ma sensu. Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdr

jakość maksymalna na spotify to 320 kbps. możesz podpiąć DAC przez port USB - służy wtedy jak karta dźwiękowa, dodatkowo niektóre mają wyjście słuchawkowe na samotne wieczory z muzyką..... najlepiej będzie być może wyznaczyć górną kwotę, wypożyczyć 2-3 modele odpowiednio tańsze i posłuchać samemu.

możesz sobie kupić np. Audiotrak Prodigy Cube. Jeśli nie chcesz plątaniny kabli, to do Spotify w sumie wystarczy NuForce Air DAC. Ten jednak, w przeciwności do Cube-a, nie odtworzy "gęstych" plików. Ale wygoda super, a do 320 kbps w zupełności wystarczy.

Musical Fidelity V-DAC II.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tez wydaje mi sie, ze w ramach zachowania spojnosci v-dac II bylby dobry.

A tak nawiasem mowiac to mozesz dokupic wyjscie optyczne/koncentryczne do komputera w postaci konwertera usb-spdif i wtwdy miec wieksze pole manewru z uwagi na istnienie dac'y bez wejscia usb.

server unreachable;--

Dzięki za podpowiedzi, jak na moje potrzeby NuForce Air DAC wygląda w sam raz. Jestem tutaj realistą nie ma sensu pakować się w droższe dac żeby potem odtwarzać pliki o jakości mp3. Szkoda tylko, że to nie obsługuje androida, ale może w przyszłości będzie.

MF V-DAC II obsluguje.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Komputer tez ma bluetooth, a jak nie ma możesz dokupić tani moduł bluetooth (pewnie są takie z kodekiem aptx) na usb i już masz i strumieniujesz z kompa do modulu wtx 500 który już kupiłeś.

Faktycznie zaczne od puszczenia sygnalu z pc przez bluetooth do WTX 500. Czekam teraz na modul z aptx, kosztowal zawrotna kwote 35PLN:)

Spodobala mi sie idea bezprzewodowego puszczania sygnalu do wzmacniacza. Jesli wiec poczuje brzmieniowy niedosyt, przerzuce wtx 500 do wzmacniacza w sypialni i kupie albo NuForce Air Dac albo rBlink Arcama. Sa jeszcze jakies inne bezprzewodowe dac, ktore warto brac pod uwage?

Urządzenie jest bardzo funkcjonalne, ale ciężko to oceniać w kategoriach czy ładnie gra. Efektywnie przekazuje dźwięk, czasem przytrafi się jakieś przycięcie, ale nie jest to uciążliwe. WTX 500 niczego natomiast nie poprawi, jeśli wysyła się muzykę ze słabej jakości pliku i to na dodatek z peceta czy smartfonu to nie ma siły różnica w porównaniu z klasycznym odtwarzaczem cd jest wyraźnie słyszalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.