Skocz do zawartości
IGNORED

MAC + Musical Fidelity Vlink 2 + DAC

dreamer25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Skompletowałem sobie do mojego tradycyjnego zestawu audio KD + Stereo dodatkowy tor audio stereo w postaci Macbooka/Ipad3 + Konwerter Musiacal Fidelity Vlink 2 + DAC Xiang Sheng 02 + wzmacniazcz NAD C325bee.Mam pytania:

1) jak skonfigurowac MAcbooka/Ipada3 pod odtwarzanie muzyki (jaki odtwarzacz, kodeki ewentualne,wtyczki do playera pewnie do foobara,)

2) czy wymagana jest jakas specjalna konfiguracja Macbooka/Ipada3 z Fidelem?Powinien go w jakos sposob "widziec"?Jakies sterowniki w przypadku Maca itp?

3) czy warto inwestowac w zewnetrzne zasilanie do Musicala a jesli tak to jakie i jak to zrobic?Rozgaleznik USB?

4) Poniewaz do DACA mam juz wpiety Bluu Ray Nada jako transport po coaxialu, czy bedzie roznica w jakosci polaczenia optykiem miedzy musicalem a DAKiem zamaist coaxiala?

5) DAC posiada tez wejscie USB do bezposredniego polaczenia zrodla dzwieku z komputera.Rozumiem ze wpiecie jednak Musicala po drodze zmniejszy mi jitter i bardziej odseparuje zaklocenia z wyjscia komputera?

Bardzo dziekuje za ewentualne podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/103413-mac-musical-fidelity-vlink-2-dac/

Witam,

Skompletowałem sobie do mojego tradycyjnego zestawu audio KD + Stereo dodatkowy tor audio stereo w postaci Macbooka/Ipad3 + Konwerter Musiacal Fidelity Vlink 2 + DAC Xiang Sheng 02 + wzmacniazcz NAD C325bee.Mam pytania:

1) jak skonfigurowac MAcbooka/Ipada3 pod odtwarzanie muzyki (jaki odtwarzacz, kodeki ewentualne,wtyczki do playera pewnie do foobara,)

2) czy wymagana jest jakas specjalna konfiguracja Macbooka/Ipada3 z Fidelem?Powinien go w jakos sposob "widziec"?Jakies sterowniki w przypadku Maca itp?

3) czy warto inwestowac w zewnetrzne zasilanie do Musicala a jesli tak to jakie i jak to zrobic?Rozgaleznik USB?

4) Poniewaz do DACA mam juz wpiety Bluu Ray Nada jako transport po coaxialu, czy bedzie roznica w jakosci polaczenia optykiem miedzy musicalem a DAKiem zamaist coaxiala?

5) DAC posiada tez wejscie USB do bezposredniego polaczenia zrodla dzwieku z komputera.Rozumiem ze wpiecie jednak Musicala po drodze zmniejszy mi jitter i bardziej odseparuje zaklocenia z wyjscia komputera?

Bardzo dziekuje za ewentualne podpowiedzi.

Natywnym programem dla MAC OSX jest iTunes i przy nim bym pozostal, jest przejrzysty i ladny. Dziala tez plynnie. Do konfiguracji Macbooka z iPadem wystarczy sciagnac darmowa aplikacje remote z APP Store, uruchomic iTunes i wpisac odpowiedni kod podany po odpaleniu aplikacji remote w okienka, ktore w iTunesi sie pokaza to wszystko. MacBook jesli kupiles pro posiada wyjscie optyczne toslink wiec mozesz podlaczyc go bezposrednio do wejscia toslink w DACu, do wejscia USB w DACu. Musical Fidelity wlasciie jest zbedny, aczkolwiek kto go tam wie jakie zmiany wniesie musisz to sprawdzic metoda prob i bledow - zasilania dodatkwego V-Link nie potrzebuje. Nie wiem jak jest ze sterownikami MF V-DAC II zadnych sterownikow nie potzrebowal byl wykrywany jako zewnetrzna karta muzyczna.

Jest jeszcze jedna opcja, a mianowicie dokupienie Apple Tv (mozliowsc streamowania obrazu do TV z iPada lub MacBooka) jesli posiadasz w domu router, badz Apple Airport Express, obydwa te urzadzenia maja wyjscia optyczne. Wiec laczysz je toslinkiem do DACa i muzyke przesylasz bezprzewodowo.

Przepraszam za troche chaotyczna odpowiedz ale pozno jest i zmeczony troche jestem. Jesli cos jest niejasne to pytaj. Zreszta pewnie pojawi sie zaraz wiecej odpowiedzi. Poza tym odsylam do watku Klub Mac + DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dzieki za informacje.Posiadam Macbooka Air wiec bez optyka.Wedlug mnie wejscie usb generuje dosych duze zaklocenia wiec Fidel lub inny konwerter dobrze miec.Opcje z Apple Tv mam przecwiczona.W duecie z Airport Extreme spisuje sie znakomicie natomiast zastanawiam sie jak bezprzewodowe streamowanie wplywa na jakosc dzwieku.

Co do Fidela to nie jest on wogole rozpoznawany przez MAcbooka po wpieciu przez USB.Po odpaleniu muzyki dzwiek nie idzie po usb do Fidela i dalej do Daca.Co powinienem sprawdzic/zmienic?

Wejsc w preferencje systemowe>dzwiek>zakladka wyjscie i zaznaczyc Musial Fidelity V-Link oczywiscie ten musi byc podpiety pod USB.

Ja posiadam stara wersje Airport Express, ktora jest BIT Perfect dzwiek nie rozni od tego jaki daje podpiety bezposrednio pod USB MacBooki Air, ktorego moge trzymac na kolanacc podobnie jak i iPada i z nich stremowac muzyke. Dodatkowo u mnie jako server za racji malej pojemnosci HDD MacBooka (mam wersje 128 GB) WD MyBook Live 2TB i smiga to, az milo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja nie posiadam konwertera. U mnie MacBook wpiety bezposrednio przez USB do Musical Fidelity V-DAC II + V-PSU II i Airport poprzez Toslink graja tak samo. Podobnie do TEAC UD-H01.

Reszta toru Denon PMA 2010 AE, Phonar Veritas P3. Kabel USB Monstera mcdl-122178-full.jpg?1348149262

Optyczny jakis zwakly ze zloconymi koncowkami i ladnym oplotem :) 41AXUTA2tFL.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.