Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze ampli z listy + kolumn

embrion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczne moze od parametrow pomieszczenia i prefrencji dzwiekowych.

Docelowo planuje rozbudowe do 5.1, ale na razie wybrany sprzet bedzie szedl w stereo

Pokoj 18 m kw, niestety sprzet rozstawiony bedzie w ramach krotszego boku, wiec odleglosc od glowy sluchacza ok 220-230cm. W dodatku za plecami sa okna na calej szerokosci z jedynie roletami. Wiem, ze lepsze bylyby zaslony, ale nie chce,

Co do grania, to preferuje raczje chlodne granie z dobrze kontrolowanym miesistym basem i mocno zaakcentowanymi (moze nawet lekko syczacymi) wysokimi tonami. Muzycznie bardzo roznie, bo i rock i industrial i dnb i dubstep.Basu nie moze brakowac, ale musi byc jak pisalem dobrze kontrolowany i nie wybrzmiewac zbyt dlugo tam gdzie nie powinien. Poza tym uwielbiam muzyke skrzypcowa, ktora az daje po uczach wysokimi (takie zboczenie ;))

Sprzet bedzie glownie pod muzyke (70-80%), ale nie chce kupowac ampli stereo, poniewaz zalezy mi na "bajerach". Sposrod modeli ktore wybralem wiekszosc ma preout, wiec w przyszlosci zawsze bede mogl dopiescic stereo. Mysle tez nad biampingiem (i tutaj tez prawie wszystkie modele na to pozwalaja).

Budzet max ~3200 zl, ale preferowalbym zamknac sie w kwocie ponizej 3000 zl

Moje typy:

Yamaha: RX-A820, RX-A810, RX-V773 (ciekaw jestem roznic, zwlaszcza miedzy 810, a 820)

Onkyo: TX-NR626, TX-NR717 (niestety ostatni ma kalibracje jedynie 2EQ)

Denon: AVR-2113, AVR-2313.

Marantz odrzucilem, bo kompletnie mi sie nie podobaja.

Harman Kardon wydaje mi sie troche zapozniony pod wzgledem dodatkow i usieciowienia, wiec chyba jedynie AVR 370, ale z kolei wykracze poza budzet. Inne modele albo nie maja preout albo sieci

Co do kolumn, to preferuje raczej takie bez tylnego wydechu (jak mniemam musialbym je wtedy odsunac od sciany i niewielki dystans od sluchajacego jeszcze by sie zmniejszyl). Jak pisalem, na razie 2.0, pozniej rozszerze do 5.0 lub 5.1. Wazne, zeby calosc grala rozsadnie rowniez niezbyt rozkrecona (mieszkanie w bloku). Przypominam, ze najwazniejsze jest dla mnie granie muzyki, filmy w drugiej kolejnosci.

Co do zrodla, to nie bede czarowal: PC z Asus DX + FLAC lub MP3 192-320

Budzet na 2.0, to jakies 2500-3000 zl

Moje typy (wstepne, z duzego testu dostepnego w Internecie + co jeszcze zaproponowano mi do odsluchania. Mile widziane Wasze typy + dorzuce cos jeszcze jak skoncze wertowac forum):

Boston Acoustics A 250, Dali Zensor 5, Indiana Line Tesi 560, M-Audio HRS-75, Mission MX4, Klipsch RF-42 II, Klipsch Synergy F-10, Monitor Audio MR6 + Cabasse Tobago MT30, Castle Knight 3, Tannoy Mercury V4

Z gory dziekuje za pomoic!

https://www.audiostereo.pl/topic/103499-pomoc-w-wyborze-ampli-z-listy-kolumn/
Muzycznie bardzo roznie, bo i rock i industrial i dnb i dubstep.Basu nie moze brakowac, ale musi byc jak pisalem dobrze kontrolowany i nie wybrzmiewac zbyt dlugo tam gdzie nie powinie

Jeszcze kwestia czy szalejesz z głośnością przy takim dubstepie ? Bo są kolumny, które mają bardzo głęboki i fajnej jakości bas a to wszystko z zaskakujących wymiarów skrzynki i wooferów (np 2x 15cm). Ale jeśli oczekujesz ciśnienia jak z subwoofera to zapomnij, kolumny się znacznie wcześniej kończą, jednak przy średniej głośności tak jak pisałem - basu może być dużo, głębokiego i dobrej jakości.

Jeszcze kwestia czy szalejesz z głośnością przy takim dubstepie ? Bo są kolumny, które mają bardzo głęboki i fajnej jakości bas a to wszystko z zaskakujących wymiarów skrzynki i wooferów (np 2x 15cm). Ale jeśli oczekujesz ciśnienia jak z subwoofera to zapomnij, kolumny się znacznie wcześniej kończą, jednak przy średniej głośności tak jak pisałem - basu może być dużo, głębokiego i dobrej jakości.

Nie planuje robic dyskoteki w mieszkaniu, bo raz, ze nie czuje potrzeby, a dwa, ze to blok i leciwi sasiedzi. Czasem troche podkrece, ale zdecydowanie nie tak, zeby na pol osiedla bylo slychac. Sub i tak pewnie kupie predzej czy pozniej w razie zajascia takiej potrzeby.

embrion, jako amplituner zastosowałbym w Twoim przypadku Cambridge Audio Azur 351R, niestety w jego przypadku będziesz musiał zapomnieć o bi-ampingu, ale z drugiej strony spełni Twoje kryteria co do dźwięku. Z kolei kolumny, ciężko będzie coś dobrać jeżeli koniecznie chcesz mieć bas refleks z przodu. Jednakże najbardziej odpowiednie wydawałyby mi się tutaj Polk Audio RTi A5.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzieki za odpowiedz.

Przyznam szczerze, ze Panowie z Cambridge Audio sensownie pisza o swoim produkcie, ale zestaw zaproponowany przekracza moj budzet o ponad 600zl, a pewnie dobierajac odpowiednio sprzet od producentow "popularnych" i tak nie usysze roznicy/uslysze akceptowalna roznice. Nie mam najgorszego sluchu, ale nie mam tez czasu na sluchanie muzyki w skupieniu i wychwytywanie niuansow, wiec moze uda sie zestawic cos tanszego w oparciu o ampli, ktore wymienilem.

Na bassreflex z przodu sie nie upieram, ale pytanie na ile oddalone od sciany by musialy byc kolumny z wydechem z tylu?

CO do ustawienia kolumn to nie da się tego jednoznacznie określić. Najlepiej pokombinować z ustawieniem, posprawdzać na różne sposoby. Każde pomieszczenie i kolumny, oraz ich zestawienie rządzi się swoimi prawami. Z amplitunerów wymienionych przez Ciebie wcześniej osobiście decydowałbym się na Onkyo.

O Denonie slyszalem, ze bardziej jest pod kino niz pod muzyke, a Yamaha odwrotnie (oczywiscie w kategoriach KD).

Nie wiem natomiast jak z Onkyo. Swoja droga nie ma juz problemow, o ktorych mozna poczytac w Internecie? (HDMI i jakies pukania, stukania).

Btw. ktore Onkyo? Przejmowac sie faktem, ze model 717 ma tylko 2EQ ?

Co do kolumn, to ma to sens, ale ciezko bedzie mi w takim razie przysymulowac moje pomieszczenie podczas odsluchu. W razie czego bede pamietal, ze bezpieczniej wybrac wydech z przodu.

Osobiście, kompletnie bym się tym nie przejmował. Onkyo 717 jak i jego koledzy z tej serii to rewelacyjne jednostki. Moim skromnym zdaniem ciekawsze od konkurentów z tego samego segmentu cenowego - po całości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.