Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw słuchawkowy

fischer71

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest ryzyko zakupu tańszych o kilka stów słuchawek na allegro?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. Jaka różnica w brzmieniu będzie między AKG k 701 a tymi, które posiadam czyli AKG k 550?

Ukryta Zawartość

Hmmm... ciekawi mnie, czy słuchawki powyżej 2000zł np. SENNHEISER HD 700, GRADO RS 1i, Beyerdynamic T1 czy też Audio-Technica ATH-W1000X podłączone do wzmacniacza MARANTZ PM 7004 zagrają brzmieniowo duuuuuuuużo lepiej niż moje AKG K 550? Czy jednak wbudowany wzmacniacz słuchawkowy w Maratzie jest zbyt słaby by napędzić w/w słuchawki? A jeśli wzmacniacz jest zbyt słaby, to w jakiej kwocie należy dobrać wzmacniacz słuchawkowy by zbudować HI-ENDowy zestaw słuchawkowy?

Pytam, bo w ciągu najbliższych dwóch tygodni będę w stanie posłuchać zestawów :)

Spóbuj znaleźć w pobliżu gdzie mieszkasz kogoś z dobrym torem słuchawkowym i posłuchać.

HI-ENDowy zestaw słuchawkowy jest niewiele tańszy od zestawu kolumnowego - jedyne tańsze elementy to słuchawki zamiast kolumn i kabli głośnikowych; no i tańsze wzmocnienie (ale nie tak dużo tańsze ).

HI-ENDowy zestaw słuchawkowy jest niewiele tańszy od zestawu kolumnowego - jedyne tańsze elementy to słuchawki zamiast kolumn i kabli głośnikowych; no i tańsze wzmocnienie (ale nie tak dużo tańsze ).

Beyerdynamic T1 - 3200zł Black Pearl 1800zł + jakieś używane źródło 2000zł. Na same kolumny trzeba by było wydać z 15tys zł. Różnica jest dość duża.

Beyerdynamic T1 - 3200zł Black Pearl 1800zł + jakieś używane źródło 2000zł. Na same kolumny trzeba by było wydać z 15tys zł. Różnica jest dość duża.

No cóż, jeżeli dla kogoś Black Pearl (znam) + jakieś źródło do 2k to Hi-END, ...

Można mieć za 2k dobre źródło, np. kupując używany odtwarzacz i poddając go przeróbkom. Od okrzykniętych hi-endów bywa, że zagra nie gorzej. Chętnie się dowiem który to ten hi-end słuchawkowy i sobie skonfrontuję z Sonic Pearl bateryjną na przykład. Jak na razie nie było mocnych nawet na taką na prąd.

Sonic Pearl nie znam; b.dobrze grającego źródła za 2k nigdy nie spotkałem (ale pewnie za mało wiem), swojego wzmacniacza, żeby było jasne, też nie zaliczam do HI-END bo pewnie można jeszcze lepiej. Natomiast z tego co słuchałem: Black Pearl, Burson (oba), Vilectric V200, Leben CS300, WooAudio WA6 SE, WB na 300B, o trochę niżej pozycjonowanych nie wspomnę, nawt nie zbliżają się do pre Art Audio Conductor - pełna wersja z wejsciem słuchawkowym.

Za 2kzł źródło to tylko second hand + przeróbki, wiadomo. U mnie się pasą akurat bezużytecznie 2 egzemplarze Sonic Pearl w obydwu kolorach, mogę gdzieś podesłać na testy, porównania, itp. bo nie spodziewam się uświadczyć tego ART Audio w Krakowie, a do innego miasta na razie się nie wybieram. Słyszałem ostatnio jednego lampowca, który mi się jednoznacznie spodobał. Z Grado PS1000 zagrał nieco lepiej niż z HD800, które ten i ów poleciłby do tego wzmacniacza, a moim zdaniem nie do końca się zgrywały. Z Grado natomiast pełna współpraca. Niestety to nic z powyższej listy.

Do klasyki? Stax!

Popieram w 100%.

I niekoniecznie tylko do klasyki.

Koniecznie posłuchaj Staxa! W grobel audio najtańszy sensowny zestaw to 1400 EUR (jeśli to "na całe życie" to może warto się szarpnąć....IMHO warto).

Można próbować dorwać coś z używek na allegro (może sam wzmacniacz a słuchawki np nowe), ale koniecznie należy też tego posłuchać - starsze wersje słuchawek staxa (serie bez "7" na końcu) grają inaczej niż te z "7".

Tak czy siak posłuchanie staxów może koledze zmienić optykę...

michelangelo

Tego pre w tej wersji jest w Polsce tylko kilka sztuk, ale zawsze możesz skontaktować się z dystrybutorem i spytać o możliwość odsłuchu, przy czym żeby był w pełni wiarygodny konieczne są dodatkowe zabiegi: wymiana bezpieczników (4 sztuki - ja używam furutech-a) i oczywiście zastosowanie dobrych lamp (2x12BH7 i 2xE188CC) - zatem odsłuch wygenerowałby niemałe koszty dodatkowe, bo z tego co wiem dystrybutor do odsłuchu wysyła urządzenie ze szklanymi bezpiecznikami i niezbyt dobrymi lampami - najczęściej EH. Mnie to urządzenie zainteresowało, bo nie chciałem budować dwóch niezależnych torów, na kolumny i słuchawki; a tu dostaje b.dobry pre pod końcówkę na 300B oraz pre słuchawkowe.

Mam słuchawki AKG K 550. Powoli zaczynam się zastanawiać nad wymianą słuchawek na dużo lepsze. Bardzo mi zależy na znalezieniu słuchawek, które budują dobrą przestrzeń, duuużo szerszą niż moje AKG. Słuchawki, dzięki którym można słuchać symfonii, czyli oddzielają instrumenty... Słucham muzyki klasycznej i jazzu. Myślałem o Sennheiser HD650, ale nie wiem, czy są na tyle lepsze od moich AKG, czy trzeba szukać droższych słuchawek?

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Lukasiq "http://allegro.pl/wzmacniacz-sluchawkowy-spl-auditor-na-gwarancji-i3272751113.html

+ AKG Q701.

Za 4k nic lepszego nie znajdziesz."

Znajdziesz- na Allegro ktos wystawil Stax T1s + Lambda 404. Cena spadla do 4500 zl.

PS. Posiadam AKG K 550, i mam pytanie, które słuchawki będą duuużo lepsze niż moje obecne? Zakładając, że słucham muzyki klasycznej i jazzu. Mam na myśli AKG K 701 albo Sennheiser HD 650 :) Chodzi mi o przestrzeń, o oddzielanie jednych instrumentów od drugich...

Zapomniałem w ogóle o IEMach.

Moim zdaniem produkty typu JH Audio czy Westone są lepsze od topowych standardowych konstrukcji. Jedynie STAX może z nimi walczyć, ale cenowo to zupełnie inna półka.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

"PS. Posiadam AKG K 550, i mam pytanie, które słuchawki będą duuużo lepsze niż moje obecne? Zakładając, że słucham muzyki klasycznej i jazzu. Mam na myśli AKG K 701 albo Sennheiser HD 650 :) Chodzi mi o przestrzeń, o oddzielanie jednych instrumentów od drugich..."

K701 beda na pewno bardziej przestrzenne i ladnie odzielaja instrumenty.

GS1000 tu scena w szerz bedzie bezkonkurencyjna i seperacja tez jest na wysokim poziomie lecz to troche inny styl prezentacji niz K701 i moga wymagac innego wzmacniacza niz AKG.Beda tez duzo drozsze.

Warto posluchac gdyz moze sie okazac ze warto doplacic lub wrecz przeciwnie.Odsluch odwdzieczy sie zaoszczedzonymi pieniedzmi i spokojem umyslu :).

T90 nie slyszalem.HD650 raczej bym odradzil do klasyki.K701 z rynku wtornego to wysmienity stosunek jakosci do ceny.GS1000 jesli sie spodobaja a nie bedzie chceci wydawania jeszcze wiekszych pieniedzy w najblizeszej przyszlosci dadzo duza satysfakcje.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

MOŻE KTOŚ ZNA TEN SKLEP? SŁUCHAWKI SĄ W BARDZO ATRAKCYJNEJ CENIE.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.