Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka klubowa i hh, wasze propozycje!

jck

Rekomendowane odpowiedzi

Moje rekomendacje:

Wszystkie płytki Hotel Costes. Generalnie polecam to co nagrywa Stephane Pompougnac.

Był już kilka razy w Polsce, byłem raz, imprezka godna polecenia.

Co jeszcze?

Budda Bar'y, właśnie wyszła nowa, siódma płytka.

PŁYTY

Private Lounge 2

Klubowe Granie 2

Barrio Latino

Champs-Elysées Café

Między Nami Cafe, spokojnie chill out'owo

WYKONAWCY

Mo'Horizon

Slow Train

Gotan Project, nie dla każdego ale ...

Weekends Players

DePhazz - smooth jazz'owo

Stigmato Inc

Dublex Inc

DJ Roog: The Sound Of Love & Dedication 2

Tak na szybko tole pamiętam.

To był ten łatwiejszy koniec, szczególnie dobry do samochodu. Zgoda - Pompougnac - ma parę niezłych kawałków. W tym klimacie polecałbym jeszcze St.Germain (Tourist i Boulevard) oraz składankę "electro-jazzu" Saint Germain de Pres Cafe.

A znakomite połączenie hh z muzyką dj-ską można znaleźć u DJ Cama (na mojej liście wyżej). Poza tym polecam uwadze młodego gościa imieniem Dwele - duży talent moim zdaniem, bardzo muzykalny. Tym szukającym bardziej wartościowego hip hopu polecałbym płytę Wyclef Jean z 1997 pt Carnival.

Oczywiście gust nie podlega dyskusji - a zatem proszę o oszczędzenie mi "eee" i "fuu" ;-)

Darekk i ArekW to klony? ;-)

Dziwne, bo na liście tego pierwszego są bardzo dobre propozycje, natomiast te czilauty, budda bary, brr... mam alergię na to ;-)

IMO to często muzyczna papka, tyle, że dobrze wyprodukowana i 'zdizajnowana' w sam raz pod gust wielkomiejskiego 'modnisia' czy jak to sie teraz mowi - lansera ;-)

Ale rozumiem, że to wątek o muzyce klubowej a to taki lansowany teraz trendi stajl.

Widzę tu pewną analogię ze smoothjazzem - to skomercjalizowana, ułatwiona i 'bezpieczna' odmiana muzyki elektronicznej/klubowej dla mniej wymagających (choć myślących pewnie o sobie coś zgoła odwrotnego ;-)

Nie chcę tu nikogo urazić, ale chyba nikt nie chce dyskutować z faktem, że są słuchacze bardziej i mniej wymagajacy ;-)

Szkoda tylko, że tego typu rzeczy promuje się często pod szyldem Wielkiej Sztuki, choćby w 'kulturalnych', a raczej należałoby napisac - coolturalnych programach 'misyjnej' TVP.

pozdrawiam

aTom - Właśnie miałem nadzieję swoją listą (tą dłuższą) podzielić się fajnymi płytami, które są mniej znane a ciekawe i na ogół dość ambitne.

Z drugiej strony zdarzyło mi się kupić kilka łatwiejszych płyt (np.Pompougnac) i nie zamierzam się tego wstydzić. A co do smooth jazzu to się zgadzam - omijam z daleka! I szkoda że dla wielu jazz to taka właśnie papka.

Pozdrawiam

D.

polecam następujące tytuły:

(wytwórnia_nr katalogowy) artysta- tytuł (rok -jesli znam ;-))

(lo-ficd026) monne automne - introducing light & sound (2004)

(goodlife cd02) kiko - midnight magic

(rsp008cd) various - jack to future

[force tracks ] luomo - 'what's good' rmx .mpc files (2004)

[get physical music 022 cd] booka shade - memento

[gigolo 155] david carretta - kill your radio - (2004)

[goodlife lp 05] the hacker - reves mecaniques (2004)

---- [kanzleramt 100 cd] va - 10 years kanzleramt (2004) --- rodzynek ;-)

[lasergun cd 01] v.a. - the lasergun compilation vol.1

[playcd 011] melchoir productions - the meaning

[pokerflat] detroit_grand_pubahs--galactic_ass_creatures_from_uranus

[resopal 18cd] tigerskin - back in the days

[traum cd 016] dominik eulberg - flora & fauna (2004)

[treibstoff 042] rené breitbarth - with a little luck (2004)

[ware 32] hans nieswandt - you don't know shake it (2002)

[ware cd08] va - warenkorb 4

akufen - my way (2002)

all tomorrow's parties (2001)

ALTER EGO TRANSPHORMER

----- perły tego zbioru

andrey_kiritchenko-interplays_in_between (2004)

andrey_kiritchenko-kniga_skazok (2003)

antonelli electr. - anti-establishment 03 (12'') (2004)

atom heart - whitehouse (1991)

atom heart eyephone - micropossessed (container 002 - 1997)

Esplendor Geometrico - Balearic Rhythms

Esplendor Geometrico - Moscu Esta Helado (12")

Esplendor Geometrico - 80s Tracks

G.D.Luxxe - Between Zero And Eternity

Hakan Lidbo - Tuffa Pojkar

Merzbow_-_Scsi_Duck-2004-BCC

----------

:D

Oldbeat

Właśnie sprawdziłem - Everyday oraz Motion są w Merlinie. Obie płyty mam, obie bardzo dobre! (jest jeszcze Man with a Movie Camera - trochę słabsza moim zdaniem).

Odsłuch próbek zapewne będzie możliwy w którymś z Amazonów - tam też możesz poczytać recenzje.

Pozdrawiam

D.

Panowie znacie takich dwóch lolków z Berlina (mix bialasków) Rythm and Sound sie zwia ? Robia muze m.in dla Paula St.Hillary. Ci kolesie to fenomen.Sa biali ostro smaza zielone a w kolejce do nich ustawila sie spora grupa

czarneckich po muze :0)))))To co robia na swoich patefonach to odlooootttttttttt :0)))))))))))

A robia zajeb..... new psychodelic dub oparty na takich rytmach ze blok a nawet przedwojenna kamienica o murach grubosci 90cm podskakuja ! Chcecie sprawdzic glosniczki czy schodza ponizej 20-15 Hz kupcie ich CD pierwsze lepsze ;O) basowe wyskocza z koszyczkow ;O) gwarantuje !

pzdr Radek

Darekk ------->

Dziękuję za podpowiedź. Po okładce poznałem, że słuchałem EVERYDAY i jakoś mi ta płyta nie smakowała. Za to "Człowiek z kamerą" baaardzo. Może dlatego, że tworzy całość, coś w rodzaju suity. Zresztą kwestia gustu.

Jeśli nie znasz ----> posłuchaj The Remote Viewer " Here I Go Again On My Own" Nie podejmuję się zaszufladkowania tej muzyki, po prostu nie siedzę w temacie. Gdybyś miał problem ze znalezieniem mp3, ścisnę ze dwa kawałki i poślę Ci mailem.

Pozdrawiam

TRV ??? czyzby Sbassship ? :D

no rewela i czesto gosci pod strzecha u mnie tylko co to ma z HH ?

jesli zas o elektro to ja sie doloze na szybko z:

1. bezapelacyjnie bezdyskusyjny Artist Unknown z plyta Future,

2. dagobert - sonic sound of bass,

3. Imatran Voima,

4. Isolee,

5. Jussi Pekka,

6. Kit Clayton,

7. Le car,

8. Le syndicat electronique aka It & my computer,

9. genialna polska skladanka Electro Notes Na Szesc Tygodni zawierajaca utwory formacji takich jak: super girl and romantic boys, mass kotki, mikrowafle, czy benzen mixtura.

pozdro

-Matsuoto Mibushi-

co do hip hopu mam niezłe rozeznanie wiec pozwolę se zapodac troche klasyków:

dr.dre-chronic

wu-tang clan-enter the wu-tang(36 chambers)

a tribe called quest-midnight marauders

snoop doggy dogg-doggystyle

cypress hill-black sunday

nas-illmatic

the notorius b.i.g.-ready to die

outkast-sothernplayalisticadillacmuzik

common-resurrection

beastie boys-ill communication

the roots-do you want more!!!??

raekwon-only built 4 cuban linx...

mobb deep-the infamous

genius/gza-liquid swords

goodie mob-soul food

2pac-me against the world

group home-livin' proof

jay-z-reasonable doubt

dJ shadow-endtroducing...

ghostface killah-ironman

outkast-atliens

fugees-the score

redman-muddy waters

keith murray-enigma

jeru the damaja-wrath of the math

capone-n-noreaga-the war raport

the notorious b.i.g.-life after death

jay-z-in my lifetime vol.1

gang starr-moment of truth

outkast-aquemini

jay-z-vol.2...hard knock life

m.o.p.-first family 4 life

big punisher-capital punishment

mos def-black on both side

the roots-things fall apart

dr. dre-2001

jay-z-the blueprint

common-like water for chocolate

jest to tylko niewielka część wypasionych rapowych albumów,jeśli by była potrzeba mogę jeszcze podać.pozdro

do listy należy jeszcze dodać:

Westside Connection - "Bow Down"

Chuck D - "The authobiography of Mista Chuck"

wspólny album Methodmana i Redmana.

jak dla mnie "wzorce" porządnego, dojrzałego amerykańskiego HH

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Orbital , Nick Warren , Massive attack , Planet Funk , Aphex Twin , Armin van Buuren , Pendulum , Mylo , Goldfrapp , De-Phazz , The Crystal Method , The Orb , 2 Many DJ's , Infected Mushroom , Szpongle (nie wiem czy dobrze napisalem) , Future Sound Of London (FSOL) , High Contrast , Paul B , sety - Plugg 03 (BREAKS) , John 00 Fleming presents - Global Trance Grooves February 2006 , way out west , soulwax , Hybrid , CHILL--OUT--RELAX-- Enya celtic melt Rondo Veneziano - The Genius of Beethoven - Chiaro di Luna (part I und II) , John B , Sasha and Digweed Live from Southfest, Buenos Aires 09.04.2005 full set , Steve Lawler , Luke Fair - Live @ K2 Poznan (11-04-05) , Laurent Garnier & Sono - live @ Sputnik Intensivstation - Jun-11-2005 , Krafty Kuts - Oct Studio Mix 2005Krafty Kutz - Oct Mix 2005 , Kiss100 John Digweed 2005.11.13 - Osama M , James Zabiela , Global Underground , Kiss 100 - 2005-09-04 - Part 2 - Eric Prydz + Kiss 100 - 2005-09-04 - Part 1 - John Digweed , Deep Dish , Hernan Cattaneo , Adam Freeland Jak sobie cos jeszcze przypomne to dam znac :) Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

LCD to raczej muzyka alternatywna.Tak przynajmniej ją widzą na świecie ( w tym nasza Trójka-radiowa).

Parę nagrań nawet mają niezłych.

Rock(synowie starych punków i nowofalowców z pocz.lat 80-tych) połączony z elementami elektroniki.

• 3 tygodnie później...

Rady,

posłuchaj i znajdź najnowszą płytę Paul St.Hilaire

R E W E L A C J A z Basic Chanell.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Rinneradio - ekipa z Finlandii, jak ktoś nie słyszał, to serdecznie polecam. Ciężko sklasyfikować ich muzykę, bo w zasadzie każda płyta jest mocno inna od poprzedniej, dla lubiących szufladkowanie opis po angielsku z ich strony:

"RinneRadio fuses electronic underground beats with progressive jazz. As the rhythms of drum'n'bass and hip hop are fermented with dark dub, lush ambient soundscapes and timeless soprano sax textures, the resulting brew becomes equal parts sexy trance jazz and surreal dance music."

Pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.