Skocz do zawartości
IGNORED

Długi RCA do połączenia DAC - wzmacniacz lub USB i systemowe sterowanie głośnością

bartazi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie połączenia DAC słuchawkowego Audinst hud-mx1 i wzmacniacza długim kablem RCA. Czy użycie RCA długości 4m (Klotz MY206 + jakieś wtyki) znacząco obniży jakość przesyłanego dźwięku?

Jestem w trakcie zakupu kolumn do 2000zł dlatego nie mogę podać dokładnie całej konfiguracji jedynie jakiś przedział cenowy kolumn. Połączenie przez RCA 4-4,5m jest dla mnie wygodnym rozwiązaniem ponieważ dużo korzystam ze słuchawek przy komputerze i kabel od nich nie będzie się plątał ale zastanawiam się czy warto. Przy tym połączeniu siedząc przy laptopie mam pod ręką DAC i mogę na nim sterować głośnością słuchawek bądź nawet wzmacniacza (dla wzmacniacza zwykle mam ustawione na 3/4 głośności Audinsta). Mógłbym jeszcze połączyć DAC - wzacniacz krótkim RCA i użyć długiego USB ale wtedy podczas korzystania ze słuchawek przy komputerze będę musiał sterować głośnością w komputerze (systemowo) a nie w DACu co moim zdaniem może źle wpłynąć na jakość dźwięku czy może się mylę? Jestem w błędzie myśląc, że mając podłączonego DAC przez USB powinno się mieć ustawioną głośność systemową na maks? No i wtedy kabel od słuchawek będzie się plątał...

Nie miałem okazji sprawdzenia, czy jest różnica przy takich długościach RCA w takim połączeniu. Nie znalazłem też jakiś konkretnych informacji dlatego proszę o wszelkie informacje i rady na te temat.

Długość 4,5m , sterowanie głośnością (niższy poziom sygnału) i to po RCA? - nie najlepiej to widzę.

Ja mam 5m RCA do polaczenia dac-wzmacniacz + 1m usb dla PC-dac i wszystko śmiga.

W systemie mam stałe 100% (wczesniej mialem 80% bo sie naczytalem o roznych zniekształceniach?), na dac'u dla wyjscia do wzmacniacza jakoś w polowie i reszte reguluje pilotem od wzmacniacza, pewnie tez powinno byc 100% ale mam za duży skok na wzmaku gdy podkręcam 'o jedno oczko'. Ustawiłem pod siebie. Wygoda górą, pilot w sensie. Dla słuchawek osbone pre w dacu.

Optowałbym za regulacja sprzętową, nie systemowa.

Długość 4,5m , sterowanie głośnością (niższy poziom sygnału) i to po RCA? - nie najlepiej to widzę.

Jeśli chodzi o sterowanie głośnością przy wyjściu na wzmacniacz może nie do końca dobrze się wyraziłem. Nie mam zamiaru tutaj używać pokrętła na DACu jako główne pokrętło do sterowania głośnością tylko najwyżej czasami w przypadku chwilowego ściszenia o niewielką wartość. Głównie mi chodzi o sterowanie głośnością przy korzystaniu ze słuchawek podłączonych do DACa (Audinst to DAC słuchawkowy ze wzmacniaczem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.