Skocz do zawartości
IGNORED

VSSA Lateral MosFet Amplifier - dyskusja

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

zxrk.jpg

Do mnie już dotarły elementy (z elektronika-sklep.pl - poloecam), ale chyba dopiero w czwartek będę mógł coś zacząć działać.

El sueño de la razón produce monstruos.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

hej, czy temat umiera tylko dlatego że brak w nim wpisów osób "trzecich" ?

Ja swojego projektu (kilku) nie będę faworyzował, ale uważam że ten który jest w tym temacie jest na tyle dobry że powinien wzbudzić zdrowe zainteresowanie.

A tu taka cisza ;-(

Ja cały czas działam, tylko powoli ;) Wczoraj trawiłem płytki i lutowałem zasilacz:

xj1d.jpg

9iy2.jpg

A ogólnie temat z braku zainteresowania tutaj przeniósół się na forum diyaudio.pl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I nie umiera, tylko jest jak najbardziej rozwijany (nowa wersja z bootstrapem, planowana z bipolarami na wyjsciu)

Też mnie dziwi mała popularnosc tego tematu, moze trzeba zalozyc nowy i napisac, ze jest komplenty projekt, bo w tym moim temacie jest napisane "vssa dyskusja".

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Też mnie dziwi mała popularnosc tego tematu, moze trzeba zalozyc nowy i napisac, ze jest komplenty projekt, bo w tym moim temacie jest napisane "vssa dyskusja".

Rób jak uważasz.

Ja na tym forum jestem zarejestrowany, ale jak mam polemizować z ynżynierami pokroju irek i raven to mi się odechciewa cokolwiek tam pisać, zwłaszcza że oba łune moderatory i wielce uczone, a ja jedynie praktyk-samouk.

Nie raz byłem "nagradzany" ich "życzliwymi" ostrzeżeniami.

Ale porównaj ostatni schemat ravena z moim i dostrzeżesz niezwykłe podobieństwo, kolejne połączenia tranów w układzie darlingtona - brak w moim tylko (celowo ze względu na TIM) sprzężenia prądowego, a reszta się zgadza.

Rób jak uważasz.

Ja na tym forum jestem zarejestrowany, ale jak mam polemizować z ynżynierami pokroju irek i raven to mi się odechciewa cokolwiek tam pisać, zwłaszcza że oba łune moderatory i wielce uczone, a ja jedynie praktyk-samouk.

Nie raz byłem "nagradzany" ich "życzliwymi" ostrzeżeniami.

Ale porównaj ostatni schemat ravena z moim i dostrzeżesz niezwykłe podobieństwo, kolejne połączenia tranów w układzie darlingtona - brak w moim tylko (celowo ze względu na TIM) sprzężenia prądowego, a reszta się zgadza.

Stary bej

Jak masz jakies bardzo konkretne rady dotyczace wzmacniacza to bardzo bardzo chetnie wyslucham, prosze nie pisac nic ogolnego tylko, konkretnie, zwiezle i na temat z uzasadnieniem, bardzo chetnie poswiece moj czas i sprawdze dokladnie modyfikacje.

Szkoda ze temat nie zaczyna sie od ''klonujemy'' bo od razu wywolal by entuzjazm i gesia skorke.

A teraz na powaznie, projekt nie umiera wrecz przeciwnie.

Ja tez jestem samoukiem, patrze nieco sceptycznie na to co przeczytam w internecie, efekty oraz wyniki mojej pracy opieram o rzeczywiste pomiary oraz doswiadczenia (kolejne rzeczywiste prototypy) a nie informacje zaczerpniete z internetu, jednakze odzew fachowcow z audiostereo jest zbyt maly wiec postanowilem temat ciagnac gdzies, gdzie bedzie nieco wieksze zainteresowanie.

Nie interesuje mnie rozglos czy slawa projektu. Najwazniejsze jest ze wzmak ma byc PERFEKT pod kazdym wzgledem i poki co nie jest zle, parametry mowia same za siebie.

Wzmak jest testowany pod katem parametrow technicznych oraz bezpieczenstwa.

Np. niech kolega w jakim kolwiek innym audiostereowym projekcie spali niechcacy jeden bezpiecznik z zasilania i co sie stanie ??? - Game over ??

Tutaj jest wszystko czarno na bialym.

Jezeli chodzi o znieksztalcenia intermodulacyjne to nie ma o czym gadac bo z 0,000x nie ma sensu juz nic robic (na tyle pozwolila moja karta dzwiekowa).

Prosze pokazac mi chociaz jeden pozadnie obmierzony wzmacniacz z audiostereo, bede bardzo wdzieczny (nie jakis utopijny projekt).

Dziekuje, pozdrawiam

Ponizej kilka screanow z wersji z bootstrapem w stopniu napieciowym i 80w trafem. Jak dziala itp. Wyjscie plywa ladnie prawie do full napiecia zasilania.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-41157600-1371944061_thumb.png

post-8025-0-17913400-1371944067_thumb.png

post-8025-0-18030100-1371944074_thumb.png

post-8025-0-08933600-1371944081_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 4 tygodnie później...

uyht.jpg

Dziś już trochę słuchałem. Więc tak - prąd spoczynkowy zachowuje się elegancko, startując od 115mA po około 15-20min ustala się na poziomie 98 mA i przez 3h przez które co jakiś czas sprawdzałem był właśnie na tym poziomie. Do regulacji biasu służy u mnie rezystor 3,3 kohm i potencjometr 1 kohm. Radiator jest lekko ciepły, oceniałbym na 30-40st (nie wiem gdzie posiałem termopare do miernika). Radiator (stosunkowo duzy) dla BDków jest nieco chłodniejszy, wiec na pewno nic tam sie nie przegrzewa. Na wszelki wypadek mam zabezpieczenie przed DC na wyjsciu, bo ja podlaczam glosniki bezposrednio (nawet przed tweeterem nie ma kondensatora). Po odłączeniu jednego z przewodów idących od zasilacza podczas słuchania muzyki wzmacniacz po prostu przestaje grać (to testowałem bez zabezpieczenia dc, z jakimś starym glosnikiem podpietym wprost do wyjscia).

Porownanie obecnie mam jedynei do jvc ax211.

Na razie słuchałem podłączając go pod tweetery (i tu duzy plus, wysokie tony sa bardziej realistyczne, wyrazniejsze, moze bardziej metaliczne?) i pod sredniotnowe (tu az takiej duzej roznicy nie bylo, na pewno wokalne wyrazniejsze, slychac tez wiecej instrumentów "z tla"). Zeby tak w pelni ocenic wypadaloby podlaczyc wszystko na raz, albo do klasycznych kolumn ze zwrotnica pasywna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.