Skocz do zawartości
IGNORED

Co w zestawie stereo pierwsze do wymiany?

juji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno skompletowałem swój pierwszy zestaw stereo. Zaczęło się od trochę przypadkowej wygranej na allegro jednego podzespołu.

W skład mojego zestawu wchodzą:

Kolumny Wharfedale Onyx 100

Wzmacniacz Marantz PM-50

CD Marantz CD-52

Wzmak i CD'ek połączone kablem PROFIGOLD PROA 4801 a głośniki TECHLINK kabel głośnikowy 6mm.

Moje pytanie, ze względu na jeszcze słabą znajomość tematu brzmi, co jako pierwsze wyeliminować i czym ewentualnie zastąpić by iść w górę z jakością odtwarzania muzyki, oczywiście przy rozsądnych kosztach ulepszenia.

Z góry dziękuję za porady :)

Zakładając, że wzmacniacz i cd pomimo sędziwego wieku są "w pełni świetności", sądzę, że kolumny stanowią wąskie gardło i nie pozwolą im rozwinąć w pełni skrzydeł.

Zdecydowanie kolumny. Podaj proszę jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zdecydowanie jestem zaskoczony tymi odpowiedziami, z racji że kolumny jako jedyny element są nowe...kupione po okazyjnej cenie ale nowe i z całkiem dobrymi ocenami w internecie. Natomiast co do muzyki...bogaty repertuar ale głównie muzyka filmowa (Hans Zimmer, Thomas Newman, James Horner) oraz Rock (Korn, Nickelback, Incubus) ale nie ograniczam się tylko do tego. Pokój jest mały około 9 m2. dlatego podstawki to jedyne rozwiązanie.

A jeszcze brzmienie...nie lubię świszczącej góry...czyli wole chyba ciepłe? tak to się określa?...nie drażniące uszu ;)

Właśnie z racji na okazyjność zakupu kolumienek lepsze zamienniki nie mogą kosztować co formalnie onyxy. W tym momencie maksymalny pułap cenowy too tak 700-800zł co i tak będzie większą kwotą niż za nie dałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.