Skocz do zawartości
IGNORED

Problem Marantz - Plinius

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mam problem związany z tym, że pilot nowo zakupionego amplitunera Marantza NR1604 działa na tych samych częstotliwościach co uzywany przeze mnie w oddzielnym systemie stereo preamp Plinius M8. Kiedy włączam, wyłączam, ściszam czy pogłaśniam to oba sprzęty na raz. Jaka jest na to rada?

Druga sprawa to wydaje mi sie, ze obraz przez amplituner jest gorszy niż bezpośrednio z dekodera nc+ lub odtwarzacza Blu-Ray do telewizora. Wiecie może jakie ustawienia video w amplitunerze powylaczac, żeby te "poprawiacze" przestały pogarszać obraz? Np. czy powinienem korzystać ze skalera w amplitunerze czy tez nie?

https://www.audiostereo.pl/topic/103745-problem-marantz-plinius/

Ja u siebie mam włączone skalery obrazu na ANALOG & HDMI. Obydwa mam ustawione na 1080i. Sprawdź jeszcze sobie czy dekoder nie przestawił Ci się automatycznie na inną rozdzielczość (tak było u mnie).

Różnica polega jednak na tym, że ja mam SR 6007 i ten problem wychodził tylko przy sygnale przechodzącym, gdy ampli był w trybie czuwania.

Jeśli chodzi o pilota to niestety nie mam pomysłu.

Mam problem związany z tym, że pilot nowo zakupionego amplitunera Marantza NR1604 działa na tych samych częstotliwościach co uzywany przeze mnie w oddzielnym systemie stereo preamp

U mnie częstotliwość NR1403 pokrywała się z PM6004. Po przeczytaniu instrukcji od PM6004 okazało się że jego częstotliwość można zmienić na jedną z trzech dostępnych. Za pomocą kombinacji przycisków na pilocie wg instrukcji przełączyłem częstotliwość. Teraz sie nie pokrywają. Poczytaj instrukcje od Plinius M8 lub NR1604 lub napisz zapytanie do producenta. Któryś z nich musi mieć możliwość zmiany częstotliwości. Skłaniał bym sie ku Plinius M8

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

IPhone'a, iPada i co tam jeszcze mam, natomiast nie mam sieci domowej z routerem WiFi a wydaje mi się, że oba urządzenia (Marantz i iPhone) muszą być w tej samej sieci, żeby taka obsługa była możliwa.

Poza tym podłączyłem ten amplituner w taki sposób, że TV da się oglądać tylko i wyłącznie za jego pośrednictwem a nie wyobrażam sobie mojej mamy czy teściowej włączającej sobie serial z iPada :-) Także pilot jest niestety konieczny.

Hehe z teściową dobre !! :D i też to przerabiałem jakiś czas temu u siebie, w ogóle to dla bab najlepiej jakby był jeden guzik tak jak kiedyś w rubinie :D

Poza tym masz racje żeby działało na iOS to musisz mieć całość podłączoną do routera/wifi. Można pokombinować żeby był głos przez TV nie włączając AMP'a (musi być w trybie Standby - jest tam w Marantzu opcja która to obsługuje) wtedy do "Z jak Zdrada" wystarczy sam TV - puki co nie puszczają seriali w DTS HD MA :D

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No właśnie jest taka opcja jak HDMI by pass, która działa jak amplituner jest na stand by ale mam wtedy w TV tylko obraz bez głosu bo inna opcja obsługuje to, czy dźwięk ma być zapodawany przez ampli na TV czy zestaw głośnikowy. Oczywiście mam ustawiony zestaw głośnikowy więc nie wiem czy miałbym tę opcję za każdym razem przestawiać, żeby był dźwięk w TV na HDMI by pass. Jeszcze wszystkiego nie rozgryzłem a instrukcja ma 167 stron :-)

Ten ampli (według mnie) nie przepuszcza sygnału HDMI w trybie standby...

Pozostaje Ci dekoder wprost do TV a dźwięk coaxialem albo optykiem też z dekodera do ampli.

Ale mam nadzieję, że się mylę:)

To już chyba lepiej tak jak ja napisałem... Wtedy też ampli włączać nie trzeba jeśli nie ma się ochoty na 5 czy 7.1...

Pytanie do Bluemaxa a czy sprawdzałeś czy Ci się dekoder nie przełączył np na 576i? Mój tak mi zrobił zaraz po podłączeniu ampli...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

MarekW: tak, mylisz się, ten Marantz jak najbardziej ma opcję HDMI by pass, która działa właśnie na stand by. Problemem jest wtedy tylko dźwięk. Zrobię tak jak pisze studio7 tylko martwię sie o opóźnienie/synchronizację dźwięku i obrazu.

Przy okazji, jak polecacie ustawić wyjście HDMI w odtwarzaczu Blu Ray Panasa przy założeniu, ze niestety nie ma on trybu Source Direct a jego deinterlacer jest co najwyżej przeciętny? Mogę ustawić wyjście albo na 1080i i wtedy włączyć skaler/deinterlacer w Marantzu albo na 1080p i wtedy wyłączyć skaler/deinterlacer w Marantzu albo ustawić to wyjście w Panasie na Auto i wtedy Marantz nie wiem jak :-) Generalnie obraz 1080i na płytach koncertowych był dużo lepszy z Panasa wprost do TV niż teraz przez Marantza...

EDIT: dekoder na pewno chodzi na 1080p i ta rozdzielczość wyświetla sie za każdym razem po jego włączeniu (media box+)

Jeśli ma, wobec tego dźwięk nie może być problemem.

Przechodzi obraz musi przejść i dźwięk, pokombinuj.

A do synchronizacji dźwięku i obrazu też powinna być odpowiednia opcja.

To już nie wiem, u mnie skalery działają bez zarzutu... Za to przy wyłączonych obraz był rzeczywiście gorszy niż wprost z dekodera do TV...

• 3 tygodnie później...
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Niestety nic się nie da zrobić. Oto odpowiedź, którą dostałem od Pliniusa. Marantz natomiast milczy od kilku tygodni :/

For remote controls there is a standard called the Philips RC5 standard which describes the commands for preamplifiers, CD-players, Televisions etc.

Because many manufacturers use this standard it means the codes for one preamplifier and another can often be the same.

I’m afraid there is no change that can be made to the Plinius or the Marantz to prevent this as we are both using the preamplifier code correctly.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.