Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze skalibrowanymi wkładkami w Nad C556 i Pro-Ject Debut III

Grendel2012

Rekomendowane odpowiedzi

Yul - no właśnie, Ty masz jednakowo, a u mnie zarówno na "On the Beach" jak i "Shamrock Diaries" przester pojawia się około 2 utworu pod koniec każdej ze stron płyty i to nie jest kwestia głosu Chrisa, który na początku płyty jest idealny, bez żadnych przesterów. Może nie jestem znawcą w sprawie sprzętu ale to słychać aż nadto wyraźnie.

krzysiek - przeczytałem temat i porównałem cd z lp. To nie jest ten sam przester, to nie jest kwestia nagrania, tylko wydobycia dźwięku. Na cd, mimo wszystko nie rzuca się to w oczy (albo uszy) tak wyraźnie jak na lp.

Oba wydania lp mam niemieckie.

Posiadam też "Road To Hell" na lp w wydaniu francuskim i tam przesteru prawie nie ma, może jakieś 10% w ostatnim utworze na stronie A.

Problem jednak w tym, że nie wierzę aby to była kwestia wydań niemieckich powyższych albumów. Aczkolwiek postaram się to jakoś porównać. Poszukam choćby wydań UK.

Kolejna płyta to Donald Fagen "Nightfly", to samo, też wydanie niemieckie, przester pojawia się np. w utworze "Maxine". I znowuż jest to ostatni utwór na stronie A.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy jesteś pewny, że parametry geometryczne dla wkładki są prawidłowe? Zweryfikuj azymut, czy coś nie jest odgięte "fabrycznie", pobaw się przesięgiem suwając wkładką w uchwycie, kątem prowadzenia, czy ramię jest równoległe do talerza podczas pracy? Na koniec zwiększ nacisk do 2g.

Mnie 2M Red ciężko było wyprowadzić z równowagi.Dziwna sprawa.

Czy płyty są czyste? Równe? A może one są po prostu styrane i wcale nie chodzi o problem środka winyla? Mam taką płytę Bajm gdzie ktoś słuchał 4 kawałków, super hitów i one grają zupełnie inaczej. Ciszej, sykliwie. Ewidentnie ktos styrał ulubione kawałki.

Ile masz w ogóle winyli, ile nowych i czy na nich występuje ewidentnie efekt?

Cześć,

otóż bawiłem się wkładką, ustawiałem ją nawet dziwnie i jest to samo.

Ramię nie jest równoległe do talerza podczas pracy, więc zdjąłem matę, teraz bardziej, ale bez zmian. Nic się nie zmienia.

Płyty mam czyściutkie, myte, w zasadzie to near minty, pierwsze dwa kawałki chodzą idealnie, super. Jeśli chodzi o to czy są tam styrane utwory, to bardzo mało prawdopodobne, problem narasta z każdą sekundą, w dokładnie taki sam sposób na każdej płycie.

Czytając zachodnie fora widzę, że to problem powszechny. Nawet jeśli chodzi o Regę RP3 z wkładką Elys. Ludzie piszą o tym samym problemie w identyczny sposób i szukają rozwiązań w identyczny sposób.

Nie mam doświadczenia w analogu ale myślę, że może to być problem tanich gramofonów po prostu. Chętnie bym posłuchał Ad Fontesa z moim Chrisem:)

A tak na marginesie, to wkładka mi bardzo przypadła do gustu, wręcz idealnie, to jest to brzmienie, które lubię.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Sporo ludzi ma tutaj podstawowe Pro-Jecty i nie spotkałem się odkąd pomieszkuję na forum...

Sam miałem Denon DP 300F, który trudno uznać za audiofilską konstrukcję i takich jajek nie robił.

Spróbujmy pobawić się azymutem. Podłóż na gołym talerzu lusterko pod igłę, zniż wkładkę by była tuż nad lusterkiem, połóż na uchwycie wkładki rysik z ołówka utomatycznego. Do osi płyty. Poobserwuj czy wysokości z prawej i z lewej strony są identyczne.

Jeżeli wydaje się, że jest równo, rysik lezy idealnie poziomo, azymut raczej odpada, ale spróbuj poluzować śrubkę bliżej osi płyty mocującą wkładkę ( te drugą też poluzuj i pózniej za mocno nie dokręcaj być możliwość odgięcia się wkładce). Wciśnij, w miejsce styku wkładki z uchwytem, złożoną na dwa okładkę jakiegoś kolorowego pisma. Oczywiście drobny kawałek. Dokręć lekko śrubkę. Wkładka powina się lekko pochylić jak motocyklista wchodzący w zakręt.

Popróbuj zabawy z ułamkami milimetrów. Jeżeli będzie tylko gorzej- może nie w tę stronę zabawa. Wyjmij papierek ze starego miejsca i podłóż między uchwyt a wkładkę przy drugiej śrubie mocującej wkładkę. Pobaw się trochę, używając paru kątów. Jeśli nie pomoże, przynajmniej wyeliminujemy kwestię azymutu.

Zanim przejdę do azymutu to wysyłam linki z których wynika, że mnóstwo ludzi na zachodnich forach ma te problemy i jedynym rozwiązaniem jakie odnajduję to wymiana wkładki, np. na bardzo często cytowaną AT440MLa.

W międzyczasie znowu trafiłem na link gdzie jedynym rozwiązaniem była wspominana wkładka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

I będziesz biegał co tydzień po wkładkę?

Ta AT gra bardzo analitycznie. Zupełnie inny klimat jak 2M Red. Natomiast z racji lepszego szlifu więcej detalu odczyta z rowka.

Z rzeczy tanich jeszcze: poszukaj ciężkiej szklanki po whisky, Połóż ją na labelu denkiem do góry. Sprawdź czy coś wniosła.

Oj nie, wolałbym dozbierać na Ad Fontesa i założyć tam 2M Red, która brzmi idealnie:), czytam opinie po prostu:)

Sprawdziłem szklankę, bez efektu, podobnie jak wszelka manipulacja wkładką.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jest. Zdejmujesz matę.

A tak to ja się poddaję, nie wiem jak koledze pomóc. Chyba bym poszedł do sklepu i powiedział, że gramofon jest zepsuty. Jak gra prawidłowo każdą płytę tylko do połowy to zepsuty i tyle.

Nie można oczekiwać, że najprostszy gramofon z ramieniem 8,6'' pozwoli na pozbycie się IGD. Tym bardziej, że 2MRed ma prosty szlif eliptyczny. Zniekształcenia będą i tyle. Na jednych płytach większe, na innych mniejsze.

Nie można oczekiwać, że najprostszy gramofon z ramieniem 8,6'' pozwoli na pozbycie się IGD. Tym bardziej, że 2MRed ma prosty szlif eliptyczny. Zniekształcenia będą i tyle. Na jednych płytach większe, na innych mniejsze.

i jak tu sie nie zniechecic do winyla z takim Debutem?

ps. wkrotce bede mial do sprzedazy X-pression III Comfort jakby co;)

Kolega Grendel ma chyba tego NAD-a C-556, czyli najprostszą REGĘ RP-1. Tam jest ramię REGA, chyba 9 cali. Ramię Pro-Jecta 8,6" miałem kiedyś w 1.Xpression, za wielkich problemów z IGD w nim nie było. Inna rzecz, że grałem na nim głównie z Ortofonem 540 Mk II, który ma dobry szlif i ładnie przechodzi "trudne" rowki. Kalibracją można takie nieprzyjemne rzeczy zlikwidować lub bardzo zminimalizować. Ile się wówczas nagimnastykowałem żeby tego Ortofona porządnie ustawić, to wiem tylko ja. Mocno "oporował", ale później frajda ze słuchania była duża.

Pozdro,

Yul

Kolejna płyta to Donald Fagen "Nightfly", to samo, też wydanie niemieckie, przester pojawia się np. w utworze "Maxine". I znowuż jest to ostatni utwór na stronie A.

Sprowokowany tym wpisem właśnie przesłuchałem rzeczony utwór - i muszę stwierdzić, że nie ma ani grama przesterów (też wydanie niemieckie)... Może jednak masz coś z torem nie tak?

a nie ma czasem w okolicy jakieś elektroniki która sieje zakłócenia?Gramofon wypoziomowany?

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zakup niektórych gramofonów firmy X powinien być zabroniony,ale uwaga!możemy dokupić zestaw naprawczy w skład którego wchodzą podkładki,sróbki i kilka gumek. :)

Można oczekiwać i to spokojnie, króciutkie ramię Technicsa serii 1200 precyzyjnie wyregulowane nie daje żadnych słyszalnych IGD, na różnych typach wkładek o różnych szlifach.

Precyzyjna regulacja odpowiednim szablonem !!, np. jak na poniższym filmiku pozwala raz na zawsze odczepić się od IGD, osiaga się po prostu święty spokój, problem przestaje istnieć:

Denon 103R ma jeszcze prostszy szlif, bo sferyczny, a nie daje zadnych IGD nawet na krótkim ramieniu:

ryszard_pp

Ramię Technicsa to nie to samo ramię co w Debut'ie. Ja pisałem o konkretnym ramieniu, konkretnym gramofonie i konkretnej wkładce. Z moich doświadczeń wynika, że na prostych modelach, podstawowe wkładki dają IGD. Mimo prawidłowej regulacji. Natomiast nie jest to na pewno regułą i zdarzają się wyjątki. Chociaż ja na taki jeszcze nie trafiłem.

Można oczekiwać i to spokojnie, króciutkie ramię Technicsa serii 1200 precyzyjnie wyregulowane nie daje żadnych słyszalnych IGD, na różnych typach wkładek o różnych szlifach.

Potwierdzam. Na Dualu z ramieniem ULM założyłem VMS-20 która jest sporo niższa i krótsza od preferowanych concordo-podobnych. Ustawiłem na szablonie "uniwersalnym" i w czasie słuchania muzyczki typowo rozrywkowej, tu w wykonaniu Jennifer Rush, zaczęło świstać i seplenić aż włosy na plecach stawały. Wyłączyłem ze wstydu przed przyjaciółmi. Następnego dnia spojrzałem na ramię, a tu wkładka jak u excelka, na bombowca. Przymierzyłem szblon Duala, ups, przesięg o 3mm za krótki, VTA pod kątem. Był to dual Cs 627Q więc bez regulacji VTA. Pół godzinki zabawy z klinikami między head shell a wkładkę i z szablonem uzdrowiło dźwięk. Żadnych IGD czy nadmiernego szumu płyty. Jennifer i Chris de Burgh, którzy natychmiast pokazują błędy w ustawieniu wkładki, odzyskali czystość artykulacji.

Wniosek identyczny jak Ryszarda, REGULACJA, dokładna regulacja w połączeniu z uważną obserwacją i wyciąganiem wniosków.

Pozdrawiam W.

Witam, niestety nie potrafię tego tak ustawić i albo się nie da, albo mam zbyt małe doświadczenie, albo jeszcze coś nie gra... Jeśli jest ktoś na sali z Górnego Śląska kto by poratował kolegę audiofila ustawieniem tej wkładki by grała należycie, to proszę o informację na priva. Będę niezmiernie wdzięczny.

• 1 miesiąc później...

Witam, po przerwie, przyjechał gość (on wie kim jest:) i wyeliminował problem, ale narzędzie też do ustawienia miał nie byle jakie. Generalnie teraz widzę, które płyty są "znoszone" a które nie. Choć potwierdzam fakt, iż niektóre tłoczenia pod względem IGD są lepsze od innych. Nawet te nowe. Dziś słuchałem na CD King Crimson "Larks Tongues In Aspic" i momentami IGD jest większe niż na analogu. Mówię tu o wydaniu EGCD 7...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.