Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie Siltech, to co? Kabel głośnikowy

Awo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie rewelacja

Bo to kable znakomite są.

Tylko dla niektórych za tanie :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Tylko dla niektórych za tanie :)

Też ostatnio doszedłem do takiego wniosku ze znajomym, które je kupił. A kupił je do systemu za ponad 200kzł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Też ostatnio doszedłem do takiego wniosku ze znajomym, które je kupił. A kupił je do systemu za ponad 200kzł.

Mój znajomy ma je w systemie za ciut powyżej 300kzł :),chyba,że to ten sam,tylko ceny ja liczę detaliczne ;).

Zresztą sam je także posiadałem u siebie.

A moze ruszyc mozgiem i zastanowic sie czemu te kable tak graja...I tak n.p. Transparent Reference XL mm2 -uznany za najlepzsy kabel przez M.Collomsa otrzymal maksymalna note 155 punktow z wykrzyknikiem. Minuta googlowania i ze zdjec wnetrza tego kabla mozna sie przekonac o co w tych kablach tak naprawde chodzi. Chodzi o lagodne odciazenie wzmacniacza od skladowych pojemnosciowych glosnika, oraz oz filtracje pasma - nic nowego zwykla teoria wspolpracy glosnika ze wzmacniaczem. A panowie Wy kupujecie kable za chore pieniadze... :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr :)

Zdjecie rentgenowsie wnetrznosci 'MAGICZNEJ HIGH-ENDOWEJ' puszki :D

post-31719-0-23928200-1415019542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wy kupujecie

Konkretnie kto?

uznany za najlepzsy kabel

Nie posiadam kabli z puszkami.

Nie posiadam kabli z puszkami.

A myslisz ze jak nawet posiadasz kabel z jakiegos super czystego przewodnika srebra itp...super sploti ladne izolatory z bajeranckimi napisami itp...to nie uwazasz ze to samo mozna zasymulowac konwecjonalna elektronika z cenie 50zl ;) ? Ale jak ktos woli wydawac kase na kilogramy srebra to jego sprawa w kazdym badz razie firmy kablarskie to dobra sciema :D

Konkretnie kto?

Nie pisze konkretnie do kogos pisze do wszystkich osob ktore padly ofiarami marketingu i naciagaczy od produkcji High-Endowych kabli.

myslisz ze jak nawet posiadasz kabel z jakiegos super czystego przewodnika srebra itp...super sploti ladne izolatory z bajeranckimi napisami

Nie posiadam przewodów z super czystego przewodnika,ani także z ładnymi izolatorami,i nie mają także bajeranckich napisów.

Ale jak ktos woli wydawac kase na kilogramy srebra

W życiu nie kupiłem kilograma srebra.

to samo mozna zasymulowac

Na filmiku z youtuba można wiele zasymulować :)

Nie posiadam przewodów z super czystego przewodnika,ani także z ładnymi izolatorami,i nie mają także bajeranckich napisów.

No to pieknie :) To ja proponuje rozciac swoj kabelek gdzie tam Ci wygodniej i dolozyc ceweczke na plusowym kabelku, zrobiona na drewienku tak jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zobaczysz jak ladnie zagra. ;) Zeby nie bylo probowalem juz to dawno...mozna jeszcze bardziej zoptymalizowac ten schemat. ;) Z duuuuzo lepszymi efektami.

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie pisze konkretnie do kogos pisze do wszystkich osob ktore padly ofiarami marketingu i naciagaczy od produkcji High-Endowych kabli.

Rozumiem Stanisławie ,że wszystkie te "marketingowo nadmuchane " kable posiadasz/posiadałeś , porównywałeś w swoim systemie i dlatego doszedłeś do takich jednoznacznych wniosków ?

gdzie tam Ci wygodniej

Mi najwygodniej jest tak jak jest.

dolozyc ceweczke

Niczego nie zamierzam sobie dokładać.

mozna jeszcze bardziej zoptymalizowac ten schemat. ;) Z duuuuzo lepszymi efektami.

To co Ty tu jeszcze robisz?

Trzeba było zatrudnić się u Transparenta i zbijać kokosy :)

Rozumiem Stanisławie ,że wszystkie te "marketingowo nadmuchane " kable posiadasz/posiadałeś , porównywałeś w swoim systemie i dlatego doszedłeś do takich jednoznacznych wniosków ?

Nie nie probowalem w swoim systemie, ale w innych systemach to takich prob slyszalem setki. Analizowalem tez co te kable wlasciwie robia i doszedlem do jednego wniosku takie kable to zlozone filtry L i C. Kazdy kabel wlasciwie da sie zasymulowac zwykla tania elektronika.

A ze efekty soniczne sa naprawde mocno zadziwiajace wiec nie mam watpliwosci. Tym bardziej ze Colloms dal maksymalna punktacje takiej ceweczce...

Niczego nie zamierzam sobie dokładać.

Twoja sprawa! Kupuj w takim razie magiczne kable :D

Ale robisz blad wzmacniacz z taka ceweczka bedzie duzo lepiej pracowal, radze dolozyc nawet przy zaciskach glosnikowych. Dzwiek wypieknieje a bas bedzie glebszy i barwniejszy. ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stasiu, Stefek przerzucił u siebie całą masę kabli i wierz mi, on doskonale wie o czym pisze;-) Pomysły z cewkami i innymi tego typu rozwiązaniami mogą się sprawdzać ale nie muszą. To nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Spróbuj podpiąć na początek głośnikowy filtr Enacom i zobacz w jakim kierunku idą zmiany. U mnie to się nie sprawdziło. Lepsze efekty niż dodatkowe elementy daje przemyślana geometria kabla. To nie jest mój wymysł, tylko słowa wypowiedziane na spotkaniu w Warszawie przez samego George'a Cardasa.

Gość cybant

(Konto usunięte)

A moze ruszyc mozgiem i zastanowic sie czemu te kable tak graja...I tak n.p. Transparent Reference XL mm2 -uznany za najlepzsy kabel przez M.Collomsa otrzymal maksymalna note 155 punktow z wykrzyknikiem. Minuta googlowania i ze zdjec wnetrza tego kabla mozna sie przekonac o co w tych kablach tak naprawde chodzi. Chodzi o lagodne odciazenie wzmacniacza od skladowych pojemnosciowych glosnika, oraz oz filtracje pasma - nic nowego zwykla teoria wspolpracy glosnika ze wzmacniaczem. A panowie Wy kupujecie kable za chore pieniadze... :D

http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-Transparent-Audio-Reference-XL-Speak/step10/PhotosSchematic-of-Transparent-Cables-Found-on-the/

Pozdr :)

Zdjecie rentgenowsie wnetrznosci 'MAGICZNEJ HIGH-ENDOWEJ' puszki :D

Dobre , pewnie teraz kilku osobom zrobiło się ciepło:)))

Tylko , że nie w każdej puszce jest cewka , gdzieś widziałem rozbrojonego MiT - a i tam były jeszcze jakieś rezystory....

Tylko , że nie w każdej puszce jest cewka , gdzieś widziałem rozbrojonego MiT - a i tam były jeszcze jakieś rezystory....

Stasiu, Stefek przerzucił u siebie całą masę kabli i wierz mi, on doskonale wie o czym pisze;-) Pomysły z cewkami i innymi tego typu rozwiązaniami mogą się sprawdzać ale nie muszą. To nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Spróbuj podpiąć na początek głośnikowy filtr Enacom i zobacz w jakim kierunku idą zmiany. U mnie to się nie sprawdziło. Lepsze efekty niż dodatkowe elementy daje przemyślana geometria kabla. To nie jest mój wymysł, tylko słowa wypowiedziane na spotkaniu w Warszawie przez samego George'a Cardasa.

Bez urazy ale jesli juz, to na ten temat 'COS" to jednak ja bardziej moge wiedziec niz Stefko, Stefek i jego zmiany, do zabawa z rownaniami o wielu niewiadomych i co bardziej istotne z wieloma parametrami, mowiac krotko co on moze wiedziec...nie wie wlasciwie nic, placze sie wsrod zmiennych ktorych nie rozumie dopasowujac zjawiska do zjawisk ktorych nie rozumie zupelnie. Sprawa jest prosta dopasowanie obciazenia i filtr dolnoprzepustowy. Reszta to voo-doo ;)

voo-doo

Voo doo to jest Twój "sławny" już DAC.

nie probowalem w swoim systemie

A próbowałeś cokolwiek w swoim systemie?

A co to ma do kabli?

Dobra,to inaczej :)

Które to z kabli miałeś u siebie w domu i możesz coś o nich powiedzieć?

Oczywiście poza tym,że według Ciebie kable to 50% wartości sonicznej systemu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie nie probowalem w swoim systemie

To wiele wyjaśnia.

A kto, komu , za co i jaką punktację przyznał obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg ;)

Słuchałem urządzeń , które miały równie wysoką punktację a grały jak z przysłowiowej doopy.

Moje obserwacje maja się nijak do Twoich i niestety muszę Ciebie rozczarować ale tanio to jest w McDonalds.

A jak smakuje to pewnie sam wiesz.

Kable są lepsze i gorsze ale niestety te lepsze zaczynają się od jakiegoś pułapu cenowego (tak jak w każdej branży) a za przysłowiowe 5 zeta to możesz kupić świetny kabel .... do żelazka.

pozdr.

Kable są lepsze i gorsze ale niestety te lepsze zaczynają się od jakiegoś pułapu cenowego (tak jak w każdej branży) a ze przysłowiowe 5 zeta to możesz kupić świetny kabel .... do żelazka.

Uwazasz Jarku ze ten Transparent to zly kabel jest, sluchales go?

Oczywiście poza tym,że według Ciebie kable to 50% wartości sonicznej systemu.

Tak oczywiscie sonicznie kable to 50% jakosci systemu!

sonicznie kable to 50% jakosci systemu!

To wyjaśnia wszystko.

Jeszcze tylko odpowiedz,które to takie dobre kable posiadałeś,i co możesz o nich powiedzieć?

Panowie nie rozumiecie pewnych zjawisk i nie staraci sie ich poznac chociaz proste sa, za to wolicie wydawac duze pieniadze, ale ja nie mam nic do tego wlasciwie, tylko moze czasami warto ruszyc mozgownica! Co ? ;)

Jeszcze tylko odpowiedz,które to takie dobre kable posiadałeś,i co możesz o nich powiedzieć?

Kable to sciema juz pisalem, no ale skoro sie upierasz i logiczne argumenty nie dzialaja to kupuj, twoje pieniadze.

Kazdy kabel mozna zasymulowac z duzo lpeszym efektem czego drastycznym przykladem jest n.p ten Transparent ;)

moze czasami warto ruszyc mozgownica!

Jakbyś był taki mądry jak tu piszesz,to dawno byś był szefem firmy DCS,a od dzisiaj zasiadał byś w radzie nadzorczej Transparenta :).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Uwazasz Jarku ze ten Transparent to zly kabel jest, sluchales go?

Nie uważam ,że jest słaby bo tego nie napisałem.

Nie słuchałem sprzętu na tym konkretnym kablu dlatego nie chcę się wypowiadać.

Słuchałem dziesiątki innych kabli i mam swoje zdanie na ten temat.

Wybrałem to co wybrałem.

Mam bardzo drogie kable ale mam również ze średniej półki cenowej.

Nie zawsze to co drogie jest najlepsze w konkretnym systemie.

Ale jeszcze nigdy nie spotkałem kabla za 5 zeta , który może równać się z markowymi kablami.

"Takie rzeczy tylko w Erze" ;)

Kable to sciema juz pisalem

Czyli ta ściema,to 50% systemu?

Ale jeszcze nigdy nie spotkałem kabla za 5 zeta , który może równać się z markowymi kablami.

"Takie rzeczy tylko w Erze" ;)

Nie spotkales bo nikomu sie to nie oplaca poprostu. A kto sluchal tego kabla?

Czyli ta ściema,to 50% systemu?

Nie, ta sciema, to cena i uzywane technologie. Kable maja bardzo duzy wplyw. Ale ceny i ich marketing to robienie ludziom wody z mozgu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie spotkales bo nikomu sie to nie oplaca poprostu. A kto sluchal tego kabla?

Jak to nie opłaca skoro w Castoramie czy innym Obi możesz kupić kable z metra cięte.

Są nawet specjalistyczne hurtownie kabli gdzie są dziesiątki jak nie setki różnych kabli tak więc jest w czym wybierać.

Jeżeli uważasz ,że kable to ściema a ci co je kupują to idioci i frajerzy to chyba pomyliłeś zakładki ? ;)

Mógłbym opisać Tobie jeden przykład z kablem , który przeżyłem ostatnio na pożyczonym sprzęcie.

Przez wyciągnięcie pochopnych wniosków uważam ,że wypaczyłem ocenę urządzeń konkretnego producenta.

A był to zaledwie jeden IC RCA.

Kable maja bardzo duzy wplyw.

Jakie to kable posiadałeś,by dojść do takiego wniosku?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale ceny i ich marketing to robienie ludziom wody z mozgu

Myślisz ,że inne branże to nie ściema?

Dla mnie takim przykładem to np. Apple i ich produkty.

Nie oferują absolutnie niczego co nie ma konkurencja , nie współpracują z nikim i niczym, w środku mają Chiny a kosztują ...

To jest klasyczny przykład robienia ludziom wody z mózgu i kupowanie oczami dla designu.

I żeby nie było mam kilka produktów tej "najlepiej wycenianej firmy" i powiem ,że tutaj mogę przyznać się ,że byłem idiotą kupując te produkty i dałem nabrać się na marketingową gadaninę.

Nigdy więcej.

Stachu ... najwyższy czas założyć z "Mr Boeing" spółkę i zacząć "czesać naiwnych jelonków" na kablach za "pierdyljon" złotych, na mega wypasionych dac'ach, itp.... Twoje wypowiedzi to poziom Macierewicz i jego tzw. "ekspertów" ... masakra jak się to czyta.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.