Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo głownie do filmów

Zabuza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup zestawu stereo który:

- w 60% będzie wykorzystywany do oglądania filmów mkv puszczanych z dysku zewnętrznego podpiętego przez USB do TV a następnie stamtąd będzie podłączenie optykiem do amplitunera stereo, filmy BR będą też puszczane z PS3;

- w 20%do gier z PS3

- w 20% do muzyki która puszczana będzie z rożnych źródeł, mp3 CD, ipad/iphone: Rage, hip-hop.

Ze względu na fakt że filmy będą puszczane z dysku podpiętego z tv, chce podłączyć zestaw optykiem tak jak pisałem wyżej. Wobec tego skłaniam się do zakupu amplitunera stereo Harman Kardon 3490 a nie wzmacniacz np HK 980. Mam nadzieje ze to dobry wybór. Jestem otwarty na propozycje.

Pomieszczenie w którym będą stały głośniki to salon o niedużym metrażu tj. ok 18m2.

Aha jeszcze jedna ważna rzecz głośniki o głębokości ok 33 cm będą stały ok 20-25 cm od tylnej ściany. Nie wiem czy to nei za blisko i może lepiej jak bassreflex będzie z przodu?

Zastanawiam się nad następującymi głośnikami:

- JBL Studium 180 - ponoć do kina się nadają, mają mocny bas, ale w muzyce ponoć bardzo słabiutkie i ten "oryginalny fornt" tak sobie wyapda.

- Heco Metas XT 501 - te głośniki mnie bardzo ciekawią, czytałem pozytywne opinie, ale też taki że sa mało wyraziste i bass jest kiepski co przy kinie może powodować niedosyt (chyba że z czasem jakiegos małego suba kupie, choc będzie problem z jego ulokowaniem, więc chyba ograniczę się do samych głośników);

- Dali Zensor 5

- Monitor Audio i tu nie wiem czy BX5 czy BX6. Boje się ze BX6 będzie za duży do mojego salonu. Czytałem, że są to świetne głośniki z tym że znacznie droższe.

Teraz moje pytanie: co polecacie? Czy macie jakies własne propozycje biorąc pod uwage wykorzystanie sprzętu w większości do filmów a w 20% do muzyki typu Hip Hop, rage.

Czy opłaca się dopłacać kasę i kupować Monitor Audio BX5 lub BX6 biorąc pod uwagę w/w zastosowanie.

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

Kino domowe mi nie potrzebne, na dzwięku przestrzennym mi nie zlaeży a na UNIWERSALNYM STEREO stad temat w tym dziale.

Reasumując STEREO w filmów i muzyki a nie zestaw 5,1 do kina mnie interesuje. :)

PS: Nie zmienia to faktu, że jeżeli będzie to konieczne to temat mogę przenieśc do KD, ale myślałem, że w tym dziale uzyskam bardziej satysfakcjonujące odpowiedzi nieograniczajace się tylko do kina domowego.

Pozdrawiam

Są dwie odpowiedzi: cokolwiek kupisz, będzie grało. Druga: nie pogodzisz ognia z wodą.

A tak nawiasem mówiąc, Monitor Audio BX... to po prostu badziewie. To samo BR... ich "lampowe" brzmienia kojarzą mi się jedynie z nocną lampką z czasów PRLu. Pozytywne recenzje w prasie i produkty roku... Dla mnie to skandal, po prostu marketingowy skandal.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Są dwie odpowiedzi: cokolwiek kupisz, będzie grało. Druga: nie pogodzisz ognia z wodą.

A tak nawiasem mówiąc, Monitor Audio BX... to po prostu badziewie. To samo BR... ich "lampowe" brzmienia kojarzą mi się jedynie z nocną lampką z czasów PRLu. Pozytywne recenzje w prasie i produkty roku... Dla mnie to skandal, po prostu marketingowy skandal.

Miałeś coś z serii BR i jak długo ich słuchałęś? Skad takie negatywne opinie?

Miałem i słuchałem Monitor Audio BR2 przez kilka lat. Bardzo kulturalnie brzmiące monitory. Do tego mające bardzo dobry bas. Wykonanie rewelacja. Jedne z najlepszych w swojej klasie.

Wystawiłem na sprzedaż - poszły błyskawicznie. Brakowało mi tylko potęgi brzmienia - dlatego wróciłem do podłogówek.

Integra = końcówka mocy zintegrowana z przedwzmacniaczem i (ew. DAC).

"Wzmacniacz zintegrowany to przeciwieństwo wzmacniacza dzielonego oznacza to, że w jednej obudowie umieszczony został przedwzmacniacz oraz wzmacniacze mocy kanału lewego oraz prawego. Wszystkie te urządzenia są także najczęściej zasilane z jednego transformatora zasilającego. Oczywiście możliwe są różnego rodzaju odstępstwa od reguły. Wzmacniacz zintegrowany może posiadać dwa transformatory zasilające z których jeden obsługuje kanał lewy a drugi prawy, może także posiadać zasilacz który znajduje się poza obudową w oddzielnym pudełku ale dopóki w jednej obudowie znajduje się przedwzmacniacz oraz wzmacniacz mocy to urządzenie takie nazywane jest wzmacniaczem zintegrowanym."

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość

(Konto usunięte)

integra? Proszę o przetłumaczenie :D

Intergra - to po prostu wzmacniacz (np. HK 980).

Gdybym był na Twoim miejscu, miał takie preferencje i taką koncepcję wykorzystania oraz podłączenia sprzętu, brałbym tego amplitunera HK 3490, o ile (tak jak ja) słuchasz również dość sporo radia.

Zabrzmi on poprawnie przy słuchaniu muzyki, a i uatrakcyjni oglądanie filmów :)

Miałeś coś z serii BR i jak długo ich słuchałęś? Skad takie negatywne opinie?

Miałem i słuchałem Monitor Audio BR2 przez kilka lat. Bardzo kulturalnie brzmiące monitory. Do tego mające bardzo dobry bas. Wykonanie rewelacja. Jedne z najlepszych w swojej klasie.

Wystawiłem na sprzedaż - poszły błyskawicznie. Brakowało mi tylko potęgi brzmienia - dlatego wróciłem do podłogówek.

Odsłuchiwaliśmy w większym gronie i w różnych konfiguracjach BR6 i BX6. Z racji dużego pokoju monitory odpadały. Trudno jest mi sobie wyobrazić, w jakiej konfiguracji to chińskie badziewie firmowane przez renomowaną firmę może wydać z siebie coś więcej niż mulaste przymruki. Entuzjastyczne recenzje i nagrody w świetle moich doświadczeń z tymi seriami MA to czysta kpina.
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Odsłuchiwaliśmy w większym gronie i w różnych konfiguracjach BR6 i BX6. Z racji dużego pokoju monitory odpadały. Trudno jest mi sobie wyobrazić, w jakiej konfiguracji to chińskie badziewie firmowane przez renomowaną firmę może wydać z siebie coś więcej niż mulaste przymruki. Entuzjastyczne recenzje i nagrody w świetle moich doświadczeń z tymi seriami MA to czysta kpina.

BR 2 miałem, słuchałem i dobrze je oceniam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.