Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam AVR350 + kolumny, tylko jakie?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem amplitunera Arcam avr350 i szukam do niego odpowiednich kolumn.

Na razie szukam samych frontów, a potem będę rozbudowywał system do 5.1.

Na początku miałem zestaw AE Aelite 2, który prawie mi odpowiadał poza sopranami bo chwilami cięły

moje uszy. Fajna była w nich średnica, miękki bas, dynamika, fajnie budowały scenę oraz stereofonię.

Potem miałem Tannoy Revolution dc6t, które mnie nie zachwyciły, fajny był tylko z nich fokal, reszta

była poniżej poprzeczki jaką postawiły wcześniej kolumny AE.

Szukam kolumn co były by zbliżone parametrami do AE Aelite, ale miały troszkę łagodniejsze soprany.

Słuchane gatunki muzyki: Pop 40%, Rock 40%, inna 20%.

Pomieszczenie: 16m2, niedługo przeprowadzka do 25m2.

Budżet orientacyjny: na fronty do 5000PLN.

Mam w planach wyjazd na odsłuch kolumn przed zakupem ( na 99% do salonu Q21).

No właśnie tylko czego szukać? Zaproponujcie co ładnie by się zgrało z moim arcamem i aby

kolumny miały charakter rokowy, muzyka była z pazurem, ale aby tony wysokie nie były męczące.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/103938-arcam-avr350-kolumny-tylko-jakie/

Dzień dobry.

Oczywiście zapraszamy na odsluch. Pozwole sobie od razu zaproponowac dwa rozwiązania, które biorąc pod uwagę Pańskie wymagania, wydają się odpowiednie. Kolumna ma być jasna, ale nie za ostra, dynamiczna (rockowa) i dobrze współpracować z amplitunerem. W tym budżecie nie musimy bawic sie w chinszczycna. Proponuje Dali Ikon 6 (to juz seria produkowana w Danii) i Focala (np. 716 - wyprodukowany we Francji). Wbrew obiegowym opiniom, góra w Focalu wcale nie jest zbyr agresywna. Zreszta - posłuchamy zobaczymy. Opcji jest od groma :-)

Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zależy mi też na stereofonii i szerokiej scenie.

Jak zamknę oczy żebym słyszał jakby przede mną grał zespół, a nie dźwięk wydobywający się z kolumny.

Macie Ikon 6 oraz 716 w sklepie, bo byłem 8 czerwca na spotkaniu z okazji 10lecia audiostereo.pl i nie rzuciły mi się one w oczy.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Witaj,

mamy obydwie kolumny na stanie, 8 czerwca na spotkaniu dużo kolumn i elektroniki była pochowana. Jak będziesz u nas, to jeszcze posłuchamy KEF serii R, może Paradigm ... Jest dużo ciekawych konstrukcji.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli można to chciałem się zwrócić do autora wątku z pytaniem.

Sam przymierzam się do zakupu takiego Arcama i się zastanawiam czy potrafi on przesłać sygnał wideo wysokiej rozdzielczości (1080p) przez HDMI do TV.

W specyfikacji znalazłem tylko info, że nie obsługuje formatów audio HD.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Arcam AVR350 przesyła sygnał HD do telewizora, nie jest natomiast kompatybilny z 4K

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.