Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno nowego amplitunera 5.1

bikuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mój obecny sprzęt to:

Zestaw KODA AV705 (5.1)

Technixs AX-730

chcę wymienić amplituner żeby mieć in/out HDMI no i żeby trochę lepiej zagrał niż mój stary wysłużony technics ;)

nie mam na to zbyt dużo kasy i moje pytanie jest następujące - co wybrać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to by było na tyle, prosiłbym też od argumenty dlaczego akurat dany ampli będzie lepszy ;) i czy te za 1000zł zagrają dużo lepiej niż te po 600-700 ;)

Wiem że to niska półka i żaden z tych amplutunerów nie będzie super sprzętem ale i tak myślę że będą lepiej grały niż mój technics który ma już z 13 lat ;)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104067-kupno-nowego-amplitunera-51/
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

chcę wymienić amplituner żeby mieć in/out HDMI no i żeby trochę lepiej zagrał niż mój stary wysłużony technics ;)

(...)

To kup np. ten: http://allegro.pl/sony-str-da1200es-amplituner-hdmi-7-1-100w-komplet-i3319757760.html

Tu masz opis: http://audio.com.pl/testy/sony-str-da1200es:13

Bardzo poważnie rozważałem zakup tego akurat modelu. Jednak głębokość jego obudowy była jedynym przeciwwskazaniem. Ostatecznie kupiłem starszy model Sony i jestem zadowolony z jego brzmienia.

Z drugiej ręki tez można kupić bardzo dobry sprzęt.

taka opcja też jest do rozważenia, ale trochę boję się kupić używany ampli, bo jak padnie za pół roku to lipa :/ a tak jest gwarancja...

ale popatrze na używane :)

a z moich propozycji co jest godnego uwagi?

Szczerze, na prawdę szczerze, to dołożyłbym do Onkyo TX-NR414. Oczywiście o ile amplituner ma być nowy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A ja spytam to ile w końcu chcesz wydac na ampli i popieram RMS , 414-tka jest już ładnie wyposażona i cena ładna

dziadekwłodek nie porównuj serii ES Sony z najniższym "klockiem" Yamahy ale jemu równym , ile on w czasach swojej świetności kosztował ? Seria ta była naprawdę dobra ,masz jakiś sentyment do Sony ?

ale i tak myślę że będą lepiej grały niż mój technics który ma już z 13 lat ;)

żebyś się czasem nie zdziwił

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwlodek - wytlumacz - nie jestem elektronikiem i widze duzy radiator i troida ;) no i kabelki tranzystorki, kondensatorki itp ;)

Tez nie jestem. Sony ma końcówkę mocy zbudowaną na parach tranzystorów i to dobrych, Yamaha na scalakach - tu masz jej opis: http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-v373:13

Dlatego uważam, że jest to lepszy wybór już z tego powodu. Poza tym jest klasa ES Sony, a nie najtańsza budżetówka Yamahy. Z resztą, pod każdym względem jest to lepszy wybór.

(...)

dziadekwłodek nie porównuj serii ES Sony z najniższym "klockiem" Yamahy ale jemu równym , ile on w czasach swojej świetności kosztował ? Seria ta była naprawdę dobra ,masz jakiś sentyment do Sony ?

(...)

Jest sens w porównaniu ponieważ ceny są zbliżone: ES - 870 PLN, a 373 - 949 PLN. Cena pierwotna 1200ES we wcześniejszym opisie.

Mam w KD. Gra u mnie już drugi amplituner tej firmy. Nigdy nie miałem z nimi żadnych kłopotów natury technicznej. Powiem tak, mój obecny dziesięciolatek gra lepiej w stereo, niż niejeden nowoczesny amplituner dwukanałowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w sam raz do kolumn ostro idących górą... natomiast do Twoich Koda ... polecam starą wersję sprzętu YAMAHA w Twej cenie :)

Ukryta Zawartość

dzieki za kilka propozycji, tego sherwood'a nie wymienialem bo powiem szczerze - nie znam tej firmy...

co do kasy jaka chce na to przeznaczyc - jak najmniej :P nie mam za duzo kasy ale denerwuje mnie to ze mam dekoder cyfrowy, tv cyfrowe HD, kolumny 5.1 a lece na "czinczach" i dolby I....

chce cos z HDMI a przy okazji moze troszkę lepiej by zagralo od technicsa ktory nigdy demonem dzwieku nie byl...

niedawno był "tu" taki ktoś jak Ty , też wydał mało na ampli , chciał najtaniej , tak samo jak Ty , tylko , żeby były hdmi, myślenie podobne do Twojego a znalazł się tu dlatego , że pytał ludzi jak podłączyc lub jak ustawic i co w ampli żeby , gdy korzysta z konsoli , tunera cyfrowego nie włączac ampli , ( chodzi o pass through lub hdmi through - przepuszczanie sygnału przez ampli bez konieczności jego uruchamiania ) , no i niestety za niski model kupił , dał prawie tysiąc a dodał by dwa-trzy i by to miał , to są pierdułki w sumie ale z czasem gdy usłyszy się od kogoś o takiej a takiej możliwości amplitunerów samemu by się to chciało miec w swoim bo to w sumie fajna sprawa ale niestety nie w każdym to jest i wtedy jest ból

Adek45 - w 10000% się z Tobą zgodzę, ale w życiu tak bywa że nie zawsze można mieć to co by się chciało ;)

tak jak piszesz... "dodał by dwa-trzy" jak kupowałem samochód to też jakbym dodał 40 tyś to bym miał fure na wypasie ;)

Mój technics daje radę, tylko brakuje mi tego że nie ma żadnych wyjsc i wejść cyfrowych... a nie stać mnie na ampli za 3-4 tyś, a poza tym to jakbym kupił taki ampli to i głośniki by się przydały sensowniejsze bo umówmy się że ta KODA to też nie jest nic super - chiński sprzęt który gra akceptowalnie ;)

dodac dwie trzy stówy porównujesz do 40 tysięcy coś jakby niewspółmierne to jest ,

mnie też nie było stac wziąc dobry ampli , żeby miec go na lata mimo , że kosztował tylko 2300 , i suba za tyle samo , jest jeszcze coś takiego jak raty , jakbyś wziął te trzy stefy na raty to by było (tak myślę) do przyjęcia i nie obciążało Ciebie finansowo a byłoby satysfakcjonujące na lata

kolego jestem , byłem w takiej samej sytuacji jak Ty , też mam ( bo jeszcze go mam i nie mam zamiaru się go pozbywac) technisca ale SA-AX530 i też dawał rade z odtwarzaczem bluray ,który ma wyjście analogowe 7.1 , ampli miał przycisk , dzięki któremu robił jako wzmak wielokanałowy i działało ( zmieniłem bo tak jak Tobie było brak hdmi), kupiłem do tego , no bo coś musiało grac ,kolumny Taga Harmony 606v.3 ( słuchając nie wiedziałem ile kosztują , gdy zapytałem gościa w salonie po ile są i odpowiedział (chyba 1150) zapytałem za jedną tak? a on na to , że nie , że za cały komplet 5.0 byłem w szoku ) i hula mi to na 25 metrach , nie trzeba wydawac 3-4 tys na ampli i tyle samo za każdą następną częśc systemu , żeby miec sprzęt w domu , można taniej i nawet to gra , ja powiem , w swoim przypadku , bardziej niż akceptowalnie a kolumny nie raz mnie zaskoczyły swoim dźwiękiem i widzisz można i powiem , że na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu : Yamaha RX-V 773 , odtwarzacz bluray Philips BDP9600 ,wspomniane Tagi , sub Definitive Technology ProSub1000 od którego tak prawdę mówiąc na początku oczekiwałem jak to niektórzy "tu" określają burzenia ścian , wiatru we włosach na klacie i takiego ciśnienia że aż się zesracie ale to pewnie było wynikiem moich wcześniejszych przyzwyczajeń i wyobrażen , teraz jest świetnie , byłem u kolegi , zakupił Paradigma DSP-3200 do o wieole mniejszego pokoiku niż mój i powiem , że to jest monstrum jak do tak małego pokoju , bardzo buczy , ok , na początku jest fajnie , bas jest wszędobylski szczególnie ten najniższy i wszelkiego rodzaju najniższe rejestry , tąpnięcia "wyglądały" świetnie ale na dłuższą metę tak się nie da i bardzo się cieszyłem , że go nie kupiłem ( a chciałem) mój ma brzmienie całkiem innego rodzaju gdy go słuchasz czujesz się jak na haju , świetnie się sprawuje jak i w kinie tak i przy muzie , mimo , że jesteś spięty czujesz się na luzie ,jest jej bardzo dobrym uzupełnieniem najniższych dźwięków , od dawna chciałem miec jakiś sprzęt , wiecznie brakowało kasy na kupienie czegoś lepszego , chciałem za gotówkę ale za wolno ta kupka rosła w stosunku do zmieniającego się sprzętu na rynku więc pozostało rozwiązanie na raty i już , i jest , też radzę Ci o tym pomyślec i jak wspomniałem wyżej te trzy stefy , nawet te pięc ( lepszy ampli w akceptowalnej cenie bez przesadzania z wydawaniem kasy) rozłożone na raty nie jest myślę aż takim wielkim obciążeniem finansowym ,

pozdrawiam Cię

i to wszystko mam w sumie gdzieś od miesiąca

kolumny i bluray-a trochę dłużej

tak masz racje sorki moje niedopatrzenie i przejęzyczenie przepraszam

opłaca się nawet dołożyc 5 stówek to też nie dużo ( np.Onkyo TX-NR515-1499zł ) ,

w tym przedziale co proponujesz wszystkie będa grały tak samo a raczej to nie one a kolumny będą grały

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na końcu ( na dole) jest test z ChiFi Choice z maja 2012 w pdf-ie

Ukryta Zawartość

tu masz troche pytań i odpowiedzi na temat tego modelu ludzie mający ten model i inne z Onkyo wypowiadali się na wszystkie tematy z nimi związane , fajna sprawa dla chcącego kupic ampli z Onkyo ( i nie tylko)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.