Skocz do zawartości
IGNORED

CDM 12,1 czy 12,2 , czy VAM 1202/J czy VAM 1202/12 kociokwik

pikop58

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu pisałem o napędzie do Marantz 63 SE , ze kupiłem 2 szt. VAM 1202/J i że już tych napędów nie ma w każdej hurtowni , oraz żeby się zaopatrzyć , puki tanie i dostępne . Okazuje się że miałem rację i można kupić naprawdę drogie te napędy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i zaczął mi cedek skakać , to z uśmiechem na ustach włożyłem swój wcześniej zakupiony napęd . Niestety VAM 1202/J bez problemu czytał płytki tłoczone , ale z CDR na 10 czytał 5 ale nie potrafił ich odtworzyć . Stękał , mielił i stawał . No to zrobiłem rzecz następującą . Wziąłem oryginalny napęd CDM12,1 i włożyłem mu sam laser VAM 1202/12 . Bo kiedyś mi padł silnik od napędu a laser działał dobrze . No i teraz wszystko śmiga jak kiedyś. Dlatego zrobiłem podmiankę , że wyczytałem że jakość i precyzja mechanizmu i silniczków też ma znaczenie i jak któryś zaczyna fiksować , to się zaczynają skoki ...

W VAM silniczki są o 1/3 mniejsze niż w oryginałach . I silniczek który suwa laserem po szynie musi być BARDZO precyzyjny .

Cedek z laserem VAM 1202/12 tylko nie czyta płyt chodnikowych ;-) Ten poprzedni napęd był w białym pudełku z pomarańczowymi napisami .

Ukryta Zawartość

Nie wiecie , gdzie można kupić sam laser VAM 1202/12 , bo ten z allegro drogawy. Piszę to dlatego , żeby ktoś mając w zapasie napęd VAM1202/J nie doznał rozczarowania , a jeszcze gorzej , jak się okaże po długim czasie że 1202/J nie czyta CDR a VAM1202/12 jest niedostępny . Czas leci i z dostępnością każdych laserów będzie coraz gorzej . No i na koniec , może ktoś w temacie bardziej obeznany napisze o co w tym biega i dlaczego w hurtowniach piszą że VAM..... to zamiennik CDM 12,1 i 12,2 . Kolega mi właśnie pisze , że do Meridiana 508.20 jest laser CDM 12,4 i czytał wiele razy że właśnie ten laser .No to go zakupił , ale trafił na listę z której wynika iż do jego cedeka odpowiedni jest CDM 12,5 i nie wie teraz co o tym sądzić . Pewnie trzeba byłoby zainstalować ten CDM 12,4 i zobaczyć czy odpali , ale trudno pruć cedeka , jak od nowości chodzi bezbłędnie . Tu link

Ukryta Zawartość

No i na koniec czy ktoś nie potrzebuje niedrogo 2 szt. napędów VAM 1202/J . Pewnie są one do któryś cedeków ale nie do mojego. pikop58

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W IMPEL mają te lasery i mechanizmy. Jedno i drugie w okolicach 70 zł. Tylko nie bardzo się na tym znam.

Ukryta Zawartość

post-22830-0-45543200-1372089964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega mi właśnie pisze , że do Meridiana 508.20 jest laser CDM 12,4 i czytał wiele razy że właśnie ten laser .No to go zakupił , ale trafił na listę z której wynika iż do jego cedeka odpowiedni jest CDM 12,5 i nie wie teraz co o tym sądzić . Pewnie trzeba byłoby zainstalować ten CDM 12,4 i zobaczyć czy odpali , ale trudno pruć cedeka , jak od nowości chodzi bezbłędnie

Niech kolega wyśle maila z zapytaniem na adres:[email protected]

Należy podać model i nr.seryjny.

To łatwiejsze od prucia cdeka;)

Jeszcze kilka lat temu wszystkie źródła podawały dla 24-bitowców CDM12.5(VAM1205) i dla wersji 20-bit CDM12.04(VAM1204).

Faktycznie,teraz na niektórych stronach widnieje informacja,że we wszystkich montowano 12.5.

l'enfant sauvage

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23451-0-40376200-1372161554_thumb.jpg

Oryginalny napęd to ten z większym silnikiem przesuwu lasera.Z tego co wiem Philips i sony sprzedali prawa do wytwarzania napędów/laserów do Chin.Wymieniając lasery w moich odtwarzaczach na te niby oryginały musiałem jeszcze raz to powyciągac i zamontowałem chinska optykę do oryginalnych napedów.Te chinczyki nie radzą sobie ze sledzeniem sciezki.Tym bardziej że w marantzu nic sie nie reguluje.Wkładasz i ma działac.Słychac było rzężenie silnika ,problem z odczytem TOC i to 2x.Ten ze strony z impela z większym silnikiem wyglada na ten właściwy za 70zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23451-0-40376200-1372161554_thumb.jpg

Oryginalny napęd to ten z większym silnikiem przesuwu lasera.Z tego co wiem Philips i sony sprzedali prawa do wytwarzania napędów/laserów do Chin.Wymieniając lasery w moich odtwarzaczach na te niby oryginały musiałem jeszcze raz to powyciągac i zamontowałem chinska optykę do oryginalnych napedów.Te chinczyki nie radzą sobie ze sledzeniem sciezki.Tym bardziej że w marantzu nic sie nie reguluje.Wkładasz i ma działac.Słychac było rzężenie silnika ,problem z odczytem TOC i to 2x.Ten ze strony z impela z większym silnikiem wyglada na ten właściwy za 70zł.

Ukryta Zawartość

Widzę ten napęd i to jest CDM 12,1 mechanika przynajmniej . Ale w opisie jest , że oni gwarantują optykę , a mechaniki to już nie . Ze napęd ma 12

lat i silniczki mogą nie działać . Czyli napęd jak częściowa dziewica . Znalazłem na necie wpis faceta , który pisał że dostał układ TV ze śladami lutu i

najpierw mu powiedziano , że ta część to jest po montażowa , a dwa dni później że pewnie na poczcie podmienili . Bo facet zmierzył urządzeniem i

wcale nie instalował . Nie słyszałem , żeby od leżenia na półce jakiś silniczek padł sam od siebie . A taka gwarancja na optykę to perpetuum mobile .

Są ślady cyny – sprzęt używany i laser spalony . Reklamacja na laser , bo skacze , to gadka że to wina silniczka prowadnicy , i dlatego skacze , a na silniczki

gwarancji nie ma . Jest nie do udowodnienia , że to wina lasera , bo trzeba byłoby włożyć go do bankowo dobrego napędu , co przy kwocie 70 zł czyni rzecz zupełnie nie opłacalną . Mi ten laser w białym pudełku chodził fantastycznie , ale krótko , bardzo krótko i nie wiadomo co w nim padło . Laser mógł być ok a problem był w prowadzeniu . Też uważam , że najlepiej przełożyć laser do org .mechanizmu , wtedy jak zacznie skakać , to podejrzenie pada na sam laser . Dzięki temu że po doświadczeniach nie wyrzucam żadnych części od cedeków , to napęd oryginalny Philipsa ocalał , choć tez był produkowany

w Indonezji . pikop58

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.