Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Kina Domowego

manek.java@interia.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić jakiś zestaw kina domowego do 2500zł. Że jestem kompletnie zielony, potrzebował bym pomocy speców ;) Co mi polecacie? Zależało by mi by to był jakiś kompletny zestaw. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi !! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/104171-zestaw-kina-domowego/

Musisz podać trochę więcej informacji, chociażby wielość pomieszczenia. Rozumiem, że zakładamy 5.1 z amplitunerem i blu-ray. Również cyz masz jakieś warunki co do funkcjonalności?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

kolego podstawa to podac co nieco o tym gdzie znaczy w jakim pomieszczeniu będzie to grało znaczy wielkośc tego pomieszczenia po drugie nie wiem czy chodzi Ci o tzw "kombajn" wszystko w jednym czy o pojedyncze klocki jeśli o "kombajn" to już był tu taki temat musisz poszukac ale zdaje się , że w mniejszej kwocie a jeśli o osobne "klocki" typu amplituner , odtwarzacz bluray, ewentualnie gdybyś dodał z 5 stów to za trzy można by było już coś polecic do przemyślenia z ciut lepszym amplitunerem ale nie wiem czy wiesz , że to będzie z najniższej półki, podam Ci kilka linków obejrzyj , a jak zdecydujesz odsłuchaj ten zestaw albo chociaż kolumny jak grają, wszystko zależy jakie duże masz pomieszczenie w którym będzie stało kino

link z amplitunerami Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przed połową tej stronki jest zestaw Onkyo 414 i Taga 806 za prawie 2400 ale bez suba i bez odtwarzacza - to do pokoju ponad 20 metrów kw. (pod 30-ści) poniżej tego zestawu jest ten sam ampli z Taga ale 606 i sub ( za prawie 2450), zostało by kupienie tylko odtwarzacza , najlepiej jakiś LG lub Samsung wszystko czytający ,

tu masz z amplitunerem Yamaha

Ukryta Zawartość

i trzeci zestaw od góry Yamaha 473 ampli , BD-S473 odtwarzacz bluray i Taga 606 - prawie 2350 został by tylko sub do kupienia , to taki zestaw na pokój do 25 m2 , dokładasz 600 zł i kupujesz suba Koda SW1000 i już

te zestawy , które Ci podaje do rozpatrzenia zagrają na pewno lepiej niż plastikowy sestaw "kombajn" mimo , że są to najtańsze zestawy kina no i na pewno lepiej się zaprezentują w pokoju

Ukryta Zawartość

drugi od góry 414-tka Onkyo i kolumny Koda65 ale też bez suba i odtwarzacza

tu masz z ampli Denon

Ukryta Zawartość

ampli 1713 i Taga 606 ale znowu bez suba i odtwarzacza za prawie 2470 ,

pod koniec Denon 1513 i Koda65 za prawie 2250 ale też bez suba i odtwarzacza

Ukryta Zawartość

gdzieś w połowie Denon 1000 z kolumnami Koda 707 za prawie 2200 ale znowu bez suba i odtwarzacza

poniżej jest Denon 1513 ampli, odtwarzacz 150 i kolumny Koda 707 za 2155

niżej Denon 500 , Koda 707 i sub ale bez odtwarzacza,

Ukryta Zawartość

tu z Pioneer-em i ostatni zestaw z tej strony za prawie 2500 zostało by dokupienie odtwarzacza ,

Ukryta Zawartość

tu z Pioneer 922 , kolumny Taga 506 lepiej by było gdyby 606 v.3 tak jak wszystkie wyżej te Taga 606 ( ale pewnie nieznacznie wyższa cena zestawu) i odtwarzacz BDP150 za prawie 2870 zostałby sub np.Koda SW 1000 za 600 nowy i zestawik byłby już ładny ( ale zależy jak duży masz pokój ) ,to tak na początek , żeby zamieszac Ci w głowie bo jest tego mnustwo a gdybyś dozbierał tysiąca to można by ciut lepsze ampli wziąc no niestety kolumny musiały by zostac te z tych proponowanych chyba , że ktoś z kolegów podrzuci jakiś ciekawszy zestaw i odezwij się a nie tak jak niektórzy zapodają temat i echo

czytaj uważnie pytania

pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Adek za pomoc ;) Można powiedzieć że mnie nakierowałes i pomogłeś. Wyselekcjonowałem 3 zestawy z tego co mi podałeś :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co z tego opłaca się najbarzdziej? Jak widać kolumny te same, pozostaje kwestia wyboru amplitunera.. I wyboru, czy dokupić odtwarzacz czy subwoofer? Jaki byście polecili odtwarzacz? Czy koniecznie ten BD-S473 czy może coś innego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze musisz podac kilka cyfr : ile chcesz wydac kasy na ewentualne dokupienie odtwarzacza blu ray , jesli inny tzn wg Ciebie droższy czy w podobnej cenie , po drugie nie podałeś jak duze jest pomieszczenie

odtwarzacz moze byc w podobnej cenie. Pomieszczenie ma ok 20m2. Mam jeszcze pytanie, czy mozna ampituner podłaczyć do konsoli ps? Czy trzeba miec do tego odtwarzacz czy moze jeszcze cos innego?. I jeszcze tak sobie pomyslalem skoro mam konsole moze juz odtwarzacz nie bedzie potrzebny ;P ?

Może , skoro masz konsole to tak , wiele ludzi używa jej jako odtwarzacza i nie potrzeba będzie kupowac odtwarzacza , ma napęd bluray więc sie nada ,

można podłączyc PS do amplitunera np.kabelkiem hdmi do jednego z wejśc w ampli a wyjście hdmi z ampli do wejścia hdmi w tv i zestaw gotowy ,

można wtedy wziąc bez odtwarzacza i albo zostawic tego suba z zestawów lub zmienic na SW1000 Kody ( w sumie podobne parametry ale Koda miała lepsze opinie co do grania ) wyjdzie trochę taniej , jednak na subie bym nie oszczędzał , posłuchaj tego Kody może nie będziesz musiał dokładac i ten Ci wystarczy ( odsłuch ze swoją muzą najlepiej ze dwie , trzy płyty z rózną muzą i nie po jednym utworze i to po kawałku , nie czaic się w końcu to Ty kupujesz i wybierasz i decydujesz ) ,

a jeśli np nie będzie Ci się chciało włączac ampli podczas grania na konsoli czy ogladania tv z tunera którejś platformy to ten ampli ma taką funkcję : HDMI through ( w Onkyo, nie mogę znaleźc czy ma tą funkcję Yamaha) umożliwiającą właśnie to , jest to przepuszczanie sygnału bez uruchamiania ampli ,

kolumny dadzą radę w tym metrażu ( u mnie grają w 25 metrach ) ale w kinie musowo sub nie inaczej , w muzie wszystko zależy od gatunku jaki słuchasz ,

w ustawieniach w ampli musisz ustawic kolumny jako small gdyż large tylko wtedy gdy głośniki w kolumnach mają 16 cm i więcej (w nich mają po 13cm , a nie jak podają , że 16 , wiem bo je mam) , odcięcie w ampli ( bass cross over) ustawic na 60 lub 80 , trzeba popróbowac w czasie odsłuchu ,ale przypuszczam , że i tak nie usłyszysz różnicy , dopiero w domu po dłuższym odsłuchu można wyłapac różnicę ,

a który ampli niestety wybór zależy od Ciebie , oba w tym przedziale cenowym są dobre ale wydaje mi się , że Yamaha nie ma tego hdmi through ( nigdzie nie ma tego wyraźnie napisanego , że ma ) ,

pozdrowionka

Chyba więc zdecyduje sie na zestaw z apitunerem onkyo. Mam jeszcze pytanie, czy np jesli bede odtawarzal film z usb podlaczonego do tv, beda wtedy tez wykorzystywany cały zestaw? Czy musi być odtawarzane w jakims odtawarzaczu (jakies bluray dvd, czy konsola) zeby wpelni wykorzystywac sprzet? I kolejne pytanie, jesli podlacze do ampitunera pod usb pendrive czy jakis dysk zewnetrzny, bedzie mozna odtawarzac muzyke? Bo wlasnie mam problem z odczytaniem przez moja konsole pendrive i dysku przenosnego (w tv tego problemu nie ma), i nie wiem czy jendnak nie bede skazany na kupno odtwarzacza. Pozdrooo ;)

up@ własnie przeczytalem, ze z tego ampitunera odczyta mi muzyke przez usb;)

up@ jednak mam wątpliwośći bo pisze ze odczyta muzyke z dyskow wpietych w sieć. Co to za rodzaj dysku?

Hej , nie przejmuj się tym , spokojnie podpinasz pendrive pod ampli i słuchasz muzy , nawet format flac , więc bez problemu

Mam jeszcze pytanie, czy np jesli bede odtawarzal film z usb podlaczonego do tv, beda wtedy tez wykorzystywany cały zestaw? Czy musi być odtawarzane w jakims odtawarzaczu (jakies bluray dvd, czy konsola)

jest coś takiego jak kanał zwrotny audio ( ARC-Audio Return Chanel ) , tzn dźwięk z tv jest puszczany poprzez kabel hdmi wpięty w wejście w tv z tym , że tv musi obsługiwac ARC ( zapewne przy którymś wejściu hdmi w tv jest napisane ARC jeśli go obsługuje) nie wiem tylko jak jest z dźwiękiem DTS , to już pewnie zależy od samego tv czy obsługuje ten standard dźwięku , ale żadko który go obsługuje . Gdy podłączysz ampli z tv kablem hdmi ( w ampli oczywiście wyjście a w tv wejście ) i gdy tv obsługuje ARC to żaden problem , wszystko co będzie leciało w tv można póścic na ampli więc i cały zestaw będzie wykorzystany , ampli powinien sam wykryc sygnał wchodzący do niego z tv bez kombinacji w ustawieniach .

Gdy podłączysz ampli z tv kablem hdmi ( w ampli oczywiście wyjście a w tv wejście ) i gdy tv obsługuje ARC to żaden problem , wszystko co będzie leciało w tv można póścic na ampli więc i cały zestaw będzie wykorzystany , ampli powinien sam wykryc sygnał wchodzący do niego z tv bez kombinacji w ustawieniach .

wszystko oczywiście dotyczy tylko jednego kabla hdmi i zadnych innych , po to jest to ARC

Można i Yamahę ale ja bym wtedy wziął wyższy model , chociażby 673

Ukryta Zawartość

popczytaj tu

Ukryta Zawartość

lub tu fajna stronka z wszelakimi uchwytami nie tylko do kolumn

przy okazji i ja coś z tego skorzystam bo sam chcę powiesic satelitki na ściane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to fajnie , że masz ARC więc problem rozwiązany

od kilku dni mam do testowania subwofer kolegi STX S-250 i powiem tak , jeśli ktoś nie słuchał wcześniej żadnego innego i nie ma porównania to taki nawet za 500 zł ( bo tyle kosztuje ten STX ) mu wystarczy , przypuszczam , że i Tobie wystarczy ten z zestawu tzn TSW90 Taga , ups sorki bo przecież nie wiem czy czasem gdzieś u kogoś nie słuchałeś kina domowego na dobrych kolumnach i z dobrym subem ale do czego zmierzam podając to co wyżej , do tego , że gdy ktoś nie słuchał wcześniej lepszego sprzętu i nie ma porównania to nie będzie takiej gonitwy za lepszym sprzętem , nie ma takiego wybrzydzania , nie ma wyolbrzymionych wymagań za niewielkie pieniądze a kupując za taką kasę jest się zadowolonym

powodzonka a jeśli jeszcze jakieś pytania pytac zanim się kupi , pytac i jeszcze raz pytac

u mnie w pokoju mam Ampli Pionka + głośniki Mission z subem. Do małego pokoju wziąłbym listwe głośnikową, tzw. speakerbara np. LG NB3530A. Listwy nieźle współpracują z telewizorami i dają całkiem dobre efekty. No i nie trzeba ciągnąć kabli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.