Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki instalacyjne sufitowe do kuchni

bc_leszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam głośników instalacyjnych do zamontowania w suficie podwieszanym w kuchni.

Budżet - do max 600zł

Pomieszczenie: 13 m2 , wąskie: 2,5 x 5, kuchnia częściowo otwarta na salon ok 40 m2, przejście na jednej ze ścian o wym. 2x2

Wysokość standardowa, po instalacji sufitu zostanie ok 2,7m

Kolor maskownicy/głośnika - biały bo sufit jest biały

Podłączenie do wzmacniacza jak 2 strefa, wzmacniacz się nudzi bo fronty mają własną końcówkę, moc jest w zapasie

Ma to grać sobie w tle, ot muzyka do "smażenia kotleta" , generalnie ciche granie w tle, najczęściej radio

Myślałem o czymś markowym np. PARADIGM PV-150 - 2szt ale nie wiem czy aby nie przesadzam do tak małej kuchni ....

Może wystarczy TAGA HARMONY TCW-200 V.3, TAGA HARMONY TCW-100R albo wręcz malutkie MONACOR SPE-82/WS które wyglądają jak lampka halogenowa ?

Głośniki mogę montować na dwa sposoby:

1. w suficie podwieszanym , czyli skierowane pionowo w dół

2. na bocznej ścianie, skierowane poziomo bo przestrzeń na szafkami do sufitu jest zabudowana - taki gzyms z karton-gipsu (wewnątrz leci rura od wentylacji)

Nie wiem jak lepiej to wychodzi. Jeśli ktoś może się podzielić w tej kwestii swoim doświadczeniem to może nie będę musiał uczyć się na swoich błędach.

Proponuję zainstalować głośniki w powieszanym suficie i zerknąć na ofertę marki ArtSound, która nota bene, specjalizuje się w tego typu rozwiązaniach. Przykładowo podaję jeden model: http://sklep.rms.pl/index.php?p9213,artsound-mdc501-mdc-501-glosnik-scienny-sufitowy-do-zabudowy-bialy-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeżeli głośniki zamontujesz wysoko w ścianie (tak to zrozumiałem), to cały dźwięk będzie wysoko - moim zdaniem montaż w suficie będzie lepszym rozwiązaniem.

Zamiast PV-150 możesz pomyśleć o PV-50R (ten sam model w wersji okrągłej) - zawsze to mniejszy głośnik w suficie.

TCW-100R złe nie będą, ale jednak jest to model budżetowy, który z Paradigmem pod kątem jakości nie wygra nawet biorąc po uwagę, że mają grać do "smażenia kotleta".

Te monacory to raczej bzyczki dające efekt: dźwięk - sztuk raz.

Z Tagi możesz rozważyć TCW-550R jako alternatywę dla Paradigm.

Witam,

Szukam głośników instalacyjnych do zamontowania w suficie podwieszanym w kuchni.

Budżet - do max 600zł

Pomieszczenie: 13 m2 , wąskie: 2,5 x 5, kuchnia częściowo otwarta na salon ok 40 m2, przejście na jednej ze ścian o wym. 2x2

Podłączenie do wzmacniacza jak 2 strefa, wzmacniacz się nudzi bo fronty mają własną końcówkę, moc jest w zapasie

Ma to grać sobie w tle, ot muzyka do "smażenia kotleta" , generalnie ciche granie w tle, najczęściej radio

Myślałem o czymś markowym np. PARADIGM PV-150 - 2szt ale nie wiem czy aby nie przesadzam do tak małej kuchni ....

Może wystarczy TAGA HARMONY TCW-200 V.3, TAGA HARMONY TCW-100R albo wręcz malutkie MONACOR SPE-82/WS które wyglądają jak lampka halogenowa ?

2. na bocznej ścianie, skierowane poziomo bo przestrzeń na szafkami do sufitu jest zabudowana - taki gzyms z karton-gipsu (wewnątrz leci rura od wentylacji)

Nie wiem jak lepiej to wychodzi. Jeśli ktoś może się podzielić w tej kwestii swoim doświadczeniem to może nie będę musiał uczyć się na swoich błędach.

mam sliczną kuchnię ale czy takie głosniki mi zapewnią dobre brzmienie? szukam czegoś co fajnie zagra w kuchni.

katrin

Witam,

Budżet - do max 600zł

czy bedzie różnica gdy zawieszę je na ścianie?

Jeżeli głośniki zamontujesz wysoko w ścianie (tak to zrozumiałem), to cały dźwięk będzie wysoko - moim zdaniem montaż w suficie będzie lepszym rozwiązaniem.

Zamiast PV-150 możesz pomyśleć o PV-50R (ten sam model w wersji okrągłej) - zawsze to mniejszy głośnik w suficie.

TCW-100R złe nie będą, ale jednak jest to model budżetowy, który z Paradigmem pod kątem jakości nie wygra nawet biorąc po uwagę, że mają grać do "smażenia kotleta".

Te monacory to raczej bzyczki dające efekt: dźwięk - sztuk raz.

Z Tagi możesz rozważyć TCW-550R jako alternatywę dla Paradigm.

czy można prosić o jakieś fotki i parametry tych modeli, mąż poprosił...... I czy są w kolorze czerwonym?

mam sliczną kuchnię ale czy takie głosniki mi zapewnią dobre brzmienie? szukam czegoś co fajnie zagra w kuchni.

katrin

Paradigm PV150 lub PV-50R zapewnią bardzo fajne brzmienie w kuchni.

czy bedzie różnica gdy zawieszę je na ścianie?

Jak pisałem wcześniej - jeżli głośniki zostaną zamontowane w ścianie pod samym sufitem, to większość dźwięku będzie wysoko i do poziomu uszu dotrze tylko dźwięk daleko spoza osi głośnika. Jeżeli głośniki mają być zamontowane w ścienie, to tylko mniej więcej na poziomie uszu.

no i chciałąbym by grały mi miło do uszka gdy gotuję , czyli chyba nie za wysoko.....hmmmmmmmmmmmmmm prosze o poradę co by sie nadawało. katrin

czy można prosić o jakieś fotki i parametry tych modeli, mąż poprosił...... I czy są w kolorze czerwonym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny są białe z białymi metalowymi maskownicami - wszystko można pomalować farbą, którą pomalowany jest sufit/ściana.

Jeżeli głośniki mają być zamontowane wysoko, to polecam okrągłe modele i zamontowanie ich w suficie - na pewno będzie dobrze ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za wszystkie propozycje.

Ze względów oszczędnościowych zdecydowałem się na zakup z rynku wtórnego, dałem za nie 180zł za 2 szt.

Ukryta Zawartość

Na razie testowałem je jedynie w formie otwartej, bez obudowy, oparte o ścianę na półce ... po zmianie B&W CDM7 na to coś po prostu tragedia .... słychać tylko wysokie tony, zero wybrzmienia, basu zero ... no ale pokój ma ponad 40m2 i głośniki bez obudowy.

iw6plus_parts.jpg

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.