Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki nauszne portable dla nowicjusza

Gwiazdor

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowicjusz w poszukiwaniu pierwszy raz lepszych słuchawek, niż standardowe dołączone do smartfonu, zakupiłem Cresyn C750H czarne, które okazały się zbyt cisnące i z nieco innym tj. gorszym brzmieniem (bass) niż zakupione w podobnym czasie słuchawki przez mojego brata AKG K 514 mkII. W Cresynach ciężko było mi chodzić na szyi, nie mogłem obracać głową bo ciągle brodą haczyłem o przetworniki.

Za namową kupiłem SoundMagic E10. Dano mi też propozycję AKG K450. Słuchałem pożyczone AKG K430, w których bass był za duży ale najbardziej odczułem, że dźwięk jest jakby przytłumiony tzn. jakbym słuchał głośnika z wierzy czy telefonu podczas rozmowy - przez szmatkę. Jako, że AKG K450 uchodzą za lepsze od AKG K430, pomimo jeszcze większego basu, wybrałem się do sklepu w celu ich odsłuchu i udało mi się je znaleźć. Niestety cieszę się, że nie kupiłem ich w ciemno bo żałowałbym kolejny raz - słuchawki miały jeszcze większy bass niż AKG K430 i dla mnie niestety za duży oraz dalej grały tak, jakbym słuchał muzyki z głośnika ze grubszą szmatką na nim. Podobno to wina zamkniętej konstrukcji i małych przetworników - nie wiem, nie znam się ale już wiem czego chcę.

Słuchawki brata AKG K 514 mkII nie są może super, ale ten dźwięk po prostu mi odpowiada. Gdybym nie miał z nimi porównania, pewnie pozostałbym przy SoundMagic E10. Dziś zrobiłem test polegający na odsłuchaniu 13 różnych utworów na SoundMagic E10 i AKG K 514 mkII. Najpierw wysłuchałem cały utwór na SM E10 potem na AKG i wybrałem te słuchawki, na których utwór bardziej mi się podobał.

Poziom głośności ustawiłem na podobny tj. SM E10 ok 40% a AKG ok 60/65%, odsłuch był w obecnym smartfonie HTC Desire S. Jako, że słucham głównie muzyki dance i pop ale i nie tylko, na tapetę poszły tacy wykonawcy i utwory:

1) Amelia Lily - Shot up

2) Nickelback - Far Away

3) Arash Feat Sean Paul - She Makes Me Go

4) Dj. Assed Feat Mahombi...

5) Sylwia Grzeszczak - Flirt

6) Daft Punkt - Get Lucky

7) Librinth feat Emely Sande

8) Kase and Wrethow - One Life

9) Weekend - Ona tańszy dla mnie

10) Mrozu - 1000 metrów nad ziemią

11) One Republic - If I lose myself

12) Enya

13) Katie Melua

Z góry sorki za błędy w nazwach wykonawców i utworów.

Efekt testu jest taki, że na 13 utworów za każdym razem bardziej podobało mi się słuchanie utworu w AKG K 514 mkII. Czasami dodatkowo robiłem jeszcze kilkusekundowe powtórzenia jakiegoś kawałka utworu, żeby coś porównać. I było różnie ale zawsze na plus AKG, a to lepszy bass, a to więcej słyszałem, a to dźwięk wydawał mi się bardziej czystszy (chyba też sopranowy), nie tak płaski/płytki/nie tak błęboki o ile umiem to wyrazić - bo melomanem nie jestem. W utworach Enya i Katie Melua odczułem gorszość E10 polegającą też na tym, że głoś wokalistek był taki jakby "trochę przez megafon".

Z E10 wraz z Comply M i silikonami Thomsona mam zamiar się porzegnać. Tymczasem teraz szukam słuchawek nausznych (nie dokanałówek, bo nie są dla mnie wygodne), o dźwięku identycznym lub nawet lepszym od AKG K 514 mkII, o preferowanej wielkości i sposobie składania do AKG K450 lub większych jeśli się nie da albo takie jak AKG K450 będą bardzo drogie i oczywiście zamkniętych/półotwartych bo odsłuch będzie głównie w autobusie i na spacerze. Poza tym na razie będę słuchać na HTC Desire S więc... Z czasem mogę wymienić telefon na nowszy z lepszym chipem muzycznym.

Bardzo Was proszę o pomoc i wskazanie co jest do wyboru na rynku.

Budżet - chciałbym się zmieścić w okolicach 300 zł ale przy moich wymaganiach czuję, że może być ciężko, więc mimo wszystko czekam na propozycje słuchawek, potem zadecyduję czy mogę za nie tyle dopłacić.

Jeśli ma być mobilnie to koss porta pro. Porównywałem je z akg 430 i podobnymi i w nich faktycznie wszystko brzmi jak z kuchennego radia.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

ja rozważałem różne opcje słuchawek mobilnych - miałem "pchełki" od UE i Sennheisera ( bardzo niewygodne i dobrze że wytrzymały tylko po pół roku ) i w końcu zdecydowałem się na słuchawki studyjne ( nie przeszkadza mi wychodzenie na zewnątrz z dużymi słuchawkami ) - odsłuchałem kilka opcji ( bayery i shure ) i zdecydowanie bezkonkurencyjne w rozsądnych pieniądzach są ATH M50 - naprawdę byłem zaskoczony że słuchawki za 600zł potrafią tak zagrać - moje wymagania to możliwość grania bez jakichkolwiek wzmacniaczy i nie wiem czy da się lepiej ( miałem ATH W5000 i próbowałem je w ten sposób i było gorzej z powodu balansu w kierunku góry - nie żebym kiedykolwiek myślał je wynosić z domu :D ) - spore minusy to ogólnie znane problemy z mało wygodnymi w dłuższym użytkowaniu padami ze skaju ( można wymienić na velur od bayerów dt250 lub wykonać mod "skarpetkowy" :D ) i ciężkim kablem "sprężynkowym" który może ulegać awarii - jak ktoś się nie boi to jest mod na head-fi przedstawiający zakładanie gniazda mini jack i wtedy można używać kable mini-mini jakie się tylko chce ( widziałem u kogoś fajny od belkina ) które są zazwyczaj tanie i dobrej jakości

naprawde polecam odsłuchanie bo warto - nowym trzeba parę dni żeby się wygrzały bo na początku brzmią tak se - na szczęście w sklepie mieli już przetarte mocno demo

Nie ma to jak polecić słuchawki za 600 zeta jak człowiek szuka do 300. to bardzo po audiofilsku.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Budżet - chciałbym się zmieścić w okolicach 300 zł ale przy moich wymaganiach czuję, że może być ciężko, więc mimo wszystko czekam na propozycje słuchawek, potem zadecyduję czy mogę za nie tyle dopłacić.

myślę że to się nie wyklucza z tym co ja napisałem - jak posłucha M50 to będzie wiedział że warto tym bardziej że już widać że te 600zł w taki czy inny sposób "pójdzie" a tak kupi raz i będzie dobrze - "trochę" słuchawek w życiu słyszałem i wiem że to co prezentuje M50 ze zwykłej "dziurki" za 600zł to okazja cenowa co najmniej na miarę CAL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w salonie może mu za 500+ dadzą - chociaż dużo zależy ( oczywiście o ile mu się spodobają )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posłuchaj Beyerdynamic DTX501p. Składane, lekkie, dobry dźwięk (nie taki basowy jak K450). Dostępne w MP3store. Cena do 300 zł (można kupić za 250 zł).

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.